Deklaracja wiary lekarzy - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-29, 14:40   #61
farin
Przyczajenie

Dot.: Deklaracja wiary lekarzy

Każdy ma prawo do swoich poglądów, lekarze i lekarki też, ale tu nic chodzi o poglądy, ale o odmowę świadczeń medycznych, zakontraktowanych w umowie przez nich samych, przez pracodawcę, u którego pracują.
A tak na czasie. Czytam właśnie świetną książkę prof. Łukowa, etyka, "Moralność medycyny", wyd. Semper, - nieduża książeczka, a wiele fajnych rzeczy wyjaśnia.
farin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 15:05   #62
isza89
tree hugger

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Ok, ginekolodzy to już obgadani są do obrzygu ale ja sie zastanawiam co np. z psychiatrami? zamiast szczegółowej diagnozy to wysyłanie do księdza egzorcysty? Negowanie innej niż hetero orientacji seksualnej? Proponowanie chorym psychicznie kobietom na ciężkich psychotropach NPR zamiast skutecznej antykoncepcji?
Przeraża mnie to. Serio.
Zdelegalizują wszystkie leki z kategorii C i D, w każdej poradni i szpitalu stworzą etat dla księdza egzorcysty, a zamiast sesji psychologicznej/psychoterapeutycznej będzie spowiedź i klęczenie na grochu. No i marzysz z tym NPRem - szklanka wody zamiast, boś niepowołana do rodzicielstwa.

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Ale przynajmniej wiadomo, do których 70 na pewno NIE chodzić.
Stary 2014-05-29, 15:08   #63
Hargalaten
Zadomowienie

A ja, jako przyszły lekarz, zacytuję kodeks etyki lekarskiej:

Art 3. Kodeksu Etyki Lekarskiej
Lekarz powinien zawsze wypełniać swoje obowiązki z poszanowaniem człowieka bez względu na wiek, płeć, rasę, wyposażenie genetyczne, narodowość, wyznanie, przynależność społeczną, sytuację materialną, poglądy polityczne lub inne uwarunkowania.

Tym samym odmówienie leczenia ze względu na niezgodność przekonań religijnych własnych z przekonaniami pacjenta jest niezgodne z etyką zawodową.
Hargalaten jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 15:13   #64
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Ok, ginekolodzy to już obgadani są do obrzygu ale ja sie zastanawiam co np. z psychiatrami? zamiast szczegółowej diagnozy to wysyłanie do księdza egzorcysty? Negowanie innej niż hetero orientacji seksualnej? Proponowanie chorym psychicznie kobietom na ciężkich psychotropach NPR zamiast skutecznej antykoncepcji?
Przeraża mnie to. Serio.
Pomysłodawczyni tej całej akcji - Wanda Półtawska jest specjalistą w dziedzinie psychiatrii, więc trzeba by prześledzić życie tej pani, żeby zobaczyć co jest dla niej moralne a co nie Na pewno była działaczką pro-life. Jej mąż jest filozofem.
Stary 2014-05-29, 15:25   #65
zlooosnica89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Coś mi się kiedyś obiło o uszy że jeśli farmaceuta/lekarz odmawia to ma obowiązek wskazać inną aptekę/przychodnię gdzie sprawę załatwimy
Po pierwsze jak widać nie zawsze podają namiary, a po 2 na wizytę u specjalisty na NFZ czeka się często 1-1.5 miesiąca. I co? Człowiek będzie niecierpliwie czekać na wizytę i na miejscu okaże się, że lekarz stwierdzi: ''przykro mi, ale może się pani zapisać do X' i znowu czekanie?

Dlatego lekarze podpisujący takie listy powinni mieć wyłącznie prywatną praktykę.

A tak swoją drogą - tabletki anty są często przepisywane na trądzik. Rozumiem, że dermatolog z tej listy nie przepisałby tych tabletek nawet w tym celu, bo przecież one nadal służą do 'niszczenia życia'?
zlooosnica89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 15:40   #66
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez zlooosnica89 Pokaż wiadomość
A tak swoją drogą - tabletki anty są często przepisywane na trądzik. Rozumiem, że dermatolog z tej listy nie przepisałby tych tabletek nawet w tym celu, bo przecież one nadal służą do 'niszczenia życia'?
W sumie trudno powiedzieć. Katolicy mogą stosować środki hormonalne w celach leczniczych, ale nie wiadomo, czy konkretni dermatolodzy skłonni byliby tymi środkami leczyć np. trądzik.
Stary 2014-05-29, 15:45   #67
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hargalaten Pokaż wiadomość
A ja, jako przyszły lekarz, zacytuję kodeks etyki lekarskiej:

Art 3. Kodeksu Etyki Lekarskiej
Lekarz powinien zawsze wypełniać swoje obowiązki z poszanowaniem człowieka bez względu na wiek, płeć, rasę, wyposażenie genetyczne, narodowość, wyznanie, przynależność społeczną, sytuację materialną, poglądy polityczne lub inne uwarunkowania.

Tym samym odmówienie leczenia ze względu na niezgodność przekonań religijnych własnych z przekonaniami pacjenta jest niezgodne z etyką zawodową.
Moim zdaniem to podważa całkowicie sens pracy takich lekarzy. Ludzie podpisujący tę klauzulę powinni być automatycznie zwalniani z państwowej służby zdrowia.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 16:33   #68
_Juliette_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Pomysłodawczyni tej całej akcji - Wanda Półtawska jest specjalistą w dziedzinie psychiatrii, więc trzeba by prześledzić życie tej pani, żeby zobaczyć co jest dla niej moralne a co nie Na pewno była działaczką pro-life. Jej mąż jest filozofem.
Miałam okazję "spotkać" tą panią, jak jeszcze byłam młoda i chodziłam do szkoły, taka pogadanka z nią była, plotła o papieżu, ale też o tym, jak była w obozie koncentracyjnym. Ona była chyba w Ravensbruck, ale nie dam sobie głowy za to uciąć. Niemcy robili w tamtym obozie eksperymenty medyczne na więźniarkach, (np. poprzez zakażanie ran różnymi bakteriami itp.), na niej też. Ja naprawdę rozumiem, że takie coś ryje banię do końca życia, ale to nie znaczy, że mamy tu zrobić drugi Watykan, bo ta pani ma zaburzenia...
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 16:38   #69
Jamaika88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zlooosnica89 Pokaż wiadomość
Po pierwsze jak widać nie zawsze podają namiary, a po 2 na wizytę u specjalisty na NFZ czeka się często 1-1.5 miesiąca. I co? Człowiek będzie niecierpliwie czekać na wizytę i na miejscu okaże się, że lekarz stwierdzi: ''przykro mi, ale może się pani zapisać do X' i znowu czekanie?

Dlatego lekarze podpisujący takie listy powinni mieć wyłącznie prywatną praktykę.

Co do przepisania tabletek na trądzik, chodziłam do dermatologa, który znajduje się na liście i była taka możliwość, ale to było kilka lat temu. Ciekawa jestem jak jest teraz po podpisaniu deklaracji.
Jamaika88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 16:42   #70
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez Aangelene Pokaż wiadomość
Nawet nie wiedziałam o czymś takim :O
Uważam, że powinno się jak najbardziej rozgraniczać kwestię wiary i własnych poglądów od wykonywanego zawodu...
Co to za wiara, ktora stosujemy tylko w czesci zycia, a nie w calosci?

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 16:47   #71
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
Co to za wiara, ktora stosujemy tylko w czesci zycia, a nie w calosci?
A co ma "swoja" wiara do obcych ludzi (pacjentów) Chyba nie myślą, że jeśli nie przepiszą tabletek to kobieta nagle się zastanowi i odstąpi od antykoncepcji To tak jak z tą sprzedażą alkoholu/wieprzowiny. W tyle mam to czy muzułmanin na kasie je mięso czy nie, to jego praca i jego zas*anym obowiązkiem jest skasować moje produkty a nie wybierać, że on nie je to nie sprzeda
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-29, 16:51   #72
kennedy
Zakorzenienie

hahahahha
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 10325377_584664494980758_4910462470761279914_n.jpg (75,6 KB, 146 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 10384835_511075672358709_2221065456833358455_n.jpg (38,5 KB, 123 załadowań)
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 16:52   #73
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
A dla mnie klauzura sumienia powinna zostać zlikwidowana. Z innej beczki. Co mają powiedzieć adwokaci którzy dostali klienta z urzędu, który np zabił dziecko. Może dla takiego adwokata to jest niezgodne z jego sumieniem, ale musi jak najlepiej takiego kogoś bronić.
Tez sie kiedys nad tym zastanawialam. Ale i tak widze roznice pomiedzy wykonaniem abrocji (pewnie dla katolikow to jest rowne z zabiciem osoby doroslej) a obrona kogos w sadzie.

O wlasnie zastanawialam sie kiedys czy wsrod wykonujacych wyroki smierci tez sa chrzescijanie I jak to tlumacza- ze jak zgodnie z prawem i to praca, to przykazanie mozna anulowac?

<3 <3 <3
Stary 2014-05-29, 16:59   #74
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
A co ma "swoja" wiara do obcych ludzi (pacjentów) Chyba nie myślą, że jeśli nie przepiszą tabletek to kobieta nagle się zastanowi i odstąpi od antykoncepcji To tak jak z tą sprzedażą alkoholu/wieprzowiny. W tyle mam to czy muzułmanin na kasie je mięso czy nie, to jego praca i jego zas*anym obowiązkiem jest skasować moje produkty a nie wybierać, że on nie je to nie sprzeda
Dokładnie. Skoro lekarz zdecydował się na taki zawód to niech go wykonuje. Mnie nie interesuje kto jest jakiego wyznania. Nie mam zamiaru nikogo z tego tytułu usprawiedliwiać. Skoro lekarze już się bawią w deklaracje wiary to ja się boje co będzie za parę lat. Bardzo nie lubię wciskania na siłę niektórych aspektów wiary do codziennego życia. Chyba lekarze, którzy podpisali ową deklarację nie pamiętają, że w Polsce są również ateiści, jak i ludzie, którzy wyznają inne religie.
Co ma piernik do wiatraka w ogóle? Sprzedawanie alkoholu przez muzłumanina jest postrzegane jak jego spożywanie?
susuanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 16:59   #75
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
O wlasnie zastanawialam sie kiedys czy wsrod wykonujacych wyroki smierci tez sa chrzescijanie I jak to tlumacza- ze jak zgodnie z prawem i to praca, to przykazanie mozna anulowac?
"Nie zabijaj" jest względne.
W Starym Testamencie przykazania wyraźnie odnosiły się tylko do ekipy ze swojego plemienia. Innych można było tłuc, nawet Jahwe to polecał. Obecnie Katechizm Kościoła Katolickiego dopuszcza karę śmierci (chyba, że coś się zmieniło od czasu, kiedy go ostatnio czytałam).
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 17:06   #76
susuanne
Wtajemniczenie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;46666740]"Nie zabijaj" jest względne.
W Starym Testamencie przykazania wyraźnie odnosiły się tylko do ekipy ze swojego plemienia. Innych można było tłuc, nawet Jahwe to polecał. Obecnie Katechizm Kościoła Katolickiego dopuszcza karę śmierci (chyba, że coś się zmieniło od czasu, kiedy go ostatnio czytałam).[/QUOTE]

"Stosowanie kar śmierci dopuszczają największe religie świata"
Stary 2014-05-29, 17:14   #77
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez susuanne Pokaż wiadomość
"Stosowanie kar śmierci dopuszczają największe religie świata"
Oko za oko w polsce też powinna być kara śmierci, z miescja kasować morderców a nie trzymać i karmić chwasty po 25 lat
Stary 2014-05-29, 17:19   #78
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
A to, ze wedlug wierzen tych osob przepisanie tabletek=przylozenie reki do popelnienia grzechu=grzech taki sam albo i wiekszy niz osoba, ktora o recepte poprosila.

A jesli chodzi o muzulmanow- na ndie czytalam, ze wiele subwayow w Anglii wycofuje bekon ze swojej oferty. To dopiero jazda.

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;46666740]"Nie zabijaj" jest względne.
W Starym Testamencie przykazania wyraźnie odnosiły się tylko do ekipy ze swojego plemienia. Innych można było tłuc, nawet Jahwe to polecał. Obecnie Katechizm Kościoła Katolickiego dopuszcza karę śmierci (chyba, że coś się zmieniło od czasu, kiedy go ostatnio czytałam).[/QUOTE]

Dziekuje za objasnienie. Pozostaje zawsze pytanie czy pomyslow do katechizmu nie podrzuca sam Szatan

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2014-05-29 o 17:21
Stary 2014-05-29, 17:25   #79
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
A to, ze wedlug wierzen tych osob przepisanie tabletek=przylozenie reki do popelnienia grzechu=grzech taki sam albo i wiekszy niz osoba, ktora o recepte poprosila.

A jesli chodzi o muzulmanow- na ndie czytalam, ze wiele subwayow w Anglii wycofuje bekon ze swojej oferty. To dopiero jazda.

Dziekuje za objasnienie. Pozostaje zawsze pytanie czy pomyslow do katechizmu nie podrzuca sam Szatan
Wszystko fajnie, tylko niech te osoby nie pracują w publicznych placówkach to ja nie będę miała żadnych zastrzeżeń, a jeśli nadal mają problem z tym związany to niech porzucą zawód, albo nie wybierają takich specjalizacji.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-29, 17:31   #80
Mania01
Przyczajenie

Podpisuję się rękoma i nogami! Zdecydowanie.
Mania01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 19:56   #81
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Taka sytuacja w ogóle nie powinna mieć miejsca. Zgadzam się z tym zdaniem:
I uważam, że podpisanie takiej klauzuli powinno się wiązać ze zwolnieniem lekarza z pracy pod NFZ. Niech sobie prywatnie robi co chce. Ale jak ktoś wyżej napisał - za nasze pieniądze, z naszych ciężko zapracowanych podatków ma pracować i leczyć, niezależnie od tego jakiej jest wiary.
moja firma płaci grubą kasę za prywatne ubezpieczenie i właśnie trafiłam na lekarza, który nie wypisał mi tabletek, dosłownie dwa dni temu, więc jestem na czasie.

pan ginekolog ogólnie powiedział że skoro jestem młodą mężatką to powinnam się jak najszybciej zabrać za rodzenie dużej ilości dzieci. dawno nic mnie tak nie zbulwersowało. warszawianki, omijajcie pana Wiaczesława Bramskiego szerokim łukiem, bo to właśnie taki lekarz który próbuje wciskać kobietom swój światopogląd! straszne. już wiem, czemu ma tyle wolnych terminów...i jeszcze medicover go zatrudnia, przeraża mnie to.

dzień później poszłam do innego ginekologa z tej samej sieci i on od razu wiedział o kogo chodzi i powiedział, że ten pan jest stuknięty, wypisał tabsy, polecił tańszy odpowiednik, życzył wszystkiego dobrego i na odchodne powiedział że wszystkie pacjentki traktuje jak swoją córkę, bo jest w podobnym wieku. więc mam nowego lekarza prowadzącego i niesmak po panu katoliku.
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 20:16   #82
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
moja firma płaci grubą kasę za prywatne ubezpieczenie i właśnie trafiłam na lekarza, który nie wypisał mi tabletek, dosłownie dwa dni temu, więc jestem na czasie.

pan ginekolog ogólnie powiedział że skoro jestem młodą mężatką to powinnam się jak najszybciej zabrać za rodzenie dużej ilości dzieci. dawno nic mnie tak nie zbulwersowało. warszawianki, omijajcie pana Wiaczesława Bramskiego szerokim łukiem, bo to właśnie taki lekarz który próbuje wciskać kobietom swój światopogląd! straszne. już wiem, czemu ma tyle wolnych terminów...i jeszcze medicover go zatrudnia, przeraża mnie to.

dzień później poszłam do innego ginekologa z tej samej sieci i on od razu wiedział o kogo chodzi i powiedział, że ten pan jest stuknięty, wypisał tabsy, polecił tańszy odpowiednik, życzył wszystkiego dobrego i na odchodne powiedział że wszystkie pacjentki traktuje jak swoją córkę, bo jest w podobnym wieku. więc mam nowego lekarza prowadzącego i niesmak po panu katoliku.
O borze..... ale wygarnęłaś mu chociaż?
Stary 2014-05-29, 21:29   #83
201605161006
Konto usunięte

Raczej nie będę odstawać, również uważam, że to chory pomysł. Jedynie w wypadku aborcji, tabletki po, eutanazji (chociaż eutanazja i tak jest niestety u nas nielegalna) lekarz powinien mieć wybór bo to są kwestie bezpośrednio życia i śmierci. Natomiast antykoncepcja, nieleczenie homoseksualistów itp. to nieporozumienie. Ja raz trafiłam do lekarza naczyniowego na USG nóg. Zanim mnie zbadał itp. to wypytał w jakim celu biorę tabletki anty z bardzo wrogim tonem. Dopiero jak powiedziałam, ze nie biorę ich w celach antyciążowych tylko endokrynolog mi przypisał, to się uspokoił i mnie zbadał. W poczekalni na suficie jest jakiś wielki boski obraz, w sensie z jakąś sceną biblijną, więc mogłam się tego spodziewać. Kazał przyjść za rok na kontrolę, ale raczej nie pójdę bo się go boję.

Przy okazji swojego obecnego problemu - czy biolog eksperymentalny, biotechnolog, biolog syntetyczny itp. itd., idąc tym tokiem myślenia powinien nie odmawiać np. zabijania szczurów, czy testowania na zwierzętach, bo wiedział, że tego może wymagać zawód?

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-05-29 o 21:32
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-29, 21:38   #84
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Przy okazji swojego obecnego problemu - czy biolog eksperymentalny, biotechnolog, biolog syntetyczny itp. itd., idąc tym tokiem myślenia powinien nie odmawiać np. zabijania szczurów, czy testowania na zwierzętach, bo wiedział, że tego może wymagać zawód?
Taka sama zasada. Każdy biolog/biotechnolog sam sobie przecież wybiera miejsce pracy. Nie jest wielkim problemem iść do takiego miejsca, gdzie szczurów się nie zabija.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 07:24   #85
karmelinka
Przyczajenie

Wg mnie to jest po prostu chore i niewyobrażalne! Odrazu zaznaczam ze nie jestem zwolenniczka lewactwa ale nie przepadam rowniez za postulatami kk, mam mieszane poglady zmierzajace raczej ku racjonalizmowi a nie stronie prawej czy lewej. Nie wyobrazalne jest dla mnie, ze lekarz odmawia aborcji kobiecie zgwalconej, kobiecie ktorej ciaza zagraza zyciu badz zdrowiu lub kobiecie u ktorej wykryto wadliwy plodu Gdybym ja byla w takiej sytuacji i katolicki konował kategorycznie odmowilby mi pomocy to za wszelka cene pozbylabym sie tego z siebie - nawet pozerajac cala paczke Arthrotecu Za bardzo kosciol wpier...a sie w zycie codzienne.

---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ----------

Ja jeszcze odniose sie do kwestii eutanazji bo zostala pare razy poruszona a ja co do niej mam nieco odmienne zdanie... owszem, eutanazja sama w sobie jest bardzo potrzebna bo ja ogladalam na wlasne oczy konanie osob mi bliskich chorych na raka w hospicjum i proszacych o smierc. Natomiast w praktyce np w Holandii kwestia eutanazji zostala rozszerzona do niebezpiecznych granic- usmiercane sa nie tylko osoby nieuleczalnie chore ale rowniez osoby starsze ktore sa zdrowe a ktorych rodzina nie zamierza dluzej utrzymywac/opiekowac sie nimi. Do tego chca wprowadzic eutanazje dla niepelnoletnich...ja wiem ze bedzie to przydatne i dobre dla dzieci umierajacych w meczarniach ale obawiam sie ze zostanie to w najblizszej przyszlosci wykorzystane rowniez w ten sposob ze rodzice ktorym znudzi sie dziecko/nie beda sobie dawali z nimi rady zostanie po prostu uspane przy duzej lapowce dla lekarza. Nie mowcie mi ze tak nie bedzie/nie jest bo ja sama bylam w szoku ogladajac program dotyczacy kwestii bezpieczenstwa starszych osob w holenderskich szpitalach, zwlaszcza kiedy sluchalam jak bezduszni skur...le tam zyja ktorzy wlasnych rodzicow/dziadkow zabijaja bo maja dosc opieki nad starcem - przyklad podany z tego dokumentu- rodzina mieszkajaca w USA i dziadek ktory zostal w holandii. Kiedy wrocili w odwiedziny do niego a wyladowal na zapalenie pluc w szpitalu, oni uzgadniali z lekarzem aby namowil go do poddania sie eutanazji gdyz "takto oni urządzą mu pogrzeb a jak sie teraz nie zgodzi to niewiadomo kiedy wroca a wtedy jak umrze za jakis nieokreslony czas, oni nie beda mogli go pochowac ". Dziadek po dlugich namowach lekarza zgodzil sie... Byl tego swiadkiem inny pacjent z tego szpitala ktory opowiadal w tym programie co tam sie dzieje. W Holandii starsi ludzie boja sie isc do szpitala a niedlugo i to samo bedzi edzialo sie z dziecmi, ktore znudza sie rodzicom. Tam ludzie sa bardzo wygodniccy i pozbawieni uczuc wyzszych. Zeby eutanazja byla bezpieczna procedura musi dotyczyc JEDYNIE usmiercania osob bardzo cierpiacych, nieuleczalnie chorych. Nie mozna pozwolic na to aby rozszerzala swe granice rowniez na ludzi zdrowych badz chorych ale o dobrych rokowaniach
karmelinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 07:39   #86
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Wrzucam wam 2 artykuły z dzisiejszej Wyborczej. Mam nadzieję, że coś widać.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 356969_0172.jpg (161,8 KB, 61 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 356968_0173.jpg (169,6 KB, 43 załadowań)
Stary 2014-05-30, 07:41   #87
agniesiaa

I link do innego: http://wiadomosci.onet.pl/religia/siostrzyczka/c4t40x
Stary 2014-05-30, 08:15   #88
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agniesiaa Pokaż wiadomość
Wrzucam wam 2 artykuły z dzisiejszej Wyborczej. Mam nadzieję, że coś widać.
Słabo widać, niestety.
Stary 2014-05-30, 08:31   #89
agniesiaa

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Słabo widać, niestety.
Niestety, większe nie chcą wejść :/ Trudno.

Edytowane przez agniesiaa
Czas edycji: 2014-05-30 o 08:34
agniesiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 09:03   #90
lily92920
Zakorzenienie

Właśnie z tatuśkiem gadałam, a on jest patomorfologiem.
Muszę zadzwonić jeszcze raz żeby zapytać co on na to wszystko...
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości