Ah po ślubie będzie życie, łóżko będzie głośno skrzypieć! PM2014 cz.25 - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-17, 20:00   #61
pysia1987
Zakorzenienie

GG do pysia1987
Dot.: Ah po ślubie będzie życie, łóżko będzie głośno skrzypieć! PM2014 cz.25

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Melduję się
Hoho, pierwszy raz od dawna nie jestem w top5 gaduł, jakoś mniej zapału do pisania mam, ale dużo podczytuję

Pysia, to może do psychologa najpierw, a potem do dietetyka?
Ja gorąco dietetyka polecam, jem dużo i chudnę
ja chodziłam do dietetyka juz kiedys, ale na nc sie to przydało bez regularnego żarcia, a u mnie z tym cięzko wczoraj np byłam 14 h w pracy (w tym na 15 min tylko zeszłam zjeśc bułkę)

a co do psychologa: tez chodziłam, byłam na kilku/kilkunastu spotkaniach. Nie wiem, czułam jakby traktowała mnie jak debila nie mówiąc o psychiatrze, przez którego wylałam masakryczną ilość łez teraz mam straszny stres w pracy, wszystko mnie przerasta i oprócz napadów głodu pojawiają mi sie znów stany lękowe typu: dzwonie do TZta bo sie boje wrócić do domu, a raczej wyjść sama na ulice ostatnio sie popłakałam o 18, że boje sie wrócić od Mamy i TZ musiał po mnie przyjechac 30km zaznacze tylko, że to była godz 18/19. Musze znaleźć dobrego psychiatre, ale nie wiem jak sie do tego zabrać. Boje się że znów ktos mnie potraktuje jak tamten gnój

sorki za off topa dzis mam zamiar zacząc sie rozglądac za foto bo na plener juz mamy tego kolege TŻta, ale musze kogos znaleźć teraz do Kościoła i na wesele

dzięki za opinie o STD ciesze się z nich jak głupia wszystko staje sie namacalne

będę mamą

kierowca od 7.02.2012
pysia1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 20:03   #62
positive rebel
Rozeznanie

Cude wiadomość poszła.
Sęk w tym, że do Wrocławia pojedziemy i tak, bo 90% rodziny Tżta to Wrocław. No nic, pojadę do cioci to podpytam - jak mi powie, że np. kuzynka będzie u nich na dniach to zostawię u nich. Jeśli nie to wezmę adres i zawiozę osobiście.
Stary 2014-02-17, 20:08   #63
Waniliova
Zakorzenienie

puchaczmalinowy czym Cię wkurzyła dentystka?

My mieliśmy mieć księgę gości, ale jednak jej nie kupujemy. Stwierdziliśmy, że będzie tylko leżeć i się kurzyć...

Lecę pooglądać z TŻ tv

Miłego wieczorku wszystkim
Stary 2014-02-17, 20:14   #64
Anesthesia
Wtajemniczenie

Melduje sie i ja!

Cytat:
Napisane przez dodaja Pokaż wiadomość
Gapa ze mnie... Miałam jeszcze pytać dziewczyn, które planują mieć stempelkowe/podpisowe księgi gości. Gdzie zamierzacie je umieścić ? Od razu włożycie je w ramę ? Bo sztaluga to wydaje mi się być za duża...
Ja chyba nie bede sie cackac i albo kupie na amelia wedding, gdzie od razu sa w ramce, a jesli bede drukowac to chyba tez od razu wloze w ramke.

Coraz bardziej chwalicie ta Ewe Michalak, bede musiala poszukac sklepu, gdzie mozna jej staniki stacjonarnie pomierzyc!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 20:21   #65
Elrosa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez positive rebel Pokaż wiadomość
Melduje się w nowym wątku i idę logistycznie planować kiedy do kogo z zaproszeniami Mam pyt: Jeśli mam dorosłą kuzynkę, która nie mieszka już z rodzicami, tylko z chłopakiem we Wro, ale mam z nią średni kontakt i nawet w sumie nie wiem gdzie dokładnie mieszka to zaproszenie zostawilibyście u jej rodziców (cioci i wujka, którymi częściej się widuję), czy podpytalibyście będąc na miejscu u cioci jak córka ma adres i osobiście dałybyście zapro?
Bo w sumie to nie wiem jak to rozgryźć...
Ja w podobnej sytuacji przekazałam zaproszenia rodzicom. Z tym, że ja się bez bicia przyznam, po cichu chciałabym, żeby te dwie konkretne kuzynki nie przyszły zapraszam je ze względu na resztę rodziny, która solidarnie nie przyszłaby na mój ślub, gdybym tych dwóch nie zaprosiła, a na obecności całej reszty bardzo mi zależy.
Ewentualnie może spytaj rodziców o jej nowy adres i wyślij pocztą? Moja rodzina jest z frakcji, która się o to nie obraża

Cytat:
Gapa ze mnie... Miałam jeszcze pytać dziewczyn, które planują mieć stempelkowe/podpisowe księgi gości. Gdzie zamierzacie je umieścić ? Od razu włożycie je w ramę ? Bo sztaluga to wydaje mi się być za duża...
Ja swoje planuję włożyć w ramkę ze szkłem, ewentualnie w antyramę. Jeśli uda mi się znaleźć taką ramę, w której tymczasowo można wyjąć szkło i drzewko będzie się mniej-więcej trzymać, to zostawię plecy, jeśli nie, trochę gorzej całość będzie stać na sztalugach, mam obiecane takie niezbyt duże (drzewko planuję wydrukować na kartce A4).
Stary 2014-02-17, 20:22   #66
coffee lover
Raczkowanie

Jeśli kogoś interesowałby bukiet z piwonii w okresie letnim, to florystka wyceniła mi bukiet na 200 zł ( piwonie sprowadzane).
coffee lover jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 20:22   #67
201605100
Konto usunięte

Też czytałam dużo dobrego o Ewie Michalak i chyba zaryzykuję i zamówię cielaka, jak nie na ślub to i tak go wychodzę bo mam dużo białych koszulek a mój cielisty pomału kończy swój żywot
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 20:24   #68
Lg_ago
Zadomowienie

Cytat:
Ja myślę, że od razu w ramę - lepiej się prezentuje i tak się nie poniszczy, bo zawsze od spodu będzie jakieś usztywnienie

Lg_ago jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 20:29   #69
Opiumalfa
Zakorzenienie

witam sie w skrzypiacym watku!
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 20:35   #70
Anesthesia
Wtajemniczenie

A jak to jest z Ewką, rozmiary dość standardowe, jeśli chce się online zamawiać? Jak z kwestią zwrotu, ma któraś z Was jakieś doświadczenia?

Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 20:38   #71
201605100
Konto usunięte

Z tego co ja wiem to u Ewki nie zaniża się aż tak obwodu czyli np. w moim przypadku standardowo noszę 70 to effuniaka lepiej zamawiać 75 - są bardziej ściśliwe. Co do miski, jeszcze nie wyczytałam. Velika chyba ma effuniaka
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-17, 20:39   #72
Kate Noir
Zakorzenienie

hej

jak przeczytałam tż'owi tytuł wątku to stwierdził, że tylko jedno nam w głowie

Tż dał mi czas do jutra by zdecydować się na kolor papieru do zaproszeń i jak nie wybiorę to on sam zamówi Nie mogę się zdecydować!
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 20:40   #73
Lemon_Drop
Zadomowienie

Pokaż zaraz Ci pomożemy
Stary 2014-02-17, 20:54   #74
puchaczmalinowy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Waniliova Pokaż wiadomość
puchaczmalinowy czym Cię wkurzyła dentystka?

My mieliśmy mieć księgę gości, ale jednak jej nie kupujemy. Stwierdziliśmy, że będzie tylko leżeć i się kurzyć...
A bo pinda jedna wykreśliła mi wizytę w marcu bo nie przyszłam w zeszły poniedziałek a ja zrozumiałam przez telefon, że to ma być dzisiaj a dałam jej wcześniej 50zł zaliczki na ten termin marcowy bo to miało zająć więcej czasu i ona się tak zabezpiecza, co by po próżnicy nie siedzieć jak ktoś na ostatnią chwilę odmówi I już pal licho te 50zł, ale wszystko znowu się przedłuża a ja mam już dosyć tego łażenia po dentystach...

sorki za taki wywód ale już moja stomatologiczna walka przed ślubem przyprawia mnie o depresję

A co do księgi gości - my najpierw mieliśmy nie mieć, a później zakochałam się w tych drzewkach na odciski, co sobie wymarzyłam w dużym pokoju powiesić i już nie ma odwrotu!

You made me feel like a million bucks
You do… I was made for you

"Na zawsze" składa się z wielu "teraz".
puchaczmalinowy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 20:54   #75
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lemon_Drop Pokaż wiadomość
Pokaż zaraz Ci pomożemy
czekam aż bateria do aparatu się naładuje ;D

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-17, 20:54   #76
little_zosh
Rozeznanie

Zdążyłam prawie na początek, to cud jak na mnie!

Kate, pokazuj papiery, coś postaramy się doradzić

positive, chyba bym zostawiła rodzicom zaproszenie Też rozplanowujemy kiedy do kogo, muszę zadzwonić się poumawiać na najbliższy weekend

Ja nie mogę znaleźć nigdzie straplesa, który by mi się spodobał, a czasu do przymiarek coraz mniej już...

Zamawiała może któraś z Was welon z tiulu muślinowego? Czym się różni od takiego zwykłego? Faktycznie dużo miękkszy jest w dotyku?

Razem od 05.03.2010
Narzeczeni od 02.05.2012
Ślub 24.05.2014
little_zosh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 20:56   #77
velika
Winter is coming

Cytat:
Napisane przez Anesthesia Pokaż wiadomość
A jak to jest z Ewką, rozmiary dość standardowe, jeśli chce się online zamawiać? Jak z kwestią zwrotu, ma któraś z Was jakieś doświadczenia?

Ze zwrotami nie ma problemu, szybko zwracają kasę. Co do rozmiaru hmm... Tu jest problem A Ewkowy kalkulator jest do niczego... Mi np. pokazuje 70DD, a noszę 70 FF także tego Poza tym rozmiarówka jest wg mnie mocno nierówna, zamówiłam ostatnio 3 staniki, z jednego 70FF było za małe (strapless), z drugiego - czarnej mgiełki czy jak jej tam za duży i bądź tu mądry. Wypróbować można, najwyżej zwrócisz. Ja jestem zadowolona ze wszystkich jej staników, tylko żaden strapless mi nie leży niestety, robią mi z cycków naleśniki.
A tak w ogóle witam w nowym wątku z pięknym tytułem

Edytowane przez velika
Czas edycji: 2014-02-17 o 20:58
velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 21:04   #78
KasiaK_08
Przyczajenie

hej
witam nowe PMki
wszystkich załatwionych spraw

przyznaję się , że od piątku nie nie było, weekend w domu mnie pochłonął byłam
-na próbnej fryzurze,
-wycenić bukiet u florystki,
-na urodzinach kolegi,
-na chwilkę u teściów,
- u dziadków
i rozdaliśmy 16 zaproszeń więc same rozumiecie, nie nadrabiam bo nie dam rady
nowy wątek nadrobiłam

byłam dziś u brafitterki, dobrała mi rozmiar 65E, mierzyłam Ewę Michalak i jej stanik był świetny tylko nie miał możliwości dopięcia ramiączek żeby go później wykorzystać więc go odrzuciłam dlatego, ten który wybrałam 270 zł
KasiaK_08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 21:06   #79
cashmere
Zakorzenienie

Ciekawy tytuł nowego wątku!

Dziewczyny ale jestem podekscytowana dzisiejszym dniem! Odebraliśmy w końcu obrączki! Są piękne, aż się nie chce ich zdejmować. I grawer też wyszedł super. Bałam się że na mojej (rozmiar 9) 24 znaki wyjdą mikro czcionką ale jest wyraźnie i naprawdę super. A u TŻ to w ogóle jeszcze sporo miejsca zostało Jak obfocę to wrzucę zdjęcia do klubu.
No i byliśmy pomierzyć garnitury. W drugim salonie jakim byliśmy już mieliśmy wybrany cały zestaw: garnitur, koszula, pasek i buty ale okazało się że marynarka ma jakąś skazę a w tym rozmiarze jest tylko jedna sztuka No ale Pani nam już zamówiła drugą, resztę rzeczy zarezerwowała i mają do nas dzwonić kiedy dojdzie marynarka. TŻ bez namawiania zdecydował się na muchę i wygląda tak że mrrrrrr...

jestem mamą
cashmere jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-17, 21:18   #80
zakrecona_kropka
Raczkowanie

Witam

Cytat:
Napisane przez positive rebel Pokaż wiadomość
Melduje się w nowym wątku i idę logistycznie planować kiedy do kogo z zaproszeniami Mam pyt: Jeśli mam dorosłą kuzynkę, która nie mieszka już z rodzicami, tylko z chłopakiem we Wro, ale mam z nią średni kontakt i nawet w sumie nie wiem gdzie dokładnie mieszka to zaproszenie zostawilibyście u jej rodziców (cioci i wujka, którymi częściej się widuję), czy podpytalibyście będąc na miejscu u cioci jak córka ma adres i osobiście dałybyście zapro?
Bo w sumie to nie wiem jak to rozgryźć...
Ja bym zostawiła u cioci

Cytat:
Napisane przez coffee lover Pokaż wiadomość
Jeśli kogoś interesowałby bukiet z piwonii w okresie letnim, to florystka wyceniła mi bukiet na 200 zł ( piwonie sprowadzane).
Mnie bardzo interesuje a duży ten bukiet?

Ja próbuje ustalić jak mają wyglądać zaproszenia, rodzice TŻ bardzo sie oburzyli na wzmiankę o tym żeby dołączyć bileciki z wierszykami ze chcemy zamiast kwiatków zdrapki i zamiast prezentów kase.. no i jeszcze chcą inna datę potwierdzenia bo muszą już na początku maja wiedzieć ile gości będzie z ich strony a ja mam zamiar dopiero maj/ czerwiec roznosić zaproszenia do mojej rodziny..
Stary 2014-02-17, 21:21   #81
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pysia1987 Pokaż wiadomość
i chwalę sie moim save the date proste, takie jak chciałam będa drukowane na papierze ecru 246g plus usztywniana koperta ecru
Fajne Skromne a ładne
Cytat:
Napisane przez cude Pokaż wiadomość
Poszalałam dziś trochę po salonach sukien w Białymstoku (miałam 3 godziny, od 6 rano w drodze i żeby na ok. 13 wsiąść w przesiadke, w sumie o 16 byłam w domu) i znalazłam krój, w którym nie tylko czuję się ładnie, ale pięknie Coś czuję, że zaciągnę TŻ przy okazji na kupno garniaka

i oczywiście witam się w nowym wątku
Jakie Ci się spodobały?

Witam się w nowym wątku
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 21:25   #82
Kaigara
Rozeznanie

Ja top gadułą?! Muszę przestać tyle gadać

Cytat:
Napisane przez puchaczmalinowy Pokaż wiadomość
A co do księgi gości - my najpierw mieliśmy nie mieć, a później zakochałam się w tych drzewkach na odciski, co sobie wymarzyłam w dużym pokoju powiesić i już nie ma odwrotu!
Ja też chciałam księgę gości, ale niestety się nie zgodził mój książę
Powodzenia z tym dentystą, nie dość że lekarz średnio ciekawej specjalności to jeszcze takie problemy
Kaigara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 21:29   #83
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Witam w nowym wątku. Świetny tytuł
Połowa zaproszeń rozdana Poza jednym małym niemiłym incydentem, dotychczas było bardzo sympatycznie z zaproszeniami.

Cytat:
Napisane przez KasiaK_08 Pokaż wiadomość
hej
witam nowe PMki
wszystkich załatwionych spraw
Kasia, masz nowe konto?

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 21:34   #84
KasiaK_080290
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magdalenka_w_86 Pokaż wiadomość
Witam w nowym wątku. Świetny tytuł
Połowa zaproszeń rozdana Poza jednym małym niemiłym incydentem, dotychczas było bardzo sympatycznie z zaproszeniami.

Kasia, masz nowe konto?
no właśnie nie wizaz oszalał urwał mi połowę niku
wow szybko , dopiero zaczeliście a już pół, my niestety możemy rozdawać tylko w weekendy, pojedyncze sztuki na tygodniu tylko a nie mamy ich dużo

7.06.2014
KasiaK_080290 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 21:38   #85
iza1336
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cashmere Pokaż wiadomość
Ciekawy tytuł nowego wątku!

Dziewczyny ale jestem podekscytowana dzisiejszym dniem! Odebraliśmy w końcu obrączki! Są piękne, aż się nie chce ich zdejmować. I grawer też wyszedł super. Bałam się że na mojej (rozmiar 9) 24 znaki wyjdą mikro czcionką ale jest wyraźnie i naprawdę super. A u TŻ to w ogóle jeszcze sporo miejsca zostało Jak obfocę to wrzucę zdjęcia do klubu.
No i byliśmy pomierzyć garnitury. W drugim salonie jakim byliśmy już mieliśmy wybrany cały zestaw: garnitur, koszula, pasek i buty ale okazało się że marynarka ma jakąś skazę a w tym rozmiarze jest tylko jedna sztuka No ale Pani nam już zamówiła drugą, resztę rzeczy zarezerwowała i mają do nas dzwonić kiedy dojdzie marynarka. TŻ bez namawiania zdecydował się na muchę i wygląda tak że mrrrrrr...
Gratulacje!!!

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Kaigara Pokaż wiadomość
Ja top gadułą?! Muszę przestać tyle gadać

Ja też chciałam księgę gości, ale niestety się nie zgodził mój książę
Powodzenia z tym dentystą, nie dość że lekarz średnio ciekawej specjalności to jeszcze takie problemy
Ja chcę i w formie zeszytu i w formie drzewa.
Kupiłam sobie ładny zeszyt, zrobię do niego kokardę. Na ślubie będą robione zdjęcia gości i wpisy na bieżąco. Chciałam Instax jak nie wyjdzie to zwykłą cyfrówką, a potem poprzyklejam zdjęcia. Drzewko narysuje mi mój chrześniak, mistrz rysowania drzew! Mój mały dendrolog <3
iza1336 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 21:54   #86
kasia1201
Rozeznanie

Witam gaduliny!! 4 godziny przerwy a tu nowy wątek i już 3 strony
kasia1201 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 21:55   #87
Kate Noir
Zakorzenienie

Wrzuciłam na mój wątek zaproszenia - będę wdzięczna za wskazówki
Stary 2014-02-17, 22:02   #88
kulbensikowa
Wtajemniczenie

Witam !!
Świetny tytuł wątku

POBIERAMY SIĘ !! 08.08.2015

Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją.
kulbensikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 22:11   #89
annic
Wtajemniczenie

Witam się i ja na nowym wątku
I jednocześnie proszę o dodanie mnie do kalendarza, bo na starym chyba też mnie nie było - jestem z 27 września

Z nowości - dzisiaj kupiłam sobie buty do biegania i coś ciepłego na górę, żeby móc pomykać przy takich temperaturach jakie teraz mamy
Przyszły serwetki do zaproszeń, kupiłam tasiemki, jeszcze tylko czekam na tekturę i koperty i mogę sklecać zaproszenia
annic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 22:12   #90
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Mojakaren, powtarzając z poprzedniego wątku mogę wymarzone krzesła były w sklepie z używanymi meblami:'( wpadnę tam we wrześniu i jak jeszcze będą to będę negocjować wypożyczenie na ceremonię.

Wreszcie udało mi się załapać do gaduł!
o jaaaa muszą być piękniunie! negocjuj koniecznie, chyba, żeby kupić i potem korzystać w domu, ale to zależy czy by Wam pasowały..

Cytat:
Napisane przez Lemon_Drop Pokaż wiadomość
Uciekam popocieszać TŻ - skrzynię biegów musi wymienić i pare stówek w plecy
pocieszaj pocieszaj, choć mój pewnie w takiej sytuacji stwierdziłby, że on ma swoją kolarkę a auto niech se stoi

Cytat:
Napisane przez coffee lover Pokaż wiadomość
Witam w nowym watku

Ze spraw ślubnych : kupiłam karnet na basen na 5 miesięcy, będę chodzić 3 razy w tyg. Stwierdziłam, że jak wydam to żal będzie mi tych pieniędzy i będę chodzić systematycznie Trzeba zrzucić te nieszczęsne 5 kg.
super nie ma odwrotu

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Pysia, to może do psychologa najpierw, a potem do dietetyka?
Ja gorąco dietetyka polecam, jem dużo i chudnę
zgadza się - widzę po moich koleżankach, że dietetyk naprawdę czyni cuda

Cytat:
Napisane przez Anesthesia Pokaż wiadomość
Coraz bardziej chwalicie ta Ewe Michalak, bede musiala poszukac sklepu, gdzie mozna jej staniki stacjonarnie pomierzyc!

daj znać jak dowiesz się coś więcej bo też zaczęłam się nią jarać

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
hej

jak przeczytałam tż'owi tytuł wątku to stwierdził, że tylko jedno nam w głowie

Tż dał mi czas do jutra by zdecydować się na kolor papieru do zaproszeń i jak nie wybiorę to on sam zamówi Nie mogę się zdecydować!
naprodukowałam się u Ciebie w klubie

Cytat:
Napisane przez KasiaK_08 Pokaż wiadomość

byłam dziś u brafitterki, dobrała mi rozmiar 65E, mierzyłam Ewę Michalak i jej stanik był świetny tylko nie miał możliwości dopięcia ramiączek żeby go później wykorzystać więc go odrzuciłam dlatego, ten który wybrałam 270 zł
a jak wygląda takie spotkanko i dobieranie stanika? kosztuje to coś? i jak znaleźć salon, w którym to oferują?

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości