![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: JAK zaprosić na weselę bez dzieci?
I co zamierzasz zrobic?
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez Paulina55053 Czas edycji: 2014-09-12 o 18:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My też naiwnie myśleliśmy, że jak nie dopiszemy na zaproszeniach "wraz z dziećmi", tylko po prostu imiennie np.Annę i Jana Kowalskich, to się wszyscy domyślą, że nie zapraszamy dzieci.. Niestety większość gości czyta na zaproszeniu tylko gdzie i o której wesele, i wszyscy zakładają, że zapraszamy całe rodziny! Wyszłoby nam ponad trzydzieścioro dzieci! Dlatego trzeba mówić wprost: że taka jest nasza decyzja i bardzo prosimy o jej uszanowanie, nawet kosztem tego, że się ktoś obrazi..
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Witajcie,
ja również prosiłabym o radę w kwestii zapraszania bez dzieci. Że dzieci nie lubię to raz, ale gorszy problem polega na tym, że w domu weselnym w którym odbędzie się impreza za każde dziecko powyżej 6-go roku życia trzeba zapłacić jak za osobę dorosłą. Natomiast są dzieci, których pozbyć się nie dam rady nijak: syn mojego brata i dzieci mojej najbliższej kuzynki. Więc słabo widzę powiedzenie dalszej rodzinie "Prosimy bez dzieci", mimo że z dziećmi dalszych kuzynek nie czuję się związana, niektórych w życiu na oczy nie widziałam. No bo jak to: tu bez dzieci proszą, a tu nagle dzieci... Zaś w momencie kiedy zdecydowałabym się zaprosić z dziećmi wszystkich jak leci, to dodatkowe 20 osób. Nawet jeśli rodzice "pokryliby koszty" przyjścia ich pociech na wesele, to blokuje nam możliwość zaproszenia znajomych, których obecność ucieszyłaby nas bardziej, niż malcy. Czy któraś z Was ma pomysł jak rozwiązać tą sytuację? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ja tez planuje zapraszac bez dzieci, chociaz moi rodzice tego nie rozumieja ![]() ![]() poza tym umowmy sie, ze dzieci sa rozne ![]() ![]() mam tez ciotke , ktora ma wszystkie wesla zabiera swoja... wnuczke ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w związku z powyższym wręczę zaproszenie rodzicom bez żadnych dopisków ani nic w tym rodzaju. a jak się obrażą - no to cóż ich sprawa, nie będę zapraszać kogoś kogo nie widziałam do tej pory na oczy i nawet nie wiem jak się nazywa i to mało tego z osobą towarzyszącą bo to już taki wiek. Edytowane przez AnnLady Czas edycji: 2014-09-10 o 08:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cały kłopot polega na tym, że moja rodzina jest ze wsi- tam wesela wyprawia się w remizie, jest kucharka która liczy sobie od godziny, jedzenie kupuje się na podstawie bardzo zgrubnych szacunków. Miejsca nie są przydzielane, każdy gdzie chce tam siada. W takich warunkach nikt się nie zastanawia kto przyjdzie z dziećmi a kto bez bo nikomu to nie zrobi różnicy. Mam podejrzenia, że na weselach organizowanych tak, że za każdy talerzyk należy zapłacić określoną kwotę oni raczej nie bywają. Zakładam więc że zaproszenie rodziców może być dla moich krewnych tożsame z zapraszaniem całej rodziny z przychówkiem. Wesele robimy na 200 osób i niestety nie jesteśmy wstanie zaprosić wszystkich . Ale nawet jeśli mielibyśmy nieograniczone fundusze- tak jak pisałam wcześniej- nie lubię dzieci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja nigdy na weselu dzieci nie chciałam. Wszelkie kuzynostwo moje i Tżta jest mniej więcej w naszym wieku ale na szczęście tylko jedna kuzynka ma malutką córeczkę. Którą sama zapowiedziała że tylko do kościoła weźmie jeśli w ogóle. Więc z gości najmłodszy jest mój niespełna 17 letni brat ![]() Ale nie zazdroszczę dziewczynom które muszą kombinować jak nie urazić bliskich nie zapraszaniem ich dzieci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy któraś z Was ma już za sobą takie zapraszanie bez dzieci?
Jeśli tak, to co wtedy mówiłyście i jakie były reakcje? Ja mam coraz większego pietra i obawiam się fochów :/
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Ja zapraszałam imiennie - tylko dorosłych i nie było problemów.
Ale u mnie w rodzinie raczej nie zaprasza się małych dzieci na całonocne picie (co jest elementem wesela).
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-01-15 o 17:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My też dzieci nie będziemy mieli. Chyba. W sumie uchowa się mój bratanek i chrześniak zarazem oraz jedna dziewczynka ze strony TŻta (jest mu bardzo bliska). Do tego może dojdzie trójka dzieciaczków od kuzynki z UK. Wiem już, że nie mają z kim zostawić. Ale u nas dzieci jest 50 - nie stać nas a i nie chcemy wesela na 180 osób bo to już motłoch. A fochy jak to fochy - u brata kuzynka tylko powiedziała, że z tego względu nie przyjdzie a wiadomo było, że chodzi o to, że jest pokłócona ze swoim bratem i była urażona. Syn już miał trochę lat (chyba gimnazjalista), dziadków przez ulicę - głupia wymówka. Jeśli ktoś nie umie zrozumieć tego to trudno. To przykre. Wiadomo, że jak jest możliwość to dzieci będą - nie są bez powodu pomijane. Mogą pojawić się na poprawinach - to nadal dla nich atrakcja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Lakoniczne "... i prosimy tylko Was, bez dzieci"? Damn... U nas nie będzie poprawin.
![]() |
![]() |
#74 |
Konto usunięte
|
My tak samo, zapraszaliśmy konkretne osoby (a takim, co to można było mieć wątpliwości dawaliśmy do zrozumienia przy samym wręczaniu zaproszeń, że bez ich "uroczych" dzieciątek - bo tak naprawdę to małe, rozwydrzone potworki z piekła rodem).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Hm, skąd ja znam ten problem. Co prawda, dopiero z TŻ planujemy ślub, ale już teraz zapowiedziałam, że żadnych dzieci. Nie wyobrażam sobie, żeby w tym dniu pod nogami plątały mi się dzieciaki, dlatego postanowiłam, że będzie zaproszony jedynie mój chrześniak i dzieci rodzeństwa TŻ, czyli łącznie czworo dzieci.
Mój brat organizował wesele i również zapraszał bez dzieci. Nikt nie obraził się, a zresztą - ludzie już rzadziej zabierają dzieci na wesela niż kiedyś, na szczęście. ![]() Edytowane przez red_blues Czas edycji: 2015-01-21 o 21:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
żona bez ogona
|
Ja też mam nadzieję, że wypisanie zaproszeń bez dzieci załatwi sprawę. Ewentualnie jak będą jakieś nietęgie miny to przy wręczaniu zaproszeń się dopowie, że dzieci zostają z babciami/opiekunkami
![]() Jak mimo tego ktoś by mi przyszedł na wesele z dzieciakiem to ![]()
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie jak będziemy wręczać zaproszenia to powiemy, że niestety nie możemy pozwolić sobie na zorganizowanie wesela na 180 osób i nie zapraszamy dzieci. I tyle. Zresztą podejrzewam, że jak się powie kilku osobom to potem już pójdzie pocztą pantoflową ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Lepiej byłoby powiedzieć, że ze względu na ograniczoną liczbę miejsc nie możecie sobie pozwolić na zaproszenie dzieci. A jeśli koniecznie chcecie być szczerzy - po prostu powiedzcie prawdę.
![]() |
![]() |
#79 | |
żona bez ogona
|
Cytat:
Nie powiem przecież tego dosłownie, no ludzie ![]() I przecież własnie powiemy prawdę ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#81 |
Przyczajenie
|
wesele jest dla dorosłych, nie wyobrażam sobie dzieci plątających sie pod nogami, masakra.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Dobra, pierwsze zapraszanie bez dzieci mam za sobą
![]() Większość rodziców posiadających potomstwo w wieku przedszkolnym i młodsze sama mówi o tym, że babcia się ucieszy, bo będzie miała wnuka na cały dzień. Jeden mój wujek też powiedział coś w stylu : No to my z ciotką chyba nie przyjdziemy, będziemy pilnować wnuków (mają czworo). Jeden młody ojciec przytomnie zapytał, czy mogą przyjść z córeczką, na co TŻ mu powiedział, że ze względu na dużą liczbę gości zapraszamy bez dzieci, ale jeśli nie mieli by co z nią zrobić, to pewnie nie będzie nikomu przeszkadzała. Masakryczna sytuacja była u jednej z moich kuzynek której dzieci mają 12 i 7 lat. Mało nie spadłam z krzesła, jak pokazała zaproszenie córce i powiedziała "To pójdziemy do cioci na wesele". Wyczekałam moment kiedy dzieci wyjdą z pokoju i powiedziałam coś w stylu "Wiesz, w sumie ze względu na dużą liczbę gości i odległość prosimy bez dzieci. Jeśli nie macie ich z kim zostawić koniecznie dajcie mi znać że będziecie wszyscy". Kuzyneczka uśmiechnęła się cokolwiek podejrzanie: "Ja to nie mam z kim zostawić...". Na ratunek przyszła mi jej siostra, która zapytana "A Ty co zrobisz?" odparowała tamtej: "No co mam zrobić, opiekunkę wynajmę, nie ma mowy żeby mnie nie było na weselu!" Może jej to da do myślenia. Mam nadzieję że jakoś to będzie, bo tu dopiero 1/3 zaproszeń rozdana...
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
u mnie dzieci będą, bo sama mam troje, a przynajmniej beda mieli towarzystwo innych dzieci no a i mój przyszły mąż ma dwie dorosłe córy ktore będą z partnerami
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
Eeee... dziewczyny, zwracam waszą uwagę na to, że wątek dotyczy tego JAK ZAPROSIĆ na wesele BEZ DZIECI, żeby nikogo nie urazić, a nie dlaczego u kogoś będą dzieci i w jakiej ilości. Taki wątek już pewnie istnieje gdzie indziej.
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
Ja od siebie powiem, że wydaje mi się oczywistym, że jak się wpisze imiona osób zaproszonym bez imion ich dzieci to wiadomo, że nie są one zaproszone. A jeśli dla niektórych nie jest to tak jasne, to myślę, że przy wręczaniu zaproszenia wystarczy powiedzieć, że zapraszamy bez dzieci i tyle. My tak przynajmniej będziemy robić, mam nadzieję, że nie będzie żadnych nieporozumień.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
ReklaMO(D)żerca.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Czytam wątek i zastanawiam się jak będą się czuć Wasi goście (kuzynka nr 1) w sytuacji, gdy zapraszacie bez dzieci i nagle zrobicie wyjątek dla kuzynki nr 2. Kuzynka nr 1 wynajęła opiekunkę (koszty), a tu kuzynka nr 2 przychodzi z dziećmi :/ gryzie mi się to.
Gdybym zapraszała bez dzieci to chyba bym nie robiła wyjątków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
żona bez ogona
|
Ja bym jednak robiła - co innego bliskie dla nas dzieci, np. dzieci rodzeństwa, a co innego dzieci kuzynki, których widocznie młodzi dobrze nie znają, a może nawet widzieli je kilka razy w życiu i prosić nie chcą.
![]() |
![]() |
#89 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale figa mówiła o kuzynach, to co innego. Ja małych/młodych (w sensie niepełnoletnich) dzieci swojego rodzeństwa ciotecznego nie zapraszam, ale dzieci mojej rodzonej siostry tak, bo to bardzo bliska mi rodzina. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:08.