![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak się zachować w tej sprawie? Proszę o radę
brawo!! dwie wygodnickie fruzie sie znalazły
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Witajcie ponownie, chcialabym poradzić się wizazanek w jeszcze jednej sprawie zwiazanej z problemem topicu. Czy zapis w umowie najmu lokalu o zakazie podnajmu lokalu tyczy się równiez noclegów gości? Na przykład takich na trzy lub wiecej dni?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Wtajemniczenie
|
Czy to oznacza, że Twoja współlokatorka wapadła na nowy genialny pomysł i podnajmuje swoim znajomym lokal?
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Nie, nie. Ja mam teraz sesję, uczę się i mam wolne w pracy. W poniedzialek mialam egzamin, wstalam rano o 7, ide do lazienki a tu w kuchni jakis obcy facet w gaciach siedzi. Okazuje sie ze kuzyni przyjechali, a poniewaz kawalerka kolezanki mala to spia tutaj. I tak siedza do dzis. Wlasciciel byl wczoraj po pieniadze i powiedzialam mu o calej sprawie. Zdenerwowal sie, chce jej wymowic umowe tylko nie wie czy to sie kwalifikuje pod podnajem czy nie. Jesli to podnajem, to w sumie bez wypowiedzenia moze jej kazac sie wyprowadzic. Dzisiaj ma rozmawiac na ten temat z kims, ale myslalam ze moze tutaj ktos wie o co chodzi z tym zapisem w umowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
podnajem by był jakby komuś wynajęła to mieszkanie albo pokój i czerpałaby z tego zysk. to tak imho.
http://www.gazetaprawna.pl/encyklope...,podnajem.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
A macie może zapis w umowie, że osoby trzecie nie wymienione w umowie nie mogą przebywać po danej godzinie.? Często jest coś takiego w umowach o najmnie pokoju.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Co innego jest zaprosić na kilka dni (pytając się ciebie o zdanie) a co innego siedzieć cały tydzień. Nie dziwię się właścicielowi że się zdenerwował. Jak dla mnie to ona robi Ci na złość
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
[1=0efbae24da12a699834954c 027e5d090e58ae2c3_63d9ab9 44c685;44904778]A macie może zapis w umowie, że osoby trzecie nie wymienione w umowie nie mogą przebywać po danej godzinie.? Często jest coś takiego w umowach o najmnie pokoju.[/QUOTE]
Niestety, wlasnie mamy zapis jedynie o zakazie podnajmu. :/ Wlasnie tez mi sie tak niestety wydaje. Edytowane przez XoXo23 Czas edycji: 2014-01-31 o 11:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
Nie przesadzajmy, że kompletnie wszystko musi być w umowie. Właściciel wynajmuje Tobie i komuś tam, tzn. że Tobie i komuś tam. To że nie ma zapisu nie oznacza, że można sobie 10 dodatkowych osób sprowadzić. Jak nie ma zapisu, że nie można srać na środku kuchni, to znaczy, że można? Pewne sprawy wcale nie muszą być regulowane aż tak do jednego przecinka, bo umowa musiałaby mieć z 20 stron. Jest również coś takiego jak dobra wola wynajmującego i najemcy i inne przepisy prawne. Myślę, że właściciel w końcu powinien zdecydowanie zadziałać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Prawnikiem nie jestem, ale wg mnie:
1. Jeżeli właściciel przychodzi do mieszkania i widzi, że nocują/mieszkają tam osoby, z którymi nie podpisywał umowy, to w jego oczach jak najbardziej jest to podnajem. Właściciel widzi, że ktoś w jego mieszkaniu mieszka nielegalnie, i to powinno być wystarczające - bo jakiego lepszego dowodu trzeba? Wyciągów z konta? Przecież współlokatorka nie mogła podpisać z koleżkami umowy o podnajem (właściciel jej do tego nie uprawnił, więc i tak takie świstki byłyby prawnie nieważne), za to jak najbardziej mogła brać kasę od nich "pod stołem". A to, czy faktycznie brała od nich kasę to akurat najmniej istotne - bo właściciela nie obchodzi kwota podnajmu, tylko sam fakt udostępnienia jego mieszkania osobom postronnym bez jego wiedzy i zgody - jemu nie robi różnicy, czy to było za 500 zł/msc czy za 0 zł/msc, skoro on i tak nic z tego nie miał i właśnie dlatego jest poszkodowany. A jakby nawet dziewczyna chciała się procesować, to właściciel ma Ciebie na świadka, więc nie sądzę, by miała jakiekolwiek szanse w sądzie. Podsumowując: IMO tak, jak najbardziej jest to powód do niezwłocznego rozwiązania umowy najmu z dziewczyną i usunięcia jej z lokalu. 2. Do tego punktu nie jestem pewna, bo nie jestem ani prawnikiem, ani nie wiem, jaką dokładnie macie umowę, ale wnioskując z doświadczeń znajomych, wydaje mi się, że właściciel mieszkania może wypowiedzieć umowę najemcy w dowolnej chwili (z zachowaniem odpowiedniego okresu wypowiedzenia) bez podawania konkretnego powodu - tak samo jak szef może Cię zwolnić z etatowego pracownika, który coś przeskrobał, a nawet łatwiej (bo pracownika etatowego chroni Kodeks Pracy). Słyszałam o całej masie takiej sytuacji, gdzie np. właścicielom mieszkanie nagle stało się potrzebne i studenci w połowie roku (albo tuż przed sesją) mieli 3, 2 lub tylko 1 tydzień na znalezienie nowego lokum (zależało od umowy) tylko i wyłącznie dlatego, że właściciel przyszedł i powiedział np.: "Wyp****, właśnie wróciłem do Polski z zza granicy i muszę gdzieś zamieszkać". W Twojej umowie też pewnie są określone warunki, na których właściciel może ją wypowiedzieć na Twoją niekorzyść, gdybyś narozrabiała. I nie jest istotne, co konkretnie złego byś zrobiła: głośno imprezowała, spraszała towarzystwo, czy była niemiła dla właściciela - każdy kumaty właściciel konstruuje umowy tak, by miał właściwie wolną rękę w decydowaniu o losie najemcy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dokładnie, zupełnie się zgadzam z tym postem.
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Zobaczylam swój temat, więc odpowiem. Na szczęście lokatorki już ze mną nie bedzie. Właściciel uprzedził mnie o wizycie, przyjechał wczoraj. Oczywiście, goście nadal byli. Poprosił lokatorkę do pokoju, zapytal ile juz gosci tutaj tych dwoch mlodzienców. Lokatorka powiedziala ze dwa dni, bo przejazdem,bo coś tam. Ja zaprzeczylam,powiedzialam ,ze siedzą tu od poczatku tygodnia. Suma sumarum, lokatorka dostala tydzien na wyprowadzkę, wlasciciel jej powiedzial ze niech sie cieszy ze od razu nie wyleciala i ze daje jej ten tydzien. Dwoch facetow wyprosilam ja - powiedzialam ze nie ma ich na umowie i niech sie wynosza. Spisalismy liczniki, spiszemy za tydzien i lokatorka zaplaci za to zuzycie. Takze te dwa ostatnie tygodnie to nie byl latwy okres, od niezgodzenia sie na naciaganie, robienie sobie na zlosc az po rozwiazanie tej umowy. Dodam ze telefon mam wylaczony, kolezanka dzwonila non stop,ale przyjechac sie nie odwazyla. Takze na szczescie juz po wszystkim.
Edytowane przez XoXo23 Czas edycji: 2014-02-02 o 11:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
To super,ze sprawa sie wyjaśniła po Twojej mysli
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
I dobrze zrobiłaś, że nie odbierałaś tego telefonu
![]() Bardzo fajnie zachował się też właściciel, że postawił sprawę jasno i przede wszystkim: załatwił ją osobiście ![]() Wszystkiego dobrego Ci życzę po tych traumatycznych przejściach ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
Szkoda tylko, że na tym wszystkim ucierpiała Twoja przyjaźń, ale też biorąc pod uwagę ostatnie wydarzenia wcale nie jestem pewna czy to była przyjaźń swoją drogą. Pewnie się dziwnie czujesz z tym wszystkim. Jak długo się przyjaźnicie? To był jej pierwszy taki wybryk? Może ona chce przeprosić za siostrę? Nie wiem ja chyba bym wysłuchała co ona ma dopowiedzenia, a jeśli rozmowa zaczęłaby się od tego, że ona się drze i wypomina nie licząc sie z Twoją wersją wydarzeń, to bym odpouściła wtedy. Jednak jedno jest pewne chciałaś dobrze, a że dziewczyna się zachowała tak jak się zachowała to jest sama sobie winna i przypdkiem się za nic nie obwiniaj. Dobrze zrobiłaś
![]()
![]() |
#79 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Najbardziej jest mi wstyd przed Wlascicielem mieszkania - znajomy mojej cioci jak pisalam, mial miec spokojna lokatorke, a wyszlo na to ze musial ja wyrzucic i teraz chyba do marca bedzie bez czynszu za luty (lub z jego czescia), do znalezienia nowej osoby. Takze nastepnym razem jak bede chciala usilnie komus pomoc, stukne sie młotkiem w glowe piec razy zanim podejme decyzje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze, że nie kazała sobie śniadań do łóżka przynosić ![]() Fajnie, że sprawa już załatwiona. A co do pomocy - rzeczywiście nie ma co się wyrywać do przodu, ja też się niestety przekonałam i to na bliskich osobach, że niektórzy potrafią ci flaki wypruć i jeszcze mieć pretensje na koniec...
![]() |
![]() |
#81 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Masz jaja dziewczyno ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
Dobrze, że ten mąż chociaż potrafił się zachować z honorem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.