![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aplikacja adwokacka a radcowska Łódź
Bardzo dobrze że na radcowską jest więcej chętnych jak ktoś chce pracować w sklepie albo rozdawać ulotki to niech tam idzie.
Z tego co wiem coraz więcej młodych radców prawnych nie zaczyna wykonywania zawodu. Ale między adwokacką a radcowską nie ma aż tak dużej różnicy w ilości chętnych , duża była na samym początku kiedy w ogóle nabór na aplikację stał się otwarty dla wszystkich absolwentów prawa. Tak postrzelona ty wiesz wszystko co kto robi z aplikantów radcowskich i gdzie pracuje mówiłaś że masz jakieś koleżanki na aplikacji radcowskiej w Łodzi porozmawiaj z nimi ile osób pracuje poza kancelariami bo w nich jest mało pracy. Danusia skąd wiesz ile jest na radcowską gdzieś to opublikowali ? Edytowane przez trymbonina Czas edycji: 2014-09-01 o 21:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
Jesteś strasznie zarozumiała i zachowujesz się jak ta pani z anegdotki o zakupach w Biedronce, gdzie matka z córką stojąc przy kasie patrzy z pogardą na kasjerkę i mówi "Popatrz Oleńko, jak się nie będziesz uczyć, to skończysz jak ta pani". To jest okropne, zero pokory, szacunku i zrozumienia, że życie bywa przewrotne i módl się obyś ty nigdy nie musiała roznosić ulotek, co jest możliwe zawsze i po każdych studiach i każdej aplikacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Danusia a skąd wiesz że na radcowską jest więcej lub dużo więcej pisałaś że tak jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Konto usunięte
|
Ta sama metoda-uprzejmy telefon
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
I ile osób jest na radcowską jak na adwokacką jest nieco ponad 100 osób.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
Chyba masz złe informacje, na adwokacką jest ponad 100 jak pisałam, a na radcowska jest więcej. Jak Cię bardzo interesują szczegóły polecam telefon
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
A ty kim jesteś Danusia i co cię w ogóle to interesuje ile osób jest na którą aplikację ?
Dla mnie to bardzo dobrze że na aplikację adwokacką jest mniej osób niż na radcowską a kiepsko dla tych którzy radcowską wybrali , już teraz dla aplikantów radcowskich rynek pracy w Łodzi jest bardzo słaby, wielu a wiem to na przykładzie moich znajomych pracuje gdzie popadnie a część nigdzie nie pracuje. Jak zdam egzamin wstępny to będę miała mniejszą konkurencję w szukaniu pracy. Tylko się cieszyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Tak taka wrażliwa jesteś ,po co się tu wpisujesz w ogóle jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Bardzo dobrze zrobiłam że was nie posłuchałam i wybrałam adwokacką.
Rozmawiałam wczoraj z koleżanką która potwierdziła moje wcześniejsze poglądy co do perspektyw po radcowskiej czyli że jest bardzo nieciekawie z pracą. Wiele osób zarówno po aplikacji jak i na aplikacji radcowskiej pracuje poza zawodem a dla aplikantów w zawodzie jest bardzo mało pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
To się ciesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
Trochę przedszkolem zapachniało-bo moja aplikacja jest lepsza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja refleksja jest taka: praca w kancelarii jest zarówno na aplikacji radcowskiej i adwokackiej - decyduje doświadczenie, kompetencje i szereg cech osobistych, które warunkują przydatność do wykonywania tego zawodu. A niestety niewiele młodych osób dzisiaj te kryteria spełnia. Wszyscy są przekonani o swoim niesamowitym wykształceniu i szerokiej wiedzy, niestety praktyka szybko to weryfikuje, wychodzi na jaw chociażby to, że nie potrafią czytać ze zrozumieniem najprostszych dokumentów. Także to, czy na aplikacji znajdziesz patrona i będziesz zatrudniona w kancelarii zależy wyłącznie od Twoich osobistych predyspozycji. Nie słyszałam o zdolnych i kumatych ludziach, którzy nie mieli patrona. Po drugie: wybór ścieżki zawodowej powinien być podyktowany tym, czym chciałabyś zajmować się przyszłości. I w praktyce wygląda to tak, że adwokaci zajmują się wszystkim i cechują się dużym doświadczeniem w reprezentacji przed Sądem, ale niskim poziomem wiedzy trochę bardziej szczegółowej, szczególnie jeśli chodzi o prawo cywilne materialne i szeroko pojęte prawo gospodarcze. Natomiast radcy prawni w sądach wypadają kiepsko, natomiast w pilnowaniu interesów dużych klientów nie mają sobie równych i ich wiedza znacznie przewyższa wiedzę adwokatów w tym zakresie. Także wszystko zależy od tego, czy dobrze czujesz się w sądzie (zakładam, że w trakcie studiów obleciałaś w formie wolontariatu chociaż wydział cywilny i karny), czy też może Twoją miłością jest prawo handlowe, fuzje spółek transgranicznych, prywatyzacja itp. Po trzecie: podziwiam entuzjazm osób dopiero rozpoczynających swoją drogę do zawodu prawniczego - czasy prestiżu z tym związanego dawno już minęły i trzeba nauczyć się funkcjonowania w realiach rynku coraz bardziej prostackiego klienta. A prestiż i estyma związana z zawodem prawnika funkcjonuje już tylko w wyobrażeniu osób, które te zawody wykonują. Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-09-09 o 15:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
No i co wyszło na moje Goya Li potwierdziła moje twierdzenia o tym że adwokaci są lepsi w sądzie i częściej tam występują.
Nie zgadzam się z tobą za to Goya Li co do pracy , są izby gdzie jest łatwiej znaleźć pracę w kancelarii i nie trzeba się tak bardzo wysilać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Konto usunięte
|
Ty w ogóle zrozumiałaś co napisała GoyaLi? Bo chyba nie do końca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Napisała że adwokaci są lepsi w sądzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
Ja pytam o ogólny przekaz wypowiedzi, a nie jedno zdanie wyrwane z kontekstu.
Naprawdę, z takimi brakami w rozumieniu tekstu i wyciąganiu wniosków, życzę powodzenia na wymarzonej aplikacji adwokackiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Ale sens taki jest nie wyrwałam tego z kontekstu.
Mnie akurat najbardziej to zainteresowało w jej wypowiedzi . Jasne praca w kancelariach Goya Li jest ale tylko dla osób z doświadczeniem dla tych bez doświadczenia nie ma , poza tym w kancelariach jest mało pracy. Edytowane przez trymbonina Czas edycji: 2014-09-09 o 19:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To co mnie rzuca się w oczy od razu, to Twój brak umiejętności logicznego wnioskowania i nad tym radziłabym Ci pracować, bo konkurencja Cię zje. Niezależnie od tego, jaką aplikację wybierzesz, ucz się pilnie i słuchaj mądrzejszych od siebie. Do zawodów prawniczych aspiruje wiele osób, część bardzo zdolna i kumata, pozostali nawet nie będą dobrymi rzemieślnikami. Postaraj się być w tej pierwszej grupie, bo zasilisz szeregi bezrobotnych, wykształconych kierunkowo prawników, a takich nie brakuje. BTW. Jestem z Łodzi i nie bardzo wiem, skąd Twoje przekonanie o tym, że miejsce w kancelarii na aplikacji będzie na Ciebie czekać. Tak jak już pisałam, zdolni zawsze sobie poradzą. Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-09-09 o 19:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Goya Li a znasz jakiś aplikantów adwokackich z Łodzi ?
Znasz sytuację na rynku pracy dla aplikantów w Łodzi czy już nie za bardzo teraz masz kontakt z Łodzią ? A stąd wiem bo wszyscy moi znajomi na aplikacji adwokackiej pracowali w kancelariach. I nie wszyscy mieli doświadczenie a pracę znaleźli. Edytowane przez trymbonina Czas edycji: 2014-09-09 o 20:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kontaktbvz Łodzią mam, tu się urodziłam i tu pracuję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Tak a mój kolega który nie miał kompletnie kontaktu z praktyką na studiach ani żadnych znajomości znalazł pracę w kancelarii i to bardzo dobrej , zaznaczam pracę a nie wolontariat.
A to jeszcze weź pod uwagę że na aplikacji radcowskiej w Łodzi to nawet pracy za półdarmo dla wszystkich nie ma jak mi mówili. A wezwania do zapłaty i to same to chyba nie w kancelariach adwokackich , raczej radcowskich ? Ale o aplikacji adwokackiej z tego co piszesz to nie za dużo wiesz. Edytowane przez trymbonina Czas edycji: 2014-09-09 o 21:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Serio - komuś wypominasz, że nie za dużo wie o aplikacji adwokackiej skoro a) sama na niej nie jesteś i nie wiadomo czy się dostaniesz b) nigdy nie pracowałaś w kancelarii czy to radcowskiej czy adwokackiej. Swoją drogą mam nadzieję, że wiesz, że są również kancelarie adwokacko - radcowskie? (tak tak, szlachetny zawód adwokata możesz zostać zbrukany współpracą z radcą prawnym) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dobrze Ci radzę jako starsza i bardziej doświadczona koleżanka, ale Ty wszystko wiesz lepiej. Ale dzięki takim jak Ty, możemy się później ze znajomymi wymieniać anegdotami o zatrudnianych aplikantach. A tak na marginesie, o wiele bardziej cenię sobie współpracę z radcami, niż z adwokatami. Jeśli chodzi o pion cywilny i gospodarczy są po prostu lepsi merytorycznie, bo mają bardziej ukierunkowane i lepsze szkolenie na aplikacji. Adwokaci czasami potrafią przywalić takim babolem, że głowa puchnie. Ale osoby wybitne i zwykli rzemieślnicy są w każdym zawodzie. I zbastuj trochę w tonie swoich wypowiedzi, bo póki co, to nie zaprezentowałaś się najlepiej. Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-09-09 o 21:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Najlepiej to zakończmy tę dyskusję jak będzie zobaczymy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Konto usunięte
|
No właśnie, najlepiej to ty się najpierw dostań na tę aplikację, znajdź tę super-hiper-ekstra kancelarię adwokacją w stylu Pearson-Specter-Litt i zadbaj o to, żeby nie wylali cię z niej po 3 miesiącach, bo jak będziesz rozmawiała z przełożonymi tak, jak rozmawiasz z nami, to wręcz pewne, że tak będzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Konto usunięte
|
Stres przedegzaminacyjny dziewczynę dopadł...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
70 % aplikantów radcowskich w łodzi albo więcej pracuje poza kancelariami ale według niektórych praca w kancelariach jest.
To zakrawa na kpinę zwłaszcza to co wypisuje Goya Li i ile tych radców prawnych których znasz zatrudnia aplikantów ? W Łodzi aplikantów radcowskich zatrudnia tylko kilka większych kancelarii a z mniejszych kancelarii to może co 50-dziesiąta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
Jak tam po egzaminie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:01.