![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: pozyskiwanie nieruchomości do zamieszkania
Cytat:
My mamy dziś rocznicę ![]() - dla mnie przeprowadzka to też czas segregacji różnych "przydasi"- wywaliłam/oddałam wtedy mnóstwo rzeczy. - skąd to znam ![]() A tak w ogóle to gratulacje dla Was obu : nowe domy- fajna sprawa ![]() ![]() Edytowane przez madana Czas edycji: 2014-03-21 o 11:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Teraz mieszkamy w 2 pokojach i (mam nadzieję) za rok się będziemy przeprowadzać. Już ze strachem myślę ile tu będzie rzeczy do zabrania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
Rembertowa, ja też jeszcze nie gratuluję tylko trzymam kciuki za wszystko, aż do wizyty u notariusza.
My od pół roku się przeprowadzamy i jeszcze nie jesteśmy przeprowadzeni do końca. Kiedyś myślałam, że trzeba będzie zamówić jeden kontener na "śmieci", teraz jestem pewna, że dwa to jest minimum... Lexie, ja rok przed przeprowadzką wywalałam od siebie co się da i byłam święcie przekonana, że mogę dołączyć do klubu tych, którzy mają tylko 100 rzeczy. Jakże się później zdziwiłam ![]() Edytowane przez 201604191001 Czas edycji: 2014-03-21 o 11:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
BAN stały
|
Zapadła ostateczna decyzja?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Rembertowa oj to się dzieje, trzymam kciuki za ciąg dalszy!
My mieszkamy w swoim domu od pół roku, a do tej pory jeszcze wielu rzeczy nie przewieźliśmy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() "Moja" babka była świetna, konkretna, uczciwa, dobrze się targowała ze sprzedającymi. Lepiej niż ja normalnie. ![]() A do tego już po sfinalizowaniu wszystkich formalności i po zapłacie spędziła cały dzień na jeżdżeniu ze mną i załatwianiu formalności we wszystkich urzędach, sądach i innych takich. Tak po prostu. Ale, rzeczywiście, zanim zaczęłam z nią współpracować, to napatrzyłam się na takich oszustów, że głowa mała. ![]() Rembertowa - trzymam kciuki, że wszystko będzie ok. ![]() Ja się przeprowadzałam miesiąc temu, a wciąż moja przyjaciółka, u której mieszkałam wcześniej, odnajduje moje rzeczy po katach. A taka byłam dumna, że szybko i ładnie się spakowałam. ![]() Edytowane przez 1564776bf18a27f52dce0bbdbaada77ee2d761d9_60aade71c7b20 Czas edycji: 2014-03-22 o 09:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Rembertowa, trzymam kciuki za pomyślne decyzje
![]() Cava - gratuluję zakupu domu (i zazdraszczam, że masz to już za sobą i została ci "tylko przeprowadzka"). Przeprowadzacie się od razu czy dom wymaga jakiegoś remontu ? My miesiąc temu wznowiliśmy poszukiwania i już mam dosyć. Chyba widzieliśmy już wszystko co mieści się w naszym limicie i to, co nawet dosyć mocno przekracza naszą głórną granicę, ale spełnia wymagania i czuję zniechęcenie. Ale staram się myśleć że ten "nasz" domek gdzieś jest i czeka aż go znajdziemy Edytowane przez kalwinka Czas edycji: 2014-03-23 o 08:59 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
przeszliśmy do etapu: kupujemy. Musimy ustalić, ile chcemy kredytu (do tego potrzebujemy kosztorys akcji remontowej) i go załatwić. Jeśli nie wyjdzie żaden syf (na razie nic nie widać, ale - jak przykłady wyżej pokazują - nie jest powiedziane, że nic już nie ujawni) i kredyt dostaniemy, to chcemy. Wstępnie jesteśmy umówieni na umowę przedwstępną.
Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2014-03-23 o 15:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
BAN stały
|
Cytat:
wielkość , wygląd, styl,rozkład pomieszczeń, ilość kondygnacji , z czego dach, ściany itp. wielkość działki, budynki gospodarcze . I co planujecie w ramach remontu.Czy przesuwanie ścian czy tylko np. wymiana otworów, dachu, elewacji, ocieplenie, łazienki, kuchnia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
BAN stały
|
Cytat:
Czerwona cegła i do tego przedwojenna to najlepszy materiał budowlany. I grzechem byłoby dawać na nią elewację. Architekt sobie może mieć wizje. Ale najważniejsza jest wizja Wasza. Nie dajcie się nakłonic do czegoś co Wam nie odpowiada, co kłóci się z waszymi wyobrażeniami o przytulnym i funkcjonalnym domku. Na obecnym rozkładzie pomieszczeń bez przesuwania ścian też na pewno da się urządzić aby było i przytulnie i funkcjonalnie. Może wystarczy mocniej odświeżyć i mieszkać można.Stylowo na dodatek. Może nie tak dosłownie jak na tym obrazku. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieszkać można praktycznie od razu - ale biorąc pod uwagę wiek instalacji, chcemy je zrobić. No to przy okazji zrobi się podłogę. Co do suwania ścian - mam mieszane uczucia. Ale chętnie posłucham, co nam architekt powie, jak już wyrysuje, co trzeba (żadne plany się rzecz jasna nie uchowały, więc je trzeba wykonać z natury) - ma doświadczenie w robieniu takich domów i różne pomysły. Zaś co do załączonego obrazka - owszem, to już poniekąd nadmiar stylówy, ale mebelki cudne. Taki kredens wyłapać i go odnowić... Znalazłam sobie już gustowny kredens, jaki by mi pasował, ma wszakże jedną wadę - kosztuje tyle, co cała kuchnia z Ikei. Na dniach zaczynamy walki z kredytem. I wyborami, co my w zasadzie od życia i domu chcemy - wyborów jest tyle, że przyprawiają mnie o rozstrój nerwowy. Na niczym nie mogę się skupić, bo móżdżę, co i jak. Zamiast pracować, ryję po necie i poczytuję o coraz bardziej ekstrawaganckich rozwiązaniach, wadach i zaletach, ograniczeniach i zastosowaniam poszczególnych technologii, etc. To naprawdę gruba akcja będzie, tak przeczuwam. Gdzieś jeszcze muszę wmontować kurs na prawo jazdy, bo przecież komunikacyjnie to trochę średniawo na tej wsi, a ja nie jeżdżę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
BAN stały
|
Prawo jazdy koniecznie trzeba mieć w takiej sytuacji.
A jakie ogrzewanie tam jest? Są piece kaflowe? ja bym zostawiła dla ozdoby chociaż jeden jak ładne kafle. Taki dom to zabytek. Może na strychu czy w tych komórkach coś cennego będzie. Skrytka pod podłogami albo w kominie z garnkiem złota itp. ![]() Bądźcie czujni aby robotnicy nie skorzystali. Nie żartuję, w takich starych domach nieraz są skarby, stare gazety, przedmioty, jakaś monetka w szparę pod podłogę komuś wpadła, rarytasy dla zbieraczy. Moi teściowie mają taki stary tuż powojenny dom. I w nim kredens z jeszcze wcześniejszego domu pradziadków. Wierna kopia kredensu jaki miał hrabia w pobliskim pałacu bo pradziadek był stolarzem w tym pałacu i taki sam kredens sobie zrobił. Piękny, szerszy od tego na obrazku o jedną kwaterę, było chyba olejowane drewno ,drzwiczki z szybkami-witrażykami, szuflady, wysuwana stolnica ale bardzo zniszczony bo teść go pomalował kilka razy olejną farbą byle jakim pędzlem i część tych szybek farbą pomazał. Edytowane przez grubella Czas edycji: 2014-03-24 o 00:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kredens musi być przecudnej urody ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Rembertowa, mega olbrzymi ten dom sobie znaleźliście.
Ja bym chyba się nie zdecydowała na tak wielki dom, no chyba że miałabym w planach przynajmniej 6cioosobową rodzinę ![]() No ale każdy potrzebuje co innego, wiec nadal trzymam kciuki. Myśmy wczoraj z mężem się już zastanawiali gdzie i kiedy kolejna przeprowadzka ![]() Więc pewnie jakiś apartament niezbyt wysoko - może pierwsze piętro, może w ogóle parter. ![]() Ja nie mam zacięcia do starych mebli. Poprzedni właściciele mojego domu, mieli go dosłownie wypchanego pięknie odrestaurowanymi starociami. My sobie będziemy powolutku zmieniać jego charakter na bardziej współczesny loook. Ale sie skusiłam i odkupiłam od nich przepiękny dębowy okrągły stół. Szacują że ma ponad 100 lat. Zawsze o taki marzyłam, bo podobny stał u mojej babci i kawał dzieciństwa przy nim spędziłam jedząc, rysując i rżnąc w tysiąca. ![]() I to raczej będzie jedyny staroć w naszym posiadaniu. Cytat:
Wiadomo , ściany pomalować po swojemu i żeby odświeżyć. Mam wizje położenia w kącie jadalnym tapety w ptaszki. ![]() Ale wiadomo ze będziemy coś tam przy nim dłubać powoli. W lato wyślemy dzieci na wczasy to wycyklinujemy parkiety. Mam w planie z czasem zdjąć boazerię którą poprzedni właściciele lubili i mieli przy schodach. Zdjąć ze schodów drewno (też sosnowe) którym sa obłożone w całosci . Nienawidzę sosnowego drewna. Zmienić poręcz tralkową na nowoczesną a schodom dac tylko drewniane dębowe albo granitowe/marmurowe stopnie. Wymienić wszystkie wewnętrzne drzwi bo mi się okropnie nie podobają- im pasowały do ogólnego wystroju mnie wpędzają w ból zębów ![]() Za 2-3 lata pewnie będę chciała wyremontować łazienki po swojemu. A na końcu coś wymyślić z kuchnią która jest bardzo dobrej jakości, drewniana ale ... okropnie rustykalna a to nie nasza bajka ![]() Czyli w sumie: kosmetyka. Nie pytajcie mnie o rzeczy związane z domem/remontem/meblami, bo ja mam teraz fazę i będę gadać bez umiaru i zaanektuje wątek Rembertowej ![]() " Odprzeprowadzkowe zapalenie mózgu" ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A o remontach pisz koniecznie - jestem w materii naprawdę dramatycznie niekompetentna, odkrywam cały nowy świat, zatem każda informacja i inspiracja cenna. No i w kupie raźniej ![]() Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2014-03-24 o 15:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Rembertowa, ja mam powierzchni tyle samo, ale podzielone na parter i pietro.
Jak jesteście sami to ja bym jednak pomyślała nad paroma ścianami do wyburzenia, (z dziećmi to inna inszośc, drzwi sa czasem potrzebne ![]() Mamy podobne gusta, bo mi tez się marzy taki stary kredens. ![]() Gratulacje! Koniecznie i jak najszybciej rób prawko, sama nie miałam i była mogiła, robiłam "na biegu", do miasta mam 20 kilometrów. Prawko i własny samochód, niech Wam do głowy nie przyjdzie, ze wystarczy jedno auto. nie wystarczy ![]() Cava ja mam dwa jaśminy, podniecona nimi byłam do wypęku, bo takie same rosły koło domu mojej babci. I też z mamą konferowałam na okragło krzaczkach w ogródku ![]()
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak, ale Ty masz chociaż ogródek. A mój "ogródek" ![]() ![]() czyli taka trochę większa doniczka ![]() No to skala podniety jest , ekh... nieproporcjonalnie wyolbrzymiona. Rembertowa, ja jak pisałam- wiele sensownego to o remontach nie napiszę, bo moje będą takie mocno kosmetyczne. Pomalować,pocyklinować, powierzchownie stolarkę gdzieś wymienić i tyle. Żadnego prucia elektryki, podłóg i przestawiania ścian.
![]() |
![]() |
#79 |
BAN stały
|
Za duży dom jest lepszy niż za mały.
a jak się zacznie mieszkać to się okaże, że wcale nie jest tych pomieszczeń tak dużo. W dużym łatwiej utrzymać porządek, można sobie porobić garderoby oddzielne, spiżarnię przy kuchni, składzik na odkurzacz i mop, każdy ma swój gabinet do pracy, łazienka jest większa itp. Jedyne co może być problemem w Twoim przypadku to jest ogrzewanie domu. Bo nie jesteś pewnie przyzwyczajona do palenia w piecu centralnego ogrzewania i jak się pracuje daleko od domu to może być problem w bardzo mroźne dni. A jak z takimi sprawami jak woda, gaz sieciowy? jest wodociąg czy pobór wody z własnego ujęcia i hydrofor? ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- Poza tym w takim dużym domu można wydzielić coś jakby kawalerkę z osobną kuchenką i łazienką tak na wszelki wypadek na wizyty teściowej albo można wynająć i jest to zastrzyk finansowy, niewielki ale zawsze na rachunki będzie. Nie mówię , że trzeba to robić ale taka opcja istnieje. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Cytat:
Pomysł z wydzieleniem części gościnnej był - ale raczej w lepszych czasach, to znaczy, jak będziemy mieli na to kasę. Wymagałby on adaptacji strychu - bo albo przerzucimy na niego pracownie, albo zaadaptujemy na część dla gości. Niemniej - najpierw musimy to kupić, uprzednio zmierzywszy się z kosztorysem, który zrobi architekt. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie dom wielki. Ja polecam sposób jaki sami zrobiliśmy: wykończylismy sobie parter na gotowo, a poddasze powoli sobie robimy.
Jest to o tyle wygodne, że na spokojnie może sobie wybrać co chcemy, żeby wszystko się kupy trzymało i mieliśmy okazję odetchnąć i odpocząć od wybierania tego wszystkiego i wykańczania. Fajnie stylowo można taki domek urządzić. Ja na waszym miejscu którąś z wewnętrznych ścianek działowych bym sobie zostawiła taką surową ( skuć tynk) świetne takie ściany są. Można też dowolnie pomalować taką cegiełkę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
To fajnie, że w końcu znaleźliście coś dla siebie
![]() jeśli mogę napisać swoje uwagi, to może pracownie zróbcie na dole. Zwykle strych bardzo się nagrzewa i w lecie jest tam bardzo duszno. Lepiej chyba zrobić tam pokoje gościnne, suszarnię i przechowalnię ![]() Jeśli chodzi o kuchenki, to indukcyjna długo i powoli się nagrzewa i to jest taki największy minus - każde gotowanie obiadu zajmuje więcej czasu. Trzeba koniecznie mieć wtedy czajnik elektryczny. Drogo wychodzą rachunki. Na plus to, że jest bezpieczna, estetycznie wygląda, wygodnie się czyści i nie brudzą się tak ściany jak od ognia przy gazowych. Za to jedzenie podobno najlepiej smakuje z kuchenek gazowych.
![]() |
#83 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale co ma być w Waszym przypadku tym źródłem energii cieplnej? Bo jeszcze rozumiem ogrzewanie wody do kuchni i łazienki latem za pomocą baterii słonecznych. Ale zimą to już nawet to nie da rady ogrzać wody potrzebnej do mycia a już niemożliwe aby ogrzewało dom. "Taki klimat mamy". No chyba, że macie dostęp do wód geotermalnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Rembertowa, nie chcę zebyś mnie źle zrozumiała, ze sie jakoś wtrącam albo coś, ale Wy sobie siądzcie jeszcze , najlepiej kimś zaufanym, dość obiektywnym i przemyślcie.
Bo na moje oko , to kupujecie dom mega kosztony w utrzymaniu, do generalnego remontu, daleko od miasta i mnie wychodzi, z lepiej byście wyszli, kupując niezabudowana działkę obok i budując nowy dom na miarę. Energoooszczędny i na miarę robiony. Z tego co piszesz, macie tam 400 m2 powierzchni do ogrzania, utrzymania, remontowania. Skoro poddasze tez ma koło 200, to znaczy ze macie mega połać dachową. Wymiana sytemu grzewczego na pompę... mój znajomy liczył i mu wyszło ze by mu się zaczęło zwracać za kilkadziesiąt lat. :/ Ja mam piec gazowy, sprawny ale bez nowoczesnych bajerów typu czujki, czasy, IQ wyzsze niż moje ![]() Policzcie utrzymanie domu, raty, utrzymanie samochodów i dojazdy, zeby Was to monstrum nie zjadło finansowo. Bo sprzedac tak wielki dom, nie daj boze przystosowany dla 2 osób, to tez w razie problemów łatwo nie będzie. A mieszkać we 2 w tak wielkim domu nie przystosowanym dla 2 , to też kiepsko bo pewnie pokoików za dużo i po pierwszej fazie zachwytu i tak się w domu siedzi w kuchni i na kanapie w salonie i tyle Jak duzej pracowni potrezbujesz tak naparwdę? 6 m2, biurko, krzesło, regalik? 200 m2 dla 2 to bardzo dużo i bardzo drogo, potencjalne 400 to ja bym sobie jednak przemyślała jeszcze. Bo to niestety kosztuje. I nie wierzcie mędrkom co Wam bedą wmawiać, ze ich roczne utrzymanie domu to kosztuje tyle co nic. Kłamią. Albo ściemniaj i owszem mają systemy jak z kosmosu, ale nie mówią jaką ratę miesięcznie bulą za ich spłatę il jeszcze im lat spłat zostało.
![]() |
#85 |
BAN stały
|
Najtaniej wychodzi gotowanie obiadów i reszty na gazie z butli gazowej.
Jedna butla starczy na ok miesiąc. Elektryczne kuchenki bardzo dużo pobierają prądu niepotrzebnie. Długo się nagrzewają, potem stygną i to ciepło nie jest wykorzystywane. Wiele osób z moich znajomych zrezygnowało z gotowania elektrycznego na rzecz butli z gazem /nie mają gazociągu/bo rachunki kosmiczne. Tak samo zrezygnowali z czajników elektrycznych bo też znacznie taniej wychodzi zagotować wodę na gazie z butli. Tylko przy butlach z gazem jest ten dyskomfort, że trzeba je co jakiś czas napełnić i najlepiej mieć 2 sztuki aby zawsze jedna była pełna w domu. Ale jak masz blisko punkt dystrybucyjny i auto to nie jest aż ta duży problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Z ogrzewaniem racja, ogrzanie takiego dużego domu będzie bardzo drogie.
jeszcze trzeba dodać, że piece na węgiel czasami padają po 4-5 latach...bo producenci też muszą zarabiać, przyoszczędzają na różnych rzeczach, np. tylko z przodu dają dobrą stal, a od tyłu już kiepską...albo gwarancja jest tylko na niektóre części (takie, które akurat się nie psują). Jak potem ogląda się taki piec w sklepie, to wydaje się, że wszystko ok...
![]() |
#87 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale też mnie tak straszyli ![]() ---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- Cytat:
Trzeba tylko napisać jasno, że co innego kuchenka elektryczna a co innego indukcyjna Twój opis dotyczy elektrycznym i z tym się zgadzam, bo użytkowałam taką na studiach. Długo stygnie i długo się nagrzewa Co do pompy ciepła to zgadzam się z Cavą. Jest to kosztowne ogrzewanie i nie ma co liczyć że się zwróci. A kupowanie jej na kredyt to podwójny koszt. Jedyny plus pompy to bezobsługowość i jeśli chcecie ją z tego względu to ok ![]() My mamy piec węglowy. Ogrzanie domu w sezonie grzewczym kosztowało nas ok.2600, więc popma ciepła nam by się akurat kompletnie nie kalkulowała, tym bardziej kupiona na kredyt. dom macie spory, więc kwestię ogrzewania ( kluczową w kosztach utrzymania domu, bo reszta kosztów to u nas jest teoretycznie mniejsza niż w bloku) radzę porządnie przemyśleć Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2014-03-24 o 17:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
no tego jeszcze nie grali
![]() ![]()
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
kluczowe jest tutaj słowo "podobno"
sądzę, że są to informacje z zasłyszenia, kogoś kto na indukcji nigdy nie gotowała. Ja przetestowałam już wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
dokładnie, z zasłyszenia, tak piszą m.in. w czasopismach kulinarnych
![]() a jak dokładnie wpływa to nie wiem, ciepło elektryczne jest jednak inne niż od ognia, więc może ma jakieś znaczenie w sumie w domu można poznać, czy ktoś ogrzewa węglem czy np. gazem, po prostu inny rodzaj ciepła
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2014-03-24 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.