Były policjant chce mnie wpuścić w maliny? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-10, 13:17   #61
Ilja_Muromiec
Raczkowanie

Dot.: Były policjant chce mnie wpuścić w maliny?

No to już musisz się zdecydować czy walczysz o swoje, czy ważniejsze jest to, że Dziadek ma blisko do lekarza, kumpli i na zabawę w remizie....

1. Wniesienie pozwu o stwierdzenie nieważności umowy zamiany nie spowoduje, że będziesz musiała teraz zawrzeć z dziadkiem umowę zamiany.

2. Skoro już nie chcesz bawić się w ingerowanie w umowę, to przynajmniej powalcz o swoje w kwestii trwania dzierżawy. Odpisz nowemu właścicielowi, że nie masz zamiaru się wynosić, nie akceptujesz nowej stawki czynszu, a w razie siłowego usunięcia z nieruchomości, wystąpisz do sądu z powództwem o odszkodowanie z tytułu niewykonania zobowiązania.
Ilja_Muromiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 14:20   #62
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
ja bym proponował nawet to do mediów zgłosić, lokalna Wyborcza czy Uwaga albo inny interwencyjny program może coś by dały, bo nic tak nie działa jak medialny bat nad głową. lub nawet napisać do Ikonowicza, niby zajmuje się bardziej eksmisjami ale może w tej sprawie też by coś mógł doradzić.
Jeśli zniszczy mi plony mojej pracy, jeśli dojdzie do zastosowania przemocy wobec mnie, mojej rodziny, pracowników podczas wejścia na działkę to na pewno zgłoszę gdzieś.

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Ilja_Muromiec Pokaż wiadomość
No to już musisz się zdecydować czy walczysz o swoje, czy ważniejsze jest to, że Dziadek ma blisko do lekarza, kumpli i na zabawę w remizie....

1. Wniesienie pozwu o stwierdzenie nieważności umowy zamiany nie spowoduje, że będziesz musiała teraz zawrzeć z dziadkiem umowę zamiany.

2. Skoro już nie chcesz bawić się w ingerowanie w umowę, to przynajmniej powalcz o swoje w kwestii trwania dzierżawy. Odpisz nowemu właścicielowi, że nie masz zamiaru się wynosić, nie akceptujesz nowej stawki czynszu, a w razie siłowego usunięcia z nieruchomości, wystąpisz do sądu z powództwem o odszkodowanie z tytułu niewykonania zobowiązania.
Jestem z tych co i świeczkę by postawili i ogarek.

Ad.1 Na jakiej podstawie może być orzeczona nieważność zamiany?
Nie mam takich argumentów. I co w razie nieważności umowy będę mogła zrobić?Gdyby nawet sąd orzekł, że umowa nie ważna?
Złapię dziadka i zawiozę go na stare śmieci gdy on tego nie chce?
Osoby, które są stronami w tej umowie zamiany są zadowolone z takiego obrotu sprawy.
Dziadek już jest wymeldowany ze starego miejsca, policjant zameldował swoją rodzinę. Nie mieszka tam ale dojeżdża, trwa przeprowadzka szopek i kurników dziadka w nowe miejsce.
To już chyba za daleko poszło aby coś mogło się zmienić.
Sąd żadnemu z nich nie nakaże zmiany na to co było.
To wszystko jest tak przeprowadzone aby nie było się do czego przyczepić. Bo sprawa mojej dzierżawy to już z innego paragrafu będzie jeśli coś się będzie działo.
Być może coś by jeszcze wyszło gdybym miała wgląd w akt notarialny.
Czy tam jest wzmianka o dzierżawie nieruchomości dziadka.

Ad. 2 Walczę o swoje. List, który wysłałam dotyczył między innymi nieważności umowy kupna sprzedaży. A takiej nie było, zasugerowałam się , że to akt notarialny, zmiana właścicieli.
Nie myślałam o zamianie, nawet nie wiedziałam , że coś takiego jest możliwe.
Teraz napiszę drugi. W treści, że wiem o zamianie i ponieważ zamiana działa wobec dzierżawy jak sprzedaż to nadal mam prawo korzystać do końca umowy i w takim samym czynszu i innych ustaleniach jak było w umowie z dziadkiem.

To jest niesamowicie bogaty człowiek, ze znajomościami tam gdzie trzeba, rodzinne powiązania biznesowe i polityczne.
Nie jest łatwo z nim walczyć.

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ----------

Cytat:
Napisane przez kosiolek Pokaż wiadomość
A czy z interpretacji art. 678kc., ktora Ci wkleilam wczesniej, nie wynika, ze bez wzgledu na sposob przeniesienia wlasnosci (sprzedaz, darowizna czy zamiana), nowy nabywca przejmujac nieruchomosc, przejmuje rowniez umowe dzierzawy?

Zgodnie z § 1 przywołanego przepisu w przypadku gdy wydzierżawiający zbywa przedmiot dzierżawy, jego nabywca wstępuje w miejsce zbywcy czyli wydzierżawiającego, tym samym stając się stroną danej umowy.

Mysle, ze z przepisow wynika, ze umowa jest nadal wazna, tylko z chwila przejecia dzialki przez policjanta, zamiast dziadka on jest teraz strona umowy. I tyle. Jezeli nie interesuje Cie zakup dzialki, to pozostaje tylko dowiesc, ze masz obowiazujaca umowe dzierzawy z nowym nabywca.
Niby w świetle prawa tak jest . W teorii, na papierze. Ale jak jest faktycznie to się okaże.
Wedle prawa to nie powinno dojść do ani sprzedaży ani zamiany.
Sprzedaży nie było ale zamiana tak. I jak to się ma do przepisów prawa?

Skorzystałam z pomysłu o adresach mailowych.Odpowiedział mi jeden prawnik abym jakoś dotarła do aktu notarialnego bo to ważne.
Można w księgach wieczystych sprawdzić przed jakim notariuszem zawarto umowę. Ale jeszcze nic nie ma , nadal w księgach jest dziadek.
Widocznie czeka w kolejce na nowy wpis.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 14:20   #63
rembertowa
Zakorzenienie

podczytuję od początku, historia trzyma w napięciu , a ja trzymam kciuki za rychło skopaną dupę tego byłego policmajstra.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 14:22   #64
zlotniczanka
plum plum

policjanci często się czują bezkarni, mają za dużo do czynienia z ludźmi, którzy mają coś na sumieniu i są przyzwyczajeni do ich łamania. jak trafią na osobę, która czuje, że racja i prawo jest po jej stronie, to głupieją, zwłaszcza w prywatnym życiu. Moim zdaniem, władza deprawuje, a im się wydaje, że tą władzę mają
zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 14:25   #65
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość
podczytuję od początku, historia trzyma w napięciu , a ja trzymam kciuki za rychło skopaną dupę tego byłego policmajstra.
Jeśli policmajster ma za zięcia "chłopca z miasta"/ a tak jest/, jednego z teściów/był kilka razy żonaty/za dawnego prominenta nadal będącego na świeczniku to skopana będzie bezkarnie raczej moja dupa.
Stary 2014-07-10, 17:23   #66
Ilja_Muromiec
Raczkowanie

Stwierdzenie nieważności to wyrok deklaratoryjny, potwierdzający stan rzeczy. Nie musisz sądu przekonywać żeby uznał ją za nieważną, a jedynie pokazać mu, że jest ona nieważna od początku, co sąd ma jedynie dostrzec. Jakie argumenty? Umowę zawarto z pominięciem procedury związanej z prawem pierwokupu.
Prawo takie wynika z ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego, zaś skutki pominięcia procedury wynikają z Kodeksu cywilnego. ten odnosi się rzecz jasna do pierwokupu przy sprzedaży. Z mocy art. 604 k.c. przepisy dotyczące pierwokupu przy sprzedaży należy stosować także i do umowy zamiany.

Co da Ci stwierdzenie nieważności? To, że Dziadek i policjant po raz kolejny będą musieli zawrzeć umowę u notariusza, oraz powiadomić Cię o zamiarze przeniesienia własności gruntu. Wtedy będziesz mogła skorzystać z prawa pierwokupu.

P.S. Niepojęta jest dla mnie Twoja postawa w kwestii samej dzierżawy. Czego się obawiasz? Ażeby usunąć Cię z nieruchomości, policjant potrzebuje wyroku sądu. Wyrok taki zapaść nie może, ponieważ wiąże was umowa, której stroną stał się policjant i to z mocy prawa.
Jeżeli któregoś dnia po prostu uniemożliwi Ci tam wstęp, to Ty wystąpisz do sądu z powództwem o dopuszczenie do posiadania.
Polska to nie jest XIX-wieczna Rosja, w której sędziowie pili wódkę z miejscowymi właścicielami ziemskimi. Sąd nie może wydać wyroku jawnie niezgodnego z prawem, bo ciąży nad nim wyższa instancja. Bez histerii.
Ilja_Muromiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 17:38   #67
kosiolek
Raczkowanie

Cytat:
Co da Ci stwierdzenie nieważności? To, że Dziadek i policjant po raz kolejny będą musieli zawrzeć umowę u notariusza, oraz powiadomić Cię o zamiarze przeniesienia własności gruntu. Wtedy będziesz mogła skorzystać z prawa pierwokupu.
Grubella wyraznie napisala, ze jej prawo pierwokupu nie interesuje, bo ja na zakup tej nieruchomosci obecnie nie stac. Jej zalezy wylacznie na kontynuowaniu dzierzawy na dotychczasowych zasadach, co z prawnego punktu widzenia wydaje sie jak najbardziej mozliwe.
kosiolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 20:21   #68
ARAKSJEL
Hrodebert

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
To już chyba za daleko poszło aby coś mogło się zmienić.
Sąd żadnemu z nich nie nakaże zmiany na to co było.
Oczywiście że nakaże .

Sama wiesz najlepiej czy warto ,jeżeli nie podejmiesz żadnych kroków to pewne jest że do konfrontacji doidzie .Jak dokładnie wygląda sprawa z czynszem dzierżawnym ?
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 21:18   #69
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ARAKSJEL Pokaż wiadomość
Oczywiście że nakaże .

Sama wiesz najlepiej czy warto ,jeżeli nie podejmiesz żadnych kroków to pewne jest że do konfrontacji doidzie .Jak dokładnie wygląda sprawa z czynszem dzierżawnym ?
Suma czynszu dzierżawnego jest różna co roku.
Dlatego, że różna jest w każdym roku dopłata obszarowa gdyż zależy to od kursu euro i innych zmiennych.
Płacę mu pełną dopłatę unijna jaką dostaję za jego pole.
Płacę w jednej racie za cały rok z góry.
Za ten już zapłaciłam.
Na umowie mamy sumę stałą zbliżoną bardzo do tej faktycznej.
Mam jego podpisy, że czynsz za dany rok zapłaciłam.
Wydrukowałam treść, za co i ile i data i on podpisuje , że pieniądze otrzymał.

Nawet jeśli sąd nakaże to jak to będzie wyglądało logistycznie?
Ktoś przyjedzie i dziadka z powrotem do jego chałupy na siłę gdy on tego nie chce ani stamtąd nikt go nie wygania?
Rozwalają te jego zabudowania, trwa rozbiórka i wywożą i jeszcze parę dni i nie będzie do czego miał wrócić.

Mnie chodzi tylko o działkę rolną. Tę jestem w stanie kupić bo to cena znacznie mniejsza niż za część siedliskową, pod którą są budynki.

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Cytat:
Stwierdzenie nieważności to wyrok deklaratoryjny, potwierdzający stan rzeczy. Nie musisz sądu przekonywać żeby uznał ją za nieważną, a jedynie pokazać mu, że jest ona nieważna od początku, co sąd ma jedynie dostrzec. Jakie argumenty? Umowę zawarto z pominięciem procedury związanej z prawem pierwokupu.
Prawo takie wynika z ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego, zaś skutki pominięcia procedury wynikają z Kodeksu cywilnego. ten odnosi się rzecz jasna do pierwokupu przy sprzedaży. Z mocy art. 604 k.c. przepisy dotyczące pierwokupu przy sprzedaży należy stosować także i do umowy zamiany.

P.S. Niepojęta jest dla mnie Twoja postawa w kwestii samej dzierżawy. Czego się obawiasz? Ażeby usunąć Cię z nieruchomości, policjant potrzebuje wyroku sądu. Wyrok taki zapaść nie może, ponieważ wiąże was umowa, której stroną stał się policjant i to z mocy prawa.
Jeżeli któregoś dnia po prostu uniemożliwi Ci tam wstęp, to Ty wystąpisz do sądu z powództwem o dopuszczenie do posiadania.
Polska to nie jest XIX-wieczna Rosja, w której sędziowie pili wódkę z miejscowymi właścicielami ziemskimi. Sąd nie może wydać wyroku jawnie niezgodnego z prawem, bo ciąży nad nim wyższa instancja. Bez histerii.
Ja już niczego nie jestem pewna, czy nie ma czegoś co sąd może wziąć pod uwagę.
Na przykład , że umowa zamiany musiała dojść do skutku bo dziadek stary i chory i musi mieszkać z kimś i bliżej lekarza.
Bo okolica jego starego miejsca zamieszkania to oddalone od siebie posesje oddzielone polami , lasem, do najbliższego domostwa kilkadziesiąt metrów i dziadek jakby na końcu tego "osiedla".
Da np. zaświadczenie od lekarza, że nie może mieszkać tam i sąd to uwzględni, że zamiana była koniecznością.

Gdyby jednak doszło do przywrócenia stanu pierwotnego i dziadek znów został właścicielem i zaproponował mi kupno to ja nie mając zamiaru kupować jeśli zrezygnuję to policjant kupi i tak.
Działka będzie jego.
Wolał tego nie proponować bo nie wiedział czy przypadkiem nie jestem w stanie kupić a wtedy on zostaje z wąskim paseczkiem ziemi.
Kiedyś proponowałam dziadkowi kupno , nie zgodził się i kupiłam inne działki.
Policjant sądzi, że nadal jestem w stanie kupić dlatego nikt mi prawa pierwokupu nie proponował.

Edytowane przez grubella
Czas edycji: 2014-07-10 o 21:00
Stary 2014-07-12, 15:11   #70
grubella
BAN stały

Byłam u notariusza/ przypadkowego/.
Opisałam sytuację jakbym ja była dziadkiem i chciała sprzedać nieruchomość dzierżawioną przez grubellę.

I powiedział tak. Że sprzedać nie można. Umowa notarialna sprzedaży byłaby nieważna. On nie może takiego aktu wystawić, poświadczyć jeśliby wiedział o dzierżawie.
Ale umowa zamiany to jak najbardziej nawet z wiedzą o tym. Jest to legalne a właściwie prawo nic o tym nie mówi. Luka prawna.

Jedynie nowy właściciel nie może bez zgody dzierżawcy zmienić warunków umowy podpisanej przez starego właściciela.Nie może wejść na działkę, niszczyć nic na niej ani podwyższać czynszu.
Mogę spokojnie zbierać stonkę.

Nie chciałam nadużywać jego czasu i nie psuć jego dobrego zdania o mnie i nie pytałam już o więcej o nic.
Ale mam jeszcze kilka wątpliwości czy ja teraz mogę trochę poprzeszkadzać policjantowi w jego budowie gdy znikną ostatnie ciężarówki z dziadkowym dorobkiem.
Bo skoro dzierżawię całą działkę nr xx jak jest w umowie i mam ją zagospodarować zgodnie ze sztuka rolniczą to mam prawo decydować co na niej będzie robione i np. miejsce po budynkach zaorzę i kartofli nasadzę.
Umowa, że dziadek może mieszkać była tylko ustna.
Skoro kiedyś mi zarzucał, że pozwalam mieszkać właścicielowi i to miało być powodem zerwania umowy to teraz mogę to wykorzystać przeciw niemu?
Stary 2014-07-12, 15:26   #71
kosiolek
Raczkowanie

Cytat:
Ale mam jeszcze kilka wątpliwości czy ja teraz mogę trochę poprzeszkadzać policjantowi w jego budowie gdy znikną ostatnie ciężarówki z dziadkowym dorobkiem.
Bo skoro dzierżawię całą działkę nr xx jak jest w umowie i mam ją zagospodarować zgodnie ze sztuka rolniczą to mam prawo decydować co na niej będzie robione i np. miejsce po budynkach zaorzę i kartofli nasadzę.
Umowa, że dziadek może mieszkać była tylko ustna.
Skoro kiedyś mi zarzucał, że pozwalam mieszkać właścicielowi i to miało być powodem zerwania umowy to teraz mogę to wykorzystać przeciw niemu?
He, he, wprawdzie masz do tego prawo, ale policjant sie wkurzy

Ja bym sie bala, ze pod moja nieobecnosc on mi te roslinki jakims kwasem spryska, i rosliny poumieraja. Ty mu winy nie udowodnisz, bo niby jak, nie bedziesz miala powodu, zeby na dzialce zostac, a on odczeka chwile i zacznie budowe...

Miejmy nadzieje, ze nic takiego sie nie zdarzy, ale ja tego wlasnie bym sie obawiala.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-12, 17:53   #72
grubella
BAN stały

Cytat:
He, he, wprawdzie masz do tego prawo, ale policjant sie wkurzy

Ja bym sie bala, ze pod moja nieobecnosc on mi te roslinki jakims kwasem spryska, i rosliny poumieraja. Ty mu winy nie udowodnisz, bo niby jak, nie bedziesz miala powodu, zeby na dzialce zostac, a on odczeka chwile i zacznie budowe...

Miejmy nadzieje, ze nic takiego sie nie zdarzy, ale ja tego wlasnie bym sie obawiala.
To spory obszar, musiałby dysponować odpowiednim sprzętem.
Nic nie zrobię w tym kierunku, to tylko takie moje refleksje, ukryte pragnienia.
Niech licho śpi.
Stary 2014-07-12, 19:35   #73
kosiolek
Raczkowanie

Cytat:
To spory obszar, musiałby dysponować odpowiednim sprzętem.
Nic nie zrobię w tym kierunku, to tylko takie moje refleksje, ukryte pragnienia.
Niech licho śpi.
Wiem, po takich przejsciach tez bym miala takie mysli Ale mysle, ze ostatecznie szkoda byloby mi nerwow. Chyba, ze rzeczywiscie zalezaloby mi na zagospodarowaniu tej ziemi, to bym o to walczyla, ale tylko po to, zeby sie odgryzc to szkoda zdrowia.

Z drugiej strony, pamietam, ze wspominalas o tym przepisie, ze nie mozesz pozwolic osobie trzeciej na uzytkowanie tej nieruchomosci... przyjrzalabym sie tym przepisom blizej, i gdyby on cos tam kombinowal, to wyslalabym odpowiednie pismo z zadaniem, zeby pan policjant usunal sie z terenu, ktory dzierzawisz.
Stary 2014-07-12, 20:42   #74
grubella
BAN stały

Cytat:
Wiem, po takich przejsciach tez bym miala takie mysli Ale mysle, ze ostatecznie szkoda byloby mi nerwow. Chyba, ze rzeczywiscie zalezaloby mi na zagospodarowaniu tej ziemi, to bym o to walczyla, ale tylko po to, zeby sie odgryzc to szkoda zdrowia.

Z drugiej strony, pamietam, ze wspominalas o tym przepisie, ze nie mozesz pozwolic osobie trzeciej na uzytkowanie tej nieruchomosci... przyjrzalabym sie tym przepisom blizej, i gdyby on cos tam kombinowal, to wyslalabym odpowiednie pismo z zadaniem, zeby pan policjant usunal sie z terenu, ktory dzierzawisz.
Skseruję ten fragment z jego listu do mnie gdzie wytknął mi, że dziadek mieszka a nie powinien bo nie udzielił sobie zgody na mieszkanie.

Chwilowo jestem spokojna ale nie jestem pewna czy to tak się skończy.
Znowu jakieś luki w prawie mogą wyjść.

Na użytkowaniu tego terenu gdzie budynki mi nie zależy. To niewielka część całej działki. Nie opłaca się wyrywać fundamentów i posadzek aby coś na tym uprawiać.
Stary 2014-07-12, 21:56   #75
wskazówka
Zakorzenienie

Nic w kwestii prawnej nie pomogę, ale powiem tylko tyle, że owego czasu Gazeta Wyborcza pewną sprawę "mi wygrała". Nie tyczyło się to żadnych gruntów, całkowicie innej kwestii, ale jak burmistrz poczuł oddech mediów na swoim karku to od razu wiele rzeczy dało się zrobić, które wcześniej były nie do ruszenia. Także myślę, że jeżeli ten policjant zacznie ci coś majstrować przy roślinkach, to pomysł z mediami lokalnymi powinnaś wziąć pod uwagę.
wskazówka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-12, 22:01   #76
ARAKSJEL
Hrodebert

Cytat:
Wyślij mu pismo by uzgadniał wejścia na twój dzierżawiony teren .
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-12, 22:02   #77
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez wskazówka Pokaż wiadomość
Nic w kwestii prawnej nie pomogę, ale powiem tylko tyle, że owego czasu Gazeta Wyborcza pewną sprawę "mi wygrała". Nie tyczyło się to żadnych gruntów, całkowicie innej kwestii, ale jak burmistrz poczuł oddech mediów na swoim karku to od razu wiele rzeczy dało się zrobić, które wcześniej były nie do ruszenia. Także myślę, że jeżeli ten policjant zacznie ci coś majstrować przy roślinkach, to pomysł z mediami lokalnymi powinnaś wziąć pod uwagę.
Wezmę pod uwagę. I nie tylko media lokalne. Poruszę niebo i ziemię jeśli mi będzie przeszkadzał w agrobiznesie.
Stary 2014-07-24, 10:07   #78
wskazówka
Zakorzenienie

Czy coś wydarzyło się w sprawie?
wskazówka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-24, 11:25   #79
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez wskazówka Pokaż wiadomość
Czy coś wydarzyło się w sprawie?
Oj tak , sporo.
Domostwo dziadka i wszystkie zabudowania zniknęły z powierzchni ziemi.
Rozebrany został częściowo płot od strony szosy. Aby łatwiej było wjeżdżać sprzętem ciężkim.
Natomiast nie ruszony w tych jego częściach , które graniczą z dzierżawioną przeze mnie działką.
Był geodeta, postawił słupki, które idealnie pokrywają się z obecnymi granicami działek.
Wytyczono miejsce pod budowę nowego, wielkiego domu. Będzie usytuowany częściowo na wąskiej działce policjanta a częściowo na terenie po dziadku. Kopane są doły pod fundamenty aktualnie.

Na dzierżawioną przeze mnie działkę nikt nie wchodzi, jest wszystko w porządku jak na razie. W poniedziałek zaczynam pierwsze zbiory bo mam umowę na dostawę. Będzie na polu kilku pracowników.
Mam nadzieję, że będzie spokój i nikt nie zakłóci zbiorów.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości