Dziecięca używana bielizna - zostawić dla dzieci, czy wyrzucić? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-26, 14:37   #61
grubella
BAN stały

Dot.: Dziecięca używana bielizna - zostawić dla dzieci, czy wyrzucić?

Cytat:
Napisane przez greenlemon Pokaż wiadomość
Ty masz swoje zdanie, ja mam swoje.
Mnie rodzice kochali i w używanych majtkach nie musiałam chodzić. Swoim dzieciom tez tego nie zrobię. Nawet bym nie wpadła na taki pomysł! Tym bardziej pomysłowość i skąpstwo Polaków mnie szokuje.
Przesadzasz. Oznaką miłości rodzicielskiej nowe majtki?
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-26, 15:18   #62
201604181004
Konto usunięte

dobra koniec dyskusji, przenosimy się tutaj, dajcie już Gomrze spokój
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post47053299
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-26, 15:22   #63
_Supernova_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Przesadzasz. Oznaką miłości rodzicielskiej nowe majtki?
_Supernova_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-26, 15:26   #64
Pritistajl
Raczkowanie

Obrzydliwe

wyrzuciłabym gacie i skarpety.

Jak ktoś dajmy na to zesra mi się na jabłko, to przecież mogę je porządnie wyszorować, gorąca woda, odkażanie. Nie zarażę się, będzie jak nowe, no ale jednak jakiś niesmak pozostaje.

Edytowane przez Pritistajl
Czas edycji: 2014-06-26 o 15:30
Pritistajl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-26, 15:36   #65
Jeannee
Zakorzenienie

Wyrzucić! Nie wyobrażam sobie innej opcji. Wolę kupić najtańsze w markecie na promocji za 0,99zł/sztuka z okropnym wzorem niż używane!
Jeannee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-26, 17:11   #66
Klarissa
Zakorzenienie

A ja zostawiam skarpetki ze starszego dziecka dla młodszego i nie wydaje mi sie, żebym nie kochała drugiego dziecka tylko dlatego, że nosi skarpetki po siostrze, szkoda mi ich wyrzucać, tym bardziej, że ja córce zawsze kupuję chłopięce komplety. Majtek nie zostawiam bo chłopak w dziewczęcych majtkach z kucykami pony albo hello kitty głupio by wyglądał
Stary 2014-06-26, 19:42   #67
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jeannee Pokaż wiadomość
Wyrzucić! Nie wyobrażam sobie innej opcji. Wolę kupić najtańsze w markecie na promocji za 0,99zł/sztuka z okropnym wzorem niż używane!
Ty tak, ale dziecko woli te fajniejsze bo tylko na to zwróci uwagę

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
Ale między majtkami i rajstopami jest różnica, nie sądzisz? Mam już swoje lata i 2 siostry, wychowałyśmy się w czasach gdy nie było sieciówek, a jednak majtki każda miała swoje... Pal licho skarpetki, do tej pory jak się odwiedzamy i zapomnę to mi użyczą swoich, normalna sprawa, ale majtki?
Nie chodzi o żaden konsumpcjonizm. Owszem, żal by było wydawać niebotyczne kwoty na bluzkę czy spodnie, których cena jest wielokrotnie za wysoka w stosunku do jakości, ale na boga, majtki? to koszt kilku złotych. Jasne gdybym przymierała głodem to wzięłabym wszystko jak leci, ale autorka chyba nie ma takich dylematów czy ugotować gar zupy czy kupić dziecku majtki
Mi szkoda było wyrzucać fajne kolorowe skarpetki po małej, tym bardziej, że założyła je kilka razy, koleżanki z młodszymi dziećmi chętnie zabierały, nikt nie widział w tym nic niestosownego Rozdmuchują co niektórzy temat niesamowicie rzeczywiście.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-26, 19:55   #68
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
A noszenie ubrań po rodzeństwie także zanegujecie? Przecież siostra może powiedzieć, oo masz rajstopy po mnie Czy obecnie ubrane kilka razy rzeczy się po prostu wywala i kupuje nowe? To bzdurne podejście jakkolwiek na to nie spojrzeć, nie tylko pod kątem oszczędności. Konsumpcjonizm w czystej postaci Ale sieciówki też muszą z czego żyć, racja.

ja pierdzielę co wy z tym "kilka razy i wyrzuca"?
Naprawdę to nie jest aż tak, że dziecko założy 5 razy ciuch i do wywalenia, bo urośnie Skarpetki dla dzieci są robione 3 lub 4 rozmiarami, HM czy Smyk mają np. 13-15, 16-18, 19-22, 23-26... to naprawdę starczy na trochę, tak od numeru 19-22 to spokojnie na rok i dłużej.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-26, 23:10   #69
grubella
BAN stały

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47057486]ja pierdzielę co wy z tym "kilka razy i wyrzuca"?
Naprawdę to nie jest aż tak, że dziecko założy 5 razy ciuch i do wywalenia, bo urośnie Skarpetki dla dzieci są robione 3 lub 4 rozmiarami, HM czy Smyk mają np. 13-15, 16-18, 19-22, 23-26... to naprawdę starczy na trochę, tak od numeru 19-22 to spokojnie na rok i dłużej.[/QUOTE]

Ale czasem się zmniejszają w praniu i naprawdę po jednym , dwóch razach prania dziecko nie nałoży już bo za małe.
Albo jak już pisałam ma dużo par i niektórych nie lubi bo albo kolorem nie pasują do reszty rzeczy, albo wzorek się nie podoba albo są zbyt grube bo zimowe, frotowe i nie chodzi.

Pewnie, że przyjemniej chodzić w nowych rzeczach, nawet nie po rodzeństwie.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-26, 23:45   #70
laisla
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47057486]ja pierdzielę co wy z tym "kilka razy i wyrzuca"?
Naprawdę to nie jest aż tak, że dziecko założy 5 razy ciuch i do wywalenia, bo urośnie Skarpetki dla dzieci są robione 3 lub 4 rozmiarami, HM czy Smyk mają np. 13-15, 16-18, 19-22, 23-26... to naprawdę starczy na trochę, tak od numeru 19-22 to spokojnie na rok i dłużej.[/QUOTE]

Częściowo masz rację bo w części swoich rzeczy córka chodziła latami, były takie, co to można powiedzieć rosły razem z nią (jakimś cudem, nie wiem jakim, ale były takie ).Ale były i takie, które albo jej się nie podobały, dostała na jakiś nietrafiony prezent albo były rzeczywiście kupione na styku i po kilku razach trzeba było coś z nimi zrobić A wyrzucać zupełnie dobrych rzeczy jakoś mi żal, może stąd, że ze mnie dziecko komuny i w dzieciństwie to miałam kiepski wybór w sklepach, pewnie to się jakoś rzuca na mózg na przyszłość i człowiek trochę ostrożniej podchodzi do wyrzucania dobrych ubrań i w ogóle marnowania tego, co niekoniecznie musi trafić od razu na śmietnik. Podobnie mam z jedzeniem zresztą, jak czytam, że coś trafiło od razu na śmietnik bo komuś nie posmakowało to dziwi mnie zawsze, że nie dał tego komuś innemu, któremu może by posmakowało albo nie wykombinował z tego czegoś zjadliwego bo jednak tak sobie wyrzucać gdy ktoś nad tym pracował albo gdzieś tam ludzie głodują ..takie mną dylematy targają

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2014-06-26 o 23:50
Stary 2014-06-27, 11:37   #71
Karinio
Zakorzenienie

Mnie dziwi jak ktoś daje komuś majtki czy piżame po swoim dziecku.Ja tak zostałam uraczona,chyba były nowe.Lecz i tak je wrzuciłam wraz z piżama,bo dzieciak chorowity.Nie mam pewności,że akurat w tej piżamie leżał w szpitalu z zapaleniem oskrzeli plus rota. To samo z ciuchami dotaje od bratówek,sorki wole iść do Primaniego nakupować koszulek po 1,50 i mam nowe a nie sprane szmaty. Stać mnie na nowe ciuchy.Ostatnio jak dostaliśmy z pare worków,były ciuchy,buty to większośc do wywalenie,a reszta znośna poszła do kontenerów.

Edytowane przez Karinio
Czas edycji: 2014-06-27 o 11:40
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-27, 11:44   #72
_vixen_
Zakorzenienie

Ja nie nosiłabym majtek po kimś, to i córce bym nie wkładała. Skarpetki może tak, jeśli faktycznie mało noszone.

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
Mnie dziwi jak ktoś daje komuś majtki czy piżame po swoim dziecku.Ja tak zostałam uraczona,chyba były nowe.Lecz i tak je wrzuciłam wraz z piżama,bo dzieciak chorowity.Nie mam pewności,że akurat w tej piżamie leżał w szpitalu z zapaleniem oskrzeli plus rota. To samo z ciuchami dotaje od bratówek,sorki wole iść do Primaniego nakupować koszulek po 1,50 i mam nowe a nie sprane szmaty. Stać mnie na nowe ciuchy.Ostatnio jak dostaliśmy z pare worków,były ciuchy,buty to większośc do wywalenie,a reszta znośna poszła do kontenerów.

Moja córka ma dość dużo ciuchów, szybko rosła, więc niektóre naprawdę nie są zniszczone. Spranej szmaty nikomu bym nie dała, ale całkiem ładną koszulkę z Zary czy H&M, czemu nie?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 11:47   #73
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ja nie nosiłabym majtek po kimś, to i córce bym nie wkładała. Skarpetki może tak, jeśli faktycznie mało noszone.
Moja córka ma dość dużo ciuchów, szybko rosła, więc niektóre naprawdę nie są zniszczone. Spranej szmaty nikomu bym nie dała, ale całkiem ładną koszulkę z Zary czy H&M, czemu nie?
Do bluzek,koszulek kóre wyglądają nic nie mam jeśli wyglądają ok.Ja mam takie ciuchy dla mego dziecka,które ciągle mają metke albo bez metki a nowe.Nakupuje a to potrzeba i to,to potem leży i takie chętnie oddam lub sprzedam.Z tym,że większość którą dostałam nienadawała się do użycia.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 11:51   #74
_vixen_
Zakorzenienie

Ja bardzo skrupulatnie oglądam ciuszki, które komuś oddaję, muszą być niesprane, bez plam, dziurek, nie porozciągane. Takie, które corka nadal by nosiła, gdyby nie to, żeby wyrosła.
Ale wiadomo, że pewnie niektórzy sobie chałupę czyszczą i jeszcze myślą, że są szlachetni.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 12:55   #75
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Częściowo masz rację bo w części swoich rzeczy córka chodziła latami, były takie, co to można powiedzieć rosły razem z nią (jakimś cudem, nie wiem jakim, ale były takie ).Ale były i takie, które albo jej się nie podobały, dostała na jakiś nietrafiony prezent albo były rzeczywiście kupione na styku i po kilku razach trzeba było coś z nimi zrobić A wyrzucać zupełnie dobrych rzeczy jakoś mi żal, może stąd, że ze mnie dziecko komuny i w dzieciństwie to miałam kiepski wybór w sklepach, pewnie to się jakoś rzuca na mózg na przyszłość i człowiek trochę ostrożniej podchodzi do wyrzucania dobrych ubrań i w ogóle marnowania tego, co niekoniecznie musi trafić od razu na śmietnik. Podobnie mam z jedzeniem zresztą, jak czytam, że coś trafiło od razu na śmietnik bo komuś nie posmakowało to dziwi mnie zawsze, że nie dał tego komuś innemu, któremu może by posmakowało albo nie wykombinował z tego czegoś zjadliwego bo jednak tak sobie wyrzucać gdy ktoś nad tym pracował albo gdzieś tam ludzie głodują ..takie mną dylematy targają
Ja mam tak samo, nawet teraz tonę w wielu niepotrzebnych rzeczach, czy to po dzieciach, czy to w ogóle bo mi się ciągle zdaje, że może jeszcze się przyda, albo dam komuś, komu będzie potrzebne i tak mi zalega i zalega... ale chyba przetrzepię szafy i co się nadaje to oddam do domu samotnej matki lub pogotowia opiekuńczego a resztę po prostu wyrzucę bo mi się miejsce kurczy na bieżące potrzeby.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-27, 13:14   #76
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja mam tak samo, nawet teraz tonę w wielu niepotrzebnych rzeczach, czy to po dzieciach, czy to w ogóle bo mi się ciągle zdaje, że może jeszcze się przyda, albo dam komuś, komu będzie potrzebne i tak mi zalega i zalega... ale chyba przetrzepię szafy i co się nadaje to oddam do domu samotnej matki lub pogotowia opiekuńczego a resztę po prostu wyrzucę bo mi się miejsce kurczy na bieżące potrzeby.
U mnie także leżą jeszcze ubranka, z którymi jakoś trudno się rozstać, tym bardziej, że do niektórych takich słodkich niemowlęcych mam sentyment bo kojarzą się z fajnymi chwilami gdy dziecko było maluszkiem Ja także przetrzepię w wakacje bo trzeba z tym zrobić porządek. Ale kilka i tak zostawię
Stary 2014-06-27, 18:17   #77
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
dobra koniec dyskusji, przenosimy się tutaj, dajcie już Gomrze spokój
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post47053299
najpierw udzieliłam się na tym oderwanym wątku, a dopiero potem trafiłam tutaj
ło matko, aleście napadły na autorkę,o nic już nie można zapytać
afera majtkowa
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 20:54   #78
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
a ja już tu pisałam: dam używane (czyste! wyprane i w stanie normalnego zużycia - nie ufeflane, potargane) komuś, kto nie kupi bo a) nie ma kasy na takie... fanaberie, b) posiadaną kasę przechleje :/ c) kupi sztuk 3 i na więcej nie ma

a nie mam na tyle kasy, by ludziom obcym prezenty robić. Lepiej, żeby dostali ode mnie czyste, bez chorób - niż wcale lub w sh.

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ja bardzo skrupulatnie oglądam ciuszki, które komuś oddaję, muszą być niesprane, bez plam, dziurek, nie porozciągane. Takie, które corka nadal by nosiła, gdyby nie to, żeby wyrosła.
Ale wiadomo, że pewnie niektórzy sobie chałupę czyszczą i jeszcze myślą, że są szlachetni.
ja w takim stanie daję np. szwagierce albo w pracy podaję dalej dziewczynom (bo dziala wymiana międzydzieciowa równo ), ale takie właśnie do znoszenia to często wystawiam w reklamówkach przed dom - bez sensu wywalać do śmietnika, skoro i tak ktoś weźmie i użyje.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości