![]() |
#61 | ||
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Około 30-70% polskich dzieci w wieku szkolnym jest niedożywionych.
Cytat:
Cytat:
Poza tym, nie sądzę, by tamte obiady były dobrze zbilansowane ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i fakt, składników odżywczych i tak brak. Mało sałatek, większość to góra ziemniaków i kotlet schabowy. Troszkę surówki, której dziecko i tak nie je. W gimnazjum chodziliśmy "kraść" kompot ze stołówki, to było w niej dobre, nie obiady ![]()
![]() |
![]() |
#63 |
Szalony Kapelusznik
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W sumie woźne by mogli wypytać. One zwykle sporo wiedzą o dzieciakach. Zwłaszcza w podstawówce. A jeśli chodzi o niedożywienie, to sądzę że wiele dzieci nie dojada. Dla wielu posiłek w szkole/świetlicy środowiskowej jest jedynym posiłkiem w ciągu dnia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Szalony Kapelusznik
|
Bo woźne mają czas dla dzieciaków i chętnie z nimi rozmawiają. Darmowych posiłków w świetlicach środowiskowych też często nie ma. Tylko te większe, pomniejsze osiedlowe nie :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiem :/ Ogólnie sytuacja jest zła, jeszcze gorzej będzie jak jedzenie w stołówkach będą przygotowywać firmy zewnętrzne. Często za obiady miesięcznie wychodzi wtedy 200 zł, a na taką sumę wielu nie może sobie pozwolić. Zwłaszcza przy kilkorgu dzieciach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ja bardzo źle wspominam jedzenie w stołówce szkolnej. Jasne, lepsze takie jedzenie niż żadne, ale jak obiad składał się głównie z ogromnej ilości suchych, rozgniecionych ziemniaków, kiepskiej jakościowo surówki i mocno obsmażonego, odgrzewanego mięsa, to trudno powiedzieć, że posiłek był korzystny dla zdrowia. Chyba, że teraz sprawa wygląda inaczej?
![]() |
![]() |
#68 |
Konto usunięte
|
hahahhaha dobry raport, 30-70%, co tam 40% - żadna różnica.
całe życie jadlam obiady w szkolnej stołówce ![]() ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- chociaż pamiętam w podstawówce to było 30 zł za cały tydzień, potem w gimnazjum 50 zł, a potem w liceum to 60-70 wychodziło drożały drożały, na przestrzeni tych 12 lat mojej edukacji szkolnej to podrożało dwukrotnie ![]() ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- szczerze to ja nie widzę tych niedożywionych dzieci. nie wiem jakim cudem 70% dzieci miałoby być niedożywione, błagam... według tvnu 70% dzieci jest niedożywione ale jednoczesnie 65% ma nadwagę a 15 jest otyłe XD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na ogół koło 7 zł za obiad jak jest przygotowywany w szkole. Jak firma z zewnątrz to nawet dwa razy więcej. Ja stołówkowe żarcie lubiłam, kocham suche ziemniaki miłością przeogromną (ja z tych co potrafią zjeść je same na obiad). Teraz jest trochę lepiej i więcej warzyw chyba jest. Za to w żadnym liceum do którego chodziłam, nie było stołówki. Komercyjny bufet z hambuksami był. I w mojej podstawówce przez rok można było zamówić żarcie z Mc Donalds, TAK w szkole był ten proceder. Edytowane przez Lemmy is God Czas edycji: 2014-02-06 o 19:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
niech lepiej zbadają niedożywienie wsród studentów wyjdzie 99%
![]() ja tam też nie narzekałam. pamiętam jak kazdy czekał, bo co dwa tygodnie w środę był rosół i kurczak z marchewką i groszkiem na obiad, a w kolejny dzień pomidorowa, mniaaam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
Będę druga, z tym, że u nas nie było suchych ziemniaków. Ja miałam zawsze obiad w domu a do niego pięć kroków a i tak chodziłam na obiady stołówkowe bo w podstawówce były przepyszne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Ja źle wspominam stołówkowe jedzenie w podstawówce: pełno ziemniaków, pyz, klusek, bułek, makarony z dżemem, makarony z jogurtem i nieśmiertelna surówka z kiszonej kapuchy, a w ramach zupy taka paćka z rozgotowanym ryżem albo jarzynowa - takie rzeczy, na które do dzisiaj nie mogę patrzeć;(
Jak teraz idę czasem na uczelnianą stołówkę i widzę warzywa na parze i zbożny kawał mięsa, to normalnie ![]()
![]() |
#74 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- a co do stołówek, to ostatnio czytałam na gazecie artykuł o tym, jak szkolne obiady pokazano do oceny dietetykowi. Wszystkie równo zjechał, że tam nie ma żadnych składników odżywczych. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Konto usunięte
|
ja pamiętam pulpety z sosem, marchewkę juniorkę, kotleta schabowego, rosół, pomidorówę, ogórkową,oj fasolową... boże jakie to dobre, ale jestem głodna...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
and cigarettes
|
Cytat:
![]() Do dziś pamiętam smak surówki z kapusty i za cholerę nie potrafię tego sama stworzyć. Pewnie to będzie dziwne, ale na studiach poszłam do mojej podstawówki na stołówkę zapytać o przepis. Niestety nie było już nikogo, kto mógłby wiedzieć, co było w tej głupiej surówce. Panierka do kotletów i wszystkie zupy też były niepowtarzalne, nie umiem tego odtworzyć... A u mnie nie było podziału na dzieci biedne i reszta. Ja miałam wykupione obiady przez rodziców, bo oboje pracowali i lepsze było, bym zjadła normalny obiad o 12:30, na długiej przerwie, niż o 17, gdy wrócą z pracy i się z wszystkim odrobią. Do dziś nie mam pojęcia, które i czy w ogóle jakiekolwiek dziecko miało obiady, bo rodziców nie stać było na ciepły posiłek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Szalony Kapelusznik
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Osobiście mnie zawsze to gryzło czy dziecko miało wykupiony obiad czy nie, jak przychodziło głodne, albo ja wiedziałam, że może być głodne to dawałam i wisiało mi konsekwencje. Ba, byłam ciekawa czy ktoś byłby w stanie zwrócić mi uwagę, że rozdaje dzieciom jedzenie. Na szczęście nie było z tym kłopotu ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#79 | |
Szalony Kapelusznik
|
Cytat:
![]() Ze swojej podstawówki jako uczeń pamiętam, że było ok. A teraz też są dobre, na niektóre rzeczy nawet o przepisy prosiłam ![]() I na 100% przygotowywane na bieążco, wiem bo sama jadałam. Ale obstawiam, że jak ktoś gdzieś robipo ksztach to jest to podobne do cateringowych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym nie podoba mi się sposób ankietowania do tego badania i wg mnie przez to dane te są niewiarygodne. Bo skąd pedagog ma wiedzieć czy dziecko dostaje kanapki do szkoły i np. ich nie wyrzuca ![]() Kolejną kwestią jest określenie,co rozumiemy pod pojęciem "niedożywione". Bo jeśli oznacza to brak zbilansowanej diety i niedobór składników odżywczych to w sumie się zgadzam - nasza polska dieta jest kiepska, a świadomość społeczeństwa odnośnie poprawnego komponowania posiłków praktycznie żadna. Ale co się dziwić, jak większość ludzi uważa, że kanapka z nutellą to najlepsze śniadnie, aktimelek jest lepszy niż jogurt naturalny, na obiad zupa z proszku i kotlet doprawiony "jarzynką" są lepsze niż te zrobione z prawdziwych warzyw i przypraw, a rybę spożywa się jedynie smażoną pangę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Amen. Wykupywałam czasem miesięczny karnet na obiady w takim fajnym miejscu, które dawało duuże porcje. Jak było cienko z kasą, to jak szłam tam na obiad, jadłam trochę, prosilam o pakowanie reszty na wynos, i to co wyniosłam robiło mi za podwieczorek i kolację ;p To ja już jestem już któraś z kolei a tym wątku. Do dziś pamiętam, że lubiłam te posiłki w podstawówce. a na początku gimnazjum (ten sam budynek i stołówka) byłam idiotką, która płaciła sobie za obiady (to znaczy - mama płaciła. Dobrze, że wtedy to były naprawdę grosze, jakieś dopłaty chyba szkoła miała) i nie chodziła, bo się odchudzałam ![]()
![]() |
#82 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
Obiad w szkole kosztuje 4 zł.
Moim dzieciom smakuje bardziej niż domowy: ryba w szkole okazuje się smaczniejsza, brukselka, marchewka z groszkiem ... . No, matka nie umie gotować. Najbardziej narzekają na obiady te dzieci, którym obiady funduje opieka społeczna. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Ech, pmiętam stołówkowe zapachy w liceum-poezja <3Noie to, że w domu nikt nie gotował, bo mama to zwykle robiła i robiła to dobrze, tylko te zpachy były tak smakowite,że szok.Zazdrościłam koleżankom, którem miały wykupione karnety na te obiady
![]() ![]() Edytowane przez golgie Czas edycji: 2014-02-07 o 10:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
a to chyba racja
![]()
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
U mnie w podstawówce były tylko zupy
![]() A co do zdrowych obiadów w szkołach i przedszkolach, one musza być zbilansowane i zdrowe, więc nie wiem o co tamtemu dietetykowi mogła chodzić. No chyba, że się coś zmieniło od kiedy moja mama była intendentką i pamiętam jak przed robieniem zakupów dokładnie wyliczała czy wszystkie witaminy będą itp. Teraz podobno w szkołach jest gorzej, bo likwidują kuchnie, catering przywozi jedzenie, a ono niestety jest gorszej jakości, szkoły wybierają oczywiście najtańszą ofertę, a tamci pewnie oszczędzają na wszystkim co się da. Cytat:
Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2014-02-07 o 13:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Szalony Kapelusznik
|
Dzieci rzadko wiedzą, które dzieci mają obiady sponsorowane. Tzn pewnie, ze same widzą, które dzieciaki są biedne, ale nie ma szans, żeby wiedziały które z tych biednych akurat są sponsorowane
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
Zależy gdzie, w szkole mojej koleżanki niektóre dzieci z obiadami sponsorowanymi same chwalą się, że one za to nie zapłaciły. Te dzieci, o których mówię są akurat specyficzne, takie z rodziny "Szlachta nie pracuje". Może w szkole dzieci ollencji właśnie takie są i o takich mówi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Szalony Kapelusznik
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:57.