Wysokoporowate, puszące się włosy = silikony ? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-03, 21:17   #61
201607111004
Konto usunięte

Dot.: Wysokoporowate, puszące się włosy = silikony ?

Odrzuciłam już kompletnie oleje i mycie odzywkami, za to wróciłam do wgniatania odżywek po myciu (coś co robiłam lata temu, podobna technika pokazana tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=BDR_hTSgCiI ). Mam teraz loczki niemal jak kilka lat temu przed fazą na naturalną pielęgnację. Zdziwiło mnie, że obecnie są dość trwałe. Zwykle po nocy nic nie zostawało, teraz fryzura prawie nie zniszczona.
W wolnej chwili pokażę jakieś zdjęcie w jakiej są kondycji (wersja bez silikonów, z samymi odżywkami wgniecionymi we włosy). I rozpiszę czego teraz używam.

Teraz jedynie szukam czegoś co by je jeszcze bardziej nabłyszczało. Jakieś serum silikonowo-olejkowe? Niby mam takie i jest bardzo dobre ale wciąż za mało lustrzany blask jak u dziewczyny z filmiku. Pocieszam się jedynie, że jej pewnie z przodu wali jakaś profesjonalna lampa co podbija efekt
201607111004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 22:02   #62
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SweetHusky Pokaż wiadomość
Odrzuciłam już kompletnie oleje i mycie odzywkami, za to wróciłam do wgniatania odżywek po myciu (coś co robiłam lata temu, podobna technika pokazana tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=BDR_hTSgCiI ). Mam teraz loczki niemal jak kilka lat temu przed fazą na naturalną pielęgnację. Zdziwiło mnie, że obecnie są dość trwałe. Zwykle po nocy nic nie zostawało, teraz fryzura prawie nie zniszczona.
W wolnej chwili pokażę jakieś zdjęcie w jakiej są kondycji (wersja bez silikonów, z samymi odżywkami wgniecionymi we włosy). I rozpiszę czego teraz używam.

Teraz jedynie szukam czegoś co by je jeszcze bardziej nabłyszczało. Jakieś serum silikonowo-olejkowe? Niby mam takie i jest bardzo dobre ale wciąż za mało lustrzany blask jak u dziewczyny z filmiku. Pocieszam się jedynie, że jej pewnie z przodu wali jakaś profesjonalna lampa co podbija efekt
Dla mnie idealnym nabłyszczaczem jest nafta, żaden olej ani serum nie daje takiego blasku.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 06:50   #63
paulownia
Zakorzenienie

Ja jestem zmuszona silikony na jakis czas odstawic. Zaczely mnie obciazac. Jest tak jak pisalas, chimay - porowatosc mi spadla przez dobra pielegnacje wlosy prawie w ogole sie juz nie pusza i coraz latwiej je obciazyc. Eksperymentuje na razie tymczasowo bez silikonow, zobaczymy co to da.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 13:42   #64
retiko
Raczkowanie

cześć dziewczyny
jak się cieszę, że powstał taki wątek, wyczuwam tu bratnie włosowe dusze ;-)
Pokrótce jak u mnie wygląda sytuacja:
włosy wysokoporowate,bardzo podatne na puch od zawsze, falowane/lekko kręcone, prawie dwa lata temu rozjaśnione, do teraz jestem blondynką (włosy farbuję u fryzjera).

I wlaśnie jeszcze przed rozjaśnieniem zaczęła się i u mnie faza wlosomaniactwa.(oczywiści e w porównaniu do co poniektórych to umiarkowane).
A na tapecie były:
oleje oczywiście
półprodukty dodawane do maski bazowej
trzymanie masek pod czepkiem dlugie godziny
siemię lniane
Wszystkie te niby hity niestety na mojej głowie nie robiły większego wrażenia.Owszem, czasem zdarzyło się,że wyglądały dobrze ale patrząc teraz z perspektywy czasu to po prostu bywały przypadki.
Dodatkowo hity-pewniaki jak np.Garnier A i K, maska alterra granat i aloes, naturvita z aloesem, wszelkie biovaxy się u mnie nie sprawdziły.
Trochę lepiej bylo po odżywce fructis oleo, isana professional do farbowanych.
Nivea long repair i maska loreal Extreme repair - tez lepiej,ale po większej ilości użyć znowu kiepsko (nie wiem czy dobrze wnioskuję,że mają dla mnie zbyt wiele protein)?

Wyczytałam,że chimay poleca odżywkę anti frizz z welli, zamierzam ją kupić.
Kusi mnie też maska inebrya anti age arganowa i fructis "gęste i zachwycające".

Cieszę się,że przynajmniej już się nie łudzę, że bogata pielęgnacja olejowa to coś dla mnie ;-)
retiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 14:51   #65
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez retiko Pokaż wiadomość
Cieszę się,że przynajmniej już się nie łudzę, że bogata pielęgnacja olejowa to coś dla mnie ;-)
Kazda poczatkujaca wlosomaniaczka rzuca sie na oleje, co nie jest moze i zlym pomyslem samym w sobie, bo wielu sluza, ale nalezaloby wszystkim przypominac ze moga sie nie sprawdzic i nie sa remedium na cale zlo.
Mi akurat kilka sluzy, ale zawsze sa wyjatki.
Btw przetrzymywanie masek po folia godzinami to dobry pomysl nie jest 20 minut wystarczy, to wlosciwie maximum.
Probowalas nafty? chimay bardzo sluzy.
Stary 2014-12-11, 20:32   #66
retiko
Raczkowanie

wlaśnie bardzo mnie ta nafta zainteresowała - jak stosować, bo część dziewczyn pisze, że przed myciem a część że jako ostatni etap (po myciu i odżywce).
Może chimay coś doradzi
Stary 2014-12-12, 06:13   #67
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
wlaśnie bardzo mnie ta nafta zainteresowała - jak stosować, bo część dziewczyn pisze, że przed myciem a część że jako ostatni etap (po myciu i odżywce).
Może chimay coś doradzi
Mozna chyba i tak i tak. Tylko po myciu to minimalne ilosci.
Od siebie moge doradzic przetestowanie czegos z parafina, tez swietnie dociaza, wygladza i nablyszcza, jesli wlosy sie z nia lubia.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-12, 09:04   #68
retiko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Mozna chyba i tak i tak. Tylko po myciu to minimalne ilosci.
Od siebie moge doradzic przetestowanie czegos z parafina, tez swietnie dociaza, wygladza i nablyszcza, jesli wlosy sie z nia lubia.
o, dzięki, chętnie bym spróbowała
a mogłabyś polecić jakiś konkretny produkt?
jakaś odżywka
Stary 2014-12-12, 09:24   #69
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
o, dzięki, chętnie bym spróbowała
a mogłabyś polecić jakiś konkretny produkt?
jakaś odżywka
Odzywki Ziai, te bez splukiwania - rycynowa, z czarna rzepa itp. maja parafine. Niestety nie mam do nich na razie dostepu.
Widywalam parafine w skladzie w maskach Tresemme, nawet mialam na nie apetyt, glownie na ta czerwona, Keratin Smooth, do kreconych wlosow. Parafine miewaja tez maski i odzywki Dove.
No i jest parafinka w mojej ulubionej L'Oreal Elseve Re-Nutrition.
Testuj ostroznie. Wlosy moga sie z parafina nie lubic. Ale jesli sie lubia - to jest cud miod i orzeszki.

Edytowane przez paulownia
Czas edycji: 2014-12-12 o 09:25
Stary 2014-12-12, 09:39   #70
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Może chimay coś doradzi
Tak jak pisze producent: okolo kwadrans przed myciem. Trzymalam tez dluzej, czasem mieszalam kropelke z serum i kladlam po myciu, ale generalnie najprostszy sposob jest najlepszy. Na czas trzeba tez uwazac, jak ktos kladzie na skore glowy, bo nafta moze podraznic, wiec nie ma mowy o kladzeniu sie spac z wysmarowanym czerepem. To zreszta jest dla mnie przewaga nafty nad olejami, jak czlowiek nie ma czasu lub ochoty na wielogodzinne trzymanie czegos na glowie.
Stary 2014-12-12, 10:37   #71
retiko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Tak jak pisze producent: okolo kwadrans przed myciem. Trzymalam tez dluzej, czasem mieszalam kropelke z serum i kladlam po myciu, ale generalnie najprostszy sposob jest najlepszy. Na czas trzeba tez uwazac, jak ktos kladzie na skore glowy, bo nafta moze podraznic, wiec nie ma mowy o kladzeniu sie spac z wysmarowanym czerepem. To zreszta jest dla mnie przewaga nafty nad olejami, jak czlowiek nie ma czasu lub ochoty na wielogodzinne trzymanie czegos na glowie.
i chwała Bogu.
na skórę głowy nie chcę kłaść,tylko na długość.
Nie wiem co pisze producent, bo jeszcze nie kupiłam nafty, więc dzięki. Wyczytałam w którymś wątku,że używasz nafty firmy Anna? i że najlepiej przelać do opanowania z psikaczem.
Czyli przed myciem. rozpylić na suchych jeszcze włosach, a potem normalnie szampon i odżywka?

Używałaś może maski inebrya anti age arganowej?

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

Cytat:
Odzywki Ziai, te bez splukiwania - rycynowa, z czarna rzepa itp. maja parafine. Niestety nie mam do nich na razie dostepu.
Widywalam parafine w skladzie w maskach Tresemme, nawet mialam na nie apetyt, glownie na ta czerwona, Keratin Smooth, do kreconych wlosow. Parafine miewaja tez maski i odzywki Dove.
No i jest parafinka w mojej ulubionej L'Oreal Elseve Re-Nutrition.
Testuj ostroznie. Wlosy moga sie z parafina nie lubic. Ale jesli sie lubia - to jest cud miod i orzeszki.
Dziękuję bardzo
przyjrzę się i może coś dla siebie wybiorę
Stary 2014-12-12, 12:15   #72
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
i chwała Bogu.
na skórę głowy nie chcę kłaść,tylko na długość.
Nie wiem co pisze producent, bo jeszcze nie kupiłam nafty, więc dzięki. Wyczytałam w którymś wątku,że używasz nafty firmy Anna? i że najlepiej przelać do opanowania z psikaczem.
Czyli przed myciem. rozpylić na suchych jeszcze włosach, a potem normalnie szampon i odżywka?

Używałaś może maski inebrya anti age arganowej?:
Po licznych kombinacjach wrocilam do wcierania z dloni, bo nafta jest za ciezka i psikacze sie szybko psuja, takze te w naftach z atomizerem, zawartosc cieknie, brudzi butelke, strzela cienkim strumykiem.
Ja stosuje na suche wlosy, mialam nafte Anny z rycyna, teraz mam z biopierwiastkami, ale nie widze roznicy w dzialaniu.

Z Inebryi mam obecnie maske wygladzajaca, sprawdza sie raz lepiej raz gorzej, ale u mnie to i tak zalezy glownie od czynnikow pogodowych, kosmetyki maja mniejsze znaczenie.
Stary 2014-12-12, 13:05   #73
retiko
Raczkowanie

Dziękuje za wskazówki
kupię dziś naftę po pracy i jutro przetestuje.
Stary 2014-12-14, 11:31   #74
Nieszka__
Zadomowienie

Również stosuję oleje, polecane maski, wszystko co było powszechne na forum. Po 3 latach tak naprawdę stan moich włosów pogorszył się. Jedynie zmniejszyło mi się minimalnie puszenie, ale może dlatego, że uprzednio w ogóle nie używałam żadnych odżywek, sam zwykły szampon i odżywka podkreślająca skręt z Pantene, której niestety już nie ma (a szkoda, przepięknie pachniała )

Na początku pielęgnacji (tj. olej winogronowy, odżywka Alterra i Artiste różowa i co tam jeszcze było nie pamiętam ) byłam wręcz zachwycona, po żelu męskim z Isany miałam niesamowicie piękne, skręcone kłacze... Więc wszystko kontynuowałam. Niestety efekt taki był do czasu.

Przetestowałam sporo masek i odżywek. Włosy teraz bardziej się falują niż kręcą, jakieś strąki, włosy nijakie i bez wyrazu, a najgorsze jest te wypadanie, przez które straciłam sporo włosów. Sama fryzjerka stwierdziła, że mam mniej włosów po prawej stronie głowy, co po prostu widać - mam tak jakby przerwę pomiędzy włosami, nie na skalpie, ale na długości. Problemów z wypadaniem nigdy wcześniej nie miałam, każdy mi gada, że po prostu za dużo stosuję na łeb.
Włosy nie błyszczą się, nie wyglądają na zdrowe, jakbym wcale o nie nie dbała, jakaś miotła zamiast ładnych loków - to przykre biorąc pod uwagę fakt, że naprawdę o nie dbam, poświęcam sporo czasu i to już od lat... I bardzo zazdroszczę tym, którzy jedynie umyją głowę szamponem a włosy lśnią i tworzą przecudną taflę...

Zrezygnuję chyba z dotychczasowych procedur. Skieruję się w stronę ekspresowych odżywek na bazie silikonów i ewentualnie jednej maski tygodniowo... A z wypadaniem już po prostu się poddałam, choć nadal regularnie wcieram wcierki i zażywam suplementy.
Nieszka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-14, 11:40   #75
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nieszka__ Pokaż wiadomość
Problemów z wypadaniem nigdy wcześniej nie miałam, każdy mi gada, że po prostu za dużo stosuję na łeb.
Wiesz, ze w tych slowach moze tkwic ziarno prawdy.
W kwestii wypadania - dziewczyny na watkach pielegnacyjnych czesto doradzaja zrobienie badan. Czasem moze byc podloze hormonalne.
Moze sprobuj program minimum przez jakis czas.
Albo porowatosc ci sie zmienila i wlosy juz nie reaguja na to co wczesniej lubily.
Nie mam pomyslu. Napisz czego uzywasz.
Stary 2014-12-14, 12:14   #76
Nieszka__
Zadomowienie

Cytat:
Wiesz, ze w tych slowach moze tkwic ziarno prawdy.
W kwestii wypadania - dziewczyny na watkach pielegnacyjnych czesto doradzaja zrobienie badan. Czasem moze byc podloze hormonalne.
Moze sprobuj program minimum przez jakis czas.
Albo porowatosc ci sie zmienila i wlosy juz nie reaguja na to co wczesniej lubily.
Nie mam pomyslu. Napisz czego uzywasz.

Obecnie. Olejuję dwa razy w tygodniu sezamem. Na skalp łopian z GP na wypadanie dwa razy w tygodniu. Codziennie Jantar: 3 tygodnie wcierania, kilka dni przerwy i na nowo. Myję Pottersem aloesowym lub melisowym, skalp szamponem z GP. Maskę NaturVital aloes obecnie testuję, poprzednio używałam granatowej wersji i byłam jako tako zadowolona. Maski używam z 3 razy w tygodniu. Zamiennie keratynowy Biovax (zupełnie się nie sprawdza, używam tylko żeby zużyć, lepiej było z wersją z proteinami mlecznymi) Odżywka Alterra bądź Farmona z żeń szeniem. Czasem kremowanie oliwkową Isaną. Stylizacja to żele i pianka z Welli podwójna objętość - ta ostatnia sprawdza się najlepiej, niestety na krótko. Ogólnie mam problem ze stylizatorami.

Mam zamiaj pójść na bezpłatne badanie skóry głowy - potem zapiszę się do dermatologa. Jeśli nie znajdę rozwiązania to zwrócę uwagę na te hormony - do kogo się z tym kierować?
Stary 2014-12-14, 12:39   #77
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Obecnie. Olejuję dwa razy w tygodniu sezamem. Na skalp łopian z GP na wypadanie dwa razy w tygodniu. Codziennie Jantar: 3 tygodnie wcierania, kilka dni przerwy i na nowo. Myję Pottersem aloesowym lub melisowym, skalp szamponem z GP. Maskę NaturVital aloes obecnie testuję, poprzednio używałam granatowej wersji i byłam jako tako zadowolona. Maski używam z 3 razy w tygodniu. Zamiennie keratynowy Biovax (zupełnie się nie sprawdza, używam tylko żeby zużyć, lepiej było z wersją z proteinami mlecznymi) Odżywka Alterra bądź Farmona z żeń szeniem. Czasem kremowanie oliwkową Isaną. Stylizacja to żele i pianka z Welli podwójna objętość - ta ostatnia sprawdza się najlepiej, niestety na krótko. Ogólnie mam problem ze stylizatorami.

Mam zamiaj pójść na bezpłatne badanie skóry głowy - potem zapiszę się do dermatologa. Jeśli nie znajdę rozwiązania to zwrócę uwagę na te hormony - do kogo się z tym kierować?
Bogato.
Badania hormonalne chyba zleca endokrynolog, a czy skierowanie osobne jest potrzebne nie mam pojecia. Nie mialam do czynienia z polska sluzba zdrowia juz z 10 lat. Chyba sie trzeba spytac lekarza ogolnego.
Zwrocilabym uwage na ten olejek lopianowy (?) wcierany w skalp. Mozliwe ze wzmozone wypadanie to od oleju kladzionego na skore glowy. Sama tak mialam, niestety, uzywalam Vatiki kokosowej, olejku lopianowego Nami i wlosy lecialy jak nieszczescie. Efekt odwrotny do zamierzonego. Nawet nie probowalam testowac olejkow hinduskich itp. Tylko wcierki na alkoholu.
Sprobowalabym obciac troche tej dobroci - olej i maska tylko raz w tygodniu np. Moze je przekarmiasz. A na czym polega problem ze stylizacja?
Stary 2014-12-14, 12:51   #78
chimay
Zakorzenienie

Cytat:

Oleje: czy kiedys widziałas po jakimś poprawę, czy używasz tego sezama "bo tak"?
Nie każda skora lubi albo potrzebuje olejow, czasem sobie mozna nimi zaszkodzic.

Maski i odżywki: czy dobrze rozumiem, ze myjesz wlosy odżywkami? To by tłumaczylo strąki. Poza tym używasz sporo protein: biovax, mrs Potters z aloesem, Farmona, więc stąd efekt miotły. Jakjaki produkt nie pasuje włosom, to się go wyrzuca, goli na nim nogi, albo xostawia do sprobowania na pozniej, a nie męczy na siłę.

Ja bym w ogole zostawila skore w spokoju, to wcieranie może albo powodować albo maskować problem.
Stary 2014-12-14, 18:59   #79
Nieszka__
Zadomowienie

Cytat:
Bogato.
Badania hormonalne chyba zleca endokrynolog, a czy skierowanie osobne jest potrzebne nie mam pojecia. Nie mialam do czynienia z polska sluzba zdrowia juz z 10 lat. Chyba sie trzeba spytac lekarza ogolnego.
Zwrocilabym uwage na ten olejek lopianowy (?) wcierany w skalp. Mozliwe ze wzmozone wypadanie to od oleju kladzionego na skore glowy. Sama tak mialam, niestety, uzywalam Vatiki kokosowej, olejku lopianowego Nami i wlosy lecialy jak nieszczescie. Efekt odwrotny do zamierzonego. Nawet nie probowalam testowac olejkow hinduskich itp. Tylko wcierki na alkoholu.
Sprobowalabym obciac troche tej dobroci - olej i maska tylko raz w tygodniu np. Moze je przekarmiasz. A na czym polega problem ze stylizacja?
Cytat:
Oleje: czy kiedys widziałas po jakimś poprawę, czy używasz tego sezama "bo tak"?
Nie każda skora lubi albo potrzebuje olejow, czasem sobie mozna nimi zaszkodzic.

Maski i odżywki: czy dobrze rozumiem, ze myjesz wlosy odżywkami? To by tłumaczylo strąki. Poza tym używasz sporo protein: biovax, mrs Potters z aloesem, Farmona, więc stąd efekt miotły. Jakjaki produkt nie pasuje włosom, to się go wyrzuca, goli na nim nogi, albo xostawia do sprobowania na pozniej, a nie męczy na siłę.

Ja bym w ogole zostawila skore w spokoju, to wcieranie może albo powodować albo maskować problem.
Po winogronie widziałam na początku stylizacji poprawę. Potem było coś okropnego, więc przestałam. Sezam "bo tak", bo każdy trąbi, że należy olejować. Próbowałam też olej lniany, z orzechów włoskich, sezamowy. I tylko po winogronowym cokolwiek widziałam - pewnie dlatego, że wcześniej nie używałam nawet żadnej odżywki.

A znacie jakąś odżywkę do mycia bez protein w składzie? Bo Biovaxa ogólnie stosuję bardzo rzadko, Farmonę też. Głównie Alterrę i jakąś maskę emolientową na co dzień.

Naprawdę dać skórze głowy po prostu spokój? Może i dobry pomysł. Teraz zastanawiam się nad tym na poważnie... Pamiętam, że jak wtarłam nawet kozieradkę, to włosy zaczęły wypadać bardziej podczas mycia.

Więc nic nie wcierać, na co dzień jakaś lekka odżywka na chwilkę co najwyżej, maska raz w tygodniu. Myślę o silikonowych - maskę z Garniera Oleo Repair kupię chyba. A proteiny? Ani trochę ich nie używać?

I co jeśli pojawił się także problem ze swędzeniem skóry głowy?

Edytowane przez Nieszka__
Czas edycji: 2014-12-14 o 19:02

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-14, 20:41   #80
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Po winogronie widziałam na początku stylizacji poprawę. Potem było coś okropnego, więc przestałam. Sezam "bo tak", bo każdy trąbi, że należy olejować. Próbowałam też olej lniany, z orzechów włoskich, sezamowy. I tylko po winogronowym cokolwiek widziałam - pewnie dlatego, że wcześniej nie używałam nawet żadnej odżywki.

A znacie jakąś odżywkę do mycia bez protein w składzie? Bo Biovaxa ogólnie stosuję bardzo rzadko, Farmonę też. Głównie Alterrę i jakąś maskę emolientową na co dzień.

Naprawdę dać skórze głowy po prostu spokój? Może i dobry pomysł. Teraz zastanawiam się nad tym na poważnie... Pamiętam, że jak wtarłam nawet kozieradkę, to włosy zaczęły wypadać bardziej podczas mycia.

Więc nic nie wcierać, na co dzień jakaś lekka odżywka na chwilkę co najwyżej, maska raz w tygodniu. Myślę o silikonowych - maskę z Garniera Oleo Repair kupię chyba. A proteiny? Ani trochę ich nie używać?

I co jeśli pojawił się także problem ze swędzeniem skóry głowy?

Olejowac należy, jak włosy to lubią i widać efekt. Jak po przetestowaniu różnych olejów efektów brak, to trzeba sobie darować, to wcale nie jest metoda dla każdego.
Czemu myjesz odżywką, skoro masz strąki, brak oczyszczania może je powodować.
Bez protein i do mycia to np hegron, zielona placenta litrowa, mrs potters z arniką.

A kto w ogole powiedział, że na skorę glowy trzeba coś kłaść? Jeśli Cię swędzi, tp najbezpieczniej będzie zrobić żel z siemienia lnianego.
Co do pytania o czestotliwosc stosowania protein, to każdy musi sam u siebie wypracować swoją.
Stary 2014-12-16, 18:27   #81
Nieszka__
Zadomowienie

Cytat:
Olejowac należy, jak włosy to lubią i widać efekt. Jak po przetestowaniu różnych olejów efektów brak, to trzeba sobie darować, to wcale nie jest metoda dla każdego.
Czemu myjesz odżywką, skoro masz strąki, brak oczyszczania może je powodować.
Bez protein i do mycia to np hegron, zielona placenta litrowa, mrs potters z arniką.

A kto w ogole powiedział, że na skorę glowy trzeba coś kłaść? Jeśli Cię swędzi, tp najbezpieczniej będzie zrobić żel z siemienia lnianego.
Co do pytania o czestotliwosc stosowania protein, to każdy musi sam u siebie wypracować swoją.
Mimo wszystko ślepo wierzyłam w to, że dla każdego i że trzeba po prostu znaleźć olej, który będzie odpowiadał włosom.
Myję włosy odżywką, gdyż nie chcę ich codziennie traktować szamponem. Rypacz raz na tydzień stosuję.

Co to jest ta zielona litrowa placenta?
Stary 2014-12-16, 20:42   #82
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Mimo wszystko ślepo wierzyłam w to, że dla każdego i że trzeba po prostu znaleźć olej, który będzie odpowiadał włosom.
Myję włosy odżywką, gdyż nie chcę ich codziennie traktować szamponem. Rypacz raz na tydzień stosuję.

Co to jest ta zielona litrowa placenta?
Niekoniecznie, ja przetestowałam około 20 przez 2 lata i żaden moim włosom nie pasował. Ale Ty miałaś mniej, może jakiś Ci jeszcze posłuży.

A szampon Ci jakoś szkodził, ze z niego zrezygnowałaś? Piszesz, że masz problem ze strąkami, ta metoda może go nasilać, zwłaszcza jeśli wczesniej tego problemu nie było.

Placenta Serical zwana tez błędnie Kallosem placentą.
Stary 2014-12-18, 19:44   #83
Nieszka__
Zadomowienie

Poszłam dzisiaj na bezpłatne badanie skóry głowy i włosów (u fryzjerki). Cóż, może to wielce profesjonalne nie było, ale zawsze coś A więc, mam strasznie (zatkane pory/mieszki włosowe czy coś w tym stylu), przy każdym wyrastającym włosie widziałam w zbliżeniu białą powłoczkę - fryzjerka poleciła mi szampon oczyszczający, ale tylko ten fryzjerski, bo drogeryjne, cytuję, "nie nadają się." Poza tym mimo iż staram się dbać o moje kręcone włosy, to na długości okazały się przesuszone. Ogólnie olejuję, używam masek i odżywek od dwóch lat. Fryzjerka podsumowała to zdaniem "za słabe kosmetyki."

Owszem, drogich kosmetyków nie używam. Biovaxy, Bingo, Alterra, NaturalVital. Ale czy one naprawdę w istocie nic nie dają? Lepiej zainwestować w jedną droższą maskę i stosować ją rzadziej?
Stary 2014-12-21, 07:20   #84
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Poszłam dzisiaj na bezpłatne badanie skóry głowy i włosów (u fryzjerki). Cóż, może to wielce profesjonalne nie było, ale zawsze coś A więc, mam strasznie (zatkane pory/mieszki włosowe czy coś w tym stylu), przy każdym wyrastającym włosie widziałam w zbliżeniu białą powłoczkę - fryzjerka poleciła mi szampon oczyszczający, ale tylko ten fryzjerski, bo drogeryjne, cytuję, "nie nadają się." Poza tym mimo iż staram się dbać o moje kręcone włosy, to na długości okazały się przesuszone. Ogólnie olejuję, używam masek i odżywek od dwóch lat. Fryzjerka podsumowała to zdaniem "za słabe kosmetyki.

Owszem, drogich kosmetyków nie używam. Biovaxy, Bingo, Alterra, NaturalVital. Ale czy one naprawdę w istocie nic nie dają? Lepiej zainwestować w jedną droższą maskę i stosować ją rzadziej?
Na taką skorę dobrze działa profesjonalny 3etapowy peeling u fryzjera, w domu przy pomocy kawy czy cukru nie osiągnie się takiego efektu. Sama mam taki w planach. Na temat szamponu się nie wypowiem, bo nie znam tego typu produktow.

Niektore włosy są po prostu suche z natury i trzeba dużo wysiłku, żeby je utrzymać w dobrej kondycji. U Ciebie wcale to nie musi być wina kosmetykow.
Ja jestem zdania, że za jakość przeważnie trzeba zapłacić, ale też nie zawsze wysoka cena gwarantuje dobrą jakość. Poczytaj sobie opinie na KWC tych droższych, fryzjerskich kosmetykow, też nie zawsze są pozytywne. Po prostu trzeba trafić w swoje produkty i też obserwować włosy, bo preferencje się zmieniają. Dla mnie Natur Vital była kiedyś ulubioną maską, teraz bym jej za dopłatą nie chciała.

Byłaś na forum kręconych? Co Ci tam radzą?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości