![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Niemcy IV :)
Witam wszystkich,
planuje w marcu wyjechac do Berlina na kurs jezykowy a przy okazji chcialabym zachaczyc sie o jakas prace, zeby chociaz wyjsc w miare na 0 z tym wyjazdem. Moj niemiecki to pozniom A2, jednak mam straszne opory przed mowieniem. znam bardzo dobrze angielski. Czy uwazacie ze sa jakies szanse na znalezienie pracy (najlepiej na pol etatu) ? poza tym slyszalam ze Berlin to miasto gdzie jest duze bezrobocie i ze ogolnie jest bardzo ciezko... ![]() jest tutaj ktos z Berlina ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Hej, moja siostra od 2 tyg. jest w okolicach Wies baden, Mainz, jest tutaj ktos z tamtych stron. piszcie na priv przekaże jej albo powiem żeby sie sama zalogowała, swoje dziecko do przedszkola musi tam zapisac, ale polskojezycznych przedszkoli to chyba tam nie ma, nie???
|
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |
in the dark of night
|
Cytat:
![]() ![]() Do Wiesbaden mam spory kawał drogi a co do polskojęzycznych przedszkoli to bardzo szczerze w to wątpię ![]()
Edytowane przez slomka Czas edycji: 2014-01-14 o 15:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
ja sie wylamie bo nie lubie sokow i sokowirowki mnie nie interesuja
![]() ![]() ![]() ![]() ja dzisiaj z postanowieniem noworocznym sprzatalam piwnice..ale mamy smieci i gratow ![]() ![]() i zamowilam dzisiaj w sali zabaw stolik na urodziny mojej cory ![]() ![]() i na koniec dnia jeszcze zrobilam sobie kuku na stopie i nie moge chodzic i nie wiem jak jutro do pracy pojde ![]() ![]()
#65 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy idąc pierwszy raz do ginekologa w DE potrzebuje skierowanie od lekarza rodzinnego? Czy po prostu wybieram dowolnego ginekologa i dzwonię aby ustalić termin wizyty?
Orientujecie się może?
#66 |
Wtajemniczenie
|
Wybierasz sobie dowolnego, dzwonisz i umawiasz na termin
![]() ![]()
#67 |
Rozeznanie
|
Hej. Jest ktoś z Essen lub okolic??? W sobotę będzie małe niezobowiązujące spotkanko przy piwku/herbatce. Ja się wybieram, ktoś jeszcze chętny????
|
![]() ![]() |
![]() |
#68 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Witam dawno mnie tu nie było, nawet nie zauważyłam, że już nowa część wątku powstała
![]() Ja mam takie pytanie, Tż chce się rozliczyć z podatkiem (za 2012r), wcześniej do połowy roku 2012 mieszkaliśmy jeszcze w PL (tzn ja z dziećmi), TŻ dostał I steuerklasse zamiast III, dopiero od połowy roku 2012 ma III, odciągnęli nam sporo podatku przez to i teraz nie wiem czy możemy go w całości odliczyć ![]() Znalazłam stronę internetową (na innych pisze to samo) z czymś takim: -kwota wolna od podatku z tytułu wychowania dzieci (2.184,00 € na każde dziecko); w zamian ulgi podatkowej podatnik może otrzymać zasiłek rodzinny (po 184,00 € na pierwsze i drugie dziecko, 190,00 € na trzecie i 215,00 € na kolejne dzieci). Dostajemy kindergeld, czy to ma związek z odliczeniem podatku na dzieci, czy nie? Mamy podatku wpłaconego ponad 2tys euro i teraz nie wiem czy moożemy go odzyskać czy nie ![]() ---------- Dopisano o 07:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:39 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 | |
Naczelny Hipster
|
Ja nie chcę sokowirówki, tylko sam blender, taki z dzbankiem. Ale nie chce 100€ na to wydawać, no bez kitu
![]() ![]() Cytat:
Ale nie pomogę, bo jestem na Erasmusie i pracy nie szukałam jeszcze. Teraz będę aplikowała o przedłużenie na semestr letni, więc może jak zostanę to zacznę się rozglądać. No to masz taką sytuację jak ja jak przyjechałam ![]() Teraz mam B1.2, przyjechałam we wrześniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
in the dark of night
|
Cytat:
![]() ![]() LINK DO FOTY
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Ten Reformhaus jest w mojej ulubionej galerii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() ![]() Dla mnie to blender ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
in the dark of night
|
Cytat:
A ten co podesłałaś kosztuje 36 euraczy, łapie się w przegrodzie cenowej, może nie będzie taki zły? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
a ja zapomniałam się pochwalić, że na początku lutego idę na einstufungstest, a od początku marca na kurs
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Ja sie wczoraj zapisałam na kurs. A1... i zaczynam od 21 lutego
![]() Babka próbowała mnie zmusic do napisania testu ale sie nie dałam ![]() ![]() Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
#78 | ||
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() Jak odpalę sobie film to wyłapię ogólnie o co chodzi. Nie pogadam natomiast tak, żeby nawijać ze współlokatorami, bo oni tak zasuwają i używają mnóstwa słów, których nie znam ![]() Mieszkam w akademiku, załatwiałam to przez uczelnię, ale aplikację musiałam sama składać. Natomiast o akademik raczej nie możesz aplikować jeśli nie jesteś studentką niemieckiej uczelni. No ale możesz na fejsie powchodzić na strony akademików w Berlinie (od razu odradzam Goerzallee, wielki paskudny moloch, mrówki i grzyb na ścianie, mój znajomy tam mieszka i mówi, że ucieka czym prędzej do mieszkania innego ![]() Cytat:
![]() Tak, no właśnie 36€ to bardzo spoko i się zastanawiam czy go nie wziąć ![]() Te trzy rozważam: http://www.saturn.de/mcs/product/PHI...html?langId=-3 http://www.saturn.de/mcs/product/GAS...html?langId=-3 http://www.saturn.de/mcs/product/GAS...html?langId=-3 Ale nie znam się na tych danych tam powymienianych, moc i inne takie i nie wiem, który najlepszy ![]() ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- A ja mam dzisiaj test z passivu ![]() I jeszcze się na niego nie nauczyłam, bo byłam wczoraj strasznie zmęczona :/ Dzisiaj w okienku będę się uczyć. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#79 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.saturn.de/mcs/product/BOS...html?langId=-3 ale pokrywka jest biala i mam wersje bez tego ubijacza do majonezu, same nozyki do mielenia. Moj mi na ebayu kupil , nowy. z takim Stabmixer to mam z Aldika, ale oddam go mamie, bo jak kupowalismy nowy reczny mikser( taki klasyczny z hakami do ubijania smietany , bialka i z hakami do mieszania ciasta) to wybralam Tefal u ktorego na drugim koncu wkreca sie koncowke i ma sie Stabmixer, wiec ten aldikowy dam mamie, on tez ma koncowke do ubijania piany. Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2014-01-15 o 10:15 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Czarnulka7891 wprosiłam się na Twojego bloga ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ile cie uczyni taki kursik? ![]() Spoko zapraszam częściej ![]() Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#82 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez Czarnulka7891 Czas edycji: 2014-01-15 o 10:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Wiesz co tu w Köln to ja nawet nie wiem gdzie iść. Pare osób poleciło mi vhs to wczoraj tam poszłam i najtańszy jaki był to za 194euro.. mi godziny nie pasowały wiec wybrałam ten za 197
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://webgis.bamf.de/BAMF/control;j...E6D554934CE843 Jak tam wpiszesz swoj kod to blizej Ciebie znajdzie (ja wpisalam tylko nazwę miejscowości). ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Tu masz jeszcze takie info po polsku: http://www.bamf.de/SharedDocs/Anlage...ublicationFile |
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
A to dofinansowanie to na jaką okazje można brać?
#88 | |
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() Nie da się tym koktajlu zrobić ![]() Ja chcę dzbanek, klik i mam koktajl ![]() Chyba sobie kupię w prezencie jutro ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#89 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:38.