![]() |
#61 | |
Naczelna Wizażanka:)
|
Dot.: Pobieranie krwi
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#62 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o pobieranie krwi, to przerobiłam już chyba wszystko. Niewidoczne żyły, krew nie chce lecieć mimo tego, że do żyły się wkłuto, szukanie żyły, bo akurat uciekła po tym, jak pielęgniarka już wbiła igłę, pękające żyły, raz nawet usłyszałam od niezadowolonej pielęgniarki, że to wszystko moja wina, bo moja skóra nie jest wystarczająco cienka
![]() Zgadzam się, że powinnaś przed badaniem wypić dużo wody. Powtarzaj sobie, że to nic takiego, że potrwa tylko chwilę i będziesz miała problem z głowy. I nie bój się szukać odpowiedniej pielęgniarki.
![]() |
#65 | |
Naczelna Wizażanka:)
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#66 |
ma zielone pojęcie
|
Angelika220, dobrą radę dała dacn – trzymaj się tej osoby, która potrafi Ci pobrać krew
![]()
![]() |
#67 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Autorko mam dokładnie takie same problemy z pobieraniem jak Ty tzn nie boję się, nawet to lubię:P ale moje cienkie, niewidoczne żyły sprawiają problem NIEDOŚWIADCZONYM pobierającym odkąd pamiętam. W dodatku mam bardzo gęstą krew i nie chce lecieć przez igłę:/ Ile to ja się nie nasłuchałam w przy pobieraniu jaki to problem, jakie mam kiepskie żyły, ile razy byłam kłuta od początku, nieraz mi żyły pękały i miałam ogromne krwiaki, ostatnio nawet babka po 2 próbach zrezygnowała i zawołała koleżankę ![]() I powiem Ci autorko ze wszystko zależy od umiejętności i doświadczenia pobierającej, prywatna klinika nie ma z tym nic wspólnego. Śmiem twierdzić, że najlepsze pobierające są na oddziałach dziecięcych, bo nieraz jak leżałam (jako dziecko) to nie miały ŻADNYCH problemów ze znalezieniem się i wkłuciem, bo takich pacjentów mają na co dzień. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Panie laborantki powiedziały, że w zyciu nie miały taakiego przypadku jak ja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Odp: Pobieranie krwi
Mam to samo tzn ten strach, nie miałam jeszcze pobieranej i z własnej woli sama pewnie nie pójdę :-(
Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Co do strachu to nie pomoge - bo ja sie nie boje.
![]() Powiem tylko ze mam kolezanke ktora bala sie i mdlala ale jak zaszla w ciaze i musiala co jakis czas robic badania krwi to sie do tego przyzwyczaila i teraz juz nie ma problemu. ![]() Mam jednak ten sam problem z zylami. ![]() Nie sa widoczne i ciezko w nie trafic niedoswiadczonym pielegniarkom i pielegniarzom. I to niezaleznie od kraju - bo i w Polsce i we Wloszech mialam ta watpliwa przyjemnosc tego doswiadczyc. ![]() Mialam juz pobierana krew z nadgarstka i wierzchu dloni bo tam zyly sa pieknie widoczne. I widzialam tez panike czy da sie pobrac wystarcajaca ilosc gdy krew przestawala plynac. Ale spotkalam tez prawdziwych profesjonalistow ktorzy wkluwali sie za pierwszym razem i bez problemow. Angelika220 - taka juz twoja uroda i nie wiem czy mozna na to cos poradzic. Nie jestes jedyna jak widzisz. ![]()
![]() |
#71 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
To nie jest dobry pomysł. Wprawdzie nie wiem jakie badania masz zlecone, ale lek może wpłynąć na wyniki, nawet głupia melisa czy posiłek z dużą zawartością białka ma swoje odbicie w obrazie krwi.
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
Nie polecam pić wody, bo jak się idzie na badania,to zazwyczaj na czczo. Pomyśl sobie, że zaraz będzie po wszystkim. Pobieranie krwi jest bardzo szybkie. Może wkłucie nie jest przyjemne, ale nawet się nie obejrzysz, a będzie po wszystkim
![]() Lepiej pobrać raz a porządnie niż chodzić co kilka dni i coraz bardziej się męczyć.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=709566 wszystkowątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=767918 kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=662603 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=809267 dla dzieci i mam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej wkłuwają się pielęgniarki anestezjologiczne. Znajdź sobie jakąś i zaciągnij ją ze sobą na pobranie
![]()
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
a próbowałaś tylko z łokcia? może z góry dłoni poszłoby łatwiej?
mi niestety też krew nie bardzo leci ze stresu, zazwyczaj muszę czekać aż nakapie jej odpowiednia ilość... no ale u mnie jest inna sytuacja, bo moja mama jest pielęgniarką i nawet z domu nie muszę wychodzić, żeby pobrać krew. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
Sluchawki na uszach to bardzo dobra rzecz, zwłaszcza u dentysty. Zamykasz oczy i Cię nie ma.
Kup sobie taki żelowy podgrzewacz do dłoni, taki co się sam nagrzewa jak się naciśnie metalową płytkę. Przyłóż do łokcia, jak go rozgrzejesz to może się te żyły pokażą. Jeśli po 3 razach zrezygnowały to dobrze o nich świadczy, żyła też ma limit wkłuć, zanim pęknie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Muszę Wam powiedziec, że tym razem , 1 raz w zyciu nie mialam problemu z pobraniem
![]() Czyli trzeba pić! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
kiepski pomysł, jak zaszaleje z Relanium to trafi do szpitala, ale z innego powodu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Wtajemniczenie
|
myslisz,że nie potrafi wziąc 1-2 tabletek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
Fobia przed pobieraniem krwi, żył
Cześć, natrudziłam się szukając odpowiedniego działu dla tego tematu
![]() Mój problem wygląda tak: badań krwi, wenflonów unikam jak ognia piekielnego od zawsze. Teraz już nie jestem dzieckiem i niby wiem, że to wszystko jest potrzebne, trzeba wziąć się w garść i iść zrobić badanie, ale nie potrafię się zmusić. Od zawsze dużo choruję, w dzieciństwie raz na kilka miesięcy się badałam w ten sposób, jednak trzy lata temu musiałam co trzy dni próbkę oddawać, w międzyczasie różne pobyty w szpitalach (wenflony), wkłucia do podania kontrastu podczas różnych badań. Dopiero pół roku temu wszystko się uspokoiło i dano mi spokój. Przez te 2,5 roku jednak musiałam być praktycznie siłą przytrzymywana, dostawałam leki na uspokojenie przed każdym badaniem. To nie było tak, że ja się wyrywałam, etc. Przychodziłam sama, bez przymuszenia, bo wiedziałam, że muszę. Moje żyły są cieniutkie i głęboko schowane, każda taka "sesja" trwała ponad godzinę, na siedząco, na leżąco, wszystko połączone z traceniem przytomności, wymiotami (mimo, że nic nie jadłam i nie piłam specjalnie), wkłuwanie się po 15 razy, praktycznie wszędzie, ręce, palec, żyły na stopie. Kilka razy dostałam częstoskurczu z powodu tak olbrzymiego stresu (choruję na serce, jestem po operacji wady), dzień z życia zabrany, bo przez resztę dnia, wyczerpana spałam. Krew mam wtedy bardzo gęstą, bo choć normalnie, przy przecięciu się krew leci dość mocno, to przy pobieraniu... po godzinie, kropelka po kropelce, ledwo się pół probówki nazbiera. Nawet zwykłe ukłucie w palec na badanie cukru, przecięcie się czymś, gdzie pojawi się kropelka krwi powoduje zawroty głowy, omdlenia. Boję się nawet dotknąć swoich żył, jak widzę, że nabrzmiały mi na ręce, to robi mi się niedobrze i muszę się położyć. Podczas kąpieli odwracam wzrok, gdy się namydlam, żeby nie widzieć jak dotykam wewnętrznej strony przedramienia. Piszę to wszystko dlatego, że dziś rano lekarka, na badaniu kontrolnym, kazała, tak rutynowo, sprawdzić, co nowego i kazała jutro iść na pobranie krwi. Moją pierwszą reakcją było, oczywiście, omdlenie i huknięcie tyłkiem na kafelki. Lekarz, i to nie jeden, którego informowałam o tym, że mam taki problem, kazał zażywać łagodne leki ziołowe na uspokojenie i ćwiczenia oddechowe, a krew pobierać w pozycji leżącej. Mimo tłumaczenia, że ja sama rozumiem, że muszę i w głowie mówię sobie zawsze "no, smells, teraz głęboki oddech, myśl o ślubie, patrz za okno", to przy wejściu do gabinetu, poczucia tego specyficznego zapachu, a już przy rozdarciu opakowania z igłą, powoli mnie mdli. Rozmawiam z pielęgniarkami wtedy, o głupotach (znają mnie już), ale już klepanie po rękach, psikanie i założenie opaski, to pierwsze omdlenie. Gdy już żyłę się znajdzie i poczuje wkłucie, natychmiastowe wymioty, stracenie przytomności tak, że trudno mnie ocucić przez parętnaście sekund i cały cyrk od nowa. Skoro lekarze nie mają sposobu, bądź ignorują to chciałam się poradzić, czy któraś z Was miała taki problem? U psychologa byłam, powiedział mi, mniej więcej, że moje ciało się broni przez wprowadzeniem elementu obcego, a w głowie mam zakodowane, że to wszystko wiąże się z nieprzyjemnością i ciężko będzie to wyplenić. Można sobie z tym jakoś poradzić? Ja, w swojej głowie, nie odczuwam strachu, raczej obrzydzenie i zażenowanie, ale za każdym razem myślę sobie, że teraz będzie szybko, rach-ciach i po bólu, jednak to, co mimowolnie robię, zupełnie temu przeczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Fobia przed pobieraniem krwi, żył
Jakbym czytała o sobie
![]() Ja gdy miałam 17 lat zemdlałam przy pobieraniu krwi (wcześniej nie miałam problemu z igłami, żyłami, strzykawkami) i od tego czasu mam stracha, że będzie tak samo. Badania robię jak muszę i przychodzę na nie zawsze z kimś - może to śmieszne, ale musi mnie ktoś jakby pilnować i uspokajać, bo kilka razy było tak, że przychodziłam na badanie i miałam poczekać kilka min. w poczekalni i po prostu narastał we mnie lęk i wychodziłam z przychodni ![]() Zresztą u mnie nie zawsze da się pobrać krew ze względu na bardzo bardzo niskie ciśnienie. Nie wiem, jak to pokonać, bo nawet samo słowo "żyła" powiedziane na głos powoduje u mnie mdłości.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
Też jestem z tych, co mają stracha przed igłą...
Już od dłuższego czasu pobieram krew tylko w punktach, gdzie jest możliwość pobrania z palca. Żadnych igieł, opasek na ręce, itd (bo od razu serce mi przyspiesza, mam mroczki przed oczami). smellsliketeenspirit, nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie pobieranie z palca, choć nadal stresujące, jest dużo lepsze niż z żyły. Przed pobraniem zawsze idę do łazienki ogrzać palce pod ciepłą wodą (wtedy krew nie będzie tak "gęsta" i wszystko idzie sprawniej). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
Ojej, ale sie naprzechodzilas w zyciu, strasznie mi przykro
![]() Ja kilka miesiecy temu musialam spedzic kilka tygodni w szpitalu. Krew mialam pobierana codziennie, no i te okropne wenflony do kontrastow... ![]() ![]() Takie myslenie od razu sprawia, ze jestem wdzieczna losowi za to, ze nie jestem w takiej sytuacji i uswiadamiam sobie, ze to tylko malutkie obrazenia i bol w porownaniu do tego co mogloby byc, i ze niedlugo sie to skonczy. Caly czas sobie przypominam, ze mogloby byc znacznie gorzej, i ze jakkolwiek dlugo to bedzie trwalo, niedlugo sie skonczy. Mnie to pomaga i relaksuje. Zdaje sobie sprawe z tego, ze nie kazdej osobie pasowalaby taka metoda, ale pomyslalam, ze napisze, z nuz sie przyda. Zycze powodzenia jutro - zeby bylo szybko, mozliwie bez stresu i bez wiekszego bolu. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Ja mam swego rodzaju fobię przed igłami, ale nie aż tak silną jak Twoja. Owszem, na sam zapach gabinetu robi mi się słabo, od razu mnie kładą widząc jak blednę, jakiś czas po zabiegu jestem na granicy omdlenia, ale to nie ma takiej intensywności jak u Ciebie. Przy takiej silnej fobii jak Twoja jedyne co mogę poradzić to poszukać dobrego psychologa mającego doświadczenie z leczeniem/łagodzeniem fobii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
✌
|
Ja mam podobnie. Nienawidzę igieł, żył. Nienawidzę jak ktoś dotyka mnie za nadgarstek (gdzie najbardziej mi te żyły wystają) dlatego noszę mnóstwo bransoletek. Od dziecka prawdziwy pokaz w przychodniach. Z biegiem czasu zaczęłam nad tym panować. Zauważyłam, że jak przy pobieraniu krwi nikt nie mówi do mnie czy ogólnie w zabiegowym to daję radę znieść to wszystko. Ale jak zaczynają się pytania: Będziesz mdlała? Będziesz rzygać? Otworzyć okno? To zaczyna się wszystko od nowa.
![]()
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Akurat ja nie mam problemów z mdelniem i ze strachem, wrecz lubie na to patrzeć
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.