A co jeśli wmawiają nam,że miesiączka to norma? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-30, 17:19   #61
efflorescence
Rozeznanie

Dot.: A co jeśli wmawiają nam,że miesiączka to norma?

No bo miesiączka nie jest normą Cava dobrze pisze, w naturze kobiety zachodziły w ciążę, rodziły, później karmiły, a miesiączki to była rzadkość. Ból i dyskomfort menstruacji to taka jakby trochę 'kara' od natury za niepodejmowanie się swojej 'biologicznej roli', na takiej samej zasadzie jak niestrawność jest 'karą' za zjedzenie czegoś, co nam nie służy. Ale trzeba to przecierpieć, bo chyba lepsza miesiączka, niż ciąża i poród, prawda, Autorko?
efflorescence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 19:10   #62
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez efflorescence Pokaż wiadomość
No bo miesiączka nie jest normą Cava dobrze pisze, w naturze kobiety zachodziły w ciążę, rodziły, później karmiły, a miesiączki to była rzadkość. Ból i dyskomfort menstruacji to taka jakby trochę 'kara' od natury za niepodejmowanie się swojej 'biologicznej roli', na takiej samej zasadzie jak niestrawność jest 'karą' za zjedzenie czegoś, co nam nie służy. Ale trzeba to przecierpieć, bo chyba lepsza miesiączka, niż ciąża i poród, prawda, Autorko?
Kurczę, ale co ma za przeproszeniem piernik do wiatraka? Bo Autorka sama podaje, że według tego bzdurnego artykuły to można zajść w ciążę bez okresu (??), więc w sumie jakby ciąży nie wyklucza i nie neguje.... Jej chodzi stricte o miesiączkę...

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 19:26   #63
_Juliette_
Wtajemniczenie

Nie rozumiem, czemu, autorko, nie używasz tamponów? Zakrwawiona bielizna, pościel, spodnie- to wskazuje na to, że masz bardzo obfite miesiączki. Ja osobiście uważam, że podpaski się nie nadają dla kobiet z tym problemem, też ów problem miałam zanim zaczęłam brać tabletki anty. Tampon kompletnie rozwiązuje problem, bo nie czujesz, że masz okres.
Jeśli chodzi o ból- są środki przeciwbólowe, niekoniecznie takie jak Apap, czy Ibuprom, można dostać mocniejsze. W skrajnych przypadkach można dostać od lekarza receptę na bardzo mocne tabletki przeciwbólowe. Są leki rozkurczowe. Mamy XXI wiek, nikt nie musi cierpieć od okresu.

A co do sfery psychicznej- jak siedzisz w domu jak kołek przez 5 dni co miesiąc, czyli przez łącznie DWA MIESIĄCE W ROKU, zamartwiając się tym, że masz okres, to bardzo łatwo w taki sposób ześwirować na jego punkcie.

Edytowane przez _Juliette_
Czas edycji: 2014-05-30 o 21:49
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 21:01   #64
Figula94
Zadomowienie

Szczerze powiedziawszy to ja też o tym słyszałam, że fakt, iż nie ma krawawienia nie oznacza, że jest się bezpłodnym i ma się problemy. Ale nie słyszałam o tym na diecie wegańskiej, ale wegańskiej surowej - tylko i wyłącznie całkowicie surowej. I sama słuchałam dziewczyny, która jest na takiej diecie, jest płodna, zdrowa, dobrze się czuje, ale nie przeżywa krwawienia, a o żadnych bólach już w ogóle nie ma mowy. I uważam, ze coś w tym jest, bo już wiele razu o tym słyszałam, jak czytałam na temat surowej diety. Nawet pytałam o to jednego z polskich osobników na surowej diecie, gdzie cała jego rodzina się tak odżywia i stwierdził, że jest tak faktycznie, aczkolwiek u niego tak nie jest, bo aby do tego dojść to dieta musi być stuprocentowo surowa, a jednak jego żonie zdarza się czasem zjeść coś innego. Do tego właśnie stwierdził, że osoby, które się nie do końca dobrze odżywiają zwykle mają bardziej obfite miesiączki i bardziej bolesne. Co by się akurat zgadzało, bo ja w przeciwieństwie do większości dzieciaków już w podstawówce zrezygnowałam na przykład ze słodzonych napoi (z wyjątkiem i tak słodzonych soczków marchwiowych, ale wtedy nie wiedziałam jeszcze, że są słodzone) i ograniczałam chipsy, oraz chrupki i ogólnie słodkości - i nigdy nie bolało mnie przy okresie nic na tyle długo i bardzo, że musiałam brać jakieś środki przeciwbólowe.
A teraz, kiedy czasem nie zjem nic słodzonego to już w ogóle nic, a nic mnie nie boli, ani przez moment i w ogóle nie czuję, abym miała okres, chociaż krwawienie jest.
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 21:02   #65
efflorescence
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Kurczę, ale co ma za przeproszeniem piernik do wiatraka? Bo Autorka sama podaje, że według tego bzdurnego artykuły to można zajść w ciążę bez okresu (??), więc w sumie jakby ciąży nie wyklucza i nie neguje.... Jej chodzi stricte o miesiączkę...
Czytaj uważnie... Ciąża zapobiega miesiączce, o to chodzi, jak zajdziesz w ciążę to masz spokój od tych boleści comiesięcznych. Tylko chyba niespecjalnie warto... Do artykułu nie zaglądałam, odnoszę się jedynie do pytania Autorki
efflorescence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 21:07   #66
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez efflorescence Pokaż wiadomość
Czytaj uważnie... Ciąża zapobiega miesiączce, o to chodzi, jak zajdziesz w ciążę to masz spokój od tych boleści comiesięcznych. Tylko chyba niespecjalnie warto... Do artykułu nie zaglądałam, odnoszę się jedynie do pytania Autorki
No właśnie, bo Autorka całą swą filozofię opiera chyba na tych bzdurnych artykułach. Ja przez cały też nie przebrnęłam, ale właśnie tak to zrozumiałam. Tak czy inaczej jest to chora sytuacja....

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 21:20   #67
zakonna
Naczelna Nastolatka

jak sobie niektóre z was wyobrażają pełny cykl bez złuszczającej się błony z macicy?? bo to jest właśnie miesiączka, nie? A bez tego przygotowania na zagnieżdżenie się zarodka to można być najwyżej w ciąży pozamacicznej.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-30, 21:54   #68
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
jak sobie niektóre z was wyobrażają pełny cykl bez złuszczającej się błony z macicy?? bo to jest właśnie miesiączka, nie?
U niektórych zwierząt istnieje ukryta miesiączka, a więc taka, w której endometrium nie zostaje złuszczone i usunięte z organizmu, ale wchłonięte przez organizm. Więc natura jako taka zna sposób na mniej uciążliwe miesiączki. Nie wiem tylko, czy w przypadku ludzkiego organizmu w ogóle możliwa byłaby absorpcja endometrium zamiast jego wyrzucenia z organizmu.

Edytowane przez Chatul
Czas edycji: 2014-05-30 o 21:55
Chatul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 22:06   #69
zakonna
Naczelna Nastolatka

ale ja mówię o ludziach przecież, a nie o jakimkolwiek zwierzęciu.
Stary 2014-05-30, 23:00   #70
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
ale ja mówię o ludziach przecież, a nie o jakimkolwiek zwierzęciu.
Skoro u zwierząt dochodzi do absorpcji endometrium, to spokojnie mogę sobie wyobrazić pełen cykl miesiączkowy, który nie kończy się jawną miesiączką.

U człowieka zresztą też nie cała błona śluzowa macicy zostaje usunięta w trakcie menstruacji, część pozostaje wchłonięta przez organizm. Według jednej z hipotez całe endometrium nie ulega absorpcji, bo jest go zwyczajnie za dużo, by ludzki organizm sobie z nim poradził. Nie trafiłam za to nigdzie na informację, że wyrzucenie złuszczonej błony śluzowej z macicy samo w sobie jest do czegoś potrzebne.
Stary 2014-05-30, 23:17   #71
Wenress
Zakorzenienie

Jejku jak ja się wspaniale czułam, jak straciłam okres Naprawdę, super humor, energia itd. Przestało mi być fajne po rozmowie z lekarzami: hormony fatalnie poniżej normy (wiadomo), do tego uwaga hit, za wysoki cholesterol a mam 21 lat i jem bardzo zdrowo, żadne tam hamburgery i frytki plus ryzyko osteoporozy i miażdżycy. I ponoć szybsze starzenie się.
Teraz biorę hormony i czuję się fatalnie, nawet wrogowi nie życzę odzyskiwania straconej miesiączki, każdy ból brzucha, brudna bielizna i zmiany nastrojów przez kilka dni w miesiącu są lepsze niż codziennie kiepskie samopoczucie, z dniami gdzie jest jeszcze gorzej, a jeszcze kupa kasy na to idzie... no i okres i tak mam, od tabletek. Serio dbajcie o siebie, kilka dni dyskomfortu to żadna tragedia, na bolesne miesiączki często pomaga regularna aktywność fizyczna są tampony, da się przeżyć nawet latem.

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-31, 01:39   #72
Azmika88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jabluszko9 Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś mnie kojarzy, to wie, że pisałam, iż psychicznie nie znoszę okresu. Temat troszkę kontrowersyjny, ale chciałam, żeby ktoś tu wszedł
Dla wielu kobiet miesiączka określa kobiecość, dla mnie nie. Nie czuję się kobietą, kiedy krwawię - czuję się okropnie. Z chęcią bym pozbyła się miesiączki, ale wiadomo - nie będę nic próbować na własną rękę
Ja też nie cierpię miesiączki, najpierw kilka dni kłócę się ze wszystkimi, ciągle chce mi się płakać z byle powodów, potem brzuch mnie tak mocno boli, że aż prawie wymiotuję, a jak już dostaję miesiączki to czuję się przeokropnie niekomfortowo. Raz, że ciągle czuję, że mam podpaskę i jest mi z tym niewygodnie, dwa, że nie mogę w dzień się umyć co dwie godziny i ciągle czuję ten dyskomfort ;/ także dla mnie miesiączka też jest koszmarna - bardzo ciężko jest mi wyobrazić siebie w pracy, jak nie będę mogła pierwszego dnia zwinąć się w kłębek na łóżku...
W tym się z autorką zgadzam, ale:
Cytat:
Miesiączka to krwotok, a każdy krwotok - niezależenie od organu- nie jest normalny. Co to jemy, wpływa na miesiączkę - jeśli będziemy unikać pewnych produktów, to okresu nie będzie lub będzie znikomy.
Cytat:
I najważniejsze - Owulacja i posiadanie dzieci nie jest zależne od krwawienia.
Cytat z artykułu: "W praktyce oznacza to aby każdy posiłek zawierał świeże, organiczne, surowe pożywienie, zamiast termicznie zniszczonych i wysokoprzetworzonych produktów, oczywiście wraz z eliminacją wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, soli, tłuszczów, rafinowanych olejów, większości przypraw, sztucznych dodatków oraz stymulujących napojów typu cola itp."
Mam znajomą, która się tak odżywia, bo jest prawie na wszystko uczulona i jakoś ma miesiączkę. Więc bzdura totalna, że niby od zdrowej diety nie będzie okresu. Promowanie wegetarianizmu jeszcze nigdy nie było tak głupie.

Ale wracając do autorki: z pracą rozwiązaniem będzie wybranie zawodu z elastycznym grafikiem albo np. założenie własnej firmy. Przecież można wtedy sobie dobrać czas pracy tak, żeby mieć te 5 dni wolne, ale np. w weekendy pracować za to. Nigdzie nie jest powiedziane, że wszyscy muszą jak jeden mąż pracować codziennie 8-16 od pon do pt.
Co studiujesz? Czy jest to kierunek, po którym będziesz mogła otworzyć własną działalność lub mieć elastyczny grafik?

Edytowane przez Azmika88
Czas edycji: 2014-05-31 o 01:56
Azmika88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-31, 07:12   #73
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Azmilka, ale dostosowywanie całego życia do okresu chyba nie jest normalne, bo aż taka trauma na jego punkcie też normalna nie jest.
Nikt tego nie lubi, ja również, a właśnie się zbliża - jestem wściekła, zawsze pokłócę się na śmierć z TŻem, na buzi wysyp, brzuch pobolewa.. Ale trzeba nad tym panować, bo to element życia, natury, biologii.
A co do podpasek - może macie źle dobrane? Ja np. nie lubię tych z taką gumową siateczką, też je wtedy "czuję", ale na rynku jest dość dobry wybór, każdy znajdzie coś dla siebie.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-31, 08:45   #74
zakonna
Naczelna Nastolatka

my sobie możemy pisać do upojenia, a tak naprawdę autorka potrzebuje pomocy psychiatry/psychoterapeuty. I to raczej dość szybko.
Stary 2014-05-31, 10:12   #75
201605161006
Konto usunięte

Okres jest jak najbardziej sprawą naturalną, wystarczy biologii się pouczyć, a jeśli nie ufasz książkom to pooglądać preparaty pod mikroskopem na różnych etapach, badać hormony itd.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-31, 12:26   #76
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Okres jest jak najbardziej sprawą naturalną, wystarczy biologii się pouczyć, a jeśli nie ufasz książkom to pooglądać preparaty pod mikroskopem na różnych etapach, badać hormony itd.
ogłaszam święto narodowe bo znów się z Tobą zgadzam.
Stary 2014-05-31, 13:29   #77
JanePanzram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kevschaa Pokaż wiadomość
Mi się właśnie podoba ta fachowość, liczne przykłady, dowody, powoływanie się na naukowców...
no i właśnie. Ty się cieszysz z czegoś, z czego cieszyć się nie powinnaś: bo bierzesz na wiarę coś, a nie masz dobrego rozeznania w danej dziedzinie, więc łykniesz wszystko.
I ja niekoniecznie chce ci dowalić. Sama widzę u siebie niedouczenie w pewnych obszarach - i prostą jest rzeczą, że człowiek niedouczony łyknie co mu się wmówi, bo? Bo nie ma rozeznania.

Tymczasem dobre książki w temacie, książki naukowe - potrafią być diablo interesujące. I człowiek nie jest skazany na łykanie bzdetów pokroju "miesiączka to mit", bo ktoś się na coś powołał w necie - to "to musi byc prawda".
Ja ci szczerze podpowiem: nie bierz na wiarę niczego, co jest w necie. Lepiej bazować na wiedzy wyniesionej z książek. Tam ktoś firmuje swoim nazwiskiem napisane rzeczy. Tam ktoś inny, też firmujący nazwiskiem - może to skrytykować. Tam jest faktyczny, naukowy dialog. I ty nie czytasz anonimowego jakiegoś głupca i niedouka, który tak jak ty z powodu nieuctwa wziął coś na wiarę. Nie burz się na te szczere słowa, piszę to, bo nieuctwo to nie jest powód do chwały i sama mogę to też stwierdzić o sobie.
Już dłuższy czas temu przestałam czytać wszelkie artykuły naukowe w neciku, wolę książki. Ale jeśli ktoś koniecznie chce - to powinien szukać artykułów firmowanych nazwiskiem, z bibliografią też z nazwiskami, nadto lepiej, jak na jakichś poważnych stronach.
Wikipedia np. to śmietnik. Kiedym się napatoczyła w artykule o mózgu, że wielkość mózgu ma wpływ na inteligencję [kiedy od prawie stu lat niezliczone badania wskazują na to, ze nie ma korelacji, również zdrowy rozsądek na to wskazuje] to przestałam poważnie traktować i wiki. Mieszają ludziom w głowach debilstwami, a kiedy bym chciała to edytować, to ktoś szybko mi tę edycje wytnie. Czyli można dowolną brednię tam napisać i tak już zostanie.
Na takich stronach przeczytasz plotki i debilizmy, urojenia i to, jakie ma przekonania edytujący - a nie faktyczną naukową wiedzę.
Czyli wiedzę rzetelną. Podstawowym wymogiem nauki jest to, że badania powtórzone przez kogoś innego w zbliżonych warunkach dadzą ten sam wynik. Czyli, że da się coś potwierdzic w następnych badaniach. A na takich stronkach jak wiki i inne kretyństwa za dowód przedstawia sie badania jednorazowe, na małej liczbie badanych, bez opisu zmiennych. Gdzie w tym jest nauka? To jest cyrk dla matołów, a nie nauka.

-----------------------------------
Przykładowo. Kiedy jestem zestresowana - to okres może mi się opóźnić, bądź przyspieszyć. Niedawno przez kwartał miałam okres co 18 dni. To było przez stres. Miewałam bardzo bolesne miesiączki, natomiast przestałam mieć takie bóle, kiedy zaczęłam siebie jako kobietę szanować. Więc owszem: psychika ma wpływ na takie rzeczy.
Inni stwierdzają, że PMS to przypadłość kobiet zachodu. Zaś w społeczeństwach, gdzie kobieta nie jest widziana tylko pod kątem przydatności przez jej wygląd - tam takich wynalazków jak PMS nie ma. Również menopauza przebiega bez sensacji tam, gdzie kobiety po 50. nie są widziane jako niepotrzebne, tylko są doceniane: nie ma żadnych odpałów emocjonalnych, nie ma uderzeń gorąca.

Edytowane przez JanePanzram
Czas edycji: 2014-05-31 o 13:42
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-31, 16:43   #78
Lea_ny
Zakorzenienie

To co opisują w tym artykule, to nie jest zwykła dieta wegetariańska, tylko owocowo-warzywna, czyli zdecydowanie bardziej restrykcyjna, niż wegetariańska i wegańska
Ostatnio interesowałam się tą dietą i ponoć faktycznie jest bardzo zdrowa, ale nigdzie nie natrafiłam na wzmiankę żeby likwidowała krwawienia miesiączkowe

Jednak jeśli w to wierzysz autorko i okres jest dla Ciebie taką udręką psychiczną, to w czym problem żebyś na taką dietę przeszła? Niestety podejrzewam, że możesz się rozczarować, dlatego na Twoim miejscu poszukałabym innego psychiatry - ale o tym już Ci pozostałe dziewczyny wspomniały.
Stary 2014-05-31, 17:31   #79
201702060922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Figula94 Pokaż wiadomość
Do tego właśnie stwierdził, że osoby, które się nie do końca dobrze odżywiają zwykle mają bardziej obfite miesiączki i bardziej bolesne. Co by się akurat zgadzało, bo ja w przeciwieństwie do większości dzieciaków już w podstawówce zrezygnowałam na przykład ze słodzonych napoi (z wyjątkiem i tak słodzonych soczków marchwiowych, ale wtedy nie wiedziałam jeszcze, że są słodzone) i ograniczałam chipsy, oraz chrupki i ogólnie słodkości - i nigdy nie bolało mnie przy okresie nic na tyle długo i bardzo, że musiałam brać jakieś środki przeciwbólowe.
A teraz, kiedy czasem nie zjem nic słodzonego to już w ogóle nic, a nic mnie nie boli, ani przez moment i w ogóle nie czuję, abym miała okres, chociaż krwawienie jest.
No u mnie się to nie zgadza, nigdy nie piłam słodzonych napojów, nie jadam fastfoodów ani jakichś tłustych rzeczy, od święta zjem jakiś batonik, dopiero od niedawna zaczęłam jeść jakieś chipsy/przekąski - to czasem na domówkach. Okres mam obfity i bardzo bolesny, ginekolog nie wie, dlaczego. Na szczęście istnieją tabletki.
201702060922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 18:06   #80
Azmika88
Zadomowienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46688391]Azmilka, ale dostosowywanie całego życia do okresu chyba nie jest normalne, bo aż taka trauma na jego punkcie też normalna nie jest.
Nikt tego nie lubi, ja również, a właśnie się zbliża - jestem wściekła, zawsze pokłócę się na śmierć z TŻem, na buzi wysyp, brzuch pobolewa.. Ale trzeba nad tym panować, bo to element życia, natury, biologii.
A co do podpasek - może macie źle dobrane? Ja np. nie lubię tych z taką gumową siateczką, też je wtedy "czuję", ale na rynku jest dość dobry wybór, każdy znajdzie coś dla siebie.[/QUOTE]
Ja np. dostosowuje swoje życie do okresu. Jak mam akurat okres to nie wyjdę na spacer, nie pójdę na plażę, po zakupy też nie, tylko leżę w domu w łóżku, więc to jest już jakiegoś rodzaju dostosowanie życia do tego.
A podpaski mam zawsze najcieńsze 2 mm z belli, używałam innych też, ale są koszmarnie beznadziejne, na czele z always - tu chodzi o sam fakt tego, że coś jest w majtkach i po prostu mnie to tak jakby uwiera i czuję je ciągle.
Stary 2014-06-03, 18:34   #81
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Azmika88 Pokaż wiadomość
A podpaski mam zawsze najcieńsze 2 mm z belli, używałam innych też, ale są koszmarnie beznadziejne, na czele z always - tu chodzi o sam fakt tego, że coś jest w majtkach i po prostu mnie to tak jakby uwiera i czuję je ciągle.
Ja czuję wszystkie podpaski, które są szerokie i/lub są z takiej jakby sztywnej ceratki. Inne są w porządku. Próbowałaś jakichś innych podpasek?
Stary 2014-06-04, 00:51   #82
Azmika88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja czuję wszystkie podpaski, które są szerokie i/lub są z takiej jakby sztywnej ceratki. Inne są w porządku. Próbowałaś jakichś innych podpasek?
Cytat:
A możesz mi jakieś polecić?
Stary 2014-06-04, 05:14   #83
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A możesz mi jakieś polecić?
Mnie najbardziej pasują zwykłe podpaski Bella. Są trochę węższe niż wiele innych podpasek, a dodatkowo nie są pokryte „ceratką”, więc nie są takie sztywne i nieprzyjemne w dotyku. Są za to grube, co akurat mnie w ogóle nie przeszkadza.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości