![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Co robić, co robić.
Cytat:
Moze ona po prostu nie slyszala, ze chca sie z nia zapoznac? Moze nie patrzy na ich twarze i nie czyta z ich ruchu warg, kiedy oni mowia jej "czesc". Jezeli nie slyszy to moze wcale nie miec ochoty na towarzystwo. Mieszkanie moze ktos jej zalatwil w sensie ze byl z nia jak ugadywala sie z wlascicielem, a do samego mieszkania juz ja wlasciciel sam przyprowadzil (bez posrednikow). A slyszal ktos czy ona z tym wlascicielem rozmawiala?? Ja tam upieram sie ze ona jest gluchoniema. Z jedzeniem i praniem to nie problem. Je na miescie albo kupuje sobie na biezaco, male ilosci jedzenia i je zjada. To nie problem. A ciuchy moze sobie przeprac wieczorem i nie musi calej pralki nastwiac.
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czyli wg Ciebie byłoby to zupełnie normalne, gdyby laska np. na uczelni nigdy nie mówiła 'dzień dobry' swoim wykładowcom, podczas sprawdzania obecności nigdy się nie odzywała itp.? ![]() obstawiam, że pewnie coś ma ze słuchem i musiałaby porozumiewać się językiem migowym.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2014-06-26 o 12:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie wiemy jak zachowuje się dziewczyna w innym środowisku. Być może jest bardziej elokwentna. A może tak samo, może jest niepełnosprawna umysłowo, żyje sobie w swoim świecie. Ma inne normy zachowań. Nie jest tak całkiem wycofana i bez jakichkolwiek żądań co do swojego komfortu mieszkaniowego. Zastukała przecież i pokazała na zegarek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
#65 |
Konto usunięte
|
Znacie chociaż jej imię i nazwisko?
Ja bym się bała z kimś takim mieszkać. |
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Nazwisko to poziom wyżej, najpierw to chcielibyśmy znać imię.
![]() |
#67 |
BAN stały
|
Tyle się pisze i mówi o tolerancji dla sprawnych inaczej, upośledzonych intelektualnie i fizycznie , walczy się o miejsce dla nich w społeczeństwie, równe prawa i szanse w dostępie do pracy, kultury itp.
a tu proszę widać jaki to ma skutek, jaki wydźwięk , jak to się realizuje. Załóżmy, że dziewczyna jest w jakimś stopniu upośledzona. I co z tego? Daje sobie radę mieszkając sama bez opiekunów, zachowuje się w tym mieszkaniu lepiej niż sprawni całkowicie. Ale autorce i jej znajomym nie pasuje, trzeba ją wykurzyć, niech sobie gdzieś idzie. Nie rozumiecie, że to jej może zrobić krzywdę. Ona też ma jakieś uczucia, takie odrzucenie bez właściwie powodu nadwyręży jej psychikę. A szantaż , że albo się odzywasz, mówisz o sobie coś albo wypad za stancji to będzie w porządku?I skarżenie/ bo tak trzeba nazwać tę informację do niego o lokatorce/ do właściciela to jest normalne dla waszego wieku? Jesteście niby dorosłymi ludźmi a zachowujecie się jak dzieci z piaskownicy z mentalnością wścibskich sąsiadek w podeszłym wieku. |
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
a jaki problem macie w tym zeby zadzwonic do wlasciciela, powiedziec o swoich obawach i zapytac o nia?
![]()
#69 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Właściwie wszyscy zostawiają jakiś ślad w internecie, więc można wtedy sprawdzić, czy taka osoba figuruje w internecie, ma konto na portalach społecznościowych, czy w ogóle jakoś funkcjonuje... Jakiś punkt zaczepienia. Jeśli tych danych nie ma to już dawno zadzwoniłabym do właściciela w celu uzyskania jakiejkolwiek informacji, tłumacząc, że nie mam z osobą jakiegokolwiek kontaktu. Poza jakimikolwiek normami dla mnie jest zerowy kontakt. Przecież istotną kwestią jest chociażby zakręcenie wody w przypadku długiego wolnego, np. świąt - i jak wtedy z taką osobą się dogadać? Albo sprzątanie miejsc ogólnodostępnych - w ogóle się nie umawiać, każdy po sobie? Kto chociażby ściera podłogę w kuchni? Sama szukam mieszkania i nie chciałabym mieszkać w takim, w którym mieszka ze mną widmo - dosłownie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Czyli tak jak myślałam najlepiej byłoby pogadać z właścicielem. Dzisiaj będę u jednej z dziewczyn, która tam mieszka to jej to zaproponuje. Dam wam wieczorem znać, co z tego wyszło.
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
Ok, dawaj znać, jestem ciekawa tej historii dziewczyny widmo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Nikt nie ma do niej pretensji o nic , nie mają o co się przyczepić. Jedynie nie czapkuje im i nie chce się integrować, nie wylegitymowała się . Ta jej "inność " powoduje chęć wyrzucenia jej ze stancji przez resztę. ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
No tak to najważniejsze. Konto na portalu społecznościowym. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Konto usunięte
|
Wlasnie, to bardzo ciekawe, jak sie dogaduja w kwestiach sprzatania powierzchni wspolnej. No niechby zrobili rozpiske na kartce, powiesili w kuchni i co napisza: Kasia, Ania, Bartek, Kuba, duch
![]() Zalozmy, ze dziewczyna gluchoniema i nie czyta z ruchu warg (co dziwne, bo nawet ja troche zrozumiem). Jesli wchodze do kuchni, widze kogos nowego i ta osoba patrzy na mnie, mowi cos do mnie i sie (zazwyczaj) usmiecha, to chyba czaje, ze mnie nie obraza. Grubella, przechodzisz sama siebie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#76 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() Sytuacja nie jest normalna i tyle. Z wieloma osobami w życiu mieszkałam i nie wyobrażam sobie czegoś takiego.
![]() |
#77 | |
BAN stały
|
Cytat:
Chodzi mi o to , że dla Ciebie ważne jest czy ktoś ma konta na portalach. Jakby to było wyznacznikiem czy jest wartościową osobą czy podejrzaną, której należy się bać jeśli nie ma. Nie każdy ma osobowość ekshibicjonisty, chce koniecznie chwalić się tym co ma , co skończył, gdzie pracuje ,kogo ma za znajomego, gdzie był itd. Dane tej dziewczyny ma właściciel, coś tam o niej pewnie wie i to powinno wystarczyć. Dopominanie się informacji o niej to nietakt wobec właściciela.] Gdybym była właścicielem to nie podałabym nic ciekawskim. Jak dotąd to dziewczyna jest lepszą lokatorką niż reszta. Bo mniej zużywa dorobku właściciela , nie zaprasza dodatkowych osób, nie zużywa pralki, płaci na czas.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
gdybym była właścicielem, to zaczęłabym się zastanawiać co z tą dziewczyną jest nie tak i czy przypadkiem nie mam pod swoim dachem zbiega z zakładu karnego, skoro dane personalne są ściśle strzeżone
![]()
#79 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ale przestańcie się sprzeczać, bo nie o to chodzi aby teraz jakieś przepychanki słowne się tutaj zrobiły.
![]() |
#81 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie musi ich ujawniać/ i nawet nie powinien/ reszcie lokatorów. Ona przecież tez o nic się nie dopytuje, nie chce ich znać, nie chce nic o nich wiedzieć. Powinni to uszanować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Jestescie dorosli, a zachowujecie sie jak.. dzieciaki. Nikomu ya dziewczyna nie wadzi i nie czyni zlego. Nie wiecie dlaczego taka jest, ale nic wam do tego. Jak nie pasuje, to niech sie Twoi znajomi wyprowadza. Ona nie ma powodu.
Sama mieszkam teraz w nowym miejscu. m.in z osobami pracujacymi i mijamy sie tylko. Nawet nie zabIegmy o kontakt i nie wpraszamy sobie nawzajem. |
![]() ![]() |
![]() |
#83 | |
BAN stały
|
Cytat:
I zapytam kolejny raz w jakim celu to sprawdzać czy figuruje, jak funkcjonuje, czy zostawia ślady...? Lokatorka jest w porządku wobec reszty, obowiązki lokatorskie wypełnia. Nie jest towarzyska, jest na bakier z zachowaniami powszechnie uznanymi za kulturalne i to jedyna jej wina. Aż tak wielka aby koniecznie zaspokoić swoją ciekawość kim jest i na dodatek wyrzucić ze stancji? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
Wiem, że to zupełnie inna sytuacja, ale za ścianą mam takiego sąsiada. Od 2 lat jak tam mieszkamy widziałam go 5 razy, w ciągu ostatnich paru miesięcy jak się dowiedzieliśmy, że tam ktos mieszka. Wcześniej się balismy, bo byliśmy pewni, Że puste, a za ścianą naszego pokoju było słychać tylko często dzwiek jakby komuś coś spadlo w pustej przestrzeni ( echo takie). Podobno jest tam dłużej od nas. Próbowałam Go zagadać czy jak pytałam czy słyszy psa jak szczęka ( z góry były pretensje) to uciekł. A jak wchodził so mieszkania to zauważyłam, że stoi tam tylko łóżko i nic więcej ( kawalerka z jednym pokojem i łączona kuchnia tam jest). A najlepsze, że kilka osób ( dziewczyn)spytalo mnie przypadkiem czy jeat tu w tej klatce zakład stolarski. ZdZiwiło mnie to i sprawdziłam adres i widnieje strona taka prosta z jego adresem. Widać, że była niedawno modernizowana. Dziwne to takie. A na dodatek on wygląda prawie identycznie jak Zac z Gotowych na wszystko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Konto usunięte
|
Wiecie co mi jeszcze przyszło na myśl? Ona może być... z innego kraju. Np. Ukrainka albo Rosjanka, albo jeszcze z innego kraju... Może nie znać polskiego ani angielskiego i dlatego obawia się jakiejkolwiek rozmowy z Wami.
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale bardziej prawdopodobne, że ma problem zdrowotny, może jednocześnie fizyczny i intelektualny. Lub przechodzi harcerską próbę milczenia. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Rozeznanie
|
Ja nie wiem ale to jakieś dziwne, że właściciel nie uprzedził o ewentualnych problemach współlokatorki, która ma zacząć mieszkać.
Chyba, że sam nie wiedział osobiście nie mieszkałabym z kimś takim. Nie cierpię dzikusów. Bo w przypadku, kiedy nic o niej nie wiem ani czy chora ani nic do dla mnie to dzikus.
#88 |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam cały wątek i zgadzam się z opiniami, że też nie chciałabym z tą dziewczyną mieszkać. Nie chodzi o to, że każdy współlokator ma być moim przyjacielem, spijanie z dziubków, rozmowy do rana przy winku itp.
Ale jeżeli ktoś nie chce mieć z kimś kontaktu to mówi: Daj mi spokój/Sorry, nie mam czasu/Przepraszam, ale nie mam zamiaru gadać. Trzymanie jedzenia w pokoju? Jakaś masakra... O ile jestem w stanie zrozumieć wody, makarony, ryż, itp to ser, wędliny? :/ A ona talerze, sztućce też trzyma w pokoju? Ogólnie jestem tolerancyjna, mało tego- wolę osoby które nie próbują na siłę się ze mną zaprzyjaźnić, tylko trzymamy dystans. Ale to jest jakąś przesadą! Jestem bardzo ciekawa jak rozwinie się ten wątek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
Im dluzej to czytam, tym bardziej zaczynam watpic w autentycznosc. Serio, jest to dla mnie nie do ogarniecia.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.