Aplikacja adwokacka a radcowska - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-01, 21:40   #61
trymbonina
Raczkowanie

Dot.: Aplikacja adwokacka a radcowska Łódź

Bardzo dobrze że na radcowską jest więcej chętnych jak ktoś chce pracować w sklepie albo rozdawać ulotki to niech tam idzie.
Z tego co wiem coraz więcej młodych radców prawnych nie zaczyna wykonywania zawodu.
Ale między adwokacką a radcowską nie ma aż tak dużej różnicy w ilości chętnych , duża była na samym początku kiedy w ogóle nabór na aplikację stał się otwarty dla wszystkich absolwentów prawa.
Tak postrzelona ty wiesz wszystko co kto robi z aplikantów radcowskich i gdzie pracuje mówiłaś że masz jakieś koleżanki na aplikacji radcowskiej w Łodzi porozmawiaj z nimi ile osób pracuje poza kancelariami bo w nich jest mało pracy.
Danusia skąd wiesz ile jest na radcowską gdzieś to opublikowali ?

Edytowane przez trymbonina
Czas edycji: 2014-09-01 o 21:54
trymbonina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 22:09   #62
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez trymbonina Pokaż wiadomość
Bardzo dobrze że na radcowską jest więcej chętnych jak ktoś chce pracować w sklepie albo rozdawać ulotki to niech tam idzie.
Jesteś strasznie zarozumiała i zachowujesz się jak ta pani z anegdotki o zakupach w Biedronce, gdzie matka z córką stojąc przy kasie patrzy z pogardą na kasjerkę i mówi "Popatrz Oleńko, jak się nie będziesz uczyć, to skończysz jak ta pani". To jest okropne, zero pokory, szacunku i zrozumienia, że życie bywa przewrotne i módl się obyś ty nigdy nie musiała roznosić ulotek, co jest możliwe zawsze i po każdych studiach i każdej aplikacji.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 22:39   #63
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Danusia skąd wiesz ile jest na radcowską gdzieś to opublikowali ?
Wiem ile jest na adwokacką-prosty uprzejmy telefon do ORA zawsze działa
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 06:59   #64
trymbonina
Raczkowanie

Danusia a skąd wiesz że na radcowską jest więcej lub dużo więcej pisałaś że tak jest.
Stary 2014-09-02, 10:08   #65
201605090958
Konto usunięte

Ta sama metoda-uprzejmy telefon
Stary 2014-09-02, 10:35   #66
trymbonina
Raczkowanie

I ile osób jest na radcowską jak na adwokacką jest nieco ponad 100 osób.
Stary 2014-09-02, 12:15   #67
201605090958
Konto usunięte

Chyba masz złe informacje, na adwokacką jest ponad 100 jak pisałam, a na radcowska jest więcej. Jak Cię bardzo interesują szczegóły polecam telefon
Stary 2014-09-02, 12:22   #68
trymbonina
Raczkowanie

A ty kim jesteś Danusia i co cię w ogóle to interesuje ile osób jest na którą aplikację ?
Dla mnie to bardzo dobrze że na aplikację adwokacką jest mniej osób niż na radcowską a kiepsko dla tych którzy radcowską wybrali , już teraz dla aplikantów radcowskich rynek pracy w Łodzi jest bardzo słaby, wielu a wiem to na przykładzie moich znajomych pracuje gdzie popadnie a część nigdzie nie pracuje.
Jak zdam egzamin wstępny to będę miała mniejszą konkurencję w szukaniu pracy.
Tylko się cieszyć
Stary 2014-09-02, 12:45   #69
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
A ty kim jesteś Danusia i co cię w ogóle to interesuje ile osób jest na którą aplikację ?
Dla mnie to bardzo dobrze że na aplikację adwokacką jest mniej osób niż na radcowską a kiepsko dla tych którzy radcowską wybrali , już teraz dla aplikantów radcowskich rynek pracy w Łodzi jest bardzo słaby, wielu a wiem to na przykładzie moich znajomych pracuje gdzie popadnie a część nigdzie nie pracuje.
Jak zdam egzamin wstępny to będę miała mniejszą konkurencję w szukaniu pracy.
Tylko się cieszyć
Daruję sobie dalszą konwersację, bo akceptowalny przeze mnie poziom grzecznosci przekroczyłaś. Udzieliłam informacji podająć źródło to zainteresowało Cię kim jestem. No bez przesady
Stary 2014-09-02, 12:58   #70
trymbonina
Raczkowanie

Tak taka wrażliwa jesteś ,po co się tu wpisujesz w ogóle jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia ?
Stary 2014-09-09, 07:58   #71
trymbonina
Raczkowanie

Bardzo dobrze zrobiłam że was nie posłuchałam i wybrałam adwokacką.
Rozmawiałam wczoraj z koleżanką która potwierdziła moje wcześniejsze poglądy co do perspektyw po radcowskiej czyli że jest bardzo nieciekawie z pracą.
Wiele osób zarówno po aplikacji jak i na aplikacji radcowskiej pracuje poza zawodem a dla aplikantów w zawodzie jest bardzo mało pracy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 09:30   #72
20160901857
Konto usunięte

To się ciesz.
Stary 2014-09-09, 13:49   #73
201605090958
Konto usunięte

Trochę przedszkolem zapachniało-bo moja aplikacja jest lepsza
Stary 2014-09-09, 15:46   #74
2016050952
Konto usunięte

Cytat:
Bardzo dobrze zrobiłam że was nie posłuchałam i wybrałam adwokacką.
Rozmawiałam wczoraj z koleżanką która potwierdziła moje wcześniejsze poglądy co do perspektyw po radcowskiej czyli że jest bardzo nieciekawie z pracą.
Wiele osób zarówno po aplikacji jak i na aplikacji radcowskiej pracuje poza zawodem a dla aplikantów w zawodzie jest bardzo mało pracy.
Czy bardzo dobrze zrobiłaś, to dopiero będziesz miała okazję się przekonać. Ja akurat jestem przedstawicielem innego zawodu prawniczego, ale wśród moich znajomych są zarówno radcowie prawni, wieloletni adwokaci oraz tacy, którzy dopiero otworzyli własną kancelarię.
Moja refleksja jest taka: praca w kancelarii jest zarówno na aplikacji radcowskiej i adwokackiej - decyduje doświadczenie, kompetencje i szereg cech osobistych, które warunkują przydatność do wykonywania tego zawodu. A niestety niewiele młodych osób dzisiaj te kryteria spełnia. Wszyscy są przekonani o swoim niesamowitym wykształceniu i szerokiej wiedzy, niestety praktyka szybko to weryfikuje, wychodzi na jaw chociażby to, że nie potrafią czytać ze zrozumieniem najprostszych dokumentów. Także to, czy na aplikacji znajdziesz patrona i będziesz zatrudniona w kancelarii zależy wyłącznie od Twoich osobistych predyspozycji. Nie słyszałam o zdolnych i kumatych ludziach, którzy nie mieli patrona.

Po drugie: wybór ścieżki zawodowej powinien być podyktowany tym, czym chciałabyś zajmować się przyszłości. I w praktyce wygląda to tak, że adwokaci zajmują się wszystkim i cechują się dużym doświadczeniem w reprezentacji przed Sądem, ale niskim poziomem wiedzy trochę bardziej szczegółowej, szczególnie jeśli chodzi o prawo cywilne materialne i szeroko pojęte prawo gospodarcze. Natomiast radcy prawni w sądach wypadają kiepsko, natomiast w pilnowaniu interesów dużych klientów nie mają sobie równych i ich wiedza znacznie przewyższa wiedzę adwokatów w tym zakresie. Także wszystko zależy od tego, czy dobrze czujesz się w sądzie (zakładam, że w trakcie studiów obleciałaś w formie wolontariatu chociaż wydział cywilny i karny), czy też może Twoją miłością jest prawo handlowe, fuzje spółek transgranicznych, prywatyzacja itp.

Po trzecie: podziwiam entuzjazm osób dopiero rozpoczynających swoją drogę do zawodu prawniczego - czasy prestiżu z tym związanego dawno już minęły i trzeba nauczyć się funkcjonowania w realiach rynku coraz bardziej prostackiego klienta. A prestiż i estyma związana z zawodem prawnika funkcjonuje już tylko w wyobrażeniu osób, które te zawody wykonują.

Edytowane przez 2016050952
Czas edycji: 2014-09-09 o 15:50
2016050952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 17:48   #75
trymbonina
Raczkowanie

No i co wyszło na moje Goya Li potwierdziła moje twierdzenia o tym że adwokaci są lepsi w sądzie i częściej tam występują.
Nie zgadzam się z tobą za to Goya Li co do pracy , są izby gdzie jest łatwiej znaleźć pracę w kancelarii i nie trzeba się tak bardzo wysilać.
Stary 2014-09-09, 17:51   #76
20160901857
Konto usunięte

Ty w ogóle zrozumiałaś co napisała GoyaLi? Bo chyba nie do końca.
Stary 2014-09-09, 17:57   #77
trymbonina
Raczkowanie

Napisała że adwokaci są lepsi w sądzie.
Stary 2014-09-09, 18:04   #78
20160901857
Konto usunięte

Ja pytam o ogólny przekaz wypowiedzi, a nie jedno zdanie wyrwane z kontekstu.
Naprawdę, z takimi brakami w rozumieniu tekstu i wyciąganiu wniosków, życzę powodzenia na wymarzonej aplikacji adwokackiej.
Stary 2014-09-09, 18:47   #79
trymbonina
Raczkowanie

Ale sens taki jest nie wyrwałam tego z kontekstu.
Mnie akurat najbardziej to zainteresowało w jej wypowiedzi .
Jasne praca w kancelariach Goya Li jest ale tylko dla osób z doświadczeniem dla tych bez doświadczenia nie ma , poza tym w kancelariach jest mało pracy.

Czas edycji: 2014-09-09 o 19:09

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 19:06   #80
2016050952
Konto usunięte

Cytat:
Ale sens taki jest nie wyrwałam tego z kontekstu.
Mnie akurat najbardziej to zainteresowało w jej wypowiedzi.
Nie zrozumiałaś mnie najwyraźniej. Adwokaci lepiej wypadają w sądzie z tego powodu, że szkolenie na aplikacji jest na to bardziej ukierunkowane, niż na radcowskiej. Za to radcowie lepiej radzą sobie w obsłudze podmiotów gospodarczych. Wszystko zależy od tego, jak wypadają przy tym Twoje zainteresowania.

To co mnie rzuca się w oczy od razu, to Twój brak umiejętności logicznego wnioskowania i nad tym radziłabym Ci pracować, bo konkurencja Cię zje.
Niezależnie od tego, jaką aplikację wybierzesz, ucz się pilnie i słuchaj mądrzejszych od siebie. Do zawodów prawniczych aspiruje wiele osób, część bardzo zdolna i kumata, pozostali nawet nie będą dobrymi rzemieślnikami. Postaraj się być w tej pierwszej grupie, bo zasilisz szeregi bezrobotnych, wykształconych kierunkowo prawników, a takich nie brakuje. BTW. Jestem z Łodzi i nie bardzo wiem, skąd Twoje przekonanie o tym, że miejsce w kancelarii na aplikacji będzie na Ciebie czekać. Tak jak już pisałam, zdolni zawsze sobie poradzą.

Czas edycji: 2014-09-09 o 19:24
Stary 2014-09-09, 20:09   #81
trymbonina
Raczkowanie

Goya Li a znasz jakiś aplikantów adwokackich z Łodzi ?
Znasz sytuację na rynku pracy dla aplikantów w Łodzi czy już nie za bardzo teraz masz kontakt z Łodzią ?
A stąd wiem bo wszyscy moi znajomi na aplikacji adwokackiej pracowali w kancelariach.
I nie wszyscy mieli doświadczenie a pracę znaleźli.

Czas edycji: 2014-09-09 o 20:24
Stary 2014-09-09, 20:39   #82
2016050952
Konto usunięte

Cytat:
Goya Li a znasz jakiś aplikantów adwokackich z Łodzi ?
Znasz sytuację na rynku pracy dla aplikantów w Łodzi czy już nie za bardzo teraz masz kontakt z Łodzią ?
A stąd wiem bo wszyscy moi znajomi na aplikacji adwokackiej pracowali w kancelariach.
I nie wszyscy mieli doświadczenie a pracę znaleźli.
Aplikantów znam tych pozatrudnianych w kancelariach zaprzyjaźnionych adwokatów. I wiem, że wiele osób długo szukało patrona. Weź jeszcze pod uwagę, że rynek jest mocno zróżnicowany - ą kancelarie, do których tak z ulicy nie ma dostępu, bo zawsze mają obsadzone grono aplikantów, których albo rekrutują sobie już na studiach, albo przez znajomości. Są też kancelarie takie, w których po prostu nie warto robić aplikacji, bo niewiele można się nauczyć. Prawda jest taka, że jeżeli nie wychodziłaś sobie dobrego patrona już na studiach, to zostanie Ci niewielki wybór i albo praca bez kasy, albo z niewielką kasą w kiepskiej kancelarii i pisanie wezwań do zapłaty. Co kto lubi, kariera prawnicza jest jak każda inna, o jej rozwój należy zadbać już na etapie studiów, bo później zostaje albo ochłap, albo patron na papierze i parzenie kawy.
Kontaktbvz Łodzią mam, tu się urodziłam i tu pracuję.
Stary 2014-09-09, 20:58   #83
trymbonina
Raczkowanie

Tak a mój kolega który nie miał kompletnie kontaktu z praktyką na studiach ani żadnych znajomości znalazł pracę w kancelarii i to bardzo dobrej , zaznaczam pracę a nie wolontariat.
A to jeszcze weź pod uwagę że na aplikacji radcowskiej w Łodzi to nawet pracy za półdarmo dla wszystkich nie ma jak mi mówili.
A wezwania do zapłaty i to same to chyba nie w kancelariach adwokackich , raczej radcowskich ?
Ale o aplikacji adwokackiej z tego co piszesz to nie za dużo wiesz.

Czas edycji: 2014-09-09 o 21:04
Stary 2014-09-09, 21:18   #84
201803120851
Konto usunięte

Cytat:
Tak a mój kolega który nie miał kompletnie kontaktu z praktyką na studiach ani żadnych znajomości znalazł pracę w kancelarii i to bardzo dobrej , zaznaczam pracę a nie wolontariat.
A to jeszcze weź pod uwagę że na aplikacji radcowskiej w Łodzi to nawet pracy za półdarmo dla wszystkich nie ma jak mi mówili.
A wezwania do zapłaty i to same to chyba nie w kancelariach adwokackich , raczej radcowskich ?
Tak tak, kancelarie adwokackie to tylko miodem i mlekiem płynące, tam nie ma takich banalnych rzeczy jak wezwania do zapłaty, tylko ci pariasi - radcowie prawni zajmują się takimi błahostkami

Serio - komuś wypominasz, że nie za dużo wie o aplikacji adwokackiej skoro a) sama na niej nie jesteś i nie wiadomo czy się dostaniesz b) nigdy nie pracowałaś w kancelarii czy to radcowskiej czy adwokackiej.

Swoją drogą mam nadzieję, że wiesz, że są również kancelarie adwokacko - radcowskie? (tak tak, szlachetny zawód adwokata możesz zostać zbrukany współpracą z radcą prawnym)
201803120851 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 21:26   #85
2016050952
Konto usunięte

Cytat:
Twoje wypowiedzi są na takim poziomie, że kariery to ja Ci za wielkiej nie wróżę. A o aplikacji adwokackiej wiem zapewne więcej niż Ty, chociaż ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę są licytacje.
Dobrze Ci radzę jako starsza i bardziej doświadczona koleżanka, ale Ty wszystko wiesz lepiej. Ale dzięki takim jak Ty, możemy się później ze znajomymi wymieniać anegdotami o zatrudnianych aplikantach.

A tak na marginesie, o wiele bardziej cenię sobie współpracę z radcami, niż z adwokatami. Jeśli chodzi o pion cywilny i gospodarczy są po prostu lepsi merytorycznie, bo mają bardziej ukierunkowane i lepsze szkolenie na aplikacji. Adwokaci czasami potrafią przywalić takim babolem, że głowa puchnie. Ale osoby wybitne i zwykli rzemieślnicy są w każdym zawodzie.

I zbastuj trochę w tonie swoich wypowiedzi, bo póki co, to nie zaprezentowałaś się najlepiej.

Czas edycji: 2014-09-09 o 21:33
Stary 2014-09-09, 22:04   #86
trymbonina
Raczkowanie

Najlepiej to zakończmy tę dyskusję jak będzie zobaczymy.
Stary 2014-09-10, 12:23   #87
20160901857
Konto usunięte

No właśnie, najlepiej to ty się najpierw dostań na tę aplikację, znajdź tę super-hiper-ekstra kancelarię adwokacją w stylu Pearson-Specter-Litt i zadbaj o to, żeby nie wylali cię z niej po 3 miesiącach, bo jak będziesz rozmawiała z przełożonymi tak, jak rozmawiasz z nami, to wręcz pewne, że tak będzie.
Stary 2014-09-10, 19:44   #88
201605090958
Konto usunięte

Stres przedegzaminacyjny dziewczynę dopadł...
Stary 2014-09-22, 20:28   #89
trymbonina
Raczkowanie

70 % aplikantów radcowskich w łodzi albo więcej pracuje poza kancelariami ale według niektórych praca w kancelariach jest.
To zakrawa na kpinę zwłaszcza to co wypisuje Goya Li i ile tych radców prawnych których znasz zatrudnia aplikantów ?
W Łodzi aplikantów radcowskich zatrudnia tylko kilka większych kancelarii a z mniejszych kancelarii to może co 50-dziesiąta.
Stary 2014-09-28, 20:13   #90
201605090958
Konto usunięte

Jak tam po egzaminie?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości