![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śmierć -osierocenie-obwinianie się- spadek
CarmineRose, zauważ, że na początku było więcej komentarzy polecających zrzeczenie się spadku, aniżeli takich zalecających jego zachowanie.
Niestety muszę się zgodzić, że decyzja o przepisaniu spadku była zbyt pochopna. Ale już po ptokach, chyba że jako nie-prawnik o czymś nie wiem. I szczerze mówiąc, uważam, że autorka nie powinna tego robić, ale suma sumarum to i tak bez większego znaczenia, bo przy jej charakterze nie upominałaby się od siostry o swoją cześć spadku. To nie ten typ osoby, który procesowałby się z rodziną, a siostra to nie ten typ, który po dobroci wyłożyłby 30 tys. oszczędności, przy założeniu, że w ogóle z mężem będą w stanie oszczędzić jednorazowo taką kasę mając trójkę dzieci na utrzymaniu. Wg mnie szkoda głównie dlatego, że można byłoby na tym więcej ugrać, np. zobowiązać siostrę prawnie do przejęcia opieki nad siostrami. A tak to autorka straciła bezpowrotnie kasę, a relacje z rodziną nie zmieniły się ani na jotę in plus, a ponadto nadal wisi nad nią możliwość "zwalenia jej na głowę" rodzeństwa i chorej mamy, kiedy tylko dorobi się czegoś swojego. Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2014-03-12 o 17:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
lokalna gwiazda
|
Jeżeli sprawa była w sądzie, to zanim wyrok się uprawomocni jest chyba szansa, żeby coś zrobić? Jeśli u notariusza - nie wiem. I kto zadecydował o odrzuceniu spadku przez małoletnie? Siostra opiekunka? Na własną korzyść? Zrozumiałabym, gdyby przejęcie spadku młodszych sióstr i niepełnosprawnej obwarowane było koniecznością zapewnienia im dachu nad głową, aż się usamodzielnią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Meravigliosa creatura
|
A ja mam pytanie, co z drugim domem na działce? Ktoś z niego korzysta? On również należy do siostry? Dlaczego siostra mieszkała z mężem i dziećmi w rodzinnym domu, razem z mamą i siostrami, skoro drugi dom jest do dyspozycji. Przecież mając dwa domy, można coś pokombinować, żeby było dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
.
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#65 |
Konto usunięte
|
ja też nie rozumiem o co chodzi z dwoma domami itp
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
Jeżeli nie wiadomo o co chodzi to znaczy, że chodzi o pieniądze
![]() Na moje oko: jest dość spora działka, na której znajdują się dwa domy. Doprawdy cześć i chwała za spryt starszej siostry. Wszyscy zrzekli się na korzyść siostry-opiekunki swojej części spadku, no bo przecież i tak żaden ze spadkobierców nie miałby kasy na spłacenie pozostałych ![]() I teraz starsza siostra bez pytania kogokolwiek może sprzedać działkę z drugim domem a pozostałym siostrom należy się figa z makiem. No, ale to tylko takie moje luźne spostrzeżenie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Dokładnie, są dwa domy. Oczywiście też trzeba włożyć trochę pracy w te domy. Nie były budowane 10 lat temu tylko więcej.
Nie wiem co z tym wszystkim. Jest właścicielką i jak jest jej z tym dobrze to jej sprawa, ale z tego co wiem to narzeka. To już nie mój problem. Postanowiłam myśleć o sobie. Mam kontakt z młodszą siostrą. Jak licealistka będzie chciała to się odezwie. Chyba ma mózg. Niech robią co chcą. Nie mam na to wpływu. Jestem-pretensje, nie ma mnie-pretensje. Muszę się odciąć ,żeby nie zwariować. Mnie pewnie nigdy nie będzie stać na taką działkę jaką ona ma za free. Nie ma co narzekać. Z trójką dzieci nigdy by też tego nie kupiła. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wg mnie jedna z lepszych inwestycji, które można w ogóle zrobić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||
Meravigliosa creatura
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:15.