![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Bardzo szybki kurczak - przepyszny
1 kg gornych udek lub piersi (lub to i to) 30 dkg pieczarek 2 cebule 1 czerwona papryka konserwowa 3 lyzki koncentratu pomidorowego pol lyzeczki cukru lub miodu olej do smażenia sok z polowy cytryny przyprawy: Vegeta, imbir, suszony czosnek, pieprz lub ew. przyprawa do kurczaka lub gyros Kurczaka filetujemy i kroimy w paski ok 3 cm. Mieso mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem, przyprawami i koncentratem. W międzyczasie smażymy pokrojona w piorka cebule, która oprószamy cukrem i sola (nie palimy). Wrzucamy pokrojona paprykę. Chwile później dorzucamy pokrojone pieczarki i trzymamy na patelni az zmiekna. Na osobnej patelni smażymy kurczaka, gdy będzie gotowy dokładamy reszte i smażymy razem jakies 3-4 min. Danie jest gotowe, wyśmienite z ryzem. Edytowane przez Black_Rose Czas edycji: 2014-01-26 o 12:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
ja pokażę roladę ze szpinakiem i łososiem wędzonym
Składniki: 450g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku 4 jajka rozmiar L 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 300 g serka kremowego (np. ulubiony z Wielunia) 2-3 łyżeczki tartego chrzanu ok. 100 g wędzonego łososia w plastrach Szpinak rozmrażam na głębokiej patelni. Dodaję sól, pieprz, gałkę i posiekany czosnek. Odstawiam. Do ostudzonego szpinaku dodaję żółtka. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.Ubite białka dodaję do masy i delikatnie mieszam. Powstałą masę wylewam na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-25 minut (ostatnie 10 z termoobiegiem). Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia. Serek łączę z chrzanem, doprawiam solą i pieprzem, rozcieram mikserem i smaruję nim ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku układam plastry wędzonego łososia. Całość zawijam w roladę. Owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
mi się wydaje, ze na kilogram mięsa pół łyżeczki cukru lub miodu to ilość, która mnie spowoduje słodkiego smaku, a pomoże skarmelizować ładnie i doda aromatu. Imbir dodaje ostrości, jeśli go pominiesz, uzyskasz danie całkiem inne niż zakłada przepis
![]() edit: a doczytałam, ze to zupa słodka wyszła ![]() ![]() Edytowane przez iwonamarta83 Czas edycji: 2014-01-26 o 15:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Buc
|
Pieczone klopsiki z wołowiny
- 0.5 kg mielonego mięsa wołowego - papryczka chili - jedno jajko - świeży rozmaryn - feta - cebula/szalotka - sól, pieprz Do mięsa, które aby najlepiej było w pokojowej temperaturze, dorzucamy, posiekaną cebulę, papryczkę, rozmaryn oraz dodajemy pokruszoną fetę. Solimy i pieprzymy, wbijamy jedno jajko. Całość należy wyrobić rękami i formować kulki trochę większe od orzecha włoskiego. Uformowane klopsiki należy układać na papier do pieczenia i piec około 30 min na termooobiegu w 150 stopniach. W połowie pieczenia można przekręcić klopsy na druga stronę aby równomiernie się zarumieniły. Super smakują z sosem pomidorowym. ![]()
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Pomysl na biala kapustę
ok 1 kg białej kapusty (np. to co nam zostało po zrobieniu golabkow) 150g masla (!) 300g pieczarek 300g pozostałych w lodowce wędlin, pieczeni itp. przyprawy: pieprz, Vegeta, majeranek, mielona papryka Kapuste szatkujemy, podlewamy woda, solimy i gotujemy, po ok 15 min dodajemy polowe masla i dusimy dusimy do miekkosci. W międzyczasie na pozostałym maśle podsmażamy pokrojona w kostke wedline, oprószona papryka i wszystko (wraz ze stopionym masłem) wrzucamy do kapusty. Dokladamy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok 10 min. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Warto, maslo niesamowicie podkręca smak tej potrawy,z drugiej strony w bigosie mamy zazwyczaj mnóstwo tłustego miesa i nawet samego smalcu, wiec ta "odrobina" masla nie zaszkodzi :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Przyczajenie
|
Roladę z łososiem i szpinakiem męczyłam całe święta... Trzy razy miałam gości (różnych) i każdy przynosił ze sobą właśnie taką roladę. I juz mam dość, na sam widok jakos mi... eee
![]() Dziś na obiad klopsiki wołowe będą ![]()
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
a czy macie sprawdzony przepis na dobre gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://anulawkuchni.blogspot.com/201...jania.html?m=0
![]() |
![]() |
#74 |
Konto usunięte
|
Czy ktoś z Was, moi drodzy, dysponuje SPRAWDZONYM przepisem na sos serowy, ale w wersji w miarę lekki, na ile to oczywiście możliwe w przypadku sosu serowego (tzn. niekoniecznie na śmietanie)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Beszamelowy dodajesz tyle sera ile chcesz. Fajnie smakuje zapiekany z brokułami i kalafiorem albo ziemniakami i ryba...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
W watku obiadowym Suszarka prosiła, bym wrzuciła przepisy na chinkali i chaczapuri. Poniżej pierwszy, drugi muszę w tygodniu dopracować bo chaczapuri nie wyszły rewelacyjne
![]() Chinkali: ciasto: - 600 g mąki - łyżka oleju - ciepła woda w ilości "ile ciasto zabierze" - sól Ciasto robi się banalnie prosto - mąkę łączy się z wodą jak na ciasto pierogowe. Ja dodaje łyżkę oleju, żeby całość była bardziej elastyczna. Gotowe ciasto odkładamy na godzinie, by odpoczęło. farsz: I tu jest kilka opcji. Zazwyczaj chinkale robi się z baraniny, ale dobrze smakują też z farszem z wołowiny albo z mieszanym, wieprzowo-wołowym. - ok. 800 g mięsa (baraniny, wołowiny, wieprzowo-wołowego) zmielonego jak kto lubi - na dużych bądź średnich oczkach - sól - pieprz - mała cebula - ząbek czosnku - świeża kolendra lub inna zielenina - szklanka wody albo bulionu Cebulę i czosnek drobno kroimy, dorzucamy do mięsa. Całość doprawiamy (w oryginale sól i pieprz ale można po swojemu ![]() Ciasto wałkujemy trochę grubiej niż pierogowe. Wycinany szklanka kółka, które potem jeszcze dodatkowo walkujemy na sporej wielkości (rozpiętość dłoni) placki. Na środku placka kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Na YT jest sporo tajnych tutoriali, które pokazują, jak kleić chinkale. Nie jest to wcale takie trudne, jak się wydaje. Po pierwszej sakiewce robię to już machinalnie ![]() ![]() Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez 10-12 minut. Podajemy dobrze popieprzone ![]() Z podanej ilości wychodzi mi około 40 pierogów. Edytowane przez 0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf Czas edycji: 2014-02-08 o 11:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Poszukam mojego przepisu na chaczapuri i podeślę
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;45047230]Będę wdzięczna
![]() Szukałam, nie znalazłam. Ale moja mama ma na 100%, jutro tam będę, wezmę i wrzucę. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
CHACZAPURI
(Nie wiem czy Wam pomogę tym przepisem. Mam go co prawda od mojej "rodzinnej" Gruzinki, ale ona robi już wszystko"na oko" i tak mi też podała. Moja mama korzystała z tego przepisu i chaczapuri wyszło pyszne). Ciasto: Mąka Trochę sody Woda mineralna gazowana Jogurt lub śmietana 2 jajka Ocet (tylko ociupinka) Ciasto powinno mieć konsystencję mniej więcej jak na pierogi. Należy je wyrobić i rozwalkowac na okrągłe placki. Farsz: Na każdy kilogram mozzarelli 10 dag masła - połączyć. Na środek każdego placka farsz i z tego pkacka trzeba, zaginajac brzegi stopniowo do góry, zrobić sakiew (na necie są zdjęcia jak to robić), odwrócić łączeniem na dół i rozwalkowac. Smażyć na suchej patelni pod przykryciem najpierw ta sklejona stroną, odwrócić i smażyć już bez przykrycia. Na usmazone chaczapuri dać masło. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Mam przepis od Gruzinki
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Ale ja tam nie wiem. W każdym bądź razie jest przepyszne Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobny przepis był w Kudłatych kucharzach a ja od pół roku plułem sobie w brodę że go nie zapisałem. Pamiętam tylko że oni chyba je piekli i napewno smarowali rozmąconym jajkiem z jogurtem. Ogromne dzięki ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Nie ma za co
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz tez ja dodać na zimno so sałatek. Ja za zapiekankami z quinua nie prZepadam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.