Problem z rozmienianiem banknotów powyżej 20 pln - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-13, 08:54   #61
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Dot.: Problem z rozmienianiem banknorow powyzej 20 pln

Zgadzam się, że kasjerka nie ma obowiązku rozmieniać i jeśli nie chce nie musi. To jest dla mnie jak najbardziej, ok.
Sądzę też, że to nie sprawa kasjerki, aby miała drobne, ale po części jej szefa. W Biedronce notorycznie brakuje drobnych, a do tego bankomaty umieszczone przed nią często nie mają opcji wypłaty:
a) małych nominałów, np. 20 zł
b) nie mają opcji pytania jakie nominały wydać.
Niestety dla mnie jest to pewien problem, bo przecież nie wyciągam tej stówy czy pięćdziesiątki ze złośliwości ale po prostu dlatego, że nie mam drobnych. Cóż parę razy byłam świadkiem, że kierownikowi zwracana była uwaga, że może zaopatrzył by kasjerki w więcej drobniaków albo zgłosił wyżej problem z tym lub bankomatami. No ale jak na razie nic się z tym nie dzieje.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 09:04   #62
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość
Ja pracowałam w miejscu gdzie obracałam zazwyczaj kwotami koło 100zł, sklep był dodatkiem. Więc 100 i 50 miałam zawsze multum, drobnych też, ale 10 i 20 to dramat był.

Ktoś tutaj się już zbulwersował, że płacił 20 i ktoś poprosił o drobne, a potem i tak wydał - no właśnie to była ta próba zapewnienia sobie drobnych, o których cały czas wszyscy piszą. Czyli tak - waszym zdaniem kasjerka ma obowiązek zapewnić sobie drobne, ale jak nie daj boże widzi, że jej się kończą to nie wolno jej nawet zapytać klienta, bo co to ma być
Ja też wiele razy prosiłam czy nie da rady drobniej, a potem wydawałam, bo tak, miałam drobne, ale na wykończeniu, a byłam sama na zmianie i nie mogłam zostawić miejsca pracy i sobie wyjść.

Zawsze na początku dnia miałam wystarczającą ilość drobnych, ale to jednak jest dosyć nieprzewidywalne, przyjdzie więcej ludzi innego dnia mniej. Czasami szefowa w ciągu dnia przyjeżdżała i dowoziła nam rozmienioną kasę, czasami zwyczajnie nie mogła, a ja musiałam stękać i prosić o drobne.

Więc nie wiem co więcej można zrobić, naprawdę.

A "nasz klient nasz pan" w aspekcie wymagania niemożliwego od sprzedawcy - żenada. Pompuje to komuś ego czy co?
Po pierwsze nie bulwersuje mnie to, bardziej śmieszy. Bo reakcja jest zwykle taka jakby nie było teraz już, w danej chwili z czego wydać mi tej przeklętej reszty, a okazuje się, że w kasie pełno drobniaków i bez problemu te kilka złotych się znajduje Po drugie jesteś bardzo nabzdyczona w tym wątku, wszystko odbierasz jako atak, mam nadzieję, że w pracy taka nie jesteś. A po trzecie, nigdy i nigdzie nie wyraziłam poglądu, że mi się należy, bo ja jestem KLIENT. Przeciwnie - staram się zawsze mieć te cholerne odliczone pieniądze, ułatwiam jak mogę pracę osobom na kasach czy po prostu tym'za ladą' (generalnie płacę kartą gdzie tylko mogę, raczej nie nosze przy sobie gotówki - tak, jestem jedną z tych, które 'gotują' kolejkę, bo płacą 2,79 PLN KARTĄ! hahaha).
Swoją drogą - fochy, zniecierpliwienie, zapominanie języka w gębie kiedy klient mówi 'dzień dobry' i 'do widzenia', taksowanie klientów z góry na dół i ocenianie po wyglądzie (ale to już w tych droższych sklepach) - to też bolączki wielu sprzedawców w Polsce. Aczkolwiek trochę się to z czasem poprawia.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2014-03-13 o 09:13
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 09:04   #63
bzyczka1
Zakorzenienie

Ciekawym zjawiskiem w sklepach jest też to, ze jak idę z drobnymi, wyliczonymi (często mam w woreczku 1, 2zł z bilonie od 1gr do 20gr) to nikt ich nie chce więc płacę nimi za zakupy bo to też pieniądz.

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 09:09   #64
DiamondDust
Raczkowanie

Bo klient po to jest,zeby ulatwial kasjerce zycie,a nie na odwrot.
Nie masz drobnych? Foch bo trzeba wydac.
Dasz drobne? Foch bo trzeba przeliczyc

Ostatnio w sobote w samo poludnie chcialam sobie doladowac telefon w Zabce za chyba 20zl I wyszlam z niczym,bo pani nie miala wydac.

Edytowane przez DiamondDust
Czas edycji: 2014-03-13 o 09:10 Powód: literowka
DiamondDust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 09:13   #65
otako
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
O ile prostsze byłoby życie, gdyby za parkomat czy bilet autobusowy można byłoby zapłacić sms, albo dostać "wezwanie" do zapłaty na koniec miesiąca i zaplacic przelewem.
Ależ można.
Polecam Skycash
http://www.skycash.pl/

Edytowane przez otako
Czas edycji: 2014-03-13 o 09:31
otako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 09:14   #66
kaja2301
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DiamondDust Pokaż wiadomość
Bo klient po to jest,zeby ulatwial kasjerce zycie,a nie na odwrot.
Nie masz drobnych? Foch bo trzeba wydac.
Dasz drobne? Foch bo trzeba przeliczyc

Ostatnio w sobote w samo poludnie chcialam sobie doladowac telefon w Zabce za chyba 20zl I wyszlam z niczym,bo pani nie miala wydac.
zawsze przy takich wątkach wychodzi, że klient w sklepie powinien siedziec cicho jak trusia, nie miec zadnego ale i wlasciwie jeszcze przeprosic ze cos chce. A jak sie nie pracowalo w sklepie to juz w ogole lepiej sie nie wypowiadaj.
Stary 2014-03-13, 09:25   #67
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Synthesthesia Pokaż wiadomość
Ale poszłam do pobliskiego banku...dostałam odpowiedź od kasjerki, że banki nie są od rozmieniania pieniędzy
Pracuję w banku i mamy zakaz rozmieniania pieniędzy. Tak samo odwrotnie, jakby ktoś rozbił świnkę skarbonkę i chciał zamienić monety na banknoty.
I też często słyszę komentarze, że no jak to, żeby w banku nie można było pieniędzy rozmienić

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
Ciekawym zjawiskiem w sklepach jest też to, ze jak idę z drobnymi, wyliczonymi (często mam w woreczku 1, 2zł z bilonie od 1gr do 20gr) to nikt ich nie chce więc płacę nimi za zakupy bo to też pieniądz.
Pamiętam, że jak na studiach pracowałam w markecie i przychodził ktoś z bilonem w większej ilości to byłam przeszczęśliwa.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-13, 09:28   #68
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evanaeve Pokaż wiadomość

wlasnie, albo jakos karta zblizeniowo.
W moim miescie można kupić karty miesieczne czy tez inne, które według potrzeby doładowujesz kasą, ale jest to opcja, dla osób, które jeżdzą regularnie.
Dla osób jezdzących raz w miesiacu autobusem/tramwajem powinna być mozliwosc zaplaty sms.

Minusem jest tez to, że bilety zostaly wycofane z kiosków i mozna je tylko kupic w automatach, a tu 10 zł nie wozysz, trzeba mieć drobne.

Kupowanie biletu w autobusie ma kolejny minus- trzeba stanąc wkolejce, wrzucasz drobne, autobus sie cały telepie, pełno ludzi- zdarzało mi się, że zanim kupiłam bilet byłam w połowie drogi do celu

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 09:32   #69
201712111032
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaja2301 Pokaż wiadomość
zawsze przy takich wątkach wychodzi, że klient w sklepie powinien siedziec cicho jak trusia, nie miec zadnego ale i wlasciwie jeszcze przeprosic ze cos chce. A jak sie nie pracowalo w sklepie to juz w ogole lepiej sie nie wypowiadaj.
Ale taka jest prawda, ze dopoki nie masz z tym stycznosci nie wiesz jak to jest. Wiem sama po sobie, moja kolezanka pracowala w sklepie z ubraniami i narzekala na ludzie, ja sie dziwilam, bo praca z ludzmi, pogadasz, doradzisz, na pewno jest super. Guzik, wcale nie jest super.
Jestem przekonana, ze po miesiacu pracy w sklepie wiekszosc glosow tutaj bylaby inna.

Nie mowie, ze klienci sa be i najlepiej niech nie przychodza. Z niektorymi klientkami sie 'zakumplowalam', wpadaja pogadac, proponuja, ze kupia mi sniadanie ale czasami trafia sie zakaly, ktore same nie wiedza czego chca i sie obrazaja, ze ja tez nie wiem
201712111032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 09:38   #70
kaja2301
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kukurukku Pokaż wiadomość
Ale taka jest prawda, ze dopoki nie masz z tym stycznosci nie wiesz jak to jest. Wiem sama po sobie, moja kolezanka pracowala w sklepie z ubraniami i narzekala na ludzie, ja sie dziwilam, bo praca z ludzmi, pogadasz, doradzisz, na pewno jest super. Guzik, wcale nie jest super.
Jestem przekonana, ze po miesiacu pracy w sklepie wiekszosc glosow tutaj bylaby inna.

Nie mowie, ze klienci sa be i najlepiej niech nie przychodza. Z niektorymi klientkami sie 'zakumplowalam', wpadaja pogadac, proponuja, ze kupia mi sniadanie ale czasami trafia sie zakaly, ktore same nie wiedza czego chca i sie obrazaja, ze ja tez nie wiem
tak samo są sklepy gdzie obsluga jest niemiła, a to nie klienta wina, ze muszą tam siedzieć. To ich praca, powinni ją wykonywac jak najlepiej. Teraz jest taka konkurencja, tyle sklepów, sklepików, marketow, ze to nie jest problem pojsc gdzie indziej. Ja na swojej trasie mam kilka sklepów które lubie i gdzie zawsze wstępuje, bo Panie są miłe, nie ma problemu placic kartą nawet za 2,50 i jest duzy wybór.

a jeszcze co do drobnych, pamietam, ze jak byłam mała, pieniadze ze skarbonki zanosiłam z mama na poczte i tam mozna bylo wymienic
Stary 2014-03-13, 09:41   #71
_Aneta
Zakorzenienie

Pracowałam w supermarkecie i nie mogłam rozmieniać pieniędzy. Tzn. jak ktoś zapytał czy mogę mu wydać np. 2 x 5zł a nie całą dyszkę to jak miałam - nie ma sprawy, ale jak ktoś podbił tylko żeby rozmienić to nie. Wiem, że w POKu rozmieniali. I co dziwne, nigdy nie brakowało mi drobnych. Za to 10 i 20 zł notorycznie Na szczęście nie było problemów z rozmienianiem, wołałam kierowniczkę, dawałam 200 zł i mi przynosiła banknoty o mniejszych nominałach.

Za to pracę w innym dużym sklepie na T wspominam bardzo niemiło. Niby rozmieniać mogłam jak ktoś poprosił ale z czego, jak były momenty, że moimi jedynymi drobnymi było kilka 10 - groszówek? Jak ktoś płacił 4 zł i dał całą dyszkę to nawet wydać nie miałam, a ludzie jeszcze się krzywili, że im nie wydam 2 zł w całości bo oni chcą dziecko posadzić na takie autko co stało obok

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-13, 09:53   #72
201712111032
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaja2301 Pokaż wiadomość
tak samo są sklepy gdzie obsluga jest niemiła, a to nie klienta wina, ze muszą tam siedzieć. To ich praca, powinni ją wykonywac jak najlepiej. Teraz jest taka konkurencja, tyle sklepów, sklepików, marketow, ze to nie jest problem pojsc gdzie indziej. Ja na swojej trasie mam kilka sklepów które lubie i gdzie zawsze wstępuje, bo Panie są miłe, nie ma problemu placic kartą nawet za 2,50 i jest duzy wybór.

a jeszcze co do drobnych, pamietam, ze jak byłam mała, pieniadze ze skarbonki zanosiłam z mama na poczte i tam mozna bylo wymienic

Oprocz sprzedawca jestem takze klientem i oczywiscie, zdarza sie mega niemila obsluga. Czasami jak widze mine ekspedientki to sie zastanawiam, co ona tu robi. Fakt, ze najlatwiej w sklepie dostac prace a tam chcac nie chcac jest stycznosc z ludzmi a niektorzy nie nadaja sie do takiej pracy. Rzadko mi sie zdarza niemila obsluga ale wiadomo, czasami trafi sie na humorek ekspedientki
201712111032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 09:59   #73
Rareza
Rozeznanie

Pamiętam cudowne sytuacje jak pracowałam w kinie. Na początku dnia mieliśmy w kasie 100 zł i trochę trzeba było się gimnastykować jak ktoś przyszedł, kupił coś za parę złotych i Ty nagle musisz mu wydać wszystko co masz w kasie i zostajesz ze 100złotowym banknotem jedynie. No ale nie winiłam tutaj klienta. Dzwoniłam do managera i czasem łaskawie rozmienił kasę, a czasem nie, bo nie miał.

Wkurzające z perspektywy kasjera są jednak sytuacje kiedy pytasz się o drobne, o koncówkę a ktoś nawet nie zajrzy do portfela i mówi stanowcze "NIE" . Ok, niektórzy mogą faktycznie mieć przy sobie tylko banknot 100zł, ale ja w takich sytuacjach mówię do kasjera miłym tonem, uśmiechnięta, pełna współczucia "przykro mi, niestety nie mam"
Rareza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 10:02   #74
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez otako Pokaż wiadomość
Ależ można.
Polecam Skycash
Tylko tu trzeba mieć nowoczesny telefon i internet w nim. a ja nie zamierzam mieć ani jednego ani drugiego. Wolę mieć fizycznie bilet.

Nawet w moim małym miasteczku tak można kupić bilet
Jest też opcja kupna biletu ze zwykłego telefonu dzwoni się pod nr i wybiera tonowo jaki chce się bilet i potem przychodzi sms.
Ale ja już zapłaciłam karę ponad 100zł bo tak chciałam kupić bilet. Tylko kanar stwierdził że bawię się telefonem, nie mam biletu i trzeba wlepić karę. Więc wolę kupować bilety w kiosku albo u kierowcy. Nie ma w moim mieście biletomatów ani na przystankach ani w autobusach. A kiosków jest kilka na krzyz bo wszystko upadło.
Co ciekawe kioskarze zawsze mają drobne.

Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Czas edycji: 2014-03-13 o 10:10
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 10:15   #75
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość
No to ja właśnie na początku napisałam, że to jakieś jaja, że babka kręciła nosem i to uważam za przegięcie pały. To samo z robieniem min. Przeginka i tak nie powinno być.
ja to ostatnio mialam odwrotnie. Płąciłam powiedzmy 5,86, a że akurat miałam dużo drobnych to chciałam się ich pozbyć i dać dokłądnie tyle. Więc grzebałam w portfelu, żeby dać pani drobne i co? I kątem oka zauważyłam, że baba na mnie oczami przewraca. Ale się zeźliłam.

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556359 5]

Co do zbliżeniówek to nienawidzę tego. Chyba tylko w PL takie "przymusowe" udogodnienie dla ludzi.[/QUOTE]
nie tylko. ja tam akurat lubię.

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556389 8]Kula w łeb.
To niech robią tak żeby mieli wydać. Klient nasz Pan w końcu
.[/QUOTE]
no to robią przecież, pytając ludzi o drobne. Ale to Ci się tez nie podoba.

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 10:19   #76
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
j

no to robią przecież, pytając ludzi o drobne. Ale to Ci się tez nie podoba.
Tak też napisałam. Wystarczy przeczytać wszystko ze zrozumieniem.
Zbliżeniówek nie lubię, bo to żadne ułatwienie.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 10:45   #77
_Aneta
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556685 2]Tak też napisałam. Wystarczy przeczytać wszystko ze zrozumieniem.
Zbliżeniówek nie lubię, bo to żadne ułatwienie.[/QUOTE]

Jak dla kogo, dla mnie to duże ułatwienie. Rzadko kiedy płacę gotówką, najczęściej kartą. Często wpadam do sklepu np. tylko po fajki. Przyłożę kartę i już, nawet nie czekam na potwierdzenie. A tak muszę podawać kartę, pani wkłada, wpisuję pin, terminal mieli i mieli... Ale sporo osób nie przepada za zbliżeniówkami, kwestia upodobań
Stary 2014-03-13, 10:46   #78
ellish
Zakorzenienie

Mieszkalam kolo cukierni, gdzie babka nigdy nikomu nie rozmieniala pieniedzy, bo zawsze miala podejrzenie, ze dostanie falszywy nominal
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 11:17   #79
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez otako Pokaż wiadomość
Ależ można.
Polecam Skycash
Korzystam czasem przy płaceniu za parkowanie lub bilety MPK. Awaryjnie, bo w telefonie z Androidem mam internet mobilny, który co godzinę się rozłącza i czasem długo z powrotem loguje do sieci [raz kanar sobie chwilę poczekał, żeby zobaczyć bilet Chyba, że można gdzieś w niej znaleźć bilety offline, to chętnie przytulę info ].
Najnowsze parkometry, które stawiają [przy okazji bez sensu rozszerzając strefę płatnego parkowania, bo poza rozmiarem strefy nic się nie zmienia] mają możliwość zaprogramowania do płatności zbliżeniowo [ponoć niedługo mają już to udostępniać]. Postawiono też kilka nowych biletomatów z płatnością zbliżeniową, co kiedyś TŻetowi tyłek uratowało, bo niespodziewając się, że będzie musiał wracać autobusem, nie miał biletu, a każde w portfelu miało nominały 50 i 100 zł.

Szczerze mówiąc, gdy tylko mogę, płacę kartą. Nie lubię nosić przy sobie dużej ilości gotówki, latać i szukać, kto mi łaskawie rozmieni. Za co mogę płacę też przelewami. I o ile rozumiem, że kasjer może nie mieć wydać, skoro dziesięć osób przede mną płaciło stówkami, o tyle doprowadza mnie do szału, gdy sprzedawca zachowuje się z tego powodu opryskliwie wobec mnie [a zdarza się]. No kurcze, ja też z bankomatu nie dostaję gotówki w bilonie i niskich nominałach. Choćbym się wściekła, to jak ktoś mi nie rozmieni/nie wyda, to sama drobnych nie urodzę.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-13, 11:17   #80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
Jak dla kogo, dla mnie to duże ułatwienie. Rzadko kiedy płacę gotówką, najczęściej kartą. Często wpadam do sklepu np. tylko po fajki. Przyłożę kartę i już, nawet nie czekam na potwierdzenie. A tak muszę podawać kartę, pani wkłada, wpisuję pin, terminal mieli i mieli... Ale sporo osób nie przepada za zbliżeniówkami, kwestia upodobań
10 sekund więcej na wklepanie pinu mnie nie zbawi.
A jak ktoś gwizdnie mi kartę to może mi konto wyczyścić.
I już się o tym przekonałam. Jednego dnia płaciłam kartą 5 razy i zrobiłam debet na koncie 80zł Więc w bajeczki o 3 płatnościach do 50zł i niemożności zrobienia debetu na koncie nie wierzę.
Stary 2014-03-13, 11:27   #81
Mitsukki
Naczelny Hipster

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4556552 3]Po pierwsze nie bulwersuje mnie to, bardziej śmieszy. Bo reakcja jest zwykle taka jakby nie było teraz już, w danej chwili z czego wydać mi tej przeklętej reszty, a okazuje się, że w kasie pełno drobniaków i bez problemu te kilka złotych się znajduje Po drugie jesteś bardzo nabzdyczona w tym wątku, wszystko odbierasz jako atak, mam nadzieję, że w pracy taka nie jesteś. A po trzecie, nigdy i nigdzie nie wyraziłam poglądu, że mi się należy, bo ja jestem KLIENT. Przeciwnie - staram się zawsze mieć te cholerne odliczone pieniądze, ułatwiam jak mogę pracę osobom na kasach czy po prostu tym'za ladą' (generalnie płacę kartą gdzie tylko mogę, raczej nie nosze przy sobie gotówki - tak, jestem jedną z tych, które 'gotują' kolejkę, bo płacą 2,79 PLN KARTĄ! hahaha).
Swoją drogą - fochy, zniecierpliwienie, zapominanie języka w gębie kiedy klient mówi 'dzień dobry' i 'do widzenia', taksowanie klientów z góry na dół i ocenianie po wyglądzie (ale to już w tych droższych sklepach) - to też bolączki wielu sprzedawców w Polsce. Aczkolwiek trochę się to z czasem poprawia.[/QUOTE]

A ty cały mój post potraktowałaś jako atak na siebie Nigdzie nie napisałam, że uważam, że akurat Ty twierdzisz, że Ci się należy, bo jesteś klientem - o tym pisała zupełnie inna wizażanka. No ale nie drapmy się już

Nie, dla klientek jestem miła, bo płacą mi też za budowanie pozytywnego wizerunku firmy Ja nie z tych co siedzą za karę Pracowałam akurat w takim miejscu, że większość klientek przychodziła dla przyjemności i w dobrym nastroju, znały mnie i praca tam była naprawdę fajna i przyjemna, ale zdarzały się od czasu do czasu i takie co to właśnie "ja-klient, ty-sługa", które wsiadały na mnie bez powodu (i w takiej sytuacji również siedziałam z uśmiechem na twarzy i uprzejmie odpowiadałam, co nie zmienia faktu, że w myślach miałam ochotę krzyczeć). Swoją drogą ostatnio moja koleżanka usłyszała, że jest gówniarą i suką (bo nie chciała zrobić czegoś co jest niezgodne z naszym regulaminem).

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
Dla mnie też zbliżeniówka to duże ułatwienie, wolę tak płacić niż z pinem. Inna kwestia, że faktycznie, jak kartę zgubimy to ktoś nam może łatwo konto wykosić.

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
Mieszkalam kolo cukierni, gdzie babka nigdy nikomu nie rozmieniala pieniedzy, bo zawsze miala podejrzenie, ze dostanie falszywy nominal

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

A tak swoją drogą z doświadczenia dodam, że zazwyczaj w kantorach rozmieniają kasę Przynajmniej w tych obok mojej pracy zazwyczaj nie było problemu, ale też ja rozmieniałam na 10 i 20, nie wiem jak z niższymi.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 11:31   #82
Harmonija
Rozeznanie

bez kitu. lament bo w sklepie nie chcą rozmienić pieniądza. A ma taki obowiązek?
A może ty człowieku pogłówkuj jak je rozmienić? Pani w sklepie ma stanąć na brwiach, żeby mieć drobne ale ty człowiek już nie i niech ci kasjerka rozmieni? Wspaniale

Ja tam nigdy w handlu nie pracowałam, ale szczerze współczuję tym kobietom, które mają gąsienicę klientów do obsłużenia i brak drobnych do wydania. Kasy nie może przecież opuścić. No to niech załatwi. No to się pyta, czy mamy drobne, no to też źle, bo się kobita pyta!
Zrzędy z was niesamowite.
Zawsze staram się dać drobne, a jak nie mam to nigdy nikt mi nie odmówił sprzedania czegoś, tylko kombinował i w końcu mi wydał.
Ta pani ma taką pracę a ja nie jestem pempuszek świata.

Zbliżeniówki? Uwieeelbiam i płacę przeważnie tylko nimi. Gotówkę mam rzadko przy sobie i ja nie wiem, ale wydaje mi się, że placenie zbliżeniem jest szybsze od płacenia kasą i wydawaniem reszty.

Nalej Serce, nalej...

Na początku bóg stworzył człowieka, ale widząc go takim ułomnym, dał mu kota.
Harmonija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 11:32   #83
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez evanaeve Pokaż wiadomość
Czesc. Dzisiaj sie tak wkurzylam ze musialam o tym napisac i zapytac o Wasze obserwacje w tej sprawie.
Dzisiaj moj TZ potrzebowal drobnych do parkometru i jeszcze w innym celu. Probowal rozmienic 50 pln ale oczywiscie w zadnym sklepie nikt nie mial. OK wiec stwierdzilismy ze cos zakupimy, wtedy beda musieli. W kiosku facet powiedzial ze nie ma i nie sprzedal nam poprostu biletu wiec poszlismy do Rossmana i tez pani nie chciala, pytala czy mozemy zaplacic karta ale powiedzielismy ze musimy rozmienic wiec z bolem przyjela banknot.
Czy Wy tez macie takie problemy? W Biedronce juz czasami czuje sie winna ze nie mam tych drobnych. Zawsze staram sie w sklepach dawac ale czasami sie tak zdarza ze poprostu nie mam.
Nie wiem. Skoro to taki problem to moze powinni wycofac banknoty powyzej 20 pln.

A myślisz, że skąd sklepy będa brały drobne ? Na drzewach przecież nie rosną..

Pracowałam w handlu i każdy stówką płaci, szefostwo nie załatwi drobnych a ja muszę latać po sklepach w galerii i liczyć na łaskę.

Nie masz drobnych twój problem.

Edytowane przez o_Khaleesi_o
Czas edycji: 2014-03-13 o 11:33
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-13, 11:49   #84
_Aneta
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556778 3]10 sekund więcej na wklepanie pinu mnie nie zbawi.
I już się o tym przekonałam. Jednego dnia płaciłam kartą 5 razy i zrobiłam debet na koncie 80zł Więc w bajeczki o 3 płatnościach do 50zł i niemożności zrobienia debetu na koncie nie wierzę.[/QUOTE]

To fakt, płatności zbliżeniówką są jakoś później księgowane niż normalne. Też kiedyś zrobiłam debet, bo sprawdziłam - kasa na koncie jest, a potem się okazało, że jakieś opóźnione księgowanie sprzed kilku dni wskoczyło. Ale to chyba zależy od banku, rozmawiałam z paroma osobami, które nie zauważyły różnicy
Stary 2014-03-13, 11:53   #85
Cattivo
Wtajemniczenie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556778 3]10 sekund więcej na wklepanie pinu mnie nie zbawi.
I już się o tym przekonałam. Jednego dnia płaciłam kartą 5 razy i zrobiłam debet na koncie 80zł Więc w bajeczki o 3 płatnościach do 50zł i niemożności zrobienia debetu na koncie nie wierzę.[/QUOTE]

to się pilnuje ile ma się na koncie i świadomie myśli o wydatkach, a nie liczy, że system sam z siebie stwierdzi "już dosyć na dzisiaj". Po drugie nikt nie zmusza do używania paypass, można zapłacić tradycyjnie pinem. Po trzecie przy paypass debet jest możliwy, bo transakcje księgowane są z opóźnieniem.

Ja płacę praktycznie wyłącznie zbliżeniowo i dla mnie to wspaniałe udogodnienie, a karty pilnuję tak jak i całego portfela. Ostatnio częściej wyciągam banknoty bo otworzyli Biedronkę po drodze, a ja lubię Biedronki Brak drobnych to norma, jak mam to daję. Wkurzają mnie tylko bankomaty Euronetu, gdzie najmniejszy nominał jaki można wyciągnąć to 50zł. Jak się robi większe zakupy to nie problem, ale przy drobnostkach typu 10,76 zł człowiek zaczyna kombinować - zarówno kupujący jak i kasjer.
Cattivo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 11:56   #86
madzia0007
Zadomowienie

Ja pracowałam kiedys na kasie w Tesco i z perspektywy kasjera kwestia rozmieniania jest straszna. Na początek dnia dostajesz kilka miedziakow i plik banknotów a rano ludzie jak na złość przychodzą i kupują 1 bułkę i płaca banknotem 50-złotowym. Wystarczy obsłuzyc kilku takich klientów i w kasie masz same banknoty, jak masz wtedy pracować?? Jeżeli nie pytasz ludzi o drobne to nie będziesz ich miała, nawet jeżeli jest ich pełna kasa to przyjdzie ci pare osób, powie ze nie ma drobnych da 200 zł a ty zostaniesz z niczym. Dlatego pyta sie zawsze. Na szczęście wielu klientów odruchowo szuka końcowki i pomagają jak mogą. Ale najlepsze jest "ale pani ma obowiązek mi wydać" nie wiem o co ten ból dupy i o co autorce chodzi... Sklepy nie są od rozmieniania pieniędzy. Brak drobnych nie jest wina kasjerki tylko ewentualnie kierownictwa sklepu i tam proszę sie udać z pretensjami a załatwiać drobnych pewnie i tak im sie nie opłaca bo bank pobiera 10 procent prowizji od rozmiany na drobne. Dlatego ile kasjerka sobie wyzebra tyle bedzie miała.
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 12:00   #87
201604181004
Konto usunięte

o nie, co za małpy jedne, jak oni śmią kupować bułkę i płacić banknotem!

serio mi aż zagrała w głowie muzyczka "by trudne sprawy zniknęły gdzieś..."
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 12:01   #88
_Aneta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cattivo Pokaż wiadomość

to się pilnuje ile ma się na koncie i świadomie myśli o wydatkach, a nie liczy, że system sam z siebie stwierdzi "już dosyć na dzisiaj". Po drugie nikt nie zmusza do używania paypass, można zapłacić tradycyjnie pinem. Po trzecie przy paypass debet jest możliwy, bo transakcje księgowane są z opóźnieniem.
Jak się płaci kartą wszędzie gdzie się da (jak ja - jak już mam jakąś gotówkę to wolę zostawić do miejsc gdzie kartą nie zapłacę, jak np. ta Biedronka), to czasem naprawdę nie sposób zapamiętać Patrzę na historię na koncie, wydaje mi się, że wszystko, a tu nagle jakaś dyszka w żabce 4 dni temu, tu dwie, grosz do grosza i ...
Stary 2014-03-13, 12:02   #89
otako
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Korzystam czasem przy płaceniu za parkowanie lub bilety MPK. Awaryjnie, bo w telefonie z Androidem mam internet mobilny, który co godzinę się rozłącza i czasem długo z powrotem loguje do sieci [raz kanar sobie chwilę poczekał, żeby zobaczyć bilet Chyba, że można gdzieś w niej znaleźć bilety offline, to chętnie przytulę info ].
Offline chyba nie da rady, trzeba mieć dostęp do sieci.

otako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 12:04   #90
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Pracuję w banku i mamy zakaz rozmieniania pieniędzy. Tak samo odwrotnie, jakby ktoś rozbił świnkę skarbonkę i chciał zamienić monety na banknoty.
I też często słyszę komentarze, że no jak to, żeby w banku nie można było pieniędzy rozmienić

Pamiętam, że jak na studiach pracowałam w markecie i przychodził ktoś z bilonem w większej ilości to byłam przeszczęśliwa.
w jakim banku pracujesz?
W pko bp bez problemu przzyjęli worek pieniędzy (dosłownie ) - od 10 gr do 5 zł - łącznie było ponad 150 zł. Warunkiem było to, że pieniądze miały być porozdzielane, tzn w jendym worecku same 5 zl, w drugim tylko 2 zł itd. I nie bylo problemu.
A, zapomniałam, że jeszcze warunkiem było to, że nie można było tego "zamienić', ale WPŁACIĆ.
Wpłaciliśmy na konto, wyjęliśmy z bankomatu

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości