![]() |
#61 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Mieszkanie z chłopakiem a rodzice
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ktoś Ci napisze, że zachowanie taty jest niefajne to co? Dowartościujesz się? Dziewczyny już Ci dały rady byś się usamodzielniła i to jest według mnie najlepsza rada ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#65 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Napisałam, że zgadzam się z Twoim ojcem. Dziecka pewnie nie będę kontrolować, bo jestem leniwa, ale też z kolei nie rozumiem narzekania i nic nie robienia z tym. Jesteś pełnoletnia, możesz wziąć życie w swoje ręce. Jednak czytam Twoje posty i dojrzałością z nich nie bije, niestety. ---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Cytat:
![]() Pamiętaj, że znasz tylko wypowiedź jednej strony ![]() Dlatego jeśli autorka ma problem to niech coś z tym zrobi- wyprowadzi się i niech żyje samodzielnie. Rodzice będą mogli jej naskoczyć. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
O to mniej więcej mi chodziło ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Wtajemniczenie
|
I żeby nie było, że będę odmawiać moim dzieciakom zabaw w dom. Nie, nie będę. Jednak nie na mój koszt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Cytat:
![]() Pozatym NIGDZIE nie napisałam, że chcę za wszelką cenę żyć na ich rachunek, nie wiem skąd wyciągasz takie wnioski. ![]() ![]() Edytowane przez redmune Czas edycji: 2014-07-18 o 18:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdzie napisałam, że za wszelką cenę chcesz żyć na rachunek rodziców? ![]() ![]() Zachowania Twojego taty nie potępiam, bo nie słyszałam jego wersji. Z doświadczenia jednak stwierdzam, że chyba bym się z nim zgodziła ![]() Tacie nie przeszkadza nocowanie chłopaka, ale mieszkanie chłopaka na co dzień by przeszkadzało. Mi to by też przeszkadzało. Wiele ludzi prychnie śmiechem, że co za różnica, dlaczego mi przeszkadza. Ano przeszkadza. Nie chcę, by moje dziecko swoje pierwsze kroczki w "dorosłości" stawiało mieszkając z "partnerem". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chciałaś porady i dziwnym trafem nie podobają Ci się tylko te odpowiedzi, gdzie dziewczyny piszą, że zamieszkać razem można zawsze, ale lepiej później niż wcześniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Cytat:
![]() Tak, jest ich kosztem mieszkanie, chodzi tylko o to, że mówione było - inwestycja dla ciebie. A nawet za 3 lata nie pozwoli, by ktoś tu mieszkał poza mną. Nie chodzi tu o teraźniejszość, ale o przyszłość. Edytowane przez redmune Czas edycji: 2014-07-18 o 19:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Autorko, ludzie niestety w większości przypadków zazwyczaj będą mówić, że jesteście zbyt młodzi na wspólne mieszkanie, że to zabawa w dom, że się na pewno rozstaniecie, bo przecież w młodym wieku trzeba korzystać z życia i się bawić. Bzdura. Oczywiście, że jeśli młoda osoba ma ochotę np. na imprezy to już sprawa tego człowieka. Ale każdy związek jest inny, nie wszyscy młodzi ludzie będący w związkach i mieszkający razem rozstają się czy bawią się w dom. Rób co Ci podpowiada serce. Fajnie by było gdybyś miała wsparcie ze strony rodziców, ale niestety to już zależy tylko i wyłącznie od nich, nie zmusisz ich.
Moi rodzice i mojej ukochanej nie mieli nic przeciwko wspólnemu zamieszkaniu. Chociaż głównie moi rodzice byli w szoku, żeby zamieszkać ze sobą ponad miesiąc po rozpoczęciu związku, ale wszystko jest w porządku i cieszą się z naszego szczęścia. Ale jak już wspomniałem wyżej - rodzice są różni. Jedni zgodzą się bez problemu, drudzy nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#74 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
A kiedy będzie żyła na swój koszt? Jak skończy wszystkie zaplanowane przez tatusia kierunki studiów i rozwinie swoją zaplanowaną przez nich karierę - to może trochę potrwać, może jeszcze coś w międzyczasie wrzucą dodatkowo
![]() Autorce nie chodzi o mieszkanie z facetem, a o ustalanie granic gdzie może ojciec z butami wejść, a gdzie nie. Ale wychodzi na to, że może wejść wszędzie, bo wykłada hajs. Super układ, no, prawdziwie miłosierny.
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-07-18 o 20:03 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Rozumiem i Ciebie i rodziców. Nie rozumiem natomiast jak 40-50-letni ludzi mogą nie umieć porozumieć się z własnym dzieckiem, wytłumaczyć mu pewnych rzeczy, nie umieją nawet rozmawiać. W tym wieku to prawie jak upośledzenie- nie umieć poprzec argumentami swoich poglądów, tylko aby ich było na wierzchu. Co innego gdyby Ci powiedzieli np.
Córeczko, masz tylko 20 lat, jesteście ze sobą 2 lata, ale w tym wieku to nie jest dużo i nie zdążyliście się jeszcze poznać. Może chłopak szuka wygody, może chce mieć kobietę na codzień bez zobowiązań ( o które trudno, bo nie jesteś samodzielna), poczekaj jeszcze rok, poznajcie się lepiej i sprecyzujcie swoje plany na wspólną przyszłość. Może jakby wyrazili chęć poznania jego rodziców? Ale rodzice swoje, traktują to jak zabawę w dom ich kosztem- nie nalezy tak mówić dziecku. Jesli jesteś pewna swojego chłopaka postaw się rodzicom, nie zgadzają się na wasze wspólne mieszkanie w ich mieszkaniu, powiedz, że wyprowadzicie się do wyjętego. Czy twój chłopak zapłaciłby za nie? Nikt nie może tobą sterować, nawet rodzice. Z drugiej strony, spójrz na to tak: rodzice ciężko pracowali na to mieszkanie, specjalnie z myślą o tobie, co miesiąc rata kredytu z którym muszą się użerać ładnych parę lat. Rodzice twojego chłopaka nie zarzynają się na to mieszkanie. miałby płacić tylko rachunki za media? Co z czynszem, abonamentem telefonicznym, stosem opłat? Jakbym postawiła się w sytuacji Twoich rodziców chciałabym, żeby córka zamieszkała z chłopakiem mając konkretne plany na przyszłość ( jakbyście byli zaręczeni) i solidarnie złożyłabym się z jego rodzicami na mieszkanie dla was. Tak było fair. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Żyła na swój koszt będzie jak pójdzie do pracy i się wyprowadzi lub obecne mieszkanie będzie jej. Wtedy można mówić o usamodzielnieniu się i narzekaniu jaki to tatuś zły, bo nie pozwala córci zabawiać się w dom za jego pieniądze. ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- patrycjamy, pamiętaj, że znamy wypowiedź tylko jednej strony, córki, a nie rodziców. Czy warto linczować rodziców, że upośledzenie życiowe, skoro wiadomo, że autorka mogła dużo dopowiedzieć i wyolbrzymiać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Także po co linczować rodziców Autorki jak można polinczować Autorkę ![]()
![]() |
![]() |
#79 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Patrycjamy - masz rację, wydaje mi się, że o to chodzi rodzicom ale jak wcześniej pisałam, ojciec nie potrafił nigdy ze mną rozmawiać i mimo że napewno te argumenty ma, to kończyło się na podtekstach. Właśnie to mnie boli, że ciągle próbuję z nim rozmawiać, wyjaśniać mu, że mam swój rozum, a on dalej swoje, że pewnie tylko seks i dzieci mi w głowie, bo on kiedyś wpadł i przez ten pryzmat postrzega mnie. Ale NIGDY ze mną o tym nie rozmawiał, jak jeszcze mieszkałam z rodzicami, to zawsze mówił do mamy, że jak coś się stanie, to będzie jej wina, on umywa od tego ręce. ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Nie, wszystkie oplaty - media, czynsz, woda, internet. W dodatku kiedy mieszkanie nie było skończone, to już wziął kilka mebli na siebie na raty i je spłaca chcąc mieć jakiś wkład, ponieważ śpi tu. Ojciec się cieszył, ale nigdy nie powiedział tego wprost ani mi ani TŻ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jednak o ile nie znam partnerów wizażanek to zachowanie dzieciaków potrafię choć trochę przewidzieć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i 20-letni dzieciak, jak ladnie. Ok, rozumiem, ze jak mialas 20 lat to mentalnie wciaz tkwilas w 1 klasie liceum, moze znasz wiele takich osob, ale nie kazdy tak ma. Sa tez ludzie, co w wieku 20 lat zachowuja sie jak 20-latkowie. Normalnie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#82 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co prawda, utrzymywałam się sama, ale miałam tak głupie myślenie, że teraz aż się uśmiecham i niedowierzam ![]() Choć nie mówię, że wszyscy 20latkowie to dzieciaki. Niektórzy szybko dorośleją. Dorośleją, bo muszą- samodzielne życie, dzieci, itp. Edytowane przez Varga Czas edycji: 2014-07-18 o 20:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#84 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jednak autorki jako dorosłej nie mogę nazwać. Nazwę ją tak jak się usamodzielni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podalas przyklad bycia utrzymywanym, a nie na URLOPIE. Utrzymywany to osoba bez pracy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#90 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiadomo, jesteś starsza i widzisz mnie jak dziecko. Jak miałam 15 lat uważałam się za dorosłą, teraz jak sobie przypomnę tamtą siebie, to mi się chce śmiać. I zapewne za kolejne 5 lat moje 20 "ja" będzie dla mnie również czymś śmiesznym. Tym bardziej za kolejne 20. Ale dziś mam 20, wciąż się uczę życia i nabieram doświadczeń, ale napewno nie czuję się już dzieckiem. Poza tym ciężko ludzi tak wpychać do jednego worka, można mieć te 40 lat i zachowywać się nieodpowiedzialnie i głupio. Ale trochę bezczelnym jest ciągle to podkreślać i nazywać mnie dzieciakiem i śmiać się z moich problemów. Każdy ma swoje i dla każdego te jego są najważniejsze. Jestem od Ciebie dużo młodsza, ale szanujmy się. Z góry zakładasz, że koloryzuję, wymyślam. Ciężko być obiektywnym, wątpię, że Ty zawsze owy obiektywizm zachowujesz. Jesteśmy tylko ludźmi. Po to piszę na forum aby podzielić się tym z innymi, a nie żeby ktoś mnie wyśmiał, że wymyślam, choć nawet ku temu nie ma konkretnych dowodów. Edytowane przez redmune Czas edycji: 2014-07-18 o 22:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:28.