![]() |
#61 |
Przyczajenie
|
Dot.: Deklaracja wiary lekarzy
Każdy ma prawo do swoich poglądów, lekarze i lekarki też, ale tu nic chodzi o poglądy, ale o odmowę świadczeń medycznych, zakontraktowanych w umowie przez nich samych, przez pracodawcę, u którego pracują.
A tak na czasie. Czytam właśnie świetną książkę prof. Łukowa, etyka, "Moralność medycyny", wyd. Semper, - nieduża książeczka, a wiele fajnych rzeczy wyjaśnia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
tree hugger
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Ale przynajmniej wiadomo, do których 70 na pewno NIE chodzić.
![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
A ja, jako przyszły lekarz, zacytuję kodeks etyki lekarskiej:
Art 3. Kodeksu Etyki Lekarskiej Lekarz powinien zawsze wypełniać swoje obowiązki z poszanowaniem człowieka bez względu na wiek, płeć, rasę, wyposażenie genetyczne, narodowość, wyznanie, przynależność społeczną, sytuację materialną, poglądy polityczne lub inne uwarunkowania. Tym samym odmówienie leczenia ze względu na niezgodność przekonań religijnych własnych z przekonaniami pacjenta jest niezgodne z etyką zawodową. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#65 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego lekarze podpisujący takie listy powinni mieć wyłącznie prywatną praktykę. A tak swoją drogą - tabletki anty są często przepisywane na trądzik. Rozumiem, że dermatolog z tej listy nie przepisałby tych tabletek nawet w tym celu, bo przecież one nadal służą do 'niszczenia życia'? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
ma zielone pojęcie
|
W sumie trudno powiedzieć. Katolicy mogą stosować środki hormonalne w celach leczniczych, ale nie wiadomo, czy konkretni dermatolodzy skłonni byliby tymi środkami leczyć np. trądzik.
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Wtajemniczenie
|
Miałam okazję "spotkać" tą panią, jak jeszcze byłam młoda i chodziłam do szkoły, taka pogadanka z nią była, plotła o papieżu, ale też o tym, jak była w obozie koncentracyjnym. Ona była chyba w Ravensbruck, ale nie dam sobie głowy za to uciąć. Niemcy robili w tamtym obozie eksperymenty medyczne na więźniarkach, (np. poprzez zakażanie ran różnymi bakteriami itp.), na niej też. Ja naprawdę rozumiem, że takie coś ryje banię do końca życia, ale to nie znaczy, że mamy tu zrobić drugi Watykan, bo ta pani ma zaburzenia...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#71 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
hahahahha
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
O wlasnie zastanawialam sie kiedys czy wsrod wykonujacych wyroki smierci tez sa chrzescijanie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#74 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co ma piernik do wiatraka w ogóle? Sprzedawanie alkoholu przez muzłumanina jest postrzegane jak jego spożywanie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W Starym Testamencie przykazania wyraźnie odnosiły się tylko do ekipy ze swojego plemienia. Innych można było tłuc, nawet Jahwe to polecał. Obecnie Katechizm Kościoła Katolickiego dopuszcza karę śmierci (chyba, że coś się zmieniło od czasu, kiedy go ostatnio czytałam). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Wtajemniczenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;46666740]"Nie zabijaj" jest względne.
![]() W Starym Testamencie przykazania wyraźnie odnosiły się tylko do ekipy ze swojego plemienia. Innych można było tłuc, nawet Jahwe to polecał. Obecnie Katechizm Kościoła Katolickiego dopuszcza karę śmierci (chyba, że coś się zmieniło od czasu, kiedy go ostatnio czytałam).[/QUOTE] "Stosowanie kar śmierci dopuszczają największe religie świata" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
A jesli chodzi o muzulmanow- na ndie czytalam, ze wiele subwayow w Anglii wycofuje bekon ze swojej oferty. To dopiero jazda. [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;46666740]"Nie zabijaj" jest względne. ![]() W Starym Testamencie przykazania wyraźnie odnosiły się tylko do ekipy ze swojego plemienia. Innych można było tłuc, nawet Jahwe to polecał. Obecnie Katechizm Kościoła Katolickiego dopuszcza karę śmierci (chyba, że coś się zmieniło od czasu, kiedy go ostatnio czytałam).[/QUOTE] Dziekuje za objasnienie. Pozostaje zawsze pytanie czy pomyslow do katechizmu nie podrzuca sam Szatan ![]()
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2014-05-29 o 17:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Przyczajenie
|
Podpisuję się rękoma i nogami! Zdecydowanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
pan ginekolog ogólnie powiedział że skoro jestem młodą mężatką to powinnam się jak najszybciej zabrać za rodzenie dużej ilości dzieci. dawno nic mnie tak nie zbulwersowało. warszawianki, omijajcie pana Wiaczesława Bramskiego szerokim łukiem, bo to właśnie taki lekarz który próbuje wciskać kobietom swój światopogląd! straszne. już wiem, czemu ma tyle wolnych terminów...i jeszcze medicover go zatrudnia, przeraża mnie to. dzień później poszłam do innego ginekologa z tej samej sieci i on od razu wiedział o kogo chodzi i powiedział, że ten pan jest stuknięty, wypisał tabsy, polecił tańszy odpowiednik, życzył wszystkiego dobrego i na odchodne powiedział że wszystkie pacjentki traktuje jak swoją córkę, bo jest w podobnym wieku. więc mam nowego lekarza prowadzącego i niesmak po panu katoliku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
Raczej nie będę odstawać, również uważam, że to chory pomysł. Jedynie w wypadku aborcji, tabletki po, eutanazji (chociaż eutanazja i tak jest niestety u nas nielegalna) lekarz powinien mieć wybór bo to są kwestie bezpośrednio życia i śmierci. Natomiast antykoncepcja, nieleczenie homoseksualistów itp. to nieporozumienie. Ja raz trafiłam do lekarza naczyniowego na USG nóg. Zanim mnie zbadał itp. to wypytał w jakim celu biorę tabletki anty z bardzo wrogim tonem. Dopiero jak powiedziałam, ze nie biorę ich w celach antyciążowych tylko endokrynolog mi przypisał, to się uspokoił i mnie zbadał. W poczekalni na suficie jest jakiś wielki boski obraz, w sensie z jakąś sceną biblijną, więc mogłam się tego spodziewać. Kazał przyjść za rok na kontrolę, ale raczej nie pójdę bo się go boję.
Przy okazji swojego obecnego problemu - czy biolog eksperymentalny, biotechnolog, biolog syntetyczny itp. itd., idąc tym tokiem myślenia powinien nie odmawiać np. zabijania szczurów, czy testowania na zwierzętach, bo wiedział, że tego może wymagać zawód? Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-05-29 o 21:32 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
Taka sama zasada. Każdy biolog/biotechnolog sam sobie przecież wybiera miejsce pracy. Nie jest wielkim problemem iść do takiego miejsca, gdzie szczurów się nie zabija.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Przyczajenie
|
Wg mnie to jest po prostu chore i niewyobrażalne! Odrazu zaznaczam ze nie jestem zwolenniczka lewactwa ale nie przepadam rowniez za postulatami kk, mam mieszane poglady zmierzajace raczej ku racjonalizmowi a nie stronie prawej czy lewej.
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Ja jeszcze odniose sie do kwestii eutanazji bo zostala pare razy poruszona a ja co do niej mam nieco odmienne zdanie... owszem, eutanazja sama w sobie jest bardzo potrzebna bo ja ogladalam na wlasne oczy konanie osob mi bliskich chorych na raka w hospicjum i proszacych o smierc. Natomiast w praktyce np w Holandii kwestia eutanazji zostala rozszerzona do niebezpiecznych granic- usmiercane sa nie tylko osoby nieuleczalnie chore ale rowniez osoby starsze ktore sa zdrowe a ktorych rodzina nie zamierza dluzej utrzymywac/opiekowac sie nimi. Do tego chca wprowadzic eutanazje dla niepelnoletnich...ja wiem ze bedzie to przydatne i dobre dla dzieci umierajacych w meczarniach ale obawiam sie ze zostanie to w najblizszej przyszlosci wykorzystane rowniez w ten sposob ze rodzice ktorym znudzi sie dziecko/nie beda sobie dawali z nimi rady zostanie po prostu uspane przy duzej lapowce dla lekarza. Nie mowcie mi ze tak nie bedzie/nie jest bo ja sama bylam w szoku ogladajac program dotyczacy kwestii bezpieczenstwa starszych osob w holenderskich szpitalach, zwlaszcza kiedy sluchalam jak bezduszni skur...le tam zyja ktorzy wlasnych rodzicow/dziadkow zabijaja bo maja dosc opieki nad starcem - przyklad podany z tego dokumentu- rodzina mieszkajaca w USA i dziadek ktory zostal w holandii. Kiedy wrocili w odwiedziny do niego a wyladowal na zapalenie pluc w szpitalu, oni uzgadniali z lekarzem aby namowil go do poddania sie eutanazji gdyz "takto oni urządzą mu pogrzeb a jak sie teraz nie zgodzi to niewiadomo kiedy wroca a wtedy jak umrze za jakis nieokreslony czas, oni nie beda mogli go pochowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Wrzucam wam 2 artykuły z dzisiejszej Wyborczej. Mam nadzieję, że coś widać.
![]() |
#87 |
|
I link do innego: http://wiadomosci.onet.pl/religia/siostrzyczka/c4t40x
![]() |
#88 |
Wtajemniczenie
|
Słabo widać, niestety.
![]() |
#89 |
|
All I Have To Do Is Dream... Edytowane przez agniesiaa Czas edycji: 2014-05-30 o 08:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Właśnie z tatuśkiem gadałam, a on jest patomorfologiem.
Muszę zadzwonić jeszcze raz żeby zapytać co on na to wszystko... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.