|
|
#61 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Chcę wynająć pokój, studencie czego i za ile Ci trzeba? :)
Drzwi drzwiom nierówne a kiwi kiwi kiwi
szafa trzydrzwiowa 135 cm jest jak najbardziej możliwa: http://www.meblekryspol.pl/?2163,sza...iowa-1d-polysk i to była szafa tego typu 3x45cm - to byli faceci, nie przywozili z domu całej torby ubrań, więc się mieścili ja mam w pokoju szafę 90 cm ale jest ona dwudrzwiowa
|
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
Ok, podawałaś rozmiar drzwi do pokoju a nie drzwi szafy.
|
|
|
|
|
#63 |
|
Rozeznanie
|
Ja mieszkam na 10m2 z koleżanką.
Mamy wszystko z Ikei w tym: jedną szafę /ledwo się mieścimy bo jest dwudrzwiowa/, regał, stół + 2 krzesła, dwa łóżka z możliwością złożenia na fotel. Szczerze? Jest ciasno, ale mamy mały czynsz, a mamy 10 min do centrum miasta. Ja na miejscu studentki nie trzymałabym rzeczy poza swoim pokojem, jakoś byłoby to niepraktyczne. |
|
|
|
|
#64 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I ew. uświadomić dziewczyny, że w kilkadziesiąt minut znajdą zdecydowanie tańsze mieszkania w dobrym standardzie i zacnej lokalizacji. Poza tym sprawdź sobie odległość tej lokalizacji niby na Gocławiu - od ulicy Jagiellońskiej, o której pisałam (Praga Północ) jest 10 km! Poza tym na jakdojade sprawdź sobie, ile się jedzie do Centrum (bo nie 15 minut, tylko 2 razy tyle, mimo to nie rozumiem, jaki to ma związek). A podawanie cen bez opłat jest niezłą ściemą, jeśli trzeba płacić i za wodę, i za prąd, i za gaz. |
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy je kupiliśmy to po prostu nie było nas juz stać na remont więc było w takim stanie w jakim było. Mniejszy pokój (8m2) dwukrotnie wynajmowaliśmy znajomym - raz mojemu kumplowi, raz koledze TŻ. Zarówno jeden jak i drugi pracowali, często wychodzili, mało co siedzieli w domu. Konfliktów nie było bo żadnej szkody żaden z nich nie czynił. Później postanowiliśmy trochę odświeżyć mieszkanie - pomalowaliśmy ściany, położyliśmy panele - i je tak oficjalnie wynająć. Pierwszą lokatorkę przyjęłam z miejsca - bałam się że może nikt już nie zadzwoni, a jednak zależało nam na tym by pokój wynająć. Niby wszystko ładnie pięknie, bo wydawała się być czyściochem, ale gdy już się wyprowadziła to okazało się że zostawiła wiele niespodzianek. Jakieś skupiska tłustych plam na ścianie (tak jakby ktoś kropidło umoczył w oleju i pryskał nim po ścianie), przypalony żelazkiem materac, rozlany korektor na fotelu przy biurku. Później wzięliśmy kolejną osobę (chłopaka) - tym razem byliśmy bardziej selektywni - od razu mówiliśmy że zależy nam na tym żeby osoba która się wprowadza trochę szanowała pokój. Wydawał się konkretny, a okazał się być bałaganiarzem i dziwakiem. Opuszczał kolejki do sprzątania (zawsze w swój tydzień musiał pilnie jechać do domu), a jak już udało mu się posprzątać to naprawdę robił to na odwal, żeby było widać że robił cokolwiek, w zimie nie stawiał butów na takim ociekaczu tylko niósł je do pokoju (spuchły przez to panele), chyba czasem to i w tych butach przesiadywał bo na ścianie pod biurkiem były maziaje z błota a dodatkowo miał u siebie w pokoju taki syf, że nawet gdy miał zamknięte drzwi to z pokoju śmierdziało, aż mi głupio było przed rodziną i znajomymi gdy przychodzili do nas. I temu lokatorowi podziękowałam już w marcu, a miał zostać do czerwca. Po wyprowadzce sprzątaliśmy jeszcze zza szafek obrośnięte pleśnią kubki po jogurtach albo paczki po czipsach. Sorry za elaborat - chcę Cię tylko uświadomić, że jak masz wyremontowane mieszkanie, to naprawdę albo umów się na jakąś delikatną "rewizję" pokoju, albo spisz w umowie, że wszystko ma być po jej wygaśnięciu w takim stanie jak podczas jej spisywania...Chociaż do nas już i tak żadne argumenty nie trafiały - pokój odświeżyliśmy i obiecaliśmy sobie że nigdy więcej lokatorów ![]() PS. I żeby nie wyszło zaraz że jesteśmy jakimiś hiperpedantami O nie Ale aż się serducho krajało gdy widzieliśmy nasz wcześniej odpicowany pokój w takim a nie innym stanie. Po prostu gdy mieszkanie jest Twoje to masz do niego trochę inny stosunek niż do stancji.
![]() Edytowane przez dzaga1989 Czas edycji: 2014-02-02 o 21:47 |
|
|
|
|
|
#66 |
|
Konto usunięte
|
kurcze ja nie pojmuję. jakbym była właścicielem to sam fakt posiadania JEDNEGO współlokatora to męka, a co dopiero DWÓCH jeśli cena jest ta sama.
dwie osoby to większe zużycie mediów więcej prania w łazience więcej brudów w koszach więcej naczyń do zmycia bardziej zajety kibelek bardziej zajęta kuchnia mniej miejsca dla ciebie a przecież spokojne te 650 czy nawet 750 mogłabyś zaśpiewać jednej osobie jeśli pokój byłby ładnie urządzony i to jest bardziej z korzyścią dla ciebie... autorko zastanów się bo to jest dla mnie totalnie nielogiczne. |
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem, jest pełno ogłoszeń kawalerek za 800, 900 zł, ale często te ogłoszenia nie są prawdziwe, wystarczy spojrzeć, że wynajmujący to agencja. Nawet w tym miesiącu odezwałam się do takiej agencji, podali nr telefonu, którego i tak nikt nie odbiera. Więc mieszkania w takiej cenie są, ale tylko w ogłoszeniach, a nie w rzeczywistości. Tańsze może i są, mam tu na myśli 1000, 1100, ale: po znajomości lub malutkie mieszkanka 19metrowe na Wrzecionie, ewentualnie chodzi o mieszkania pod Warszawą (Łomianki, Legionowo itd itp). Dwupokojowe często są tańsze lub w podobnej cenie, co kawalerki, więc jestem w stanie uwierzyć, że ktoś płaci 1200, 1300 itd. Oczywiście wszystkie ceny w ogłoszeniach podane są bez opłat, także i tu trzeba do podanej ceny doliczyć 100, 200 zł, w zależności za co płacimy. A czasami właściciele podają ceny, do których należy doliczyć też czynsz administracyjny, ostatnio było takie ogłoszenie na gumtree. Piękna kawalerka za 1000 zł, a w opisie: 1000 zł + 500 zł czynsz + rachunki ok. 250 ![]() Doprawdy nie wiem, skąd ktoś znajduje takie tanie mieszkania, bardzo dużo czasu spędzam na gumtree, więc jestem na bieżąco z cenami pokojów, mieszkań itd. I pokoje to rzeczywiście koszt ok. 700-1000 zł, chyba, że mowa o gorszym standardzie, albo współdzielenie, wtedy rzeczywiście taniej. Wybaczcie za epopeję, ale naprawdę dziwią mnie te małe koszty, które często spotykam na wizażu, zwłaszcza, że realia są trochę inne ![]() Do autorki: pokój 11 m to klitka, nie wiem jakim cudem zmieszczą się tam dwa biurka, komody, dwa łóżka
|
|
|
#68 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
Niedawno pomagałam szukać koleżance kawalerki w Wawie - chciała jakąś tańszą. I tak - albo grzyb, albo patologiczna okolica, albo brak sprzętów AGD albo łazienka/toaleta wspólna na korytarzu. W końcu wynajęła za 1000zł owszem, ale w Milanówku. Zawsze kiedy szukałam pokoju do wynajęcia to ja dodawałam ogłoszenie na gumtree czego szukam, czego oczekuję - osoby oferujące wynajem same się do mnie zgłaszały. Z oczekiwań - pokój min 10 mkw, szafa, biurko, łóżko, komoda w mieszkaniu oczywiście sprzęty AGD i internet. Zakres cenowy 700 - 850zł (wraz z rachunkami) - zawsze miałam multum odpowiedzi. Jak będziesz dodawała ogłoszenie wpisz w treści ile mniej więcej rachunki wychodzą. Teraz wynajmuje pokój 11mkw - moje leże, biurko i meblościanka, komoda, 2 krzesła - nie ma szans żeby wstawić drugie łóżko i zachować przestrzenny komfort. Jeśli chodzi o dwie osoby w pokoju (nie parę). Mieszkałam tak 2 miesiące - nigdy więcej. Dziewczyna z którą mieszkałam pracuje na 2 zmiany i dość dużo imprezowała - wracała bardzo późno przez co mnie często budziła. Jestem osobą, która musi się wyspać inaczej zombie ma więcej energii ode mnie. Nie dało się tego pogodzić. Dziewczyna mieszka 2 ulice dalej niż ja - czasem z nią rozmawiam i okazuje się, że zmieniają się jej współlokatorki - mają te same obiekcje co ja. Edytowane przez aer Czas edycji: 2014-02-02 o 22:14 |
|
|
|
|
|
#69 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
|
#70 |
|
.
|
We wroclawiu da sie wyhaczyc jedynke w dobrej lokalizacji za 500zl+. Przynajmniej jak sie nie ma zwierzat
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się tak nad tą szafą w przedpokoju zastanawiam - ciekawe, jak długo byłoby fajnie zanim okazałoby się, że np. sublokatorka odwiesza nieprane bluzki i w szafie śmierdzi
Albo że używa potwornie mocnych i nieodpowiadająch Autorce perfum i wszystkie jej rzeczy też nimi pachną. Albo że jest taki bałagan, że strach przy ludziach drzwi rozsunąć, do swojej połowy, bo reszta blokuje albo może wylecieć. Albo że coś którejś zginęło. No nie, z doświadczenia wiem, że wspólna szafa w przedpokoju to jest bardzo zly pomysł.
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
Ja widzialam ogłoszenia gdzie za brzydką PRLowską małą jedynkę ludzie wołali sobie 800zł. Więc myślę, że jak odpicujesz ten pokój to będzie opłacało sie wynajac go jednej osobie
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
Co do wynajecia pokoju w Wawie - moja siostra na Wilanowie wynajmuje pokoj.
W pelni umeblowany dosc nowoczesnie, caly w nowych meblach Ikea+ Tv + o dziwo wlasna lazienka z pralka. Placi 700zl juz z rachunkami. Pokoj ma 20m. |
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem jak można przyjąć, że 2 obce osoby będą się dzielić jednym biurkiem
wszystko zawsze robilam przy biurku, teraz troche mniej bo mam jedno male i dzielę je z chłopakiem, ale z kimś obcym? albo sie uczyc za każdym razem na łóżku ze stosem notatek na kolanach? No i chyba autorko nie sądzisz, że sie wszyscy pomieścicie w jednej szafie w przedpokoju o ile jestem sobie w stanie wyobrazic trzymanie tam ubrań to co z resztą? ksiażki, notatki, kosmetyki, jakies inne rzeczy osobiste?---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Z ciekawosci zmierzylam nasz pokoj. 12,5m^2 i szczerze nie wyobrazam sobie go dzielić z obcą osobą
|
|
#76 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pamietasz tytul? |
|
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#78 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Musisz też określić, czy sama kupujesz wszystkie środki czyszczące, czy zrzucacie się wszyscy. Jeżeli jest to dwupokojowe mieszkanie, to radziłabym wynająć pokój jednej osobie. Przy trzech będzie Wam za ciasno, za tłoczno. Tak jak wcześniej sugerowały dziewczyny ładnie wykończ ten pokój i weź trochę więcej za niego. Weź także pod uwagę, że przy 3 osobach rachunki będą wysokie. Zużycie wody będzie na pewno duże - pranie, zmywanie, kąpiel. |
|
|
|
|
|
#80 |
|
O RLY?
|
Co do samych opłat - ustal jak rozliczacie się z ogrzewaniem.
Ja ze współlokatorkami wpłacamy właścicielowi przy rachunkach zaliczkę na ogrzewanie, ale mamy taki układ, że gdy przychodzi rozliczenie sezonu grzewczego w sierpniu to właściciel pokrywa różnicę - my nie dopłacamy. Lepiej ustalić to z góry - mojemu znajomemu kobieta u której wynajmował pokój (swoją drogą na okropnych warunkach) zakrzyknęła w sierpniu, że ma jej dopłacić 1000zł za CO. |
|
|
|
|
#82 |
|
na przekór do celu
|
Problem braku szafy w pokoju można rozwiązać
![]()
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Ino gdzie te zacne kartony postawić na tych 11 metrach?
|
|
#84 |
|
na przekór do celu
|
Podwiesić pod sufitem
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
A gdy nie zmieści się łóżko..
|
|
#86 |
|
na przekór do celu
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
Tudziez poloplaster. Takie jest motto mojej babci
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że gdyby to ładnie okleić tapetką w kwiatki albo białą, to niejedna blogerka na takim DIY zrobiłaby karierę
|
|
#89 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
W życiu nie zgodziłabym się na mieszkanie w 10m2 pokoju z współlokatorem.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.

szafa trzydrzwiowa 135 cm jest jak najbardziej możliwa:

a dodatkowo miał u siebie w pokoju taki syf, że nawet gdy miał zamknięte drzwi to z pokoju śmierdziało, aż mi głupio było przed rodziną i znajomymi gdy przychodzili do nas. I temu lokatorowi podziękowałam już w marcu, a miał zostać do czerwca. Po wyprowadzce sprzątaliśmy jeszcze zza szafek obrośnięte pleśnią kubki po jogurtach albo paczki po czipsach. Sorry za elaborat - chcę Cię tylko uświadomić, że jak masz wyremontowane mieszkanie, to naprawdę albo umów się na jakąś delikatną "rewizję" pokoju, albo spisz w umowie, że wszystko ma być po jej wygaśnięciu w takim stanie jak podczas jej spisywania...Chociaż do nas już i tak żadne argumenty nie trafiały - pokój odświeżyliśmy i obiecaliśmy sobie że nigdy więcej lokatorów 

wszystko zawsze robilam przy biurku, teraz troche mniej bo mam jedno male i dzielę je z chłopakiem, ale z kimś obcym? albo sie uczyc za każdym razem na łóżku ze stosem notatek na kolanach?
o ile jestem sobie w stanie wyobrazic trzymanie tam ubrań to co z resztą? ksiażki, notatki, kosmetyki, jakies inne rzeczy osobiste?
podejrzewam że nie zdaję sobie sprawy z masy rzeczy. Nie, nie jestem żadną sierotą, wiem że będzie dobrze