![]() |
#61 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jedzenie mojej bobaski
Cytat:
W tym kubusiu którego zgooglowałaś, w składzie jest syrop glukozowo-fruktozowy. To sztuczny cukier, bardzo słodki. Nie jest nawet napisane, ile tego cukru - więc prawdopodobnie dużo. Wartości odżywcze w 100 ml soku: 12 gram cukru. 12 gram wg. googli to jest stołowa łyżka cukru. Czyli dając dziecku szklankę kubusia, dajesz mu dwie i pół stołowej łyżki cukru. Gdybyś tyle dała do herbaty, to byłaby słodka to obrzydzenia. A w kubusiu tę słodkość równoważą sztucznym kwasem cytrynowym, więc aż takie słodkie to nie jest, mimo że cukru jest tam dużo za dużo. Na serio uważasz że to jest ok?
![]() |
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
przeciery i sok z zagęszczonego soku z: marchwi Mazurska (28%), bananów (14%) i jabłek (11%) , woda , syrop glukozowo-fruktozowy , regulator kwasowości - kwas cytrynowy , witamina C 2 chemiczne świństwa Nie ogarniam tak w ogóle - kaws cytrynowy i jeszcze witamina C dodawana? po kij? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46970027]Składniki przeciery i sok z zagęszczonego soku z: marchwi Mazurska (28%), bananów (14%) i jabłek (11%) , woda , syrop glukozowo-fruktozowy , regulator kwasowości - kwas cytrynowy , witamina C 2 chemiczne świństwa Nie ogarniam tak w ogóle - kaws cytrynowy i jeszcze witamina C dodawana? po kij?[/QUOTE] Witamina C jest bardzo wrażliwa na temperaturę - ta naturalna umarła w procesie pasteryzacji soku, więc dodają sztuczną żeby powiedziec "jakie to zdrowe, ma witamię"! To że wchłanialność tej witaminy jest prawie zerowa, nie ma znaczenia, witamina jest, można się reklamować ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
no jest mniej słodki,ale czy droższy? ja zwykle kupuję w granicach 2 zł za butelkę 220 ml ,kubuś chyba kosztuje niewiele mniej?
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
taaa cukier zabija
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Uff, cieszę się, że moja córka, poza Kubusiem lubi pomagać w przygotowaniu soku w domu. Sama pakuje jabłka, czeka aż obiorę i wytnę gniazda nasienne, wrzuca do sokowirówki i wypija szklankę soku.
Poza tym często kupuję gotowe soki warzywne, przecierowe. Zapewne wychodzi drożej niż jakbym robiła w domu, ale tutaj bywam już zbyt leniwa ![]()
![]() |
#67 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cukier nie zabija. Śmieciowej jakości cukier typu syrop glukozowo-fruktozowy jest natomiast bardzo szkodliwy. Szkoda że uważasz że małemu dziecku takie coś powinno się podawać. Słodycze jak najbardziej, ale przyzwoitej jakości, bez chemii, E109473829 i trutek na szczury.
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Roane, Izabela jest znana z tego,że uważa cukier za zdrowy
![]()
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2014-06-20 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więcej, jak jestem z młodą na co tygodniowych zakupach jedzeniowych to wręcz ją namawiam, żeby sobie coś słodkiego wybrała, bo ona nigdy nic nie chce. I o zgrozo zwykle kończy się na Kinder jaju albo serku Bakusiu. Jak by chciała to Kubusia też bym jej kupiła. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
Fanatyzm się szerzy
![]() Jakbym miała wystrzegać się wszystkiego co ZŁE to umarłabym z głodu. Same sok z jabłek i marchewek robicie? No chyba nie z takich naszpikowanych chemią ze sklepu! Piersi z kurczaka/indyka jecie? Na pewno za każdym razem kupujecie u gospodarza na wsi takiego co nie karmił paszami... Czerwoniutkie pomidorki z warzywniaka, włoszczyzna na której robicie bulion, mięso które potem dla zdrowia przygotowujecie na parze z warzywkami- wszystko to powstało dzięki preparatom chemicznym ale łatwiej się przełyka, bo na etykiecie nie ma w składzie syropu glukozowo-fruktozowego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja zwyczajnie wolę dbać o siebie czy dziecko.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
hahaha ale temat już kilka razy wałkowany, nudno powoli
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
Stokrotko, Izabela jest znana z tego, że ma postawę "ja kontra cały mamo-wizaż"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wystrzegam się wszystkiego co 'złe' bo muszę,nauczyłam się tego,dietę mam bardzo urozmaiconą,do tego smaczną ![]() Sok robię sama,jesli mam swoje warzywa/owoce ,jeśli nie -kupuję jednoniówki ,z resztą i tak pijamy zwykle wodę,kurczaka jemy czasem,swojskiego,z wolnego wybiegu.Pomidorki w sezonie,swoje albo krajowe po prostu,zimą nie kupuję,warzywa swoje zwykle. Z resztą,lepsze te pomidorki z warzywniaka niż bakuś czy kubuś,poza chemią mają inne wartości, a w kubusiu poza cukrem,syfem i sztuczną witaminą nie ma nic. To nie fanatyzm,to rozsądek,który karze mi dbać o to co jem,zamiast za jakiś czas latać po lekarzach z cukrzycą/wrzodami/rakiem jelita/nadciśnieniem itd.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2014-06-20 o 22:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46970548]Stokrotko, Izabela jest znana z tego, że ma postawę "ja kontra cały mamo-wizaż"
![]() ![]() mi czasami się wydaję jak wchodzę na wizaż że żyję na innej planecie ja na prawdę nie mam w swoim otoczeniu eko-fanatyków (noszenie, cukier jest bee itp) na serio nie czuje się ja-kontra inne mamy
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46970548]Stokrotko, Izabela jest znana z tego, że ma postawę "ja kontra cały mamo-wizaż"
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
A tak przy okazji przypomniał mi się brat mojej przyjaciółki, który razem z żoną zapadli na chorobę zwaną "ekożywienie za wszelką cenę" -jak niektórzy na tym wątku- i ich syn dłuuugo nie wiedział co to śmieciowe jedzenie. Teraz natomiast w wieku lat 12 codziennie przed szkołą zaopatruje się w "zdrowe" przekąski...
Także dziewczyny nie przesadzajcie, bo nie wyjdzie to Waszym dzieciom na zdrowie. Zdrowy rozsądek przede wszystkim! Raz na jakiś czas głupi Kubuś nikogo przecież nie zabije! Litości! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#79 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja mieszkam na wsi, są u nas plantacje, jak gospodarze zaczynają rozpylać opryski ( regularnie) to trzeba okna zamykać, bo powietrze nos podrażnia i w ustach czuć gorzki smak. A potem te piękne sałaty, pomidory i truskawki kupujesz w warzywniaku i się cieszysz że zdrowo jesz... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli rozumiem że nie słodzą i nie kupują produktów z cukrem w środku? to na prawdę dziwne bo u mnie supermarkety są pełne soczków, bakusiów itp i widać, że im to schodzi
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z mięsem gorzej. Z innymi warzywami również. Nie mam swojego ogrodu aby móc uprawiać to, co najlepsze. Kupuję chemię. Ale jeżeli mogę ograniczyć inną chemię, to dlaczego nie? ![]() Teraz będzie zgroza dla fanatyczek zdrowego jedzenia. Zdarzają się u nas w domu na obiad frytki, które dziecko zjada z apetytem. I nie, nie piekę w piekarniku, bo nienawidzę tych z piekarnika. Zdarza się czekolada i inne słodycze (jeden słodycz po obiedzie, ale babcia daje bez ograniczeń, niestety. i nie dam rady upilnować skoro mnie tam nie ma).
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja sama lubię słodkie,ale nie syfiaste.
![]() |
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
Acha, zapomniałam jeszcze dodać, że jestem okropną matką która pragnie zagłady dla swoich dzieci, bo pozwalam im niemalże codziennie na jakiegoś słodyczka... Co gorsza sama mam destrukcyjne zachowania, bo czasem jak mam ochotę to zabijam się czekoladą albo zabójczymi żelkami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
ale serio nudnoooo się robi,
stokrotka rzuć nowym tematem ![]() Cytat:
teraz będziesz musiała obiecać poprawę ![]()
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Ja znam. I zabroniłam podawać mojemu cokolwiek do jedzenia, co sama ugotowała (zupa to tona "warzywka", a można ugotować i bez tego).
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
pogadajmy o klazuli sumienia
![]()
![]() |
#89 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to frytki to też zło? muszę z moją poważnie porozmawiać bo ona nie lubi, jeszcze mi eko wyrośnie ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:51.