![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: ile trzeba dać aby załatwić?
Cytat:
Ogarnięty student wie, że po 5 latach studiów na popularnym kierunku bez totalnie żadnej praktyki to znaczy niewiele więcej niż wartość papiera na jakim wydrukowano dyplom. Po to są 3 miesiące przerwy między kolejnymi latami studiów, aby móc wiedzę wykorzystać w praktyce. W małych miastach wiadomo, że jest mniej ofert, ale koszty utrzymania też są niższe. Coś za coś. Jestem ciekawa tylko ego w czym owa dziewczyna jest dobra. Co oferuje w zamian za pracę. Zawsze moze dawać korki z czegoś, jeżeli była dobrym uczniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak, zrobił sie kacik dobrych rad. Uważam, że dawanie lapówki jest kiepską alternatywą i można narobić sobie kłopotów. A te 4 lata zamiast siedzieć mogła spędzić nawet na darmowych praktykach (przynajmniej byłby z tego jakiś pożytek dla niej) Lepiej zainwestować w siebie. Aleeee będę okrutna. Przesiedziała 4 lata to i moze przesiedzi i 10 lub 20. Jak ojciec zejdzie z tego świata to może podejmie decyzję o pójściu do pracy. Jakiejkolwiek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pamietajcie że w urzędach są takie stanowiska że wcale nie trzeba kończyć administracji, są referaty ochrony środowiska, instytucje związane z rolnictwem itp. Znam takie panie które wcele nie ukrywają ze trzymają miejsce dla kogoś z rodziny. Do call center chcą z doświadczeniem w obsłudze klienta, przynajmniej u mnie w mieście. Do banku min 2 lata doświadczenia w banku..... Łatwo się mówi, ale w niektórych miastach jest naprawdę trudna sytuacja i nie ma pracy jakiejkolwiek. Albo proponują pełny etat w sieciówce na umowę o dzieło! Za pieniązki takie że 70 % pochłaniają mi koszty dojazdu. A wyjechać wiele osób nie może, bo np opiekują się chorym rodzicem. A tu nawet żeby głupie ulotki roznosić to się nie nadajemy, bo brak statusu ucznia czy studenta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4463316 0]U mnie w mieście to na pewno.
Pamietajcie że w urzędach są takie stanowiska że wcale nie trzeba kończyć administracji, są referaty ochrony środowiska, instytucje związane z rolnictwem itp. Znam takie panie które wcele nie ukrywają ze trzymają miejsce dla kogoś z rodziny. Do call center chcą z doświadczeniem w obsłudze klienta, przynajmniej u mnie w mieście. Do banku min 2 lata doświadczenia w banku..... Łatwo się mówi, ale w niektórych miastach jest naprawdę trudna sytuacja i nie ma pracy jakiejkolwiek. Albo proponują pełny etat w sieciówce na umowę o dzieło! Za pieniązki takie że 70 % pochłaniają mi koszty dojazdu. A wyjechać wiele osób nie może, bo np opiekują się chorym rodzicem. A tu nawet żeby głupie ulotki roznosić to się nie nadajemy, bo brak statusu ucznia czy studenta.[/QUOTE] no dobra, ale pozostaje jeszcze próbowanie własnej działalności w jakiejś prostej specjalizacji, jest sporo opcji przecież. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
Bo niestety, ale dziewczyna już na studiach powinna intensywnie myśleć, co konkretnie chce robić, zacząć sobie znajomości "wyrabiać"...Ja też jestem humanistką, której dyplom magisterski dla potencjalnego pracodawcy nie znaczy nic, ale już na licencjacie wiedziałam, w którą stronę chciałabym pójść, czego muszę się nauczyć.
P.S. Nie słyszałam o dawaniu w łapę za pracę.
![]() |
![]() |
#67 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Z tym drugim zdaniem też się zgadzam, za obrażanie innych powinni lecieć punkty. Edytowane przez redangels Czas edycji: 2014-01-16 o 08:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Te BPO, o którym piszecie, to coś o czym w moim mieście przykładowo nie słychać. Nie mieszkam w wawie ani gdańsku.
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
jak by to o mnie chodziło to bym niektórym nabluzgała i dostała bana!
żeby było jasne dziewczyna chodziła po różnych miejscach i wszędzie odmawiali, nawet w jednym miejscu powiedzieli, że przyjmują swoich ludzi. /zrobiła podyplomówkę miała 2 staże i nigdzie nie chcą jej przyjąć i sie wcale nie dziwie, że chce komuś dać w łapę żeby mnieć pracę. ja też bym chyba tak myślała jak ona bo inaczej sie nie da u nas albo po znajomości albo w łapę. mieszkamy w małym mieścienie więc tutaj trzeba kombinować bo nawet tą pracę co mam jest na zasadzie a to pani nazwisko skąś znam czy przypadkiem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
widzę, że ostrzeżenie już masz, więc wierzę, że Cię na to stać
![]() a my tu tłuczemy od 3 stron, że czasem trzeba wyściubić nos poza tę swoją mieścinę w poszukiwaniu pracy. Nawet za granicę. Tak robią normalni ludzie, którzy chcą być samodzielni a nie na garnuszku rodziców. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
w☠☠☠☠iają mnie takie tłuki ja ty, masz jak wół napisane że moja koleżanka ma chorego ojaca i nie moze go zostawić, trzeba trochę sie wysilić i poczytać moje posty i teraz za chamstwo mogę dostac bana nara
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
To będzie zostawiała chorego ojca na jakieś 9 godzin dziennie? Jest jeszcze praca zdalna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Narazka! Edytowane przez 201607110949 Czas edycji: 2014-01-16 o 18:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
DOMator
|
Raczej jest mała grupa tych, którzy kwalifikacji nie mają, ale pracują, bo są jak to określiłaś VIPami itd. Ktoś jednak musi w tej branży pracować, więc jest też dużo szarych żuczków zasuwających jak mróweczki i wykonujących merytoryczną pracę. Tyle, że o tych paru znajomych królika mówi się głośno, a o reszcie cicho sza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Znam takie osoby, które porzuciły pracę by zajmować się chora osobą. Żyją bardzo biednie z renty. Ale nie jest to żadne pasożytnictwo jak tobie się wydaje. Niektóre osoby potrzebują pomocy i nie stać ich aby płacić np. pielęgniarce. Pomoc społeczna ma ich głęboko, więc zajmują się nimi członkowie rodziny., często poświęcając karierę zawodową. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4464734 0]Ale się nim opiekuje. Czyli można powiedzieć że rezugnuje z pracy dla ojca.
Znam takie osoby, które porzuciły pracę by zajmować się chora osobą. Żyją bardzo biednie z renty. Ale nie jest to żadne pasożytnictwo jak tobie się wydaje. Niektóre osoby potrzebują pomocy i nie stać ich aby płacić np. pielęgniarce. Pomoc społeczna ma ich głęboko, więc zajmują się nimi członkowie rodziny., często poświęcając karierę zawodową.[/QUOTE] Gdyby tak było, dowiedziałybyśmy się o tym w pierwszym poście a nie gdzieś dużo dalej. Dziewczyna chce pracować, gdyby musiała się opiekować ojcem rzeczywiście poważnie chorym, na etat 8h dziennie by się nie wybierała, nie uważasz? Stąd wnioskuje, że obłożnie chory nie jest. Nikt jej od razu nie każe wyjeżdżać za granicę, może sobie spróbować poszukać pracy w najbliższym dużym mieście i wracać do domu na weekendy. Powtarzam też, że zostaje praca zdalna + proste specjalizacje typu robienie paznokci czy choćby opieka nad dziećmi. Jeżeli pójdziemy tą drogą, że ojciec chory, ona chora na kręgosłup, wszyscy po znajomości mają pracę to dojdziemy do wniosku, że nic tylko siąść i czekać na śmierć bo wszystko naokoło po prostu sprzysięgło się, żeby dziewczę pracy żadnej nie znalazło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zadomowienie
|
Znam wiele osób, które z chęcia dałyby w łapę gdyby wiedziały komu. W wielu miastach budżetówka to jedyna godna praca, gdzie jest umowa i jakiekolwiek przestrzeganie kodeksu pracy. A że nie ma opcji zaczepienia się tam, to ludzie próbują wszystkiego. Skoro po znajomosci można tam pracować i jest to na porządku dziennym, to niech i ci bez koneksji mają szansę się tam dostać. A że w naszym państwie uczciwie się nie da, to każdy orze jak morze. Jednak osoby z dużych miast, albo takie które miały wsparcie na piereszych etapach kariery bedą oczywiście niedowierzać, że tak to wygląda. Dlatego darujcie sobie oceny skoro nie przeszłyście na własnej skórze piekiełka związanego z bezrobociem i szukaniem pracy, gdzie jedyne ogłoszenia to 'pracuj za prowizję', operator dzwigu, przerzucanie siana, mechanik. A gdy się już cudem uda załapać do jakiegoś obozu, to niewiadomo co gorsze-bezrobocie czy 'praca' która wywołuje torsje na samą mysl.
Autorko, trzymam kciuki za koleżankę, oby się udało. Najlepiej byloby gdyby udało jej się porozmawiać z dyrektorką poza szkoła i zagrać w otwarte karty. Dowiedzieć się ile chce i czy to zagwarantuje pracę.
![]() |
#78 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Da się tylko niektórym w ten sposób najłatwiej się usprawiedliwić. Cytat:
![]() Radzisz komuś jak popełnić przestępstwo i to takie jedno z obleśniejszych - korupcję, która toczy państwowe instytucje jak robak. Współczuję, że nie zauważasz żenady jaką uprawiasz w tym momencie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Umowa zlecenie, o dzieło jest dobra dla studentów/uczniów,emerytów.
Osoby planujące przyszłosc chcą miec umowę o pracę. Na umowę zlecenie/dzieło oprócz korzyści majątkowych tak naprawdę cięzko szukac plusów. Oczywiście lepiej miec zlecenie niż nic.
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
to ciekawe, bo ja jestem kilka lat po studiach, umowę o pracę (mimo dobrych warunków pod każdym względem) wspominam jako koszmar; pracuję na umowie o dzieło i zlecenie wyciągając bardzo dobre stawki godzinowe. Rozumiem, że są osoby, którym taki tryb pracy (na własną odpowiedzialność) nie odpowiada, ale marzenie od razu o umowie z trzynastkami gdy wcześniej nie pracowało się nigdzie (jak rozumiem, koleżanka autorki) jest marzeniem ściętej głowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
Marzeniem ściętej głowy? Wcale nie. U mnie w mieście pełno specjalistów od kadr i innych rzeczy, którzy ledwo mature zdali.
Co do 'uprawiania żenady', to sama ją uprawiasz oceniając kogoś a nie znając realiów w jakich przyszło mu żyć. Najłatwiej być ustawionym i oceniac 'z drugiej strony ekranu'. A to że dałaby w lapę za pracę-cóż, jeśli nie ma wyjścia, a państwo nie daje innej możliwości, to w czym masz problem? Spinaj się na panie Kasie, Basie, Asie, które ledwo potrafią się podpisać, a piastują wysokie stanowiska w budżetówce, bo mają 'dobrych wujków'. Na to spiny nie masz, a na to, że laska chce wejść 'tylnimi drzwiami' do szkoły już masz? Przestań truć i zgrywać zgorszoną 'ohydnym przestępstwem'. Skoro mamy system jaki mamy, no to cóż...wracaj do nawału pracy zdalnej, a dziewczynie daj spokój.
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie też znam osoby po szkole średniej od razu po maturze pracują w budżetówce. Studiują zaocznie np: ekonomie, administrację lub kierunki pokrewne żeby nikt obcy się nie zainteresował jak się tam znalezli. Co do umów zlecenia/ o dzieła rząd chcę je zlikwidowac. Cytat : Kolejnym zadaniem rządu w 2014 r. - zadeklarował premier - będą prace nad "zakończeniem ery tzw. umów śmieciowych". Rok 2014 musi być "początkiem końca śmieciówek" - oświadczył. Jak mówił, "śmieciówki to praca odarta z godności i poczucia bezpieczeństwa na przyszłość". Podkreślił, że ze względu na sytuację na rynku pracy rząd będzie ostrożnie przeprowadzał zmiany. To dużo ludzi ma takie zdanie o nich.
Edytowane przez nikita343 Czas edycji: 2014-01-17 o 11:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Umowa o dzieło czy o pracę nie daje wg mnie żadnej stabilizacji. Dobrze ktoś to nazwał umowa śmieciową. Nie pogardzę jednak smieciówką, mając świadomość że psuję rynek i zwyczajnie daję się wykorzystywać. no bo przepraszam bardzo ale na umowe o dzieło to mozna rzeźbić figurki, albo dziergać na drutach.A nie dzien w dzien pracować po 8 godzin w biurze albo w sklepie za co ewidentnie należy się umowa o pracę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4465551 5]No u mnie jakieś 900 zł do tysiąca max. Z czego 350zł kosztuje mnie same dojazdy. Nie zarabia się nawet najniższej
Umowa o dzieło czy o pracę nie daje wg mnie żadnej stabilizacji. Dobrze ktoś to nazwał umowa śmieciową. Nie pogardzę jednak smieciówką, mając świadomość że psuję rynek i zwyczajnie daję się wykorzystywać. no bo przepraszam bardzo ale na umowe o dzieło to mozna rzeźbić figurki, albo dziergać na drutach.A nie dzien w dzien pracować po 8 godzin w biurze albo w sklepie za co ewidentnie należy się umowa o pracę.[/QUOTE] zwyczajnie się mylisz, takie umowy to nie tylko drobne prace dorywcze choć rzeczywiście, jest to najbardziej popularne. I nie każdemu pasuje reżim godzinowo-urlopowy, tyranie na tonący zus, państwowe ubezpieczenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja tam wolę tyrać na ZUS bo za tą samą pracę miałabym chociażby te 300zł więcej. no i więcej praw ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4465598 9]Wiesz jeden lubi jak mu cyganie grają a drugi jak mu buty śmierdzą.
Ja tam wolę tyrać na ZUS bo za tą samą pracę miałabym chociażby te 300zł więcej. no i więcej praw ![]() za tę samą pracę na rękę dostaniesz mniej przy umowie o pracę - no chyba że chodzi Ci o to by dociągnąć do minimalnej płacy to rzeczywiście miałabyś wtedy więcej o te 300 jeżeli nie potrafisz sobie wynegocjować lepszych warunków na dzieło/zlecenie. A więcej praw wiąże się także z większą ilością zobowiązań, każdy kij ma dwa końce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
tak wynegocjujesz sobie płacę w sieciówce albo u prywaciarza, który za 1zł zabił by cie w ciemniej bramie. Powiedzą ci ze na twoje miejsce jest 200 innych jeleni. Zresztą jak w biurach robią za 1200 no to czemu ja chce w sklepie zarabiać więcej jak 900 zł no nie? O ile w ogóle jest ta praca. Bo tez trzeba mieć plecy zeby za 900 zł robic. Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-01-17 o 12:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#89 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja mam wrażneie że pracodawcy zatrudniający na umowy o prace ( u mnie właściwie tylko urzędy) nie obarczają tyloma obowiązkami. wiadomo budżetówka i chmara urzedników. A prywaciarz zatrudniający na zlecenie wymaga aby jedna osoba robiła za 3. Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-01-17 o 12:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
jak na zleceniu placisz sobie skladke chorobowa to mozesz.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:43.