|
|
#61 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Równouprawnienie w wychowywaniu dzieci
Cytat:
W moim otoczeniu ciąże są chciane przez oboje partnerów, nawet jeżeli jest to wpadka to oboje robią co mogą żeby się udało. Żeby się ułożyło. Nie da się niestety rozwiązać wszystkich społecznych problemów na wizazu. Może kiedyś nam się to uda.
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie się generalnie nie podoba taki pomysł, żeby ktoś mi mówił ile czasu i jak ja mam się zajmować dzieckiem a ile czasu i jak mój mąż.
Jeszcze mi tylko brakuje policji równouprawnieniowej, która pilnowałaby ile i jak bawimy się z dziećmi i waliłaby mnie w łeb, jakbym za długo chciała np karmić piersią.
|
|
#63 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Się podpiszę. Zresztą ludzie decydują się na takie a nie inne rozwiązania z różnych powodów, a nie tylko dlatego że jedna ze stron nie chce się potomstwem zajmować. |
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- stąd chyba te 14 tygodni obowiązkowego macierzyńskiego. Ustawodawca zadbał o kobiety. |
|
|
|
|
|
#66 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Nie ma co porównywac nawet.
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak ktos zacznie mnie w imieniu prawa pilnować, to juz gorzej
|
|
|
#68 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#69 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
/facepalm Edukacja, nie bzdurne ustawy i przymusy. Znacie powiedzonko "Kłamstwo powtórzone 1000 razy staje się prawdą"? Cokolwiek powtórzonego dostatecznie długo staje się prawdą i ogólnie akceptowaną ideą. Powtarzać, głosić aż do znudzenia. A wyciąganie mamy Madzi do dyskusji to czysta kpina. Ta kobieta to co najwyżej wyjątek potwierdzający regułę. Na pewno nie dowód na obalanie czyjejś tezy.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
|
|
#71 |
|
Rozeznanie
|
Pewnie, profity za niektóre wybory i zachowania to świetna sprawa. Tylko nie zmuszanie. Żeby ludzie zaczynali dokonywać pewnych wyborów, bo to im się będzie po prostu opłacało.
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli jest możliwość lub sytuacja na zasadzie "korzystniej wyjdzie jak kobita do pacy pójdzie" to bez problemu zostają. I żeby było ciekawiej dość często widuje takie układy wśród "dresiarskich" rodzin. |
|
|
|
|
|
#73 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Nic.
|
|
|
|
#74 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Ja myślę, że jednak obowiązkowy urlop ojcowski miałby tą niewątpliwą zaletę, że kobiety nie byłyby już (aż tak bardzo) postrzegane jako ryzykowni pracownicy, bo w każdej chwili mogą zajść w ciążę, a potem iść na macierzyński i rodzicielski.
|
|
|
#75 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Albo nie będą dawać umów facetom w wieku produkcyjnym, bo taki może odejść na ojcowski... Ogólnie mam wrażenie że w Polsce z dziećmi zostaje ta strona która mniej zarabia lub nie ma pracy. Ewentualnie ten kto chce z nimi zostać i go na to stać. |
|
|
|
|
|
#76 |
|
Konto usunięte
|
w Szwecji obserwują takie rodziny bardzo uważnie. I faktycznie można mieć problemy.
---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- fajnie, nie wiedziałam. |
|
|
|
|
#77 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Moim zdaniem powinno się minimalizować problemy, jakie ma pracodawca z powodu ciąży pracownicy. Wiadomo, wszystkiego wyeliminować się nie da, ale przykre jest np. obarczanie pracodawcy kosztami urlopu macierzyńskiego. Wiadomo, że przez to pracodawcy mniej chętnie zatrudniają młode kobiety. Cytat:
|
|
|
#78 |
|
wańka wstańka
|
W Szwecji zapewne przepisy dotyczące urlopów rodzicielskich wygądają inaczej. Jak również kwestie zgłaszania niepokojących zachowań dzieci czy ich rodziców.
|
|
|
#79 |
|
Konto usunięte
|
Jestem przeciw, tak samo jak jestem przeciwna wszelkim parytetom itd. Będąc jednocześnie feministką. Wiecie czemu? Bo ja kobiety kocham, cenię i szanuję i uważam, że nie potrzebujemy jakichś sztucznych "nakazów", a jedynie szeroki wachlarz możliwości i wolność wyborów. Także nie dla obowiązkowego dzielenia, tak dla elastycznych urlopów. Niech każdy dopasuje je w związku tak, jak jest wygodnie.
![]() Ja już zapowiedziałam mojemu, że niech się przygotuje na siedzenie z dziećmi w domu. Zwłaszcza, że on może zarabiać zdalnie, a ja nie.
|
|
|
|
|
#80 |
|
ma zielone pojęcie
|
ama4, dobra, znalazłam to, czego szukałam:
„Art. 1821a. Urlop rodzicielski § 1. Bezpośrednio po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze określonym w art. 1821 dodatkowy urlop macierzyński dla pracownicy § 1 pracownik ma prawo do urlopu rodzicielskiego w wymiarze do 26 tygodni – niezależnie od liczby dzieci urodzonych przy jednym porodzie.” źródło: http://www.arslege.pl/kodeks-pracy/k10/ Czyli wychodzi na to, że rodzice mogą być razem na urlopie dopiero po tym, jak minie 26 tygodni, z których minimum 14 wykorzystała matka Moim zdaniem taka możliwość powinna być od początku. Od momentu narodzin dziecka rodzice powinni mieć szansę jednoczesnego pójścia na urlop (jakkolwiek go zwać), a nie dopiero jak dziecko ma ponad pół roku Jak się mylę, to proszę mnie poprawić
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2014-04-28 o 21:20 |
|
|
|
|
#81 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Kojarzę na wizazu wątki o tym że kobiety nie kochają swoich dzieci, że doświadczają nacisków typu: zajdź w ciążę, pokochasz jak urodzisz, a potem okazuje się że w cale tego dziecka nie kochają. matka Madzi to taki najprostszy przykład tego że nie zawsze kobieta jest tą najlepszą opiekunką dziecka. A pamiętasz bliźniaki zza meblościanki? Ukrywane za szafą przez rodziców przez kilka lat, nie będą już (raczej) normalne. Sama miałam kontakt z kobietą która wprost mówiła że swoich dzieci nie kocha, mocno mnie wtedy to zaskoczyło. Więc nie uważam żeby każda kobieta była najlepszą możliwą opiekunką dla dziecka. Natomiast tylko ona może to dziecko urodzić. |
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co ciekawe, kobiety sukcesu, takie jak Serafina Ogończyk-Mąkowska są przeciwne parytetom. Uważają, że kobiety nie są gorsze od mężczyzn, by przyjmować dodatkową pomoc i jeśli chcą, to potrafią sobie poradzić.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2014-04-28 o 21:50 |
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I dopiero wtedy można wykorzystać rodzicielski |
|
|
|
|
|
#84 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też tak kiedyś myślałem, ale trafił do mnie argument Szwecji. W dużym skrócie: skoro ktoś miał gorzej xx lat, to na początek potrzebne mu ułatwianie. Dziś w Szwecji nie m ani parytetów, ani przymusowych urlopów dla ojców, a i tak je wykorzystują. |
|
|
|
|
|
#85 |
|
ma zielone pojęcie
|
Macierzyński ma 20 tygodni (14 obowiązkowych dla matki + 6 opcjonalnych), potem jest 6 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Przy czym, jak rozumiem, ostatnie 6 tygodni z urlopu macierzyńskiego może wykorzystać ojciec (a matka wtedy idzie do pracy?), potem dodatkowym macierzyńskim rodzice mogą się podzielić (właśnie to doczytałam, ale nadal nie wiem, czy mogą wziąć po połowie tego urlopu i być w domu jednocześnie), a potem już jest rodzicielski, który mogą wziąć np. równolegle albo jedno po drugim.
|
|
#86 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mi wystarczyło, że związałam się z facetem, który, podobnie jak ja, jest wielkim entuzjastą równości i partnerstwa. Nie potrzebujemy nakazu od rządu, by dzielić się obowiązkami, bo umiemy to załatwić między sobą. Swoich synów (jeśli się jacyś pojawią) wychowamy w takim samym duchu. To będzie mój wkład w lepsze życie kobiet przyszłości- dobrze wychowani (mam nadzieję), szanujący swoje partnerki synowie ![]() ---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Cytat:
![]() A o takim cyrku na zamawianych nie miałam pojęcia... Mój chłopak jest na zamawianym także, nie wspominał, żeby był takie dziwne jazdy... Jesteś pewien, że to na wszystkich zamawianych tak działa? |
||
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
Jest to odgórne zarządzenie z Unii Europejskiej, która trzyma pieczę nad projektem tych zamawianych kierunków. Ile ich jest i które to kierunki - nie wiem. W ramach tego projektu są organizowane również wyjazdy na targi zagraniczne, szkolenia, wyjazdy do czołowych producentów z branży, miejsca na praktykach u liderów... Ale również z uprzywilejowaniem kobiet. W przypadku takich wyjazdów jest nawet gorzej niż jakieś procenty doliczane do wyniku kwalifikującego do wyjazdu. Otóż pewna liczba miejsc JEST zarezerwowana dla kobiet. Jeśli zabraknie tychże miejsc, dopiero wtedy panowie mogą z nich korzystać.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
|
#88 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mogę spytać, jaki kierunek i gdzie studiujesz? |
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedne z pierwszych spotkań, jakie mieliśmy były organizacyjno - projektowe. Tak naprawdę było to podpisanie zgody na udział w projekcie. Oczywiście była pogadanka, jak to jest mniej kobiet na technicznych kierunkach. I jak to właśnie UE próbuje przeciwdziałać takim "patriarchalnym podziałom", jak to fanatyczne feministki lubią mówić. A faktem jest, że np. znajomy, któremu przydałaby się kasa nie dostanie tego stypendium, bo ma penisa. Ot autorko zobacz, dwie strony seksistowskiego medalu.
|
|
|
|
|
#90 |
|
Raczkowanie
|
Piszesz o równouprawnieniu i nieposzanowaniu kobiet a sama nie szanujesz tych,które mają inny pogląd niż Ty i chciałabyś im zwyczajnie zrobić krzywdę, w dodatku marzy Ci się dyktatura i kontrola niczym w "Roku 1984". Wiele kobiet chce być jak najdłużej z dziećmi, uważasz, że są bezwolne i tylko im się tak wydaje, bo społeczeństwo im to narzuciło i trzeba na siłę je przekonać do tego, co Twoim zdaniem słuszne?
Jeśli rodzice chcą dzielić urlop na pół,to oczywiście powinni mieć taką możliwość, ale nie wiem jak można chcieć by było to narzucone? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:03.

.