po co stroić choinkę,to taki kicz... - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-24, 19:31   #61
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Dot.: po co stroić choinkę,to taki kicz...

Buuu, u mnie lampek ni ma Się okazało że któryś z kotów przegryzł kabel (a oczywiście nie sprawdziłam tego wcześniej, bo po co...)
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 20:25   #62
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Oj choinka może być pstrokata pod warunkiem, że wszystko jest ładnie porozwieszane i kolory też fajnie wyglądają. Takie dziiwne wg mnie brzydko wyglądają, ale po zapaleniu lampek też mają ogromny urok.
U mojego tż co roku są nowe bombki bo zostają ze sklepu, w którym pracuje mama i cóż no jest to choinka jedno lub dwu kolorowa i wygląda naprawdę przepięknie.
Mnie się podobają te ogromne "amerykańskie" choinki
O taaaak. Ta ogromna stojąca w Ńju Jorku
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 20:31   #63
chwast
Zakorzenienie

No moim skrytym marzeniem jest zobaczyć tę choinkę na żywo
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 20:40   #64
Aurora Eten
Raczkowanie

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44279331]Jedna z piękniejszych świątecznych tradycji według mnie, w domu choinki niestety nie ma, bo mamy trzy koty, które ją dewastowały, a poza tym zajadały się sztucznymi igiełkami i wiadomo, jak to się kończyło Ale w moim przyszłym domu duża, elegancka choinka na pewno będzie, na razie zamiast choinki mama co rok robi jakiś uroczy mały stroik z jemiołą, aniołkiem, jakąś słomianą ozdobą i suszonymi pomarańczami i podwiesza jeden nad drzwiami, jeden pod lampą w pokoju, wygląda to uroczo. Natomiast u TŻ jest choinka, taka z lekka PRLowska, o zmianę czego mój TŻ bezskutecznie walczy ale jest, wczoraj ją razem ubieraliśmy, a z tą swoją chęcią spadłam jak z nieba, bo nikomu nie chciało się tego robić [/QUOTE]
U mnie parę lat temu był w domu pies. Teraz jest za wielki i spi w budzie. Choinka, mimo, że mu dzielny psiak ściągał z niej bombki i cukierki przetrwała.
choinki uwielbiam. Jak byłam mała była prawdziwa, potem przez parę lat sztuczna, a następnie wróciliśmy do prawdziwej, z reguły świerku, ale w tym roku mamy dwumetrową jodłę. Ubrana wielobarwnie- bo ja uwielbiam takie choinki. Zresztą to ja od kilku lat w wigilię ubieram choinkę. Nikt mi się do tego nie wtrąca. Tylko lampek nie za bardzo lubię zawieszać- najwięcej czasu to zawsze zajmuję!
Aurora Eten jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 20:52   #65
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

U mnie też stoi ta kiczowata i jeszcze ubralam sobie druga, mniejszą w moim pokoju, bo jakoś mi mało było ; )

Wysłane z mojej el dziewiątki
Stary 2013-12-24, 21:53   #66
Aurora Eten
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
U mnie też stoi ta kiczowata i jeszcze ubralam sobie druga, mniejszą w moim pokoju, bo jakoś mi mało było ; )

Wysłane z mojej el dziewiątki
U mnie w pokoju też stoi taka malutka, sztuczna i od razu ubrana. jedna moja ciotka ubiera dwie choinki: olbrzymią, sztuczną w salonie na górze i taką mniejszą, żywą w salonie na dole.
Aurora Eten jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 22:35   #67
sylwiszon757
Zakorzenienie

GG do sylwiszon757

U mnie w domu zawsze jest żywa choinka, tak pięknie pachnie wiszą na niej złote i czerwone bombki, drewniane gwiazdy i kolorowe lampki. ładnie to wszystko wygląda
Stary 2013-12-25, 01:42   #68
Amandaaxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MalinoweMarzenia Pokaż wiadomość
A ja sie zgadzam, moim zdaniem te wszystkie zwykłe choinki w domu to nuda i tandeta. W tym roku zamiast choinki mam piękny stroik, śliczne ozdoby świąteczne..
A jak juz są w domu małe dzieci to jednak fajnie miec ta choinke, przebrać kogoś za mikołaja z workiem prezentów. Wtedy jest inaczej
dokładnie,kicz i nuda...

---------- Dopisano o 01:30 ---------- Poprzedni post napisano o 01:23 ----------

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Autorko, a czym jest dla Ciebie kicz?
Bo wbrew pozorom to ważne pytanie.

Po tym co piszesz to skojarzyłaś mi się z kimś. Niedawno był taki film 'Listy do M'. Była tam para, która straciła dziecko. W roli pani domu Agnieszka Wagner, obejrzyj, może będzie dla Ciebie inspiracją

dokładnie,kicz od kiczu się różni.
A co do filmu to muszę zobaczyć,nigdy nie patrzałam na niego,być może coś w tym jest(nie mówię że akurat mnie taka sama sytuacja spotkała,może inna) ale zobaczę o jaki problem tam chodzi. Dzięki za podpowiedż.

---------- Dopisano o 01:42 ---------- Poprzedni post napisano o 01:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
Bo imię Amanda jest dla mnie synonimem kiczu, a to jaki ktoś ma nick (zwłaszcza że nick się wybiera samemu) mówi co nieco o człowieku. Tak samo jak avatar.
Do Lemmy is God

Masz jakieś kudłate myśli,sama jesteś kiczowata.
A Amanda to kobieta z klasą.
Amandaaxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-25, 01:51   #69
aa2
Zakorzenienie

kiedys myslałam ze choinka będzie u mnei nowoczesna, stylowa i taka na topie........... albo ogólnie wymysle coś innego, nie tandetnego, kiczowatego i co?
wszytko to wydawało mi sie tak czy siak kiczowate i dziwne
stoi wielka, kolorowa, kiczowata i strojona przez cała nasz 3 i jest dla nas najpiekniejsza na świecie-bo nasza
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-25, 01:53   #70
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Właśnie ogarnęłam to, że moje najstarsze bombki mają nawet po 30lat i więcej Cóż, w imię stylu nie wyrzekłabym się ich, bo z każdą wiążą się jakieś wspomnienia.
Moje najstarsze mają pół wieku albo i jeszcze więcej, nie wiem jakim cudem przetrwały przekazywane z pokolenia na pokolenie..Gdy tak wiszą sobie na choince od lat to wszystko wokół się zmieniło dziesięć razy, a one niezmiennie są i to jest urzekające. Bombki kupione ostatnio okazują się najczęściej plastikowe, te nie mają szansy na stłuczenie
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-25, 02:54   #71
Candy_lips
Zakorzenienie

Nie ma przymusu posiadania choinki, nie chcesz to nie miej Ja właśnie lubię taki kicz na choince, tak ubieram, czyli dużo świecidełek, stare ozdoby, bombki, różne, w różnych kolorach, owszem z PRL, ale mi się podobają. Kupiłam też parę nowych ozdób, takie mikołaje małe w niebieskich ubrankach i je też zawiesiłam na choinkę. Zawiesiłam też łańcuch, lampki choinkowe, mimo że w tym roku mamy choinkę małą- na komodzie taką malutką tylko i dodatkowo jest sztuczna. Dla kogoś to kicz, ok, może i kicz, ale mi się ten kicz podoba Czasem jest rok, że np mam ochotę ubrać tę choinkę, bardziej stonowanie, wtedy raczej jest ubrana bez kiczu albo z mniejszą ilością kiczu i wtedy też mi się podoba. Także czasem ubieram ją niekiczowato, a czasem kiczowato I tak, i tak lubię

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2013-12-25 o 02:57
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-25, 10:19   #72
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Napisane przez Amandaaxx Pokaż wiadomość

Do Lemmy is God

Masz jakieś kudłate myśli,sama jesteś kiczowata.
A Amanda to kobieta z klasą.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-25, 11:09   #73
suszarka
Buc

e kicz i nie kicz, ja uwielbiam choinki i te ładne i te tandetne.
nie ma choinki nie ma Świąt!
Stary 2013-12-25, 11:55   #74
Laurelindorenan
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Niedługo ekolodzy będą protestować w obronie choinek ...
O, ja już spotkałam osobę, która uważa, że to mordowanie drzewek

A propos sensu ubierania choinki - ja bardzo tę tradycję lubię i kojarzy mi się z dzieciństwem. Co do kiczu, co kto lubi. Można np. ubrać choinkę wg określonego motywu lub zawiesić ozdoby w dwóch-trzech kolorach (ja tak robię), inni wolą choinki trochę chaotyczne, z różnorodnymi ozdobami zbieranymi przez lata - i to też dla mnie jest OK, najważniejsze, by choinka podobała się właścicielom i sprawiała im radość
Laurelindorenan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-25, 12:02   #75
Malinka_5
Zakorzenienie

ja ubieranie choinki

w tym roku moja wygląda tak
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1020261.jpg (81,9 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1020263.jpg (82,8 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1020265.jpg (195,0 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1020266.jpg (185,7 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1020267.jpg (186,9 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1020268.jpg (186,1 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1020269.jpg (198,3 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1020271.jpg (151,5 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1020272.jpg (179,5 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1020273a.jpg (161,5 KB, 3 załadowań)

Edytowane przez Malinka_5
Czas edycji: 2013-12-25 o 12:07
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-25, 14:07   #76
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
e kicz i nie kicz, ja uwielbiam choinki i te ładne i te tandetne.
nie ma choinki nie ma Świąt!
Pogrubione: to dokładnie tak samo jak ja, jak pisałam też lubię, i te ładne i tandetne. Kicz na choince mi nie przeszkadza, jak brak kiczu też ok
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-25, 14:36   #77
paulinika
Zakorzenienie

U mnie stoi choinka co roku. I co roku ma lancuchy z kolorowych kartek, od dwoch lat z corka robimy ozdoby na choinke. Dla mnie ten czas to powrot do dziecinstwa. A to ze wyglada jak kicz to malo mnie obchodzi ;-)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-26, 11:02   #78
Malinka_5
Zakorzenienie

http://sty_lowi.pl/szukaj/27?query=choinka

Edytowane przez Malinka_5
Czas edycji: 2013-12-26 o 11:07
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-26, 13:38   #79
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Co roku się zastanawiam po co ludzie stroją choinkę,przecież to takie kiczowate,nie lepiej mieć jakieś ładne ozdoby świąteczne zamiast takiego kiczu? to takie dziwne,wieszanie pierdółek na drzewku. Ja nie stroję choinki bo to jest kiczowate,dziwne,śmieszne itp.wolę bardziej eleganckie ozdoby świąteczne.Nie przekonują mnie argumenty typu że to jest taka tradycja,nie potrafię tego przełamać żeby stroić choinkę,bo to takie głupie. Ciekawa jestem czy są takie osoby co myślą podobnie tak jak ja.
czy ktoś z was podziela moje zdanie?

No, jak sobie pierdzielniesz złocistego reniferka z plastiku na białej sztucznej choince i migające światełka w kształcie uśmiechniętych bałwanków, to będzie kicz. Jak oprócz tego masz na różowej ścianie olejnego jelenia na rykowisku i poustawiane na meblościance figurki pasterzy w wersji low-end, to już w ogóle. Ważna jest forma i kontekst.

U mnie w domu rodzinnym choinka jest żywa i wiszą na niej ładne, eleganckie bombki, niektóre z nich stuletnie z okładem. Część ozdób jest wykonana ręcznie, także przez nieżyjących już członków rodziny, pojawiają się słodycze. Dla mnie to bardzo ładna i miła tradycja.

W moim domu nowo-rodzinnym nie ma miejsca na choinkę, a oprócz tego mam koty. Ubolewam nad tym, jak zamieszkam w czymś większym i bestie podrosną, to na pewno choinka będzie. Aktualnie mam żywą w doniczce, około 30cm wysokości.

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Cytat:
Napisane przez ladymezmerize Pokaż wiadomość
dla mnie też, to w końcu narodziny Jezusa, a ludzie ubierają drzewko, dają pod to drzewo paczki (co wygląda komicznie) no i jedzą dużo przy stole Wiem, pewnie mnie zlinczujecie, bo ogólnie wigilie lubię, ale bardziej pod względem religijnym.
Lubię być blisko z rodziną tego dnia i ogólnie przez święta, ale uważam że ta komercja która jest związana z dekoracją choinki, prezentami i mikołajem wchodzącym przez komin jest denna. U mnie nie zawsze "są" prezenty, ale kiedy ich nie ma, to nawet lepiej.
A choinka, o ile dobrze się orientuję, jest zasadniczo starsza, niż chrześcijaństwo na ziemiach polskich. Na pewno zaś starsze od chrześcijaństwa są wigilijne zwyczaje kulinarne. Nie wszystko, co chrześcijanie robią w wigilię, ma bezpośredni związek z Chrystusem.

I chyba trudno uznać ubieranie choinki za komerchę, przecież nie przystrajasz jej bombkami z logo Coca-Coli.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 16:25   #80
Amandaaxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nosferatku Pokaż wiadomość
No, jak sobie pierdzielniesz złocistego reniferka z plastiku na białej sztucznej choince i migające światełka w kształcie uśmiechniętych bałwanków, to będzie kicz. Jak oprócz tego masz na różowej ścianie olejnego jelenia na rykowisku i poustawiane na meblościance figurki pasterzy w wersji low-end, to już w ogóle. Ważna jest forma i kontekst.

U mnie w domu rodzinnym choinka jest żywa i wiszą na niej ładne, eleganckie bombki, niektóre z nich stuletnie z okładem. Część ozdób jest wykonana ręcznie, także przez nieżyjących już członków rodziny, pojawiają się słodycze. Dla mnie to bardzo ładna i miła tradycja.

W moim domu nowo-rodzinnym nie ma miejsca na choinkę, a oprócz tego mam koty. Ubolewam nad tym, jak zamieszkam w czymś większym i bestie podrosną, to na pewno choinka będzie. Aktualnie mam żywą w doniczce, około 30cm wysokości.

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

A choinka, o ile dobrze się orientuję, jest zasadniczo starsza, niż chrześcijaństwo na ziemiach polskich. Na pewno zaś starsze od chrześcijaństwa są wigilijne zwyczaje kulinarne. Nie wszystko, co chrześcijanie robią w wigilię, ma bezpośredni związek z Chrystusem.

I chyba trudno uznać ubieranie choinki za komerchę, przecież nie przystrajasz jej bombkami z logo Coca-Coli.
nie chodzi o to co się wiesza tylko sam fakt,jakie to jest śmieszne a zarazem głupie,wieszanie kolorowych pierdółek na drzewku,nieważne co się powiesi,to i tak jest kicz i tyle.
Amandaaxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 16:27   #81
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
nie chodzi o to co się wiesza tylko sam fakt,jakie to jest śmieszne a zarazem głupie,wieszanie kolorowych pierdółek na drzewku,nieważne co się powiesi,to i tak jest kicz i tyle.
Nie to nie kicz. Kicz dla ciebie owszem, ale niestety nie ogólnie.
Stary 2013-12-27, 16:39   #82
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
no tak, przecież w życiu chodzi o to aby wszystko było poważne i mądre. Kij, że ludziom podobają się kolorowe choinki, pachnące lasem i wspomnieniami z dzieciństwa, ważne, że to jest kicz i tyle - myślę, że trzeba tego procederu zakazać
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 16:40   #83
Farisss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nosferatku Pokaż wiadomość

choinka i wigilia nie, ale lamanie sie oplatkiem - juz tak.

Edytowane przez Farisss
Czas edycji: 2013-12-27 o 16:42
Farisss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 16:52   #84
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Już wiem po co jest choinka, po to by kot mógł siedzieć na jej czubku
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 21:31   #85
kaledonia
zielony stworek

Ja sobie nie wyobrażam nie mieć choinki w domu! Bez tego nie ma Świąt dla mnie.
Jeden z ważniejszych zakupów w nowym domu był właśnie zakup naszej pierwszej wspólnej choinki i jej ozdabianie.
Co roku choinka występowała w moim rodzinnym domu w innym kolorze i staram się tego trzymać. Do tego ręcznie wykonane papierowe gwiazdki.
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 23:14   #86
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Co roku się zastanawiam po co ludzie stroją choinkę,przecież to takie kiczowate,nie lepiej mieć jakieś ładne ozdoby świąteczne zamiast takiego kiczu? to takie dziwne,wieszanie pierdółek na drzewku. Ja nie stroję choinki bo to jest kiczowate,dziwne,śmieszne itp.wolę bardziej eleganckie ozdoby świąteczne.Nie przekonują mnie argumenty typu że to jest taka tradycja,nie potrafię tego przełamać żeby stroić choinkę,bo to takie głupie. Ciekawa jestem czy są takie osoby co myślą podobnie tak jak ja.
czy ktoś z was podziela moje zdanie?

a choinka z założenia nie powinna byc kiczowata?
jest tyle zamienników,wystarczy wybraćw/g swojego gustu.
w tym roku spodobało mi się takie drzewko
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 23:26   #87
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Shira Yuki Pokaż wiadomość
a choinka z założenia nie powinna byc kiczowata?
jest tyle zamienników,wystarczy wybraćw/g swojego gustu.
w tym roku spodobało mi się takie drzewko
o, dla mnie te przykłady akurat są kiczowate (bez urazy)
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 23:48   #88
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
każdy ma prawo do własnego gustu
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 02:12   #89
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
Fuj. Jak dla mnie też. Takie świecące plastic fantastic.

nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 02:14   #90
chwast
Zakorzenienie

to 1 jeszcze nie takie złe, trochę jak japońskie drzewko może.. albo coś... nie wiem, ale na pewno nie zamiast choinki.
Drugie jest ohydne wygląda jak jakaś dziwna palma świąteczna
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości