![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: dziecko w tym wieku
Cytat:
przykre jest to, z czym zostaje niepracująca kobieta po ewentualnym rozwodzie.najczęściej z upokorzeniem
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
Zarówno żona /mąż jaki i dziecko są rodziną. Pełnoletni są też uczniowie od 2 klasy szkoły średniej, czy też powinni zarabiać na swoje utrzymanie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
sissy that walk
|
Oczywiście, dlatego jakieś zabezpieczenie warto sobie zapewnić. Ale nie każdy czuje się z źle będąc w takiej sytuacji, a określenie "utrzymanka" ma pejoratywny wydźwięk.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- Cytat:
o jakim zabezpieczeniu mówisz nawiązując do tematu wątku o 18-to letniej matce ?
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. Edytowane przez Shira Yuki Czas edycji: 2014-02-13 o 22:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Droga autorko dzieci teraz nie planujesz wiec nie wiem dlaczego tak mocno przezywasz fakt, ze kolezanka cie na nie namawia. Jak mnie ludzie namawawiaja na cos, czego nie zamierzam robic, to wyslucham, machne reka i ide dalej.
Nie napisze ci, zes madrzejsza od kolezanki bo najpierw chcesz skonczyc studia a dopiero pozniej miec dzieci. Nie napisze bo to indywidualna sprawa kazdego czlowieka co chce w zyciu robic. Ja na studia nie poszlam i to nie z powodu nieplanowanego dziecka, tylko dlatego, ze mi studia niepotrzebne. Zaraz po maturze poszlam do pracy a pozniej (majac juz dziecko)zaczelam robic rozne kursy. Nie ubolewam nad tym, ze ominely mnie imprezy studenckie i inne tego typu. Malo tego, czuje sie szczesliwa. Ale pewnie wiekszosc z was przypielaby mi latke mamuski, ktorej od pieluszek padlo na mozg i pewnie siedzi calymi dniami rozmyslajac jak spieprzyla sobie zycie bo studia nie skonczone i dziecko w wieku 22 lat. Obecnie chyba mamy jakas mode na pozne macierzynstwo i ponizanie ludzi, ktorzy maja dzieci a nawet papierka z uniwerka nie posiadaja. A ja powiem tylko tyle: jedni lubia samochody, inni psy a jeszcze inni weze czy tam koty wiec dlaczego do niektorych nie dociera, ze sa tez tacy, co lubia dzieci i chca je miec? I jeszcze przytocze historie dziewczyny, z ktora chodzilam do liceum, ktorego ona z reszta nigdy nie ukonczyla. Urodzila dziecko z wpadki majac 20 lat, wziela slub ale nie z ojcem dziecka tylko z innym facetem, po pol roku sie z nim rozwiodla, zaczela spotykac sie z kolejnym. Z tym tez zaliczyla wpadke i urodzilo sie drugie dziecko. Wzieli slub (kolezanka w wieku 24 lat ma juz za soba dwa sluby i rozwod). Ona siedzi w domu z dziecmi bo ich na to stac, maja wlasne mieszkanie a nie na kredyt i zyja sobie szczesliwie. Wniosek z tego taki, ze w zyciu trzeba miec szczescie. Ta dziewczyna miala szczescie i nie byly jej do tego potrzebne studia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Mialam kilka kolezanek ktore wpadly w okresie lcealnym - jedna nawet w gimnazjum
![]() Po pierwsze czesto dzieciak byl obowiazkiem dziadkow, a nie mlodych rodzicow. Bo szkola, bo kasy brak. Niektore z nich traktuja te dzieci jakby to bylo ich duzo mlodsze rodzenstwo. Zajechana psychika bo wpadka w tym wieku to zawsze dramat. Zwiazki z ojcem dziecka w wiekszosci takie se, duzo rozwodow, bo sorry, ale w tym wieku to sie ma slaba zdolnosc ogarniania takich spraw a tym bardziej wybrania sensownego kandydata na tatusia. Klotnie w rodzinie, z tesciami - no takie polskie piekielko. Mieszkac nie ma gdzie, nic swojego a kasy ni ma albo jest malo. Czyli zale i pretensje. A dziewczyna ledwie z matura i malym dzieckiem nie zawojuje swiata. Bawia mnie tez wpisy z tekstami dzieci odchowane to mozna studiowac czy pracowac. Jakie odchowane... przedszkolaki ledwie, mialam kilka dzieciatych na studiach - to jest zupelnie inna nauka. Zero zajec dodatkowych, przychodzenie na uczelnie wtedy kiedy naprawde musza - tylko zeby papierek miec, nikt ich nigdy nie chcial miec w grupie bo wiadomo ze nie beda sie chcialy spotykac po zajeciach ani nic zrobic ponadto. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-02-13 o 23:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Nie wszystkim studia do szczęscia sa potrzebne. Warto jednak pamiętać że trzeba mieć czym dziecko nakarmić: czy ma się lat 19 czy 29 rodząc dziecko. Mnie dziwi bardzo planowanie ciąży przez licealistkę. Nie wierze w wielką dojrzałość, dorosłość osób w tym wieku.
![]() |
![]() |
#69 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Poza tym czasy się zmieniły. Pozycja kobiety jest inna i macierzyństwo ma inne oblicza. Rodzina też się zmienia. Na to ile rozwodów i rozbitych rodzin było kiedyś a ile teraz składa się wiele czynników i nie sądze by można było wysnuć wniosek- że młode matki to spoko i ok.
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak jak napisałam, całe tło przemian trzeba brać pod uwagę, jednak ludzie byli i są różni, jedni będą gotowi do odpowiedzialności w wieku 20 lat, a inni nie będą w wieku 40 i później. Ja nie generalizuję przecież, że wczesne macierzyństwo jest super, próbuję pokazać, że może być także możliwe bez szkody dla zainteresowanych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wg mnie ten okres, kiedy bycie na utrzymaniu męża jest racjonalne to pierwsze 3-4 lata dziecka. Potem faktycznie jest dla mnie dziwne, że kobieta nie chce wrócić do pracy a dziecko w przedszkolu/szkole. Cytat:
![]() Nie można zakładać, że w wieku nastu lat nikt na dziecko nie jest gotowy. Jeszcze chciałam poruszyć kwestię tego, że w wieku nastu lat nie można określić czy partner/ojciec dziecka będzie odpowiedni: Otóż tak się składa, że nawet ci, którzy decydują się na dziecko w ustabilizowanej sytuacji finansowej się rozwodzą ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
Nie wszyscy musza miec super prace osiagniecia i wyzsze wyksztalcenie. Niektorzy rodza dzieci w tym wieku ktore sa zdrowe szczesliwe i dobrze odchowane a mama zostaje w domu i sie nimi zajmuje. Co kto lubi. Kwestia tylko tego ze facet musi pracowac naprawde duzo zeby jakos zyc na poziomie
---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Ja tam znam wiele historii gdzie szybka ciaza zakonczyla sie dobrze - i tak sie kochali wiec nie ma problemu po prostu zycie zmusilo ich do spiecia tylla dla dziecka i tak tez zrobili. Obecnie kolezanka w moim wieku z piecioletnia corka ma juz mieszkanie na wlasnosc i rodzinne auto - dlatego ze jak staneli pod sciana to wybrneli z tego obronna reka. Dziecko w tym wieku to absolutnie zadna tragedia czy patologia po prostu - co kto lubi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
Rozumiem, ze jesli zajdziesz kiedys w ciazę i nie bedziesz w tym okresie pracowac, lub zostaniesz w domu z dzieckiem, to zostaniesz utrzymanką? Zastanów sie, co piszesz, bo masz strasznie skrzywiony obraz rzeczywistosci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie zapominajmy,że tematem wątku jest nastletnia żona i matka,która stara sie o kolejne dziecko.wątpię,aby w swoim życiu zdobyła zwód i praktyke,która w przyszłości mogłaby jej pomóc żyć bez łaski męża,lub byłego mąża. Cytat:
być może mój obraz rzeczywiśtości jest skrzywiony,ale to życie go skrzywiło,a raczej pozwoliło mi zetrzec mgłę z oczu
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. Edytowane przez Shira Yuki Czas edycji: 2014-02-14 o 09:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
sissy that walk
|
Z moją mamą, w dość wymagającym (i wykształcenia, i doświadczenia) zawodzie pracuje kobieta, która pierwsze dziecko urodziła mając jakieś 16 lat, a drugie parę lat później. Ma i zawód, i praktykę, jest niezależna finansowo, słowem - ułożyła sobie życie i to bardzo fajnie. Naprawdę posiadanie dziecka nie jest końcem świata, można się potem i uczyć i dostać pracę. Nie bardzo wiem, co by w tym miało przeszkadzać.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2014-02-14 o 09:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
A ja myślę, że ludzie sobie szukają problemów.
Dziewczyna wpadła, jakoś tam sobie życie poukładała, najwyraźniej jej to odpowiada. Proste, że każda sroczka swój ogonek chwali, więc i Ciebie zapytała kiedy dziecko. Nie ccesz dziecka, to odpowiadasz 'nie planuję' i tyle. Nie wiem po co aż wątek na wizażu. Chociaż nie, wiem. Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że to wątek pt. chwalcie mnie dojrzałą i razem ponarzekajmy na utrzymanki. Nie skomentuję takiego oceniania ludzkiego życia. Powiem tylko, że dla mnie nie ma nic nagannego zarówno w młodym macierzyństwie i utrzymywaniu przez mężczyznę, jak i w niezależności. Dopóki oboje taki model popierają i się w nim spełniają, to nie ma powodu odczuwać nad nimi wyższości. Która, tak nawiasem mówiąc, właśnie z pierwszego posta bije. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mam nic do młodych matek,jednak nigdy nie pozwoliłabym obcemu decydować o moim losie,bo życie pisze różne scenariusze,a po latach najczęściej królewicz z bajki okazuje się żabą.
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A do autorki - nie przejmuj się dziwnymi opiniami koleżanki, rób swoje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;45145163]Te zdania świadczą o tym, że jesteś baaaardzo typowym 19 latkiem
![]() To tylko i wyłącznie Twoje zdanie. Chociaż ciekawi mnie dlaczego tak sądzisz? ;> Ja sobie i swojej dziewczynie nie mam nic do zarzucenia. Bardzo się kochamy i mimo młodego wieku mieszkamy razem. Plany na przyszłość również są. ![]() Co do tematu autorki - jeśli Twojej znajomej pasuje coś takiego to niech sobie żyje jak chce. Ty masz inne priorytety w życiu i to się liczy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
Jak komuś pasuje - spoko. Tylko potem są łzawe opowieści, jak to ,,urodziłam dziecko, nie miałam czasu żeby się uczyć i skończyć szkołę/studia, do pracy długo nie mogłam iść bo co miałam zrobić z maleństwem, a on mnie zostawił z dwójką/trójką dzieci dla innej, a ja nie mam ani szkoły ani doświadczenia". Mam taką sąsiadkę, mojej mamy całkiem spora część koleżanek z liceum tak skończyło. Też urodziły dzieci po maturze, dumne jeździły z wózkami, podśmiewywały się z dziewczyn, które studiowały bo ,,one takie ustawione, mąż-górnik, mieszkanie takie och, dzieci i w ogóle" a po latach wiele z nich albo się rozwiodło, albo mąż zmarł i nagle się okazywało, że nie ma za co tych dzieci utrzymać, bo jednego dnia w życiu nie przepracowały. Dla mnie kobieta, która nie ma choćby skończonej szkoły ponadgimnazjalnej, która nie pracuje i jest żoną przy mężu - niestety, ale kusi los. Bo mężowie wieczni nie są, niektórzy nie są też wierni. I z tego powodu nie wyobrażam sobie takiego układu. Mam na roku dziewczyny, które mają dzieci i jakoś dają radę, choć studia mamy wymagające, ale jakoś ,,nie zasiadły" przy facecie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
Oczywiscie, nie mozna zaprzeczyć, tylko, że doswiadczenie, to równiez przyjemne czy neutralne chwile, to, co nas kształtuje, nasza psychike i osobowosc. 20 latkowie sa jeszcze bardziej plastyczni, 30 lat to juz ukształtowany w pełni człowiek. Oczywiscie kazdy etap jest dobry, sa różnice, bo musza byc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Ale zaraz zaraz. Nikt nie mówi że bez studiów to życia nie ma. Ale nawet żeby skończyć zawodówkę po gimnazjum i być dobrą fryzjerką, stylistką paznokci, kucharką itd trzeba na to poświęcić trochę czasu i włożyć jakąś pracę w to, zdobyć minimalne doświadczenie.
A w poście założycielskim to ja widzę postawę - dziecko łatwo się robi, możemy szybko trzasnąć kolejne, mąż na to radośnie zapracuje i tak dojedziemy do wieku emerytalnego. Nawet nie wiecie ile ludzi jest ZDZIWIONYCH że dziecko wymaga tyle kasy, bo przecież to co za wydatek mleko z cyca a potem jedna marcheweczka. I to najczęściej zdarza się ludziom młodym, którzy ledwie od maminych obiadków odeszli, zakupów w sklepie nie robili, nigdy nie prowadzili domu - a już za dziecko chcą się brać. A potem tak jak pisałam, żale i zęby w parapet. Od dzieciatych koleżanek słuchałam długaśnych monologów jak to na wszystko brakuje, ile kosztuje, i jak ja życia nie znam bo mogę kupić szminkę a ona nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I teraz. Każdemu i każdej miła Ziuta z warzywniaka na drodze stanąć może. Owa możliwość nie oznacza, że układ, w którym mężczyzna utrzymuje rodzinę jest z definicji skazany na porażkę. No bo nie jest. Lepiej jednak, dbając o własną dupę, minimalizować ryzyko poważnego wtopienia w razie nader konkluzywnego spotkania z miłą Ziutą - na przykład, dokładając wszelkich starań, żeby na papierze było, co trzeba, mając jakiś plan awaryjny na okoliczność konieczności pójścia do pracy, wykształcenie i kwalifikacje (albo możliwość ich zdobycia), i tak dalej. Jakoś nie podejrzewam, żeby wpadka w wieku lat 19 stwarzała idealne warunki do negocjowania tych warunków, że już litościwie pominę domniemania na temat zdolności wyobrażenia sobie ewentualnych komplikacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:44.