Listopadowe mamusie 2014 + grudniowe rodzynki - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-02, 08:52   #61
OkoPani
Wtajemniczenie

Dot.: Listopad-grudzień 2014

Yenna, wiem ze z @ wychodzi wcześniej ale lekarz powiedział ze gdyby było "normalnie" liczone to już serduszko powinno bic, a na razie (przynajmniej z nocy miedzy 27 a 28 lutego) nici z serduszka. no i tez dziwne, ze jak robiłam test 11 lutego, nic na nim nie wyszlo...
ja mam nieregularne bardzo cykle wiec może to dlatego? we wtorek się pewnie dowiem wszystkiego

Lea_ny, mnie już pojedyncza (mniejmy nadzieje ) ciaza przeraza choć była wyczekiwana podziwiam
nie stresuj się jeszcze, przecież nie zawsze wychodzi za pierwszym razem! my się staraliśmy od października i udało się dopiero teraz nie można za dużo myslec o tym.

jak dziewczęta u was z objawami? u mnie jedynym jest wlasciwie absolutny brak apetytu mimo ze nigdy nie miałam z tym problemów, wręcz przeciwnie... wcześniej bez sniadania nie wytzrymywalam pol godziny po wstaniu a teraz wmuszam w siebie absolutnie wszystko...
OkoPani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-02, 13:38   #62
Kasia427
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Yenna_30 Pokaż wiadomość
Kasiu, ostatnią @ miałam 29 stycznia. Tyle że mam krótsze chyba niż Ty cykle, bo 27 dni. Owu była 15-16 dc (12-13 lutego). A jak u Ciebie?
Ja ostatnią miałam 28 stycznia cykle miałam nieregularne takie 26-29 dni, czasem i 30 ... I też mi się wydaje, że owu była około 12-14 lutego... Wiem, że do stosunku doszło 10 lutego

Cytat:
Napisane przez OkoPani Pokaż wiadomość
Yenna, wiem ze z @ wychodzi wcześniej ale lekarz powiedział ze gdyby było "normalnie" liczone to już serduszko powinno bic, a na razie (przynajmniej z nocy miedzy 27 a 28 lutego) nici z serduszka. no i tez dziwne, ze jak robiłam test 11 lutego, nic na nim nie wyszlo...
ja mam nieregularne bardzo cykle wiec może to dlatego? we wtorek się pewnie dowiem wszystkiego

jak dziewczęta u was z objawami? u mnie jedynym jest wlasciwie absolutny brak apetytu mimo ze nigdy nie miałam z tym problemów, wręcz przeciwnie... wcześniej bez sniadania nie wytzrymywalam pol godziny po wstaniu a teraz wmuszam w siebie absolutnie wszystko...
Ja też wszystko w siebie wmuszam... wcale a wcale nie mam apetytu... trochę mnie brzuch pobolewa jak na okres, przeważnie w nocy, i czasem czuję, że mi słabo się robi, ale napiję się wody, usiądę i jest ok...
Kasia427 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-02, 14:05   #63
Yenna_30
Zadomowienie

OkoPani, to trzymam kciuki mocno! I żebyś serducho usłyszała!

Z objawów to przede wszystkim ból piersi, momentami bóle brzucha (wiem, że to normalne, ale i tak mnie niepokoją), trochę gorsza forma i problem z sennością i bezsennością jednocześnie. Na razie wszystko do przeżycia

Kasia, no to wychodzi na to, że faktycznie wiek ten sam Niech maluszki zdrowo rosną!

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka

[Kalina Beluch]

- - -

Czekamy
Yenna_30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-02, 14:14   #64
OkoPani
Wtajemniczenie

Yenna, ja za to ze snem nie mam problemów, o 19 padam jak plotka
Stary 2014-03-02, 14:23   #65
Yenna_30
Zadomowienie

Mi trochę zajmuje zaśnięcie. Ale jak już padnę to śpię podejrzanie mocnym snem.

[Kalina Beluch]

- - -

Czekamy
Stary 2014-03-02, 17:02   #66
Kostka09
Zakorzenienie

Witajcie,
mogę dołączyć ? pierwsza ciąża, w sumie nie staraliśmy się jakoś bardzo, natomiast los zdecydował za nas.
Ogolnie jestem oszolomiona i dosc mocno przerazona, ale test robilam w piatek wiec daje sobie jeszcze troche czasu...
Milo byloby z kims powymieniac doswiadczenia
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-02, 17:12   #67
Rosalie01
Raczkowanie

Dobry wieczor

Pierogi dzisaj pierwszy raz w zyciu robilam
Nie wyszly najgorsze, ale do pierogow mojej mamy to jeszcze im bardzo daleko

Kostak i OkoPani witajcie i gratulacje

Kasia, wiem latow sie mowi, ale nie przejmuj sie, jset jescze bardzo wczesnie, wszystko sie dobrze ulozy

Yenna dziekuje za odpowiedz w sparawie suplementoww srode ide do lekarza, co prawda w innej sprawie niz ciaza, ale popytam co i jak

Ja z objawow, ja z wczesniej pisalam, to ma bole w podbrzuszu, klopoty z zasypianiem w nocy, za to moglabym spac caly dzien, rozkojarzenie, wrazliwosc na zapachy i odczasu do czasu mdlosci
Rosalie01 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-02, 17:26   #68
Dzastin08
Wtajemniczenie

Rok temu udzielałam się też na mamusiach listopad- grudzień, tak więc sentymentalnie będe tu pewnie zaglądać
Wszystkiego dobrego mamusie, spokojnych 9 miesięcy

Mamusia 4-miesięcznego Kamilka

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-02, 18:14   #69
Yenna_30
Zadomowienie

Kostak, witaj! Jeśli to Cię pocieszy, to mimo iż nasza ciąża jest efektem świadomych starań, to ja i tak się boję. O zdrowie maluszka, o to czy na pewno się odnajdziemy w nowej roli, czy wystarczy finansów. Takie obawy są chyba czymś naturalnym. Mogę zapytać ile masz lat?

Rosalie, brawo! A z czym? Mi ostatnio non stop szpinak po głowie chodzi. Albo w wersji spaghetti, albo naleśnikowej.

Dzastin, dziękujemy! I wszystkiego najlepszego dla Twojego Kamilka

[Kalina Beluch]

- - -

Czekamy
Stary 2014-03-02, 19:13   #70
BieniekI
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kostka09 Pokaż wiadomość
Witajcie,
mogę dołączyć ? pierwsza ciąża, w sumie nie staraliśmy się jakoś bardzo, natomiast los zdecydował za nas.
Ogolnie jestem oszolomiona i dosc mocno przerazona, ale test robilam w piatek wiec daje sobie jeszcze troche czasu...

Gratulacje! I odwagi! Będzie dobrze
BieniekI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-02, 19:31   #71
Rosalie01
Raczkowanie

Yenna z kapusta i grzybamigrzyby kupilam, zeby zrobic pierogi na swieta, ale jakos mi nie podrodze bylo
Zrobilam z maki pelnoziarnistej i niestety chyba ta maka zabila caly smak pierogowchociaz Tz mowil, ze mu smakowaly
Rosalie01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-02, 19:34   #72
Yenna_30
Zadomowienie

Uwielbiam. Pod warunkiem, że farsz jest ostry. Inna sprawa, że ja w ogóle lubię wszystko dość mocno pikantne

Przynajmniej zdrowo było.

A właśnie, staracie się jakoś zdrowiej odżywiać?

[Kalina Beluch]

- - -

Czekamy
Stary 2014-03-02, 20:10   #73
OkoPani
Wtajemniczenie

Kostka, witaj!! przerażenie chyba normalne, ja mimo ze od zawsze chciałam być mama mam teraz ataki paniki
a Tz jak zareagowal na wiadomość?

Yenna, mi na razie o odżywianiu ciężko się wymawiać bo jem bardzo mało, mimo ze staram się w siebie wmuszać...
ale ze już kilka lat temu zmieniłam nawyki zywieniowe na zdrowsze (typu odzucenie soli, smażenia, słodzenia - powodem była owczesna spora nadwaga), raczej wielkich zmian nie planuje, może poza tym ze pewnie będę musiala zacząć jesc więcej postaram się unikac słodyczy ale i tak strasznie dużo ich nie jadałam ostatnio.

skoro jesteśmy przy zdrowiu, zna ktoras jakies ćwiczenia które można robic w ciąży? ja z cw które robiłam wcześniej prawie codziennie (brzuszki, przysiady, hantle) zrezygnowałam, ale trochę mi tego brakuje... na razie spaceruje codziennie ale mi nie wystarcza
Stary 2014-03-02, 20:15   #74
Yenna_30
Zadomowienie

Basen i pilates podobno są ok. Ja jednak z tym czekam do końca I trymestru. Na razie w ogóle nie powinnam szaleć. Zobaczymy co gin powie za dwa tygodnie.

Ja mam ambitny plan wyrzucić z diety słodycze, zobaczymy jak mi pójdzie

[Kalina Beluch]

- - -

Czekamy
Stary 2014-03-02, 20:41   #75
Kostka09
Zakorzenienie

Tak, ataki paniki to dobre okreslenie
Tzet zachwycony on chcial juz dawno to ja jakos zawsze myslalam ze mam jeszcze czas, tylko, ze wlasciwie to juz prawie ostatni moment - mam 35 lat wiec i ryzyko wieksze i wogole, wiec czarnych mysli mam od groma...
A Wy w jakim wieku jestescie?

Z dolegliwosci mam problem ze spaniem, tzn. zasypiam normalnie a potem budze sie i ani rusz dalej..pozatym jedzenie wmuszam i jak zawsze zylam zeby jesc tak teraz jem zeby zyc...
I boli mnie glowa lekko caly czas prawie..

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-03, 05:52   #76
Kasia427
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak, ataki paniki to dobre okreslenie
Tzet zachwycony on chcial juz dawno to ja jakos zawsze myslalam ze mam jeszcze czas, tylko, ze wlasciwie to juz prawie ostatni moment - mam 35 lat wiec i ryzyko wieksze i wogole, wiec czarnych mysli mam od groma...
A Wy w jakim wieku jestescie?
Ja mam 26 lat, to moje trzecie dziecko Odkładałam plany związane z trzecią ciążą właśnie po trzydziestce, no ale los chciał inaczej Nie miej czarnych myśli, wszystko będzie ok! Znam mnóstwo koleżanek, które urodziły grubo po trzydzieste, nawet po czterdziestce i nigdy nie słyszałam o jakiś komplikacjach

Cytat:
Basen i pilates podobno są ok. Ja jednak z tym czekam do końca I trymestru. Na razie w ogóle nie powinnam szaleć. Zobaczymy co gin powie za dwa tygodnie.

Ja mam ambitny plan wyrzucić z diety słodycze, zobaczymy jak mi pójdzie
A ja wcale nie mam ochoty na słodycze, czuję, że przez ten brak apetytu to zjechałam z wagi trochę... do tego stres i pewnie zacznę tyć, jak brzuch zacznie rosnąć W poprzednich dwóch ciążach baaaaardzo przytyłam, ale i szybko schudłam dzięki karmieniu piersią, sama skóra i kości ze mnie były mam nadzieję, że i teraz tak będzie

Cytat:
skoro jesteśmy przy zdrowiu, zna ktoras jakies ćwiczenia które można robic w ciąży? ja z cw które robiłam wcześniej prawie codziennie (brzuszki, przysiady, hantle) zrezygnowałam, ale trochę mi tego brakuje... na razie spaceruje codziennie ale mi nie wystarcza
Jest pełno ćwiczeń, wpisz w google, albo zobacz czy u Ciebie w mieście są organizowane specjalne ćwiczenia dla kobiet w ciąży.. No i oczywiście basen jest ok (jak koleżanka wcześniej wspomniała).

Cytat:
A właśnie, staracie się jakoś zdrowiej odżywiać?
Staram się

Cytat:
Witajcie,
Witamy w naszych skromnych progach!

Jadę zaraz na pobranie krwi (lekarka mi zleciła tą bhcg, na toxo, morfologię i siuśki do zbadania, bo chyba mam zapalenie pęcherza na dodatek )
dzisiaj spać nie mogłam, bo mnie ten pęcherz tak męczył
A później, do pracy ... żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce!
Miłego Dnia!
Kasia427 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 05:59   #77
Yenna_30
Zadomowienie

Kostak, ja mam 30 (w czerwcu 31), więc też nie jestem najmłodsza. Ale czuję się bardzo dobrze ze swoim wiekiem.
Babeczki w wieku 40 lat rodzą zdrowe dzieci, więc nie martw się na zapas.

Miłego dnia w ogóle życzę!

---------- Dopisano o 06:59 ---------- Poprzedni post napisano o 06:54 ----------

Kasia, ja też właśnie pędzę do labo. Ale właśnie zdałam sobie sprawę, że zapomniałam o moczu! Jak będę jutro odbierać wyniki to podrzucę.

Współczuję pęcherza. Mi trochę we znaki daje ta torbiel na jajniku. Kłuje mnie momentami i czuję ją jak stoję Mam nadzieję, że się zacznie wchłaniać.

[Kalina Beluch]

- - -

Czekamy
Stary 2014-03-03, 10:32   #78
aneczka2238
Zakorzenienie

Wszystkim przyszłym mamusiom życzę spokojnych 9 miesięcy

Mam cichą nadzieję, że uda mi się do Was dołączyć

Oluś

31.12.2014

Wymianka
aneczka2238 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 10:40   #79
Kostka09
Zakorzenienie

Yenna - ja tez wcale nie czuję sie na swoj wiek choć jednak nie da sie oszukać, że dwudziestką juz sie nie jest

co do ćwiczeń - zamierzam jeździc na rowerze jak tylko będę sie dobrze sie czuła choc pewnie bez szaleństw tylko ja wogole bardzo dużo jeżdżę na rowerze chcę też chodzić na basen, jakoś wszelkie ćwiczenia rozciągajace mnie mało pociagają...

wieczorem jade do lekarza, bo może powinnam zrobić jakies badania, ostatni @ miałam 26 stycznia więc na usg za wczesnie ale może czegoś ciekawego sie dowiem...?

---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

co do diety narazie wogóle staram się żeby coś jeść bo apetyt mam tragiczny... i napewno juz schudłam

mam pytanie jaką suplementację stosujecie opócz kwasu foliowego? pijecie kawę? bo tu też zdania są podzielone..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-03, 10:41   #80
Seona
Zakorzenienie

Dziewczyny gratulacje Mama listopadowa 2011 ! Szczęśliwej ciązy i sił na poród

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 12:00   #81
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Lea_ny, mnie już pojedyncza (mniejmy nadzieje ) ciaza przeraza choć była wyczekiwana podziwiam
nie stresuj się jeszcze, przecież nie zawsze wychodzi za pierwszym razem! my się staraliśmy od października i udało się dopiero teraz nie można za dużo myslec o tym.
Od października, to nie długo My staramy się równo od początku zeszłego roku, więc właśnie zaczął się 15. miesiąc - a to i tak niedługo w porównaniu z niektórymi staraczkami...
Marzy mi się parka, a jako, że tyle czasu nawet w jedną ciążę zajść nie mogę, to bliźniaki bardzo by mi odpowiadały Ale już wiem, że w tym cyklu podwójnego szczęścia nie będzie...

Cytat:
Lea_ny, a kiedy dokładnie miałaś te owulki? I skąd wiesz, że pękały dwa pęcherzyki? Monitoring? A tak w ogóle to witam serdecznie
Tak, miałam monitoring, więc wiem kiedy dokładnie pękały pęcherzyki
Teraz jest 15 dni po pierwszej i 11 po drugiej owulacji - i na razie , więc bliźniaków już z tego nie będzie... ale mam jeszcze nadzieję, że może chociaż z tej drugiej się coś wykluje
Stary 2014-03-03, 12:31   #82
chilanes
Zakorzenienie

Gratulacje przyszłym Mamusiom listopadowo-grudniowym składa Mama grudniowa 2012r.
Stary 2014-03-03, 13:42   #83
OkoPani
Wtajemniczenie

Yenna, nad basenem już się zastanawiałam, tylko kurcze boje się żeby nie zlapac jakiejś infekcji... mnie w ogole baseny odrazaja od zawsze, sama nie wiem czemu, chociaż plywac lubie.
może nad tym pilatesem pomysle jednak albo joga?

kostka, ja nie biore kwasu foliowego tylko magnez bezpośrednio, poza tym nic. co do kawy czasem cappuccino, z espresso się pozegnalam no i herbatki slabe albo owocowe pije bo od herbat jestem uzalezniona

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-03, 14:26   #84
Kostka09
Zakorzenienie

Co oznacza "magnez bezpośrednio" ?
Stary 2014-03-03, 15:53   #85
Yenna_30
Zadomowienie

OkoPani, a czemu nie kwas foliowy? Chyba wszyscy lekarze polecają brać przed ciążą i do 12 tygodnia. Zmniejsza ryzyko występowania wad cewki nerwowej u rozwijającego się maleństwa.

Kostka, co prawda to prawda. Ja już widzę różnicę choćby w metabolizmie. Kiedyś chudłam za pstryknięciem palców, teraz trochę więcej wysiłku mnie to kosztuje.

Ja też wolę bardziej aktywne ćwiczenia, ale to pewnie będzie zależało od tego jak będę się czuła. Mam nadzieję, że będę mogła dalej ćwiczyć z psami, bieganie po torze agility to jeden ze sposobów, który baaardzo mnie relaksuje
Mąż nie bardzo chce mnie puszczać na basen, bojąc się, że coś złapię. Ale ja lubię pływać, więc chyba i tak postawię na swoim.

Na USG teoretycznie masz szansę zobaczyć pęcherzyk. Ale niekoniecznie. Ale i tak warto pogadać z ginem, i zrobić podstawowe badania. Dobrze wiedzieć na czym się stoi.

Lea_ny, to trzymam kciuki za drugie jajeczko! Zwłaszcza że zdążyłaś się już trochę naczekać. A cykl miałaś wspomagany czy naturalnie tyle uwalnia Ci się jajeczek?

[Kalina Beluch]

- - -

Czekamy
Stary 2014-03-03, 16:03   #86
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Lea_ny, to trzymam kciuki za drugie jajeczko! Zwłaszcza że zdążyłaś się już trochę naczekać. A cykl miałaś wspomagany czy naturalnie tyle uwalnia Ci się jajeczek?
Wspomagany Naturalnie, to ja owulacji od kwietnia nie miałam - to moja pierwsza owulka po wielu długich miesiącach
Dlatego tak Was podczytuję, bo na wcześniejsze miesiące, to nawet nie było nadziei - a teraz jakaś tam malutka jest

Cytat:
kostka, ja nie biore kwasu foliowego tylko magnez bezpośrednio, poza tym nic.
Też się zastanawiam czemu kwasu foliowego nie bierzesz?
Co do innych suplementów, to co lekarz, to opinia... ale jeśli chodzi o kwas foliowy, to chyba wszyscy są całkowicie zgodni, że trzeba go łykać, bo to jeden z nielicznych składników, którego nie dostarczy się w wystarczającej ilości z pożywienia - a jego niedobory mogą być tragiczne w skutkach.
Stary 2014-03-03, 16:57   #87
OkoPani
Wtajemniczenie

jednym z glownych zadan kwasu foliowego jest lepsze wchłanianie się magnezu. kiedy rozmawiałam ze swoja poprzednia gin o ciąży wspomniałam ze lykam magnez (zaleconemi przez lekarza rodzinnego), powiedziała ze skoro tak to kwas foliowy jest niepotrzebny a wręcz niewskazany.
podczas staran na jeden miesiąc odstawiłam magnez na rzecz kwasu ale niestety miało to dla mojego zdrowia i samopoczucia zle skutki, wiec wrocilam do magnezu
Stary 2014-03-03, 17:18   #88
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
jednym z glownych zadan kwasu foliowego jest lepsze wchłanianie się magnezu. kiedy rozmawiałam ze swoja poprzednia gin o ciąży wspomniałam ze lykam magnez (zaleconemi przez lekarza rodzinnego), powiedziała ze skoro tak to kwas foliowy jest niepotrzebny a wręcz niewskazany.
podczas staran na jeden miesiąc odstawiłam magnez na rzecz kwasu ale niestety miało to dla mojego zdrowia i samopoczucia zle skutki, wiec wrocilam do magnezu
Jesteś pewna tej teorii? Bo szukam, szukam i nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji na temat kwasu foliowego i magnezu
Będę wdzięczna za podanie jakichś źródeł dotyczących tej tematyki, bo chętnie się dokształcę na ten temat
Stary 2014-03-03, 17:42   #89
OkoPani
Wtajemniczenie

Lea, poza słowem mojej gin nie mam zadnych zrodel, sama się na tym kompletnie nie znam jak będę jutro na wizycie to jeszcze podpytam i dam znac
Stary 2014-03-03, 19:07   #90
manieczka1
Zakorzenienie

Witajcie! czy mogłabym dołączyć do Waszego grona?
mam 29 lat (w czerwcu 30), udało nam się w 6cs i to nasze pierwsze dziecko w sobotę 1 marca ujrzałam dwie kreseczki (bladziutkie, bo to dopiero 10 dpo), a dziś poszłam na betę i wyszła 147,4 mIU.ml co oznacza czwarty tydzień ciąży. Termin wg ostatniej @ przypada na 12 listopada na pierwszą wizytę zapisałam się dzisiaj na 2 kwietnia. wcześniejszego terminu nie było, ale podobno to idealny moment, bo będzie już serduszko
23.06.2011
01.06.2013

Edytowane przez manieczka1
Czas edycji: 2014-03-03 o 19:08
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości