Około 30-70% polskich dzieci w wieku szkolnym jest niedożywionych. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-06, 18:10   #61
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Około 30-70% polskich dzieci w wieku szkolnym jest niedożywionych.

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
auważyłam, że o tym niedożywieniu mówi się jak o GŁODZIE. Jakby to 70% dzieci chodziło głodne.
No właśnie.

Cytat:
A chodzi o brak składników odżywczych w diecie, co niezaprzeczalnym jest faktem, także wśród dorosłych. I nie sądzę, aby obiady w szkole rozwiązały ten problem, bo sama widziałam - o, przepraszam, nie można opierać się na obserwacjach! - dzieci, które obiadów nie zjadały i szły do sklepiku po batona. Dzieci wolą słodkie od zupy.
Nie wiem, jak jest teraz, ale jak ja chodziłam do podstawówki, to jedzenie w stołówce generalnie było ohydne, więc nic dziwnego, że wielu uczniów wolało sobie kupić chipsy czy cukierki.
Poza tym, nie sądzę, by tamte obiady były dobrze zbilansowane Nie rozwiązałyby problemu braku składników odżywczych w dziecięcej diecie
Stary 2014-02-06, 18:15   #62
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Nie wiem, jak jest teraz, ale jak ja chodziłam do podstawówki, to jedzenie w stołówce generalnie było ohydne, więc nic dziwnego, że wielu uczniów wolało sobie kupić chipsy czy cukierki.
Poza tym, nie sądzę, by tamte obiady były dobrze zbilansowane Nie rozwiązałyby problemu braku składników odżywczych w dziecięcej diecie
Było niedobre, było. Ja akurat nie jadłam obiadów w stołówce, miałam kanapki, a obiad jadłam w domu jak mać wróciła z pracy, ale mało osób cieszyło się z tych obiadów. Rodzice kazali. Za to obiady w liceum były dobre, zapachy potrafiły mnie czasem dobić
No i fakt, składników odżywczych i tak brak. Mało sałatek, większość to góra ziemniaków i kotlet schabowy. Troszkę surówki, której dziecko i tak nie je.
W gimnazjum chodziliśmy "kraść" kompot ze stołówki, to było w niej dobre, nie obiady
Stary 2014-02-06, 19:02   #63
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Tak. I ankietowane nie były dzieci, a pedagodzy szkolni, dyrektorzy, nauczyciele...

o ile pedagog ma jeszcze sens i wychowawcy I-III, tak nauczyciele wyżej ciekawe po czym mieliby to ocecniać
PaniPedagog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-06, 19:11   #64
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez PaniPedagog Pokaż wiadomość

o ile pedagog ma jeszcze sens i wychowawcy I-III, tak nauczyciele wyżej ciekawe po czym mieliby to ocecniać

W sumie woźne by mogli wypytać. One zwykle sporo wiedzą o dzieciakach. Zwłaszcza w podstawówce.

A jeśli chodzi o niedożywienie, to sądzę że wiele dzieci nie dojada. Dla wielu posiłek w szkole/świetlicy środowiskowej jest jedynym posiłkiem w ciągu dnia.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-06, 19:17   #65
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Bo woźne mają czas dla dzieciaków i chętnie z nimi rozmawiają. Darmowych posiłków w świetlicach środowiskowych też często nie ma. Tylko te większe, pomniejsze osiedlowe nie :/
Stary 2014-02-06, 19:25   #66
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Bo woźne mają czas dla dzieciaków i chętnie z nimi rozmawiają. Darmowych posiłków w świetlicach środowiskowych też często nie ma. Tylko te większe, pomniejsze osiedlowe nie :/

Wiem :/ Ogólnie sytuacja jest zła, jeszcze gorzej będzie jak jedzenie w stołówkach będą przygotowywać firmy zewnętrzne. Często za obiady miesięcznie wychodzi wtedy 200 zł, a na taką sumę wielu nie może sobie pozwolić. Zwłaszcza przy kilkorgu dzieciach.
Stary 2014-02-06, 19:31   #67
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
Wiem :/ Ogólnie sytuacja jest zła, jeszcze gorzej będzie jak jedzenie w stołówkach będą przygotowywać firmy zewnętrzne. Często za obiady miesięcznie wychodzi wtedy 200 zł, a na taką sumę wielu nie może sobie pozwolić. Zwłaszcza przy kilkorgu dzieciach.
A ile kosztuje jedzenie przygotowywane przez szkolną stołówkę?

Ja bardzo źle wspominam jedzenie w stołówce szkolnej. Jasne, lepsze takie jedzenie niż żadne, ale jak obiad składał się głównie z ogromnej ilości suchych, rozgniecionych ziemniaków, kiepskiej jakościowo surówki i mocno obsmażonego, odgrzewanego mięsa, to trudno powiedzieć, że posiłek był korzystny dla zdrowia.
Chyba, że teraz sprawa wygląda inaczej?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-06, 19:38   #68
201604181004
Konto usunięte

hahahhaha dobry raport, 30-70%, co tam 40% - żadna różnica.

całe życie jadlam obiady w szkolnej stołówce nie dlatego że na inne nas było nie stać i miałam dofinansowanie, po prostu skoro była możliwość bardzo tanio zjeść jesli siedziałam długo w szkole, to korzystałam z tego. bardzo mi tego na studiach brakuje, jakbym za 70-80 zł mogła wykupić miesięczny abonament na zupę, drugie danie i napój to jadłabym jak szalona

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

chociaż pamiętam w podstawówce to było 30 zł za cały tydzień, potem w gimnazjum 50 zł, a potem w liceum to 60-70 wychodziło
drożały drożały, na przestrzeni tych 12 lat mojej edukacji szkolnej to podrożało dwukrotnie

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

szczerze to ja nie widzę tych niedożywionych dzieci. nie wiem jakim cudem 70% dzieci miałoby być niedożywione, błagam... według tvnu 70% dzieci jest niedożywione ale jednoczesnie 65% ma nadwagę a 15 jest otyłe XD
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-06, 19:39   #69
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja bardzo źle wspominam jedzenie w stołówce szkolnej. Jasne, lepsze takie jedzenie niż żadne, ale jak obiad składał się głównie z ogromnej ilości suchych, rozgniecionych ziemniaków, kiepskiej jakościowo surówki i mocno obsmażonego, odgrzewanego mięsa, to trudno powiedzieć, że posiłek był korzystny dla zdrowia.
Chyba, że teraz sprawa wygląda inaczej?

Na ogół koło 7 zł za obiad jak jest przygotowywany w szkole. Jak firma z zewnątrz to nawet dwa razy więcej.

Ja stołówkowe żarcie lubiłam, kocham suche ziemniaki miłością przeogromną (ja z tych co potrafią zjeść je same na obiad). Teraz jest trochę lepiej i więcej warzyw chyba jest.

Za to w żadnym liceum do którego chodziłam, nie było stołówki. Komercyjny bufet z hambuksami był. I w mojej podstawówce przez rok można było zamówić żarcie z Mc Donalds, TAK w szkole był ten proceder.

Edytowane przez Lemmy is God
Czas edycji: 2014-02-06 o 19:44
Stary 2014-02-06, 19:39   #70
201604181004
Konto usunięte

niech lepiej zbadają niedożywienie wsród studentów wyjdzie 99%
ja tam też nie narzekałam. pamiętam jak kazdy czekał, bo co dwa tygodnie w środę był rosół i kurczak z marchewką i groszkiem na obiad, a w kolejny dzień pomidorowa, mniaaam
Stary 2014-02-06, 20:14   #71
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Na ogół koło 7 zł za obiad jak jest przygotowywany w szkole. Jak firma z zewnątrz to nawet dwa razy więcej.
Teraz jeszcze kwestia tego, co oferuje stołówka, a co oferuje zewnętrzna firma…

Cytat:
Ja stołówkowe żarcie lubiłam, kocham suche ziemniaki miłością przeogromną (ja z tych co potrafią zjeść je same na obiad).
Jesteś pierwszą osobą od której to słyszę
Stary 2014-02-06, 20:30   #72
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Teraz jeszcze kwestia tego, co oferuje stołówka, a co oferuje zewnętrzna firma…

Będę druga, z tym, że u nas nie było suchych ziemniaków. Ja miałam zawsze obiad w domu a do niego pięć kroków a i tak chodziłam na obiady stołówkowe bo w podstawówce były przepyszne.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-06, 20:33   #73
ladylajla
Zakorzenienie

Ja źle wspominam stołówkowe jedzenie w podstawówce: pełno ziemniaków, pyz, klusek, bułek, makarony z dżemem, makarony z jogurtem i nieśmiertelna surówka z kiszonej kapuchy, a w ramach zupy taka paćka z rozgotowanym ryżem albo jarzynowa - takie rzeczy, na które do dzisiaj nie mogę patrzeć;(

Jak teraz idę czasem na uczelnianą stołówkę i widzę warzywa na parze i zbożny kawał mięsa, to normalnie
Stary 2014-02-06, 21:05   #74
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Suzanne Pokaż wiadomość
Doris, to nie wyjaśnia dlaczego TA SAMA GRUPA w momencie emigracji potrafi zachowywać się ogromnie przedsiębiorczo, z odwagą i wysoką etyką pracy.
Suzanne - to NIE JEST ta sama grupa. Wbrew pozorom do Anglii nie wyemigrowala żadna patologia i długotrwałe bezrobotni, tylko trzeźwo myślący ludzie,którzy przeliczyli sobie, ile zarabiają w Tesco w Polsce, a ile mogą zarobić w Tesco w Birmingham.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

a co do stołówek, to ostatnio czytałam na gazecie artykuł o tym, jak szkolne obiady pokazano do oceny dietetykowi. Wszystkie równo zjechał, że tam nie ma żadnych składników odżywczych.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-06, 21:33   #75
201604181004
Konto usunięte

ja pamiętam pulpety z sosem, marchewkę juniorkę, kotleta schabowego, rosół, pomidorówę, ogórkową,oj fasolową... boże jakie to dobre, ale jestem głodna...
Stary 2014-02-06, 21:54   #76
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Będę druga, z tym, że u nas nie było suchych ziemniaków. Ja miałam zawsze obiad w domu a do niego pięć kroków a i tak chodziłam na obiady stołówkowe bo w podstawówce były przepyszne.
Ja będę trzecia.
Do dziś pamiętam smak surówki z kapusty i za cholerę nie potrafię tego sama stworzyć. Pewnie to będzie dziwne, ale na studiach poszłam do mojej podstawówki na stołówkę zapytać o przepis. Niestety nie było już nikogo, kto mógłby wiedzieć, co było w tej głupiej surówce.
Panierka do kotletów i wszystkie zupy też były niepowtarzalne, nie umiem tego odtworzyć...
A u mnie nie było podziału na dzieci biedne i reszta. Ja miałam wykupione obiady przez rodziców, bo oboje pracowali i lepsze było, bym zjadła normalny obiad o 12:30, na długiej przerwie, niż o 17, gdy wrócą z pracy i się z wszystkim odrobią. Do dziś nie mam pojęcia, które i czy w ogóle jakiekolwiek dziecko miało obiady, bo rodziców nie stać było na ciepły posiłek.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-07, 07:58   #77
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Cytat:
Cytat:
To jest mniej więcej 4/5 zł za obiad jeżeli przez szkołę do ok 11-12 jeżeli catering. Przy czy cateringowe w 3/4 przypadków dowożone jest zimne itp. bo firma musi zdążyć obskoczyć kilka pobliskich szkół, z którymi podpisała umowę, a żeby było "tanio" jednym autem.
Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Ja będę trzecia.
Do dziś pamiętam smak surówki z kapusty i za cholerę nie potrafię tego sama stworzyć. Pewnie to będzie dziwne, ale na studiach poszłam do mojej podstawówki na stołówkę zapytać o przepis. Niestety nie było już nikogo, kto mógłby wiedzieć, co było w tej głupiej surówce.
Panierka do kotletów i wszystkie zupy też były niepowtarzalne, nie umiem tego odtworzyć...
A u mnie nie było podziału na dzieci biedne i reszta. Ja miałam wykupione obiady przez rodziców, bo oboje pracowali i lepsze było, bym zjadła normalny obiad o 12:30, na długiej przerwie, niż o 17, gdy wrócą z pracy i się z wszystkim odrobią. Do dziś nie mam pojęcia, które i czy w ogóle jakiekolwiek dziecko miało obiady, bo rodziców nie stać było na ciepły posiłek.
Mało dzieci ma w szkole finansowane obiady prze opieke s. czy szkołę. Nie ma na to kasy po prostu

Osobiście mnie zawsze to gryzło czy dziecko miało wykupiony obiad czy nie, jak przychodziło głodne, albo ja wiedziałam, że może być głodne to dawałam i wisiało mi konsekwencje. Ba, byłam ciekawa czy ktoś byłby w stanie zwrócić mi uwagę, że rozdaje dzieciom jedzenie. Na szczęście nie było z tym kłopotu
Stary 2014-02-07, 08:33   #78
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
To jest mniej więcej 4/5 zł za obiad jeżeli przez szkołę do ok 11-12 jeżeli catering. Przy czy cateringowe w 3/4 przypadków dowożone jest zimne itp. bo firma musi zdążyć obskoczyć kilka pobliskich szkół, z którymi podpisała umowę, a żeby było "tanio" jednym autem.
Jedzenie, które ja pamiętam ze swojej stołówki szkolnej też na pewno nie było świeżo zrobione. Na pewno było robione wcześniej, a potem odgrzewane Teraz jest inaczej? Szkoły robią na bieżąco jedzenie? Czy nadal daje się dzieciom odgrzewany obiad (czasem nawet odgrzewany kilkukrotnie)?
Stary 2014-02-07, 08:43   #79
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Cytat:
Jedzenie, które ja pamiętam ze swojej stołówki szkolnej też na pewno nie było świeżo zrobione. Na pewno było robione wcześniej, a potem odgrzewane Teraz jest inaczej? Szkoły robią na bieżąco jedzenie? Czy nadal daje się dzieciom odgrzewany obiad (czasem nawet odgrzewany kilkukrotnie)?
Nie no w każdej szkole nie siedze

Ze swojej podstawówki jako uczeń pamiętam, że było ok.

A teraz też są dobre, na niektóre rzeczy nawet o przepisy prosiłam
I na 100% przygotowywane na bieążco, wiem bo sama jadałam.

Ale obstawiam, że jak ktoś gdzieś robipo ksztach to jest to podobne do cateringowych.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-07, 08:43   #80
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
U mnie było dokładnie tak samo - jedzenie rozgotowane, monotonne i na pewno nie zbilansowane...

Poza tym nie podoba mi się sposób ankietowania do tego badania i wg mnie przez to dane te są niewiarygodne. Bo skąd pedagog ma wiedzieć czy dziecko dostaje kanapki do szkoły i np. ich nie wyrzuca Albo, że chodzi non-stop głodne pomimo tego, że je normalne zbilansowane posiłki (znam taką dziewczynkę, która po obiedzie u siebie w domu potrafiła przyjść do nas i spałaszować kolejną porcję, bo "głodna").
Kolejną kwestią jest określenie,co rozumiemy pod pojęciem "niedożywione". Bo jeśli oznacza to brak zbilansowanej diety i niedobór składników odżywczych to w sumie się zgadzam - nasza polska dieta jest kiepska, a świadomość społeczeństwa odnośnie poprawnego komponowania posiłków praktycznie żadna. Ale co się dziwić, jak większość ludzi uważa, że kanapka z nutellą to najlepsze śniadnie, aktimelek jest lepszy niż jogurt naturalny, na obiad zupa z proszku i kotlet doprawiony "jarzynką" są lepsze niż te zrobione z prawdziwych warzyw i przypraw, a rybę spożywa się jedynie smażoną pangę
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-07, 08:55   #81
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
niech lepiej zbadają niedożywienie wsród studentów wyjdzie 99%

Amen.

Wykupywałam czasem miesięczny karnet na obiady w takim fajnym miejscu, które dawało duuże porcje. Jak było cienko z kasą, to jak szłam tam na obiad, jadłam trochę, prosilam o pakowanie reszty na wynos, i to co wyniosłam robiło mi za podwieczorek i kolację ;p

Cytat:
To ja już jestem już któraś z kolei a tym wątku. Do dziś pamiętam, że lubiłam te posiłki w podstawówce. a na początku gimnazjum (ten sam budynek i stołówka) byłam idiotką, która płaciła sobie za obiady (to znaczy - mama płaciła. Dobrze, że wtedy to były naprawdę grosze, jakieś dopłaty chyba szkoła miała) i nie chodziła, bo się odchudzałam Ja pitolę, że ja tam nie mdlałam co 5 minut, to jakiś cud...

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-07, 09:08   #82
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Nie no w każdej szkole nie siedze

Ze swojej podstawówki jako uczeń pamiętam, że było ok.

A teraz też są dobre, na niektóre rzeczy nawet o przepisy prosiłam
I na 100% przygotowywane na bieążco, wiem bo sama jadałam.
Fajnie

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Poza tym nie podoba mi się sposób ankietowania do tego badania i wg mnie przez to dane te są niewiarygodne. Bo skąd pedagog ma wiedzieć czy dziecko dostaje kanapki do szkoły i np. ich nie wyrzuca Albo, że chodzi non-stop głodne pomimo tego, że je normalne zbilansowane posiłki (znam taką dziewczynkę, która po obiedzie u siebie w domu potrafiła przyjść do nas i spałaszować kolejną porcję, bo "głodna").
Też racja.
Stary 2014-02-07, 10:11   #83
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Obiad w szkole kosztuje 4 zł.

Moim dzieciom smakuje bardziej niż domowy:
ryba w szkole okazuje się smaczniejsza, brukselka, marchewka z groszkiem ... .
No, matka nie umie gotować.

Najbardziej narzekają na obiady te dzieci, którym obiady funduje opieka społeczna.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-07, 10:33   #84
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Ech, pmiętam stołówkowe zapachy w liceum-poezja <3Noie to, że w domu nikt nie gotował, bo mama to zwykle robiła i robiła to dobrze, tylko te zpachy były tak smakowite,że szok.Zazdrościłam koleżankom, którem miały wykupione karnety na te obiadyWydaje mi się,że często poza domem wszystko lepiej smakuje

Moja fragrantica

WYMIANA

Edytowane przez golgie
Czas edycji: 2014-02-07 o 10:34
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-07, 10:55   #85
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Wydaje mi się,że często poza domem wszystko lepiej smakuje
a to chyba racja na obozach, koloniach itd. - też wszystko znikało z talerza, a nie było to wyszukane jedzenie

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-07, 13:21   #86
Kalini
Zakorzenienie

U mnie w podstawówce były tylko zupy . Potem już nie miałam obiadów w szkołach. Za to przedszkole, jejku jakie to wszystko było smaczne, do dziś pamiętam taką jakby breję z mięsa mielonego, taka jakby potrawka. Do dziś nie mogę tego odtworzyć.
A co do zdrowych obiadów w szkołach i przedszkolach, one musza być zbilansowane i zdrowe, więc nie wiem o co tamtemu dietetykowi mogła chodzić. No chyba, że się coś zmieniło od kiedy moja mama była intendentką i pamiętam jak przed robieniem zakupów dokładnie wyliczała czy wszystkie witaminy będą itp.

Teraz podobno w szkołach jest gorzej, bo likwidują kuchnie, catering przywozi jedzenie, a ono niestety jest gorszej jakości, szkoły wybierają oczywiście najtańszą ofertę, a tamci pewnie oszczędzają na wszystkim co się da.

Cytat:
Najbardziej narzekają na obiady te dzieci, którym obiady funduje opieka społeczna.
Skąd ten wniosek?

Edytowane przez Kalini
Czas edycji: 2014-02-07 o 13:24
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-07, 13:36   #87
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Skąd ten wniosek?
No najwyraźniej tak jest w szkole jej dzieci, takie ma obserwacje ona albo właśnie jej dzieci.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-07, 13:40   #88
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Cytat:
No najwyraźniej tak jest w szkole jej dzieci, takie ma obserwacje ona albo właśnie jej dzieci.
Dzieci rzadko wiedzą, które dzieci mają obiady sponsorowane. Tzn pewnie, ze same widzą, które dzieciaki są biedne, ale nie ma szans, żeby wiedziały które z tych biednych akurat są sponsorowane
Stary 2014-02-07, 14:01   #89
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Dzieci rzadko wiedzą, które dzieci mają obiady sponsorowane. Tzn pewnie, ze same widzą, które dzieciaki są biedne, ale nie ma szans, żeby wiedziały które z tych biednych akurat są sponsorowane
Zależy gdzie, w szkole mojej koleżanki niektóre dzieci z obiadami sponsorowanymi same chwalą się, że one za to nie zapłaciły. Te dzieci, o których mówię są akurat specyficzne, takie z rodziny "Szlachta nie pracuje". Może w szkole dzieci ollencji właśnie takie są i o takich mówi?
Stary 2014-02-07, 14:07   #90
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Cytat:
Zależy gdzie, w szkole mojej koleżanki niektóre dzieci z obiadami sponsorowanymi same chwalą się, że one za to nie zapłaciły. Te dzieci, o których mówię są akurat specyficzne, takie z rodziny "Szlachta nie pracuje". Może w szkole dzieci ollencji właśnie takie są i o takich mówi?
Fakt, te z cyklu jak to określiłaś "Szlachta nie pracuje" faktycznie narzeka głośno i wszem i wobec oznajmia, że takiego syfu jeść nie będą, ale to na pokaz - ze wstydu. Większość marudząc zjada, bo wiedzą, że nic innego nie będzie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości