![]() |
#61 | ||
BAN stały
|
Dot.: Czy powinnam mieć wyrzuty sumienia?
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:54 ---------- Poprzedni post napisano o 00:49 ---------- Cytat:
Przepraszam Cię bardzo, ale jeśli ktoś zarobi 2 tysiące na miesiąc to może tylko pomarzyć o tym, by utrzymać się za 0,5 i mieć co miesiąc 1,5 tysiąca kieszonkowego. ![]() ---------- Dopisano o 01:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:54 ---------- w ogóle 1500 na 5 osób (bo 400 idzie na dojazdy), daje miesięcznie 10 zł dziennie na głowę. W tym jedzenie ogrzewanie woda prąd środki czystości itd. Skoro to jest takie proste;-) to wychodzi na to, że młode małżeństwo bez dzieci bez problemu powinno utrzymac się za 600zł a singiel za 300 miesięcznie ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2014-01-29 o 23:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja osobiście uważam, że jak się autorka z siostrą wkręcą w utrzymywanie rodziny - czyli mamy i młodszej siostry, to skończą miernie, wykonując byle jaką pracę byle prąd zapłacić i ziemniaków kupić ![]() Ale z resztą, że ogólnie cała ta sytuacja jest patologiczna to się zgadzam. Mama nie szukała pracy bo "nie musiała" - ja nie ogarniam, jak można nie mieć na życie, ciągnąć od rodzica pieniądze (będąc już pewnie po 40-stce i mając 3 własnych dzieci na utrzymaniu) i uważać, że "nie musi się pracować" bo sytuacja tego nie wymaga. No we łbie mi się to nie mieści... to kiedy wymaga? Jak odetną prąd, wodę i gaz, temperatura w domu spadnie do +6 a jedzenie się skończy?
![]() |
![]() |
#63 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli ojciec ma humory, to nie widzę innego wyjścia jak droga sądowa. Przynajmniej będziecie wiedzieć, ile dostaniecie miesięcznie, bez zamartwiania się. ![]() Mamę trzeba nakłonić do szukania pracy. Nie może wyrejestrować się z rolnictwa i zarejestrować na bezrobociu?
![]() |
![]() |
#64 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Nie rozumiem natomiast takiego ''och, mama niedobra, to ci się należy''. Co jej się należy, przepraszam, to jak iść do MOPSu i powiedzieć paniom ''za mało tej zapomogi, mi oprócz wegla jedzenia i światła potrzeba jeszcze 15 torebek i wakacji za granicą''. A pani w MOPSie na to: ma pani rację, w końcu coś się pani od życia też należy, tu ma pani dodatek na wyjazd do tropików na 3 tygodnie. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2014-01-30 o 16:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() ![]() Sytuacja nieco się poprawiła - mama wreszcie (!) poszła do pracy, młodsze rodzeństwo do przedszkola, a i ja odciążę domowy budżet, gdy dostanę w tym roku stypendium socjalne także wszystko zmierza w dobrym kierunku... Nawet ojciec daje nieco więcej pieniędzy (ok. 150-200zł na tydzień). Raz jeszcze bardzo dziękuję za rady udzielone mi w tym wątku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:57.