|
|
#61 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Lipcowy shred językowy!
Ja też proszę o rozgrzeszenie...wczoraj tylko słówka powtórzyłam z wszystkich pierwszych piętnastu tematów z Szypowskiej, ale nowego tematu już nie zrobiłam...do super memo też już dwa dni nie zaglądałam...
|
#62 |
|
Raczkowanie
|
Szkoda, że tak późno ten wątek znalazłam, bo chętnie bym się przyłączyła, potrzebuję motywacji w ogarnięciu włoskiego.
|
#63 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wystarczy mi na razie trybu subjonctif, zrobiłam wszystkie ćwiczenia, ale ile mi z tego zostało w głowie to się okaże. Za to poczułam się zainspirowana przez tutejsze entuzjastki Szypowskiej i zrobiłam jeden rozdział (48.) z tej książki. Niestety mam wrażenie, że już wyrosłam z tego podręcznika i mnie on nudzi (ale jednak chciałabym go przejść do końca, taka moja ambicja). Przy okazji rzuciło mi się w oczy coś, co wygląda na błąd (d'occasion przetłumaczone jako "okazyjnie" zamiast "z drugiej ręki"). W ogóle mam wrażenie, że słowniczki w tej książce są momentami trochę naciągane i zwykle wszystko weryfikuję w prawdziwym słowniku. I co do tłumaczenia zdań to czasem też mam wrażenie, że moje propozycje są lepsze niż te z odpowiedzi, ale jeszcze to zweryfikuję
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do tłumaczenia, które zrobiłabym lepiej, to też tak mam. Ale nie czuję się zbyt pewnie w tej dziedzinie, więc zdaję się na autorkę. Inna sprawa, że jak wpisuję słówka do Anki, to rozszerzam znaczenia o te ze słowników. Zainspirowana nieco Twoją pochwałą książki Vite et bien 2, znalazłam pierwszą część. Po wstępnych oględzinach jestem pod wrażeniem zasobu słownictwa już od początku. To takie rzucanie na głęboką wodę. Jak skończę Szypowską - albo się nią znudzę - to zabiorę się za Vite et bien ![]() Dzisiejszy poranek (znaczy się ŚWIT) zaoowocował uzupełnieniem notatek do kolejnych rozdziałów Szypowskiej i zabieram się za ćwiczenia. |
|
|
|
|
#65 |
|
Raczkowanie
|
No ja tę Szypowską męczę już ze dwa lata
ale przyznaję, że w pewnym momencie dałam sobie z nią spokój (bo ją prześcignęłam:P) i tylko raz na jakiś czas do niej zaglądam.Koniecznie napisz, jak Ci się pracuje z Vite et bien 1, chciałabym wiedzieć, czy mogę ją polecać początkującym (mam nadzieję, że tak )
|
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
@Aulnay spróbuje zatem, w sumie już są pierwsze efekty tego wątku u mnie, więc mam nadzieję, że będzie tylko lepiej
![]() 1. Diana 2. niemiecki C1/C2, angielski C1, włoski A1 3. niemiecki - obejrzeć jak najwięcej filmów i przeczytać/zacząć czytać przynajmniej 1 książkę angielski - dokończyć kryminał (książka), obejrzeć 1 serial kostiumowy, zacząć robić pisemne ćwiczenia (zastanawiam się jeszcze nad książką) włoski - ćwiczenia z parla e scrivi, wpisanie słówek do zeszytu i Anki, systematyczne oglądanie Świnki Peppy 4. brak systematyczności 5. książki do gramatyki, filmy, "normalne" książki
|
#67 |
|
Rozeznanie
|
Przekonałyście mnie do Vite et Bien, zaraz sobie poszukam. Do tej pory pracowałam na kserówkach od mijego nauczyciela plus Cafe Creme,którą mam jeszcze z liceum/studiów.Myślałam, żeby kupić Cafe Creme 2, ale spróbuję z VeB skoro polecacie
|
|
|
|
#68 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny!
Któraś z Was szukała Destination. Poziom B1,B2 i C1 był dostępny na gryzoniu ![]() A ja właśnie zabieram się za angielski
|
|
|
|
#69 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam jakąś traumę po Cafe Creme, strasznie ciężko mi się z niej uczyło.
Ostatnie dwa dni były całkiem owocne: dużo ćwiczeń z parla e scrivi (hesusie ile tego jest! a te ćwiczenia wyglądają tak niewinnie w książce) głównie na rodzajnik i liczbę mnogą + pierwsze ćw z odmiany czasownika; obejrzany film po niemiecku, angielski kryminał też się czyta.
|
#70 |
|
Rozeznanie
|
u mnie się w końcu coś ruszylo! Mam nadzieję, że przyszły tydzień pozwoli mi duuużo nadrobić i pójść mocno do przodu!
|
#71 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo prosze o kopnięcie mnie w tyłek. Nie robie nic, kompletnie nic
nie sądziłam, że aż tak się rozleniwie...zatraciłam sie w błogim lenistwie, którego tak potrzebowałam
|
#72 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pomyśl, o ile więcej byś umiała, gdybyś przez ten czas, kiedy nic nie robiłaś, poświęcała chociaż godzinę czy dwie na naukę. Nie ma co tracić czasu
|
|
|
|
|
#73 |
|
Rozeznanie
|
okej u mnie.... angielski idzie, coś idzie
gorzej z niemieckim... jakos słabo, ale liczę że małymi kroczkami w tym tygodniu się rozkręcę
|
#74 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
naprawdę potrzebuje jakiegos kopa ![]() Dziewczyny jakie książki do niemieckiego bardziej polecacie Deutsch fur dich czy repetytorium wagrosa?
|
|
#75 |
|
Zadomowienie
|
Cześć wszystkim!
![]() 1. Shrinking Violet 2. Francuski - A1 (chce przejść do B1) Angielski - C1 (chce przejść do C2) 3. W wakacje chcę zrobić coś w kierunku podciągnięcia się do wyżej wymienionych poziomów. 4. Francuskie rodzajniki, francuska wymowa i francuskie wszystko. ![]() Angielski - tu doszlifowuję wiele obszarów: gramatykę, idiomy, phrasal verbs, fonetykę, kolokacje 5. Angielski: Edgard, Angielski - Najważniejsze Idiomy Edgar, Angielski - Kolokacje Cambridge University Press - Advanced Grammar in Use by M. Hewings How Now Brown Cow? - A course in the pronunciation Sheep or Ship? - An intermediate pronunciation The Heinmann English Wordbuilder for higher level students Francuski: C'est du gateau Strony internetowe: Memrise Bonjourdefrance Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-07-13 o 23:01 |
|
|
|
#77 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#78 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#79 |
|
Wtajemniczenie
|
Ogarnęłam dzisiaj rano fiszki, które sama zrobiłam z słowniczka Szypowskiej.
Wchodzę do ''pas de probleme'' rano (pierwszy raz od 4 dni), patrzę...350 powtórek...idę nadrabiać, leniuch jestem! ![]() A angielski jak stał, jak stoi w miejscu...mam problem nawet słówek się uczyć, podcastów posłuchać...w takim tempie, to ja do C1 w życiu nie dojdę...
|
#80 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zobaczyłam dziś 70 na Memrise to myślałam, że padnę. Nie wiem za jakie grzechy kiedy wczoraj o 2 w nocy wszystko co było powtórzyłam i robię to codziennie odkąd mam Memrise. Idę się przygotowywać na korepetycje i muszę posprzątać te fiszki bo jak dziewczyna zobaczy to wszystko to pomyśli, że ja jednak tego angielskiego nie umiem i zrezygnuje. |
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
Na memrisie mam dziennie ok 50-60 powtórek i to jest tak optymalnie. Mając już 100 pewnie bym się zniechęciła.
Ja narazie tylko memris. Ewentualnie czytam Mr. Mercedes chociaż nie miałam ostatnio aż tyle czasu. Mam nadzieję, że w sierpniu więcej zrobię. |
|
|
|
#82 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli nie ruszę więcej niż raz dziennie memrise to mam koło 140 z francuskiego i koło 50 z angielskiego dlatego staram się zaglądać kiedy tylko mam czas bo się potem nie odkopię.
|
|
|
|
|
#83 |
|
Rozeznanie
|
a ja zaczęłam robić Vite et Bien 2 i jestem pozytywnie zaskoczona, fajna książka!
|
|
|
|
#84 |
|
Przyczajenie
|
Podczytywałam Was i w końcu założyłam swój profil, aby do Was dołączyć
![]() 1. Imię / Nick (opcjonalnie) Honig 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? angielski B2/C1, niemiecki C2 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. angielski - gramatyka i słownictwo, niemiecki - obyć się bardziej z dialektem austriackim/wiedeńskim 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? brak motywacji i systematyczności, ze względu na to, że po raz pierwszy od wielu lat mam "niepracujące" wakacje 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? angielski - Cambridge Advanced Grammar in Use + książki, z których korzystam do napisania pracy semestralnej, niemiecki - słownik, filmy i piosenki w dialekcie austriackim. Dodatkową motywacją będzie dla mnie cotygodniowe pisanie krótkich sprawozdań z moich postępów |
|
|
|
#85 |
|
Raczkowanie
|
U mnie do niedzieli włącznie było bardzo ładnie:
niemiecki - zaczęłam czytać powieść angielski - skończyłam kryminał, obejrzałam odcinek Under the Dome (serial kiepski, ale oglądam go z rozpędu) włoski - dużo ćwiczeń w zeszycie, dziennie po 4-6 stron Wczoraj był luźniejszy dzień, dziś wracam do ćwiczeń z włoskiego, może dla urozmaicenia porobię też jakieś z niemieckiego i/albo angielskiego, ale to tylko wtedy jeśli będę miała nową żarówkę :P. Nie ma żarówki, nie ma nauki :P
|
#86 | |||||
|
Raczkowanie
|
Podczytuję was i postanowiłam dołączyć
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
)
|
|
#87 |
|
Rozeznanie
|
wow! jaki jest Twój sekret na osiągnięcie poziomu C?
---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- pytanie do Kingi i Honig ??
|
#88 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
po prostu nauka systematyczna od podstawówki, potem kontynuacja już samemu.. Kupno książek i nauka, słuchanie radia brytyjskiego, oglądanie tv, czytanie artykułów po angielsku, pisanie z obcokrajowcami i już jakoś się samo zrobiło
|
|
#89 |
|
Przyczajenie
|
dokładanie to co mówi Kinguska, generalnie ciągły kontakt z językiem. U mnie językami wykładowymi na uczelni są niemiecki i angielski, więc jestem w pewien sposób zmuszona do biegłego opanowania ich. W pracy też używałam angielskiego i niemieckiego.
|
|
|
|
#90 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak najwięcej obcuj z językiem, rada ode mnie - przestaw sobie menu w telefonach i przeglądarkach język angielski. Niby głupota ale pomaga. Dla mnie niezastąpione są fiszki do nauki słownictwa. Dobre jest też łączenie przyjemnego z pożytecznym np. czytanie angielskich serwisów plotkarskich.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:01.

Kierowca 

nie sądziłam, że aż tak się rozleniwie...zatraciłam sie w błogim lenistwie, którego tak potrzebowałam 

Ja zobaczyłam dziś 70 na Memrise to myślałam, że padnę. Nie wiem za jakie grzechy kiedy wczoraj o 2 w nocy wszystko co było powtórzyłam i robię to codziennie odkąd mam Memrise.