![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak się wam kojarzy Konsuela?
Pierwszy raz słyszę takie imię i kojarzy mi się negatywnie. Nie krzywdź dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Masakra jak dla mnie. Już na start fundujesz dziecku stresy, krzywe spojrzenia i przykrości. Oszczędź jej tego.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Konsuela? Kojarzy mi się tak jak większości. Nie rób tego córce.
Znam jednego Gustawa, zdrobniale mówią na niego Gustek. Moim zdaniem imię brzydkie, a zdrobnienie jeszcze gorsze.
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Bardzo mi sie nie podoba.Takie wydumane no i wlasnie jak z telenoweli. Czulabym sie skrzywdzona,gdyby rodzice mnie tak nazwali,z bardziej polskich imion dzieciaki sie śmieją,a co dopiero z tego.
Poza t patrzmy na polskie realia,jak to będzie brzmialo w polaczeniu z nazwiskiem? Moze masz ladne nazwisko,ale dziewczyna zechce wyjsc za mąż i będzie się nazywala Konsuela Sadło abo Konsuela Balcha? Mam koleżankę,ktora ma na imie Nicole i sama mówi,ze dziecko nazwie jak najpospoliciej,bo wstydzi sie swojego imienia,a zwłaszcza tego,ze jego pisownia jest nie spolszczona. Nie krzywdź dziecka
![]() |
#65 |
Konto usunięte
|
Kojarzy mi się z brazylijskimi serialami. Bardzo mi się nie podoba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
Mi się Gustaw bardzo nie podoba :|
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
Kojarzy mi się dzieckiem, z którego rówieśnicy będą się śmiać w szkole.
Może lepiej.... Konsola albo Joystick ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Konsuela- ogromna matrona siedząca w kapeluszu, dumnie dzierżąca w dłoni filiżankę, a w drugiej spodek od owej filiżanki. Taka babcia Wolańska z filmu 'Kogel Mogel'.
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Zdziwiłabym się, gdyby komuś Konsuela NIE kojarzyła się z brazylijską telenowelą.
Nadając dziecku dziwaczne imię nie tylko narazisz je na kpiny, ale automatycznie pogarszasz jego jakość życia na wielu polach, m.in. zawodowym. Choćby w CV dziwne imię - świadomie, bądź nie - wpływa na wybór takiej osoby, jako pracownika. No niestety, ale mając wybór między Anną a Konsuelą z podobnymi CV, w znakomitej większości rekruter zaprosi Annę. Wydaje mi się to oczywiste, że osoby z dziwnymi imionami budzą uprzedzenia. Nie wiem, jak prymitywnym człowiekiem trzeba być, żeby nadać w Polsce dziecku imię jak z brazylijskiej telenoweli. Totalny brak refleksji i zero wyobraźni. Nie zdziwiłabym się, gdyby takie dzieci po latach pozwały swoich rodziców... Trochę w temacie o nienormalnych rodzicach: http://pl.wikipedia.org/wiki/Brfxxcc...nckssqlbb11116
![]() |
#70 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale w nadawaniu idiotycznych imion, chyba przodują Amerykanie. Wystarczy zerknąć na imiona kilku celebrytów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
[1=b021da5bf142259817d3b5d 5900fc01cf3c7c2e4_67241a0 1ac6ab;47277960]Niezła historia, biedny dzieciak.
![]() Ale w nadawaniu idiotycznych imion, chyba przodują Amerykanie. Wystarczy zerknąć na imiona kilku celebrytów ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- I nagle conchita wurst jest taka swojska
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
BAN stały
|
Jeśli chodzi o Konsuelę, to wydaje mi się, że już bardziej dorośli niż dzieci byliby uprzedzeni do takiego imienia, nie sądzę, aby dzieci śmiały się z Konsueli, raczej byłaby popularna, tak jak mogłaby być poularna Dżesika czy ktoś taki. W CV - nie zgodzę się, że takie imię niekorzystnie przedstawia się w CV, bo może przeciwnie, zwracać uwagę.
Nie podoba mi się imię Konsuela. Jestem ciekawa, co myślicie o imieniu Laura? Edytowane przez elvji Czas edycji: 2014-07-12 o 19:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
Popieram dziewczyny. Imię żywcem z telenoweli. W Polsce pretensjonalne i kojarzące się z mega patologią. Serio, jest tyle pięknych imion, nie tylko polskich, które można dziecku nadać, że nadawanie mu imienia Konsuela (przez K!!!!) jest po prostu okrutne.
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale dorośli tez z pewnością dziwnie by patrzyli, ale z większym zrozumieniem, bo przecież nie wina dziecka, że ma głupie imię. Rówieśnicy na podwórku już tak wyrozumiali nie są.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | ||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Chyba, że jednak znajdę jakiegoś Hiszpana , wtedy zastanowię się nad Esmeraldą bądź inną Míą ![]() To nie ja pytam o imię ![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
Z drugiej nie należy przesadzać i nie dostosowywać się ciągle pod innych. Kochana, za 5 lat będzie Ci się podobać inne imię, a za 10 dojdziesz do wniosku, że wszystkie imiona, które Ci się podobają nosi co drugie dziecko ![]() Mnie od zawsze podobała się Nikola, Oliwia, Amelia, Julia. Tylko w sąsiednim bloku są 2 Nikole, Julka , a w moim Oliwka ![]() Tak samo jak było z Magdami, Klaudiami. Moja kuzynka ma na imię Beata i bardzo mi się to imię podoba.
![]() |
![]() |
#76 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Konsuela konsumuje herbatę kolumbijską . Edytowane przez grubella Czas edycji: 2014-07-12 o 19:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
|
Cytat:
![]() ![]() Gustaw ładne, Gucio już mniej mi się podoba ![]()
![]() |
![]() |
#78 | ||
BAN stały
|
Cecylia? Bardzo podoba mi się. A czy Konsuela zawsze jest z patologicznego środowiska? Ciekawe, czy znacie Konsuelę na przykład z normalnej rodziny.
Znalazłam kiedyś taką stronę na wikipedii - dzieje imion w Polsce Cytat:
---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Konsuela (Konsuella?) kojarzy mi się z biedotą.
Biedna rodzina, nadająca dziecku jakieś "wyszukane" imię, żeby było inne, oryginalne itd. Tak samo jak wszystkie "Dżesiki", "Esmeraldy". Konsuela brzmi jak pani, pracująca w klubie ze striptizem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Uwielbiam! Mam 26 lat i nie znam żadnej Laury ![]() ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Moja kuzynka (no, nie tyle kuzynka co jej teściowa ![]() ![]() Nawet moja wówczas ok. 2 letnia kuzynka przeglądając rodzinne zdjęcia na dźwięk imienia 'Cecylia' złapała się za piersi i spojrzała na mnie pytająco. Mnie i mojej mamie bardzo się podoba za sprawą Sagi o Ludziach Lodu, gdzie dziewczyna nosząca to imię była bardzo sympatyczna, pomocna, miała niesamowite poczucie humoru i po prostu nie dało jej się nie polubić. Córka kuzynki oficjalnie ma na imię Cecylia, ale wszyscy mówią Celina.
![]() |
![]() |
#81 |
BAN stały
|
Ciekawe jest imię Teresa, choć tyle jest Teres, że spowszedniało jakoś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo wiele rzeczy zwraca uwagę, BO negatywnie się przedstawia. Jak pani z HR w banku dostanie CV w różowe kwiatki i ze zdjęciem kandydatki topless, gwarantuję, że to zwróci jej uwagę. Głęboko jednak wątpię, by taką osobę zaprosiła na rozmowę. Chcesz powiedzieć, że imię Konsuela/Esmeralda/Dżesika może podnieść komukolwiek szanse na zatrudnienie, serio? Tj. możesz tak myśleć, nikt nie broni, ale znakomita część rekruterów jest bardzo konserwatywna i nie dotyczy to Polski, ale całego świata. W temacie dziwnych imion jest sporo badań właśnie w kontekście rekrutacji i nie słyszałam o żadnym (a zajmuję się badaniami nt. postrzegania imion i nazwisk poniekąd zawodowo), które wskazywałoby, że lepiej mieć dziwne imię, niż normalne.
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Kojarzy mi się z przepiękną, starą piosenką Czerwonych Gitar, ale córki absolutnie bym tak nie nazwała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze jakoś ten Brajan mi nie przeszkadza,ale to moze dlatego,ze mój kolega sie tak nazywa.
Ja lubię damskie imiona na N:Natalia,Nadia,Natasza i na M:Marika,Martynika
![]() |
#86 | |
BAN stały
|
Podobno np.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Jest
![]() A jeszcze z niepodobajacych mi sie dorzucę meskie-Marcel.
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
[1=b021da5bf142259817d3b5d 5900fc01cf3c7c2e4_67241a0 1ac6ab;47278208]
Ale dorośli tez z pewnością dziwnie by patrzyli, ale z większym zrozumieniem, bo przecież nie wina dziecka, że ma głupie imię. Rówieśnicy na podwórku już tak wyrozumiali nie są..[/QUOTE] Zdziwiłabyś się ![]() Wracając jednak do tematu dzieci...jeśli ogólnie jakieś dziecko czymś nie podpasuje innym dzieciom to bardzo możliwe, że przyczepią się imienia i nie będzie miało znaczenia, że dziewczynka ma na imię Wanessa lub Anna- do każdego ułożą jakąś rymowankę, będą rzucać jakieś skojarzenia itd. Zawsze dziwił mnie ten krążący wśród dorosłych mit upierdliwych dzieci co to śmieją się z niespotykanych imion.....dlaczego w takim razie, gdy byłam w podstawówce( a było to już 20 lat temu) nikt nie śmiał się z moich koleżanek- Olivii i Nicoli? Te imiona nie były popularne 20 lat temu, więc teoretycznie dzieciaki powinny mieć z nich ubaw, a nie miały żadnego. Śmiały się za to z tak popularnej wówczas Ani (Srani), ale dziewczynka ogólnie była dość specyficzna i imię po prostu było dodatkowym elementem do wyśmiania (no i wygląd jak to zwykle bywa). Z Olivią mam jeszcze kontakt i kiedyś rozmawiałyśmy o imionach i powiedziała, że w dzieciństwie nigdy nie spotkała się z chamskim zachowaniem rówieśników, za to jak dorosła trafiła kilka razy na DOROSŁE osoby, które miały jakieś "ale" do jej imienia i potrafiły wprost rzucić, że pewnie się urodziła w patologii...
Bohemian like you Edytowane przez phony Czas edycji: 2014-07-12 o 21:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
To, że opłaca się mieć normalne imię.
Ogólnie, wiedza o tym, że imię i nazwisko ma wpływ na życie zawodowe nie jest jeszcze popularna, ale badania dowodzące tego wpływu i naszego postrzegania są coraz częstsze. Proszę, badania różne poniżej, szczególnie bym podkreśliła fragment z artykułu NBC: Tammy Kabell, a resume consultant, has often seen how names are perceived in her line of work. “I’ve had frank discussions with HR managers and hiring mangers in the corporate world, and they tell me when they see a name that’s ethnic or a black name, they perceive that person as having low education or coming from a lower socioeconomic class,” she said. http://epublications.marquette.edu/c...%3Dmgmt_fac%22 http://www.nber.org/digest/sep03/w9873.html http://public.econ.duke.edu/~hf14/te...nathan2004.pdf http://www.nbcnews.com/id/34063244/n.../#.U8GbyLGuPD4
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:40.