III trymestr !!! O mój Boże, jeszcze trochę i urodzę. Wrześniówki 2014 cz.5 - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-17, 19:33   #61
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Dot.: III trymestr !!! O mój Boże, jeszcze trochę i urodzę. Wrześniówki 2014 cz.5

Cytat:
Napisane przez Niestabilna Pokaż wiadomość
Ja stawiam na kosmetyki hipp teraz wyszla niwa seria ale mysle jeszcze nad Bübschen (chyba tak to sie pisze) pieluszki raczej pampers albo z drogerii Müller ich firmowe bo maja bardzo dobre opinie co do chusteczek nie mam pojecia, ale raczej moja odp to bardziej do mam z niemiec heheh

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ja kosmetyki na razie wszystko z bubschen będę mieć, pampersy z pampersa, chusteczki z ... Nie wiem czego. Pójdę do mullera i poogladam co jest, może też z pampersa może hipp

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 19:34   #62
Misstic
Wtajemniczenie

Dot.: III trymestr !!! O mój Boże, jeszcze trochę i urodzę. Wrześniówki 2014 cz.5

Agness2011 ja tez nie kupie duzo tym bardziej ze zawsze jak cos maz moze podejsc i kupic.
Ja na poczatek zamierzam zakupic dwa opakowania pieluszek (bo sa pakowane po 28szt), jeden plyn do kapieli i ten 3-pak chusteczek tiffi. Na razie tyle, jak sie sprawdzi to zakupimy kolejne

Kocham Cię Mężu
http://s3.suwaczek.com/20130713580113.png

Nasza Roksanka jest już na świecie
15.09.14r.
Kochamy cię nad życie
Misstic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 19:36   #63
Latte88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Misstic Pokaż wiadomość
Zosiu te grzaneczki i kurczaczka to ci chyba ukradne
Przegladalas kochana tego bloga?
Ja tez na poczatku chcialam postawic na nivea a potem przejsc na babydream ale po zapoznaniu sie ze skladem odrazu wybiore ten rossmanowski kosmetyk.
A i na jakie zmiany przekabacasz mezulka?

Madziu hipp tez ma bardzo dobre opinie
Nie przeglądałam bloga ale zabrałam dane z otoczenia. Johnson niestety bardzo często uczula podobnie jak bambino które co najśmieszniejsze jest pod Nivea
Ani grzanek ani kurczaka juz nie ma przykro mi ale zrobię dla Ciebie jak przyjedziesz
Zmiany duże, ale nie takie od dziś tylko na przyszłość
Latte88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 19:50   #64
Misstic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Latte88 Pokaż wiadomość
Nie przeglądałam bloga ale zabrałam dane z otoczenia. Johnson niestety bardzo często uczula podobnie jak bambino które co najśmieszniejsze jest pod Nivea
Ani grzanek ani kurczaka juz nie ma przykro mi ale zrobię dla Ciebie jak przyjedziesz
Szkoda ze juz wszystko zjedzone hehe zartuje oby na zdrowko wam poszlo
A co do tych kosmetykow to polecam ci tego bloga, bo wiem ze zalezy ci na uzywaniu jak najmniejszej ilosci chemii w produktach a ta autorka ladnie wszystko rozpisuje.

Kocham Cię Mężu

15.09.14r.
Kochamy cię nad życie
Stary 2014-06-17, 19:50   #65
Denaris
Rozeznanie

Misstic ostatnio sprawdzałam ceny i Dada wychodzi cenowo tak samo jak pampers i ja osobiście skłaniam się do pampkow i ew. Chce sprawdzić te z Rossmana jeszcze, są tańsze i noz się sprawdza.

Paulina zrobiłaś mi smaka na borówki mhhh

Sent from my Lumia 610 using Tapatalk
Stary 2014-06-17, 19:50   #66
małaPaulina
Wtajemniczenie

Cytat:
hmm juz jestem ciekawa co to za zmiany
ja juz Tztowi powiedzialam ze skoro ze mna jest w ciazy to moglby z pewnych rzeczy rezygnowac tak jak ja musze... w sobote idziemy na impreze i powiedzialam ze jak bede chciala juz isc to idziemy,bo ja sama wracac na pewno nie bede a ze jestem zmeczona ostatnio to dlugo nie wysiedze

jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm)
małaPaulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 19:53   #67
jenny1234
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agness2011 Pokaż wiadomość
jenny1234 też upatrzyłam właśnie to łóżeczko z szufladą od tego sprzedawcy - i podobnie osobno chcę kupić materac, bo jakoś nie mam przekonania do materaca kokos-pianka-gryka... Jak oceniasz jego jakość? Może być? Ja się trochę bałam, że pomacać nie będę mogła przed zakupem... W sumie to bym już je zamówiła, ale czekam jeszcze na informację, czy może uda nam się "w spadku" łóżeczko dostać

Misstic ja podobnie mam zamiar kupić chusteczki i pieluszki z Biedronki a kosmetyki z Babydream z Rossmanna i tak nie kupię tego dużo bo jeśli młoda na coś źle będzie reagować to trzeba będzie zmienić...

co do łóżeczka, my jesteśmy mega zadowoleni... cena super, śliczny kolor i stabilne. Bardzo podobają mi się takie skromne, tradycyjne łóżeczka, bez wymysłów.
Materac kupujemy oddzielnie tak jak pisałam, ale nie wiem jeszcze jaki. Szwagierka cos wspominała mi o gryce i kokosie, że to ponoć dobre. Może i skusimy się na ten sam materac co oni

co do kosmetyków:
moje typy to:
-chusteczki dada
- pampersy new born na poczatek a potem dada
-oliwka i płyn do kąpieli + kremik na buźkę albo baby dream albo hipp... ciągle się waham ale chyba kupie baby dream jednak

dziewczyny co na odparzenia proponujecie? póki co kupiłam sudocrem jak był w biedronce po 18 zł.
Kuzynka używa go od urodzenia do dziś więc już jakieś 8 miesięcy i jest zadowolona.

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,
Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę,
Jestem przy Tobie od pierwszego grama,
Tyś moje dziecko, a ja...
Twoja mama

12.09.2014
20.02.2017

czekamy.... 13.10.2021
jenny1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 19:56   #68
małaPaulina
Wtajemniczenie

ja mam ten materacyk gryka i kokos

Denaris tez sobie narobilam ochoty ale przeciez nie kupię za taką cenę

jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm)
małaPaulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 19:56   #69
Latte88
Zakorzenienie

Cytat:
Szkoda ze juz wszystko zjedzone hehe zartuje oby na zdrowko wam poszlo
A co do tych kosmetykow to polecam ci tego bloga, bo wiem ze zalezy ci na uzywaniu jak najmniejszej ilosci chemii w produktach a ta autorka ladnie wszystko rozpisuje.
Sprawdzę ten temat na pewno Chociaz mocno skłaniam się ku naturalnym metodom

Cytat:
Napisane przez małaPaulina Pokaż wiadomość
hmm juz jestem ciekawa co to za zmiany
ja juz Tztowi powiedzialam ze skoro ze mna jest w ciazy to moglby z pewnych rzeczy rezygnowac tak jak ja musze... w sobote idziemy na impreze i powiedzialam ze jak bede chciala juz isc to idziemy,bo ja sama wracac na pewno nie bede a ze jestem zmeczona ostatnio to dlugo nie wysiedze
Zmiany na przyszłość zawodowe, chlopek mi się marnuje, ciężka praca ratownika medycznego, ma predyspozycje na kierownika albo jakiegoś dyrektora, ale ostatnio wiara mu padła, a pp takich akcjach jak wczoraj ( dwóch chłopców się utopiło) to ja przeżywam razem z nim.
Rozumiem doskonale Ciebie, ja sama ostatnio padam o 24 i długie siedzenie nie dla mnie, a jak zaczynam ziewac to głupio mi jak cholera
Stary 2014-06-17, 19:59   #70
Denaris
Rozeznanie

Paulina oby się posłuchał, a jak nie to bacik

Bylam dziś w lumpku i wygrzebalam 4 pary spodenek dla małego, do tego dostałam 3 dodatkowe w gratisie. kazde wyglada jak nowe

Stary 2014-06-17, 20:00   #71
Niestabilna
Wtajemniczenie

My łóżeczka jeszcze nie mamyy sprzatneli nam aukcje i wiec muszę na nowo szukać. Ale tz powiedział ze on chce pieniądze z nadgodzin przeznaczyc na pokój dla Justka. I nie mam pojęcia co robić. Co raz bardziej nie wiem co jak i kiedy masakra jakaś.

Stary 2014-06-17, 20:01   #72
Misstic
Wtajemniczenie

Denaris kochana a gdzie patrzylas na ceny? Bo ja na razie tylko w tesco jezeli chodzi o firme pampers i tam maja strasznie drogo.. ale moze np w kauflandzie bedzie taniej.. rozejrze sie jeszcze
A o rossmanowskich tez slyszalam dobre opinie wlasnie tak samo jak o Dada.
Gubie sie jeszcze troche na ktore pieluszki postawic ale sklaniam sie do tych biedronkowych jednak

Jenny ja na odparzenia zamierzam stosowac linomag i podobno w tej paczuszce co sie w szpitalu dostaje jest probka tego sudocremu to moze uzyje, zobaczymy

Kocham Cię Mężu

15.09.14r.
Kochamy cię nad życie

Edytowane przez Misstic
Czas edycji: 2014-06-17 o 20:03
Stary 2014-06-17, 20:01   #73
Aliszcze
Zakorzenienie

ja zastosuję to, co przy pierwszym dziecku, czyli Nivea, zobaczę, czy młodszej też podpasuje. A ostatnio kupiłam płyn do kąpieli w Biedronce dla dzieci dla młodej (płyn dla starszych, nie dla niemowlaków). Ślicznie pachnie truskawką, ale niestety młoda dostała wysypki po nim, a ona z tych, co nie ma problemów z kosmetykami (jedynie na tescowe pieluszki i chusteczki była uczulona).

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 20:07   #74
Niestabilna
Wtajemniczenie

Jestem ciekawa jak tam Asia19x

Stary 2014-06-17, 20:11   #75
martek
Raczkowanie

Cytat:
Dziele się
mniam, mnaim idę też coś upichcić
Jeśli chodzi o kosmetyki to byłam napalona na oilatum, ale po przeczytanie tego bloga Sroki, o którym piszecie darowała sobie i mam zamiar zaopatrzyć się w hippa. Pieluszki na początek na pewno pampers newborn, potem się zobaczy, a do pupki sudocrem i alantan, sudocrem jest wg mnie genialny na wszelkie kłopoty skórne chusteczki - prawdopodobnie fntastyczne w składzie z netto

http://www.suwaczek.pl/cache/e690f5bba1.png

Edytowane przez martek
Czas edycji: 2014-06-17 o 20:12
martek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 20:12   #76
Latte88
Zakorzenienie

Cytat:

Tez o niej myślę co i jak.. Mam nadzieje, ze wszystko jest dobrze.

Cytat:
Napisane przez martek Pokaż wiadomość
mniam, mnaim idę też coś upichcić
Jeśli chodzi o kosmetyki to byłam napalona na oilatum, ale po przeczytanie tego bloga Sroki, o którym piszecie darowała sobie i mam zamiar zaopatrzyć się w hippa. Pieluszki na początek na pewno pampers newborn, potem się zobaczy, a do pupki sudocrem i alantan, sudocrem jest wg mnie genialny na wszelkie kłopoty skórne
Stary 2014-06-17, 20:15   #77
ircha06
Raczkowanie

Cytat:

No właśnie, mam nadzieję, że u niej wszystko wporząsiu
Moja koleżanka ostatnio mówiła, że na początku miała pieluszki Pampersa, potem się przerzuciła na rossmanowskie i sobie chwali.
Latte, narobiłaś mi ochoty na grzanki i właśnie dwie zrobiłam sobie w tosterze z dżemikiem Mmmm
ircha06 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 20:17   #78
Niestabilna
Wtajemniczenie

Aaaaa wiecie co ... dzisiaj wracamy u tz z miasta i kolo naazego domu na łące stoi mala cysterna na wode i mowie do M patrz to przecież dla krów... wjechalismy na podworka a tam krowy obok. ... niech to ... nie dość ze o 5 budzi kogut to i jeszcze teraz krowy będą nam "prawie" pod oknem muczec hehe
Kocham życie na wsi

Stary 2014-06-17, 20:17   #79
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:

też o niej myślę...

przegladam w necie meble do pokoju dla mojej 3-latki i oczopląsu dostaje. Już nie wiem, co kupić, jak urządzić jej pokój, najchętniej to bym wynajęła projektanta wnętrz....no ale taniej wyjdzie bez projektanta

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-17, 20:19   #80
201610121609
Konto usunięte

No i jestem

Byliśmy kupić jeszcze komodę do salonu bo juz długo planowaliśmy no i na obiedzie u teściów tyle naskrobałyście, ze jestem zadowolona bo lubię tu czytać niestety nie pocytuje :p
Co do kosmetyków to ja Wam powiem, ze łapie co mi w ręce wpadnie pieluszki na pewno pampersa i chusteczki tez wzięłam od nich...myśle, ze nie uczulą a jeśli to wtedy zacznę sie martwić możecie mnie tu wyklnąć ale np nie sugeruje sie składem chemicznym bo nie chce tez jakos bardzo, ze tak to nazwę, jałowo wychowywać malutkiej no chyba, ze cos sie zacznie dziać ze skóra...ale chodzi mi bardziej o to ze chce ja uodparniac od razu mam tez płyn johnsona dla noworodków i maść bephanten czy jakos tam musze jeszcze dokupić jakies kremy i inne takie

201610121609 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 20:20   #81
Misstic
Wtajemniczenie

Oby z Asia wszystko bylo ok.. musi byc kurde!

No i narobilyscie mi zamieszania w glowie z tymi pieluszkami pampers new born.. naprawde sa takie fajne?

Kocham Cię Mężu

15.09.14r.
Kochamy cię nad życie
Stary 2014-06-17, 20:23   #82
Niestabilna
Wtajemniczenie

Cytat:

No i narobilyscie mi zamieszania w glowie z tymi pieluszkami pampers new born.. naprawde sa takie fajne?
Nie wiem :P hihi podejrzewam ze to indywidualna sprawa. Sama jeszcze nie wiem jakie tto bardziej tz sue u nas nastawil na pampersy

Stary 2014-06-17, 20:23   #83
NATALUSIA14
Rozeznanie

Witam się na nowym wątku

Cytat:

Szczerze mówiąc wracając z miasta z Tż miałam nadzieję że jak siądę do kompa by Was nadrobić to że Asia już będzie, że już wróciła, i że wszystko ok.

Zyga dziękuję za linka i sprzedawca jeszcze z mojego miasta

Ślub: 28.08.2010
Emma jest z nami 15.09.2014

NATALUSIA14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 20:34   #84
agness2011
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jenny1234 Pokaż wiadomość
co do łóżeczka, my jesteśmy mega zadowoleni... cena super, śliczny kolor i stabilne. Bardzo podobają mi się takie skromne, tradycyjne łóżeczka, bez wymysłów.
Materac kupujemy oddzielnie tak jak pisałam, ale nie wiem jeszcze jaki. Szwagierka cos wspominała mi o gryce i kokosie, że to ponoć dobre. Może i skusimy się na ten sam materac co oni

co do kosmetyków:
moje typy to:
-chusteczki dada
- pampersy new born na poczatek a potem dada
-oliwka i płyn do kąpieli + kremik na buźkę albo baby dream albo hipp... ciągle się waham ale chyba kupie baby dream jednak

dziewczyny co na odparzenia proponujecie? póki co kupiłam sudocrem jak był w biedronce po 18 zł.
Kuzynka używa go od urodzenia do dziś więc już jakieś 8 miesięcy i jest zadowolona.
jenny1234 dziękuję za informację w takim razie zaufam Twojej opinii i w razie czego też będę te zamawiała. A co do materaca, to ja się skłaniam do lateksowo-kokosowego:
http://allegro.pl/vitmat-coco-baby-m...319620044.html
lub
http://allegro.pl/materac-lateksowo-...307553321.html
Trochę kosztuje, ale z tego co czytałam, to powinien być to dobry wybór. Osobiście wolę kupić używany wózek i ubranka czy na czymś innym zaoszczędzić. A akurat na materacu to maleńka jednak trochę czasu spędzi.

Jeśli chodzi o odparzenia, to ostatnio w mojej szkole rodzenia z położną rozmawiałyśmy na ten temat i mówiła, że sudocrem owszem dobry, ale dopiero jak już będą odparzenia, a zapobiegawczo polecają np. linomag (z tego co pamiętam zielony). Mówiła, że jeśli od początku skóra się przyzwyczai do sudocremu, to w razie pojawienia się odparzeń już on nie pomoże... Myślę, że coś w tym może być.

Cytat:
Napisane przez Denaris Pokaż wiadomość
Paulina oby się posłuchał, a jak nie to bacik

Bylam dziś w lumpku i wygrzebalam 4 pary spodenek dla małego, do tego dostałam 3 dodatkowe w gratisie. kazde wyglada jak nowe

za udane zakupy! Ja się też muszę wybrać się na poszukiwania ubranek w lumpkach.
agness2011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 20:38   #85
Mo_onika_ika
Rozeznanie

No ja właśnie siedzę na łóżku i oglądam meczyk Zjadłam monte i co? Doświadczam kopniaczków nad pępkiem a Mały odbija się gdzieś od odbytu? Koszmarne uczucie
I wysłałam dzisiaj totka i czekam na wyniki Może coś trafię

Mój kalendarz ciąży
http://bellybestfriend.pl/graph/d837...d1859748377dae
Mo_onika_ika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 20:38   #86
agness2011
Raczkowanie

Cytat:

Misstic nie przejmuj się - podobno każde, dosłownie każde pieluszki mogą nie podpasować dziecku, więc zawsze można kupić paczkę takich i takich i przetestować jedne i drugie A słyszałam jeszcze, że i nawet firma, która miała pieluszki fajne w jednym rozmiarze, w innym może już nie pasować, bo np. będzie coś przeciekało... Ile w tym prawdy to pewnie przekonam się dopiero po porodzie
agness2011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 20:48   #87
martek
Raczkowanie

Cytat:

Wszystkie moje znajome ich używały i były zadowolone, mam nadzieję,że będę i ja są podobno bardzo delikatne dla pupy, szczelne i chłonne
agness- masz rację, sudocrem tylko jeśli pojawi się stan zapalny, natomiast do zapobiegania jest zbyt mocny, wystarczy kremik

http://www.suwaczek.pl/cache/e690f5bba1.png
martek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 20:50   #88
201610121609
Konto usunięte

Tez byłam pewna, ze Asia juz będzie...moze ja profilaktycznie zatrzymali...no kurde na pewno jest dobrze

201610121609 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 21:02   #89
ZygaEffka
Zadomowienie

Ok nadrobiłam ufff
Wątek super i witam się tak ogólnie hihi

dziewczyny byłam w tym sklepie Akpolbaby i jeśli macie go w swoim mieście to polecam wystartować tam po Pampersy bo cena jest superowa 48 zł za 78 sztuk newborny premium care ! ja wzięłam jedną paczkę 1 i 2 bo podobno dzieciaczki szybko wyrastają z 1 i obok była biedra i wzięłam paczuszkę Dada "1" i powiem wam że cenowo wychodzi troszeczkę drożej na Dadzie a i jak je rozpakowałam to śmierdzą takim produkcyjnym czymś a te pampki to taka sama oliweczka tak więc jak się uda to będę zawsze czatować na promocję w tym sklepie bo cenę mają stałą od dawna i ma się utrzymać jak nie stanieć , no chyba że nie będę miała jak ich kupić a będę akurat w biedrze to Dada też jest na mojej liście .
Co do chusteczek mam sporo Jhonsona i mam nadzieję że jej nie uczulą bo mam chyba z 800 sztuk tak zaszalałam z promocjami najwyżej będę nimi kurze wycierać hihi

Zaszalałam i zjadłam przed chwilą kogel mogel z 3 jaj ... aż boję się przeczytać czy surowe jaja to dobre rozwiązanie w ciąży

A i miałam pisać że nie polecam chusteczek baby dream , kupiłam razem z plastikowym pudełkiem i co drugą wyciągam i jest sucha , więc albo trafiłam na takie opakowanie albo takie już są . Otworzyłam celowo żeby przetestować i cieszę się że więcej nie kupiłam .
nasz kawałek nieba

Edytowane przez ZygaEffka
Czas edycji: 2014-06-17 o 21:28
ZygaEffka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 21:10   #90
Simran86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agness2011 Pokaż wiadomość
jenny1234 dziękuję za informację w takim razie zaufam Twojej opinii i w razie czego też będę te zamawiała. A co do materaca, to ja się skłaniam do lateksowo-kokosowego:
http://allegro.pl/vitmat-coco-baby-m...319620044.html
lub
http://allegro.pl/materac-lateksowo-...307553321.html
Trochę kosztuje, ale z tego co czytałam, to powinien być to dobry wybór. Osobiście wolę kupić używany wózek i ubranka czy na czymś innym zaoszczędzić. A akurat na materacu to maleńka jednak trochę czasu spędzi.

Jeśli chodzi o odparzenia, to ostatnio w mojej szkole rodzenia z położną rozmawiałyśmy na ten temat i mówiła, że sudocrem owszem dobry, ale dopiero jak już będą odparzenia, a zapobiegawczo polecają np. linomag (z tego co pamiętam zielony). Mówiła, że jeśli od początku skóra się przyzwyczai do sudocremu, to w razie pojawienia się odparzeń już on nie pomoże... Myślę, że coś w tym może być.

za udane zakupy! Ja się też muszę wybrać się na poszukiwania ubranek w lumpkach.
Co do kremów to nasza polożna mówiła to samo. Sudokrem dopiero jak te odparzenia się pojawią. Witam się w pięknym nowym wątku ja już leże w łóżku i zaraz idę spać bo jutro wizyta na 8 dobrej nocy życzymy:-*
Simran86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości