![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Problem z rozmienianiem banknorow powyzej 20 pln
Zgadzam się, że kasjerka nie ma obowiązku rozmieniać i jeśli nie chce nie musi. To jest dla mnie jak najbardziej, ok.
Sądzę też, że to nie sprawa kasjerki, aby miała drobne, ale po części jej szefa. W Biedronce notorycznie brakuje drobnych, a do tego bankomaty umieszczone przed nią często nie mają opcji wypłaty: a) małych nominałów, np. 20 zł b) nie mają opcji pytania jakie nominały wydać. Niestety dla mnie jest to pewien problem, bo przecież nie wyciągam tej stówy czy pięćdziesiątki ze złośliwości ale po prostu dlatego, że nie mam drobnych. Cóż parę razy byłam świadkiem, że kierownikowi zwracana była uwaga, że może zaopatrzył by kasjerki w więcej drobniaków albo zgłosił wyżej problem z tym lub bankomatami. No ale jak na razie nic się z tym nie dzieje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Swoją drogą - fochy, zniecierpliwienie, zapominanie języka w gębie kiedy klient mówi 'dzień dobry' i 'do widzenia', taksowanie klientów z góry na dół i ocenianie po wyglądzie (ale to już w tych droższych sklepach) - to też bolączki wielu sprzedawców w Polsce. Aczkolwiek trochę się to z czasem poprawia. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-03-13 o 09:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Ciekawym zjawiskiem w sklepach jest też to, ze jak idę z drobnymi, wyliczonymi (często mam w woreczku 1, 2zł z bilonie od 1gr do 20gr) to nikt ich nie chce
![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Bo klient po to jest,zeby ulatwial kasjerce zycie,a nie na odwrot.
Nie masz drobnych? Foch bo trzeba wydac. Dasz drobne? Foch bo trzeba przeliczyc Ostatnio w sobote w samo poludnie chcialam sobie doladowac telefon w Zabce za chyba 20zl I wyszlam z niczym,bo pani nie miala wydac. Edytowane przez DiamondDust Czas edycji: 2014-03-13 o 09:10 Powód: literowka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Polecam Skycash http://www.skycash.pl/ ![]()
Edytowane przez otako Czas edycji: 2014-03-13 o 09:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I też często słyszę komentarze, że no jak to, żeby w banku nie można było pieniędzy rozmienić ![]() Pamiętam, że jak na studiach pracowałam w markecie i przychodził ktoś z bilonem w większej ilości to byłam przeszczęśliwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
W moim miescie można kupić karty miesieczne czy tez inne, które według potrzeby doładowujesz kasą, ale jest to opcja, dla osób, które jeżdzą regularnie.
Dla osób jezdzących raz w miesiacu autobusem/tramwajem powinna być mozliwosc zaplaty sms. Minusem jest tez to, że bilety zostaly wycofane z kiosków i mozna je tylko kupic w automatach, a tu 10 zł nie wozysz, trzeba mieć drobne. Kupowanie biletu w autobusie ma kolejny minus- trzeba stanąc wkolejce, wrzucasz drobne, autobus sie cały telepie, pełno ludzi- zdarzało mi się, że zanim kupiłam bilet byłam w połowie drogi do celu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jestem przekonana, ze po miesiacu pracy w sklepie wiekszosc glosow tutaj bylaby inna. Nie mowie, ze klienci sa be i najlepiej niech nie przychodza. Z niektorymi klientkami sie 'zakumplowalam', wpadaja pogadac, proponuja, ze kupia mi sniadanie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jeszcze co do drobnych, pamietam, ze jak byłam mała, pieniadze ze skarbonki zanosiłam z mama na poczte i tam mozna bylo wymienic ![]()
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Pracowałam w supermarkecie i nie mogłam rozmieniać pieniędzy. Tzn. jak ktoś zapytał czy mogę mu wydać np. 2 x 5zł a nie całą dyszkę to jak miałam - nie ma sprawy, ale jak ktoś podbił tylko żeby rozmienić to nie. Wiem, że w POKu rozmieniali. I co dziwne, nigdy nie brakowało mi drobnych. Za to 10 i 20 zł notorycznie
![]() Za to pracę w innym dużym sklepie na T wspominam bardzo niemiło. Niby rozmieniać mogłam jak ktoś poprosił ale z czego, jak były momenty, że moimi jedynymi drobnymi było kilka 10 - groszówek? Jak ktoś płacił 4 zł i dał całą dyszkę to nawet wydać nie miałam, a ludzie jeszcze się krzywili, że im nie wydam 2 zł w całości bo oni chcą dziecko posadzić na takie autko co stało obok ![]()
![]() |
#72 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Oprocz sprzedawca jestem takze klientem i oczywiscie, zdarza sie mega niemila obsluga. Czasami jak widze mine ekspedientki to sie zastanawiam, co ona tu robi. Fakt, ze najlatwiej w sklepie dostac prace a tam chcac nie chcac jest stycznosc z ludzmi a niektorzy nie nadaja sie do takiej pracy. Rzadko mi sie zdarza niemila obsluga ale wiadomo, czasami trafi sie na humorek ekspedientki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
Pamiętam cudowne sytuacje jak pracowałam w kinie
![]() ![]() Wkurzające z perspektywy kasjera są jednak sytuacje kiedy pytasz się o drobne, o koncówkę a ktoś nawet nie zajrzy do portfela i mówi stanowcze "NIE" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nawet w moim małym miasteczku tak można kupić bilet Jest też opcja kupna biletu ze zwykłego telefonu dzwoni się pod nr i wybiera tonowo jaki chce się bilet i potem przychodzi sms. Ale ja już zapłaciłam karę ponad 100zł bo tak chciałam kupić bilet. Tylko kanar stwierdził że bawię się telefonem, nie mam biletu i trzeba wlepić karę. Więc wolę kupować bilety w kiosku albo u kierowcy. Nie ma w moim mieście biletomatów ani na przystankach ani w autobusach. A kiosków jest kilka na krzyz bo wszystko upadło. Co ciekawe kioskarze zawsze mają drobne. Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-03-13 o 10:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556359 5] Co do zbliżeniówek to nienawidzę tego. Chyba tylko w PL takie "przymusowe" udogodnienie dla ludzi.[/QUOTE] nie tylko. ja tam akurat lubię. ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556389 8]Kula w łeb. To niech robią tak żeby mieli wydać. Klient nasz Pan w końcu ![]() .[/QUOTE] no to robią przecież, pytając ludzi o drobne. Ale to Ci się tez nie podoba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556685 2]Tak też napisałam. Wystarczy przeczytać wszystko ze zrozumieniem.
Zbliżeniówek nie lubię, bo to żadne ułatwienie.[/QUOTE] Jak dla kogo, dla mnie to duże ułatwienie. Rzadko kiedy płacę gotówką, najczęściej kartą. Często wpadam do sklepu np. tylko po fajki. Przyłożę kartę i już, nawet nie czekam na potwierdzenie. A tak muszę podawać kartę, pani wkłada, wpisuję pin, terminal mieli i mieli... Ale sporo osób nie przepada za zbliżeniówkami, kwestia upodobań ![]()
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Mieszkalam kolo cukierni, gdzie babka nigdy nikomu nie rozmieniala pieniedzy, bo zawsze miala podejrzenie, ze dostanie falszywy nominal
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Najnowsze parkometry, które stawiają [przy okazji bez sensu rozszerzając strefę płatnego parkowania, bo poza rozmiarem strefy nic się nie zmienia] mają możliwość zaprogramowania do płatności zbliżeniowo [ponoć niedługo mają już to udostępniać]. Postawiono też kilka nowych biletomatów z płatnością zbliżeniową, co kiedyś TŻetowi tyłek uratowało, bo niespodziewając się, że będzie musiał wracać autobusem, nie miał biletu, a każde w portfelu miało nominały 50 i 100 zł. Szczerze mówiąc, gdy tylko mogę, płacę kartą. Nie lubię nosić przy sobie dużej ilości gotówki, latać i szukać, kto mi łaskawie rozmieni. Za co mogę płacę też przelewami. I o ile rozumiem, że kasjer może nie mieć wydać, skoro dziesięć osób przede mną płaciło stówkami, o tyle doprowadza mnie do szału, gdy sprzedawca zachowuje się z tego powodu opryskliwie wobec mnie [a zdarza się]. No kurcze, ja też z bankomatu nie dostaję gotówki w bilonie i niskich nominałach. Choćbym się wściekła, to jak ktoś mi nie rozmieni/nie wyda, to sama drobnych nie urodzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A jak ktoś gwizdnie mi kartę to może mi konto wyczyścić. I już się o tym przekonałam. Jednego dnia płaciłam kartą 5 razy i zrobiłam debet na koncie 80zł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | ||
Naczelny Hipster
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4556552 3]Po pierwsze nie bulwersuje mnie to, bardziej śmieszy. Bo reakcja jest zwykle taka jakby nie było teraz już, w danej chwili z czego wydać mi tej przeklętej reszty, a okazuje się, że w kasie pełno drobniaków i bez problemu te kilka złotych się znajduje
![]() Swoją drogą - fochy, zniecierpliwienie, zapominanie języka w gębie kiedy klient mówi 'dzień dobry' i 'do widzenia', taksowanie klientów z góry na dół i ocenianie po wyglądzie (ale to już w tych droższych sklepach) - to też bolączki wielu sprzedawców w Polsce. Aczkolwiek trochę się to z czasem poprawia.[/QUOTE] A ty cały mój post potraktowałaś jako atak na siebie ![]() ![]() Nie, dla klientek jestem miła, bo płacą mi też za budowanie pozytywnego wizerunku firmy ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- A tak swoją drogą z doświadczenia dodam, że zazwyczaj w kantorach rozmieniają kasę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
bez kitu. lament bo w sklepie nie chcą rozmienić pieniądza. A ma taki obowiązek?
A może ty człowieku pogłówkuj jak je rozmienić? Pani w sklepie ma stanąć na brwiach, żeby mieć drobne ale ty człowiek już nie i niech ci kasjerka rozmieni? Wspaniale ![]() Ja tam nigdy w handlu nie pracowałam, ale szczerze współczuję tym kobietom, które mają gąsienicę klientów do obsłużenia i brak drobnych do wydania. Kasy nie może przecież opuścić. No to niech załatwi. No to się pyta, czy mamy drobne, no to też źle, bo się kobita pyta! ![]() Zrzędy z was niesamowite. Zawsze staram się dać drobne, a jak nie mam to nigdy nikt mi nie odmówił sprzedania czegoś, tylko kombinował i w końcu mi wydał. Ta pani ma taką pracę a ja nie jestem pempuszek świata. Zbliżeniówki? Uwieeelbiam i płacę przeważnie tylko nimi. Gotówkę mam rzadko przy sobie i ja nie wiem, ale wydaje mi się, że placenie zbliżeniem jest szybsze od płacenia kasą i wydawaniem reszty.
![]() |
#83 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A myślisz, że skąd sklepy będa brały drobne ? Na drzewach przecież nie rosną.. Pracowałam w handlu i każdy stówką płaci, szefostwo nie załatwi drobnych a ja muszę latać po sklepach w galerii i liczyć na łaskę. Nie masz drobnych twój problem. Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2014-03-13 o 11:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556778 3]10 sekund więcej na wklepanie pinu mnie nie zbawi.
A jak ktoś gwizdnie mi kartę to może mi konto wyczyścić. I już się o tym przekonałam. Jednego dnia płaciłam kartą 5 razy i zrobiłam debet na koncie 80zł ![]() To fakt, płatności zbliżeniówką są jakoś później księgowane niż normalne. Też kiedyś zrobiłam debet, bo sprawdziłam - kasa na koncie jest, a potem się okazało, że jakieś opóźnione księgowanie sprzed kilku dni wskoczyło. Ale to chyba zależy od banku, rozmawiałam z paroma osobami, które nie zauważyły różnicy ![]()
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556778 3]10 sekund więcej na wklepanie pinu mnie nie zbawi.
A jak ktoś gwizdnie mi kartę to może mi konto wyczyścić. I już się o tym przekonałam. Jednego dnia płaciłam kartą 5 razy i zrobiłam debet na koncie 80zł ![]() ![]() to się pilnuje ile ma się na koncie i świadomie myśli o wydatkach, a nie liczy, że system sam z siebie stwierdzi "już dosyć na dzisiaj". Po drugie nikt nie zmusza do używania paypass, można zapłacić tradycyjnie pinem. Po trzecie przy paypass debet jest możliwy, bo transakcje księgowane są z opóźnieniem. Ja płacę praktycznie wyłącznie zbliżeniowo i dla mnie to wspaniałe udogodnienie, a karty pilnuję tak jak i całego portfela. Ostatnio częściej wyciągam banknoty bo otworzyli Biedronkę po drodze, a ja lubię Biedronki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
Ja pracowałam kiedys na kasie w Tesco i z perspektywy kasjera kwestia rozmieniania jest straszna. Na początek dnia dostajesz kilka miedziakow i plik banknotów a rano ludzie jak na złość przychodzą i kupują 1 bułkę i płaca banknotem 50-złotowym. Wystarczy obsłuzyc kilku takich klientów i w kasie masz same banknoty, jak masz wtedy pracować?? Jeżeli nie pytasz ludzi o drobne to nie będziesz ich miała, nawet jeżeli jest ich pełna kasa to przyjdzie ci pare osób, powie ze nie ma drobnych da 200 zł a ty zostaniesz z niczym. Dlatego pyta sie zawsze. Na szczęście wielu klientów odruchowo szuka końcowki i pomagają jak mogą. Ale najlepsze jest "ale pani ma obowiązek mi wydać"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Konto usunięte
|
o nie, co za małpy jedne, jak oni śmią kupować bułkę i płacić banknotem!
serio mi aż zagrała w głowie muzyczka "by trudne sprawy zniknęły gdzieś..." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#90 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W pko bp bez problemu przzyjęli worek pieniędzy (dosłownie ![]() A, zapomniałam, że jeszcze warunkiem było to, że nie można było tego "zamienić', ale WPŁACIĆ. Wpłaciliśmy na konto, wyjęliśmy z bankomatu ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:55.