Sezon pielgrzymkowy uważam za otwarty... - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-28, 11:28   #61
Fleur_D
Zakorzenienie

Dot.: Sezon pielgrzymkowy uważam za otwarty...

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Jako mieszkanka Częstochowy mogę się co najwyżej słabo usmiechnąć.
Po przeczytaniu pierwszych trzech słów pewnie większość osób się uśmiechnęłąa
Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ja nie zapomnę wątku na wizażu o pielgrzymce do Częstochowy jak jakas nawiedzona pisała jak to w burze szli, bo Bóg ich ochroni przez piorunami. Nie dalo się przetłumaczyć, ze juz nawet dzieci uczy się, ze w burze się nie chodzi, ksiądz kierownik czy jakos tak wiedział lepiej. Ciekawe ilu podobnie nierozgarnietych osobników bierze w tym udział. Nigdy nie rozumiałam co to za atrakcja iść tyle km, nierzadko w upale i ludzac się, ze Boga to interesuje. Biedny Pan Bóg tego miauczenia przez megafon musi wysłuchiwać, az mi Go żal.
Połączenie głupoty z religijnością jest straszne.
Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Nie ma prawa ale na wsi tak jest, że jak nie zrobisz tego co pleban każe to będziesz wytykana itd.
Nie te czasy moja droga. Może gdzieś jeszcze takie praktyki mają miejsce, ale to wina mieszkańców, że są bardziej stadem baranów niż owcami.
Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Przeraziło mnie tylko pchanie w takiej pielgrzymce wózków z małymi dziećmi, topiący się pod nogami asfalt, hałas, 35 stopni odczuwalne, prażące słońce na skórze i dziecko.... to jest dla mnie chore i powinni tego zakazać, no, ale.
Naprawdę? To przeraziło mnie bardziej niż opisane tu zachowania pielgrzymek. I zgadzam się, że powinno być zabronione. Przyznam, że nigdy nie spotkałam się z takim przypadkiem. Pamiętam, że parę lat temu moja kuzynka chciała się wybrać, ale miała 14 lat i ksiądz się nie zgodził, nawet jeśli miałaby opiekuna. Ciotce chyba ulżyło
Ale może zmieniły się przepisy lub też każda pielgrzymka ma własne.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 11:38   #62
grubella
BAN stały

Z prezerwatywami na pielgrzymkach to prawda.
Wiele lat temu gdy brakło miejsca w domach to nocowano pielgrzymów w stodołach na świeżym sianie.
I potem mieszkańcy musieli uważać , przetrząsać to siano zanim dali krowom bo prezerwatywy się trafiały.

U koleżanki w domu też kiedyś była para, która niepostrzeżenie w sadku nocą seks uprawiała bo po odejściu pielgrzymki znalazła prezerwatywę z zawartością i majtki na krzaku.
I jest to częste bo czasem dla takich osób to jedyna okazja aby być razem, rodzice nieświadomi, że dzieci na pielgrzymkę poszły właśnie po to.

W domu trzeba zawsze po nich posprzątać , to normalne, wydezynfekować nawet. Ale są też fakty, które nie powinny mieć miejsca, podpaski spuszczane w sedesie mimo, że kosz obok.
A kiedyś znalazła używaną podpaskę w ozdobnym wazonie w pokoju wysoko na szafie przy okazji porządków.

Kradzieże drobnych przedmiotów też się zdarzają.
W samej grupie pielgrzymkowej też czasem dochodzi do kradzieży bo są tacy, którzy idą w tym celu.

Ale większość idzie w zbożnym celu.Ich wiara jest tak silna , że te trudy pokonania kilkuset km i dyskomfort pielgrzymki im nie przeszkadzają, chodzą wielokrotnie.Sama znałam kobietę co była kilkadziesiąt razy corocznie , ostatni raz w wieku prawie 70lat.
A potem miała lekki wylew i też się kazała zawieźć autem bo nie była w stanie iść. A potem drugi wylew i umarła.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 11:45   #63
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Po przeczytaniu pierwszych trzech słów pewnie większość osób się uśmiechnęłąa

Połączenie głupoty z religijnością jest straszne.

Nie te czasy moja droga. Może gdzieś jeszcze takie praktyki mają miejsce, ale to wina mieszkańców, że są bardziej stadem baranów niż owcami.

Naprawdę? To przeraziło mnie bardziej niż opisane tu zachowania pielgrzymek. I zgadzam się, że powinno być zabronione. Przyznam, że nigdy nie spotkałam się z takim przypadkiem. Pamiętam, że parę lat temu moja kuzynka chciała się wybrać, ale miała 14 lat i ksiądz się nie zgodził, nawet jeśli miałaby opiekuna. Ciotce chyba ulżyło
Ale może zmieniły się przepisy lub też każda pielgrzymka ma własne.
Wielokrotnie mijając pielgrzymkę widziałam dzieci w wózkach, osoby kalekie na wózkach dorosłe i dzieci kalekie, niepełnosprawne.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dzieci.jpg (49,4 KB, 188 załadowań)
Stary 2014-07-28, 11:49   #64
chwast
Zakorzenienie

Ja teraz przez okno widziałam taki wózek gdzie wozi się mniejsze dzieci, takie do pół roku.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 12:00   #65
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Ja teraz przez okno widziałam taki wózek gdzie wozi się mniejsze dzieci, takie do pół roku.
Brak słów na ludzką głupotę.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 12:10   #66
panna chichotka
Raczkowanie

Myślę, że jeszcze długo nic się w tej kwestii nie zmieni Niektórzy rodzice nie powinni nimi być. Po prostu...
panna chichotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 12:25   #67
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez panna chichotka Pokaż wiadomość
Myślę, że jeszcze długo nic się w tej kwestii nie zmieni Niektórzy rodzice nie powinni nimi być. Po prostu...
Przecież Bóg chroni dziecko i wszystkich pielgrzymkowiczów
susuanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-28, 12:26   #68
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panna chichotka Pokaż wiadomość
niestety taka prawda

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 12:27   #69
awia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Polecam lekturę, zamiast "siać mowę nienawiści" wobec pielgrzymów i ludzi spoza Cze-wy. Twoje miasto zarabia, mimo że "masz swoje zdanie na ten temat".
A Ty przeczytalas?

Raport ten zostal sporządzany w 2006 roku, kiedy prezydentem byl Wrona (odwolany w referendum i znany z tego ze padal na klęczki prze klerem w kazdej sprawie) wiec skoro zostalo sporzadzone na zlecenie urzedu miasta juz jest srednio wiarygodne.

Poza tym:
Cytat:
główny cel przyjazdu jest religijny, połączony ze zwiedzaniem Jasnej Góry, a pobyt w Częstochowie trwa cały dzień bez noclegu lub dwa dni z noclegiem w bazie kościelnej lub hotelu,
Gdzie te miliony, pytam, skoro pielgrzym przyjezdza na 1 dzien i to tylko na jasna gore. a wydaje:

Cytat:
średnio wydająca podczas pobytu 226 złotych; są to wydatki związane z wyżywieniem (prawie 89,20 zł), noclegiem (45,90 zł) oraz zakupem pamiątek (ponad 38,20 zł), na mapy wydaje bardzo
mało, bo tylko 4,50 zł; w grupie innych wydatków (średnio ponad 48 zł) znajdują się miedzy innymi koszty przejazdów, wstępów do różnego rodzaju obiektów oraz np. jałmużna,
Wyżywienie - claromontana i okolice, Paulini maja wlasne restauracje/jadlodajnie, pola campingowe, hotele oraz dewocjonalnia.

Naprawde chcesz sie klocic z ludzmi, ktorzy w Czestochowie mieszkaja, mieszkaja ich rodziny, znajomi i ktorzy najlepiej wiedza ile na pielgrzymach sie zyskuje a ile traci? Czestochowa istnieje glownie dzieki firmom motoryzacyjnym typu TRW, Brembo ktorzy maja tutaj linie produkcyjne i w ktorych to firmach pracują tysiace mieszkancow.
A nie Jasna góra.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 12:28   #70
Ashaai
Zakorzenienie

Pielgrzymki środkami ulic to szczyt głupoty i egoizmu...

Stałam kiedyś w takim wielkim korku na trasie wylotowej. Spieszyło mi się, ale to pół biedy. Najgorzej pamiętam jak bluźnili dostawcy/tirowcy itd.
Mają przez to wielkie opóźnienia... Firmy dając im zlecenie nie uwzględniają takich egoistów blokujących drogi. Jeśli na trasie spotkają kilka takich pielgrzymek robi się spory problem z dowiezieniem towaru na czas. Spóźnienia to kary dla firmy, zabrane premie kierowcom itd.
Nie wiem czy tak w każdej firmie, ale tak mówili panowie, z którymi psioczyłam na tych drogowych trollów
Stary 2014-07-28, 13:00   #71
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Polecam lekturę, zamiast "siać mowę nienawiści" wobec pielgrzymów i ludzi spoza Cze-wy. Twoje miasto zarabia, mimo że "masz swoje zdanie na ten temat".
nie będę czytać starych raportów ''za panowania'' Wrony

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-28, 13:04   #72
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
A Ty przeczytalas?

Raport ten zostal sporządzany w 2006 roku, kiedy prezydentem byl Wrona (odwolany w referendum i znany z tego ze padal na klęczki prze klerem w kazdej sprawie) wiec skoro zostalo sporzadzone na zlecenie urzedu miasta juz jest srednio wiarygodne.

Poza tym:

Gdzie te miliony, pytam, skoro pielgrzym przyjezdza na 1 dzien i to tylko na jasna gore. a wydaje:

Wyżywienie - claromontana i okolice, Paulini maja wlasne restauracje/jadlodajnie, pola campingowe, hotele oraz dewocjonalnia.

Naprawde chcesz sie klocic z ludzmi, ktorzy w Czestochowie mieszkaja, mieszkaja ich rodziny, znajomi i ktorzy najlepiej wiedza ile na pielgrzymach sie zyskuje a ile traci? Czestochowa istnieje glownie dzieki firmom motoryzacyjnym typu TRW, Brembo ktorzy maja tutaj linie produkcyjne i w ktorych to firmach pracują tysiace mieszkancow.
A nie Jasna góra.

Plus polecam przeczytać punkt 8. z załącznika 7.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 13:08   #73
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Moja koleżanka jest dyrektorką szkoły w małej miejscowości przez którą co roku przechodzi pielgrzymka lubelska.
Miejscowy proboszcz uczący religii w jej szkole nie wyobraża sobie aby mieszkańcy nie udzielili noclegu, nie nakarmili. To przecież zaszczyt dla nich.
Nie da się na jej stanowisku uniknąć tego, inni ludzie też nie są zachwyceni , że ciągle ich wieś a nie sąsiednie.
Jest presja księdza i ogólnie społeczna.
Dyrektor szkoły ma dawać przykład maluczkim.
Gdy kiedyś wpadła na pomysł, ze wyjedzie na ten czas to ksiądz jeszcze się ucieszył, że więcej osób się zmieści w jej domu do którego chciał aby mu dała klucze. To wolała zostać, jedynie rodzinę wyprawiła na wakacje.
W małych miejscowościach tak jest.
Cytat:
To prawda,u mojego wujka na wsi ksiądz tez kaze brać pielgrzymów. Kiedys przydzielono im 5, ale jakos się wykręcili i wzięli 2.
nie rozumiem tego kazania wydaje mi się, że na to "kazanie" zgadzają się osoby, którym bardzo zależy na opinii proboszcza a reszta, która ma to gdzieś po prostu pielgrzymów nie przyjmuje
babcia tż mieszka na trasie pielgrzymki, przez wiele lat przyjmowała, teraz stwierdziła, że nie i nikt nie przychodzi z rozkazami, że musi.
kurde, no nie pojmuję, jak ktoś może przyjść i kazać wpuścić obcych do domu i tego, że ktoś się na to godzi, bo ksiądz wydał rozkazy

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 13:15   #74
skazana_na_bluesa
.

zabawne jest to, że katolicy mają więcej praw niż ateiści, mimo "świeckiego" kraju. nie rozumiem, dlaczego pielgrzymki mają jakieś większe prawa niż ludzie nieuczestniczący w nich? ręce mi dosłownie opadają przy takim podejściu. sporo miast ubiegało się o zmiany tras pielgrzymek, ale właśnie odpowiedzi były negatywne. tak jak w przytoczonym przykładzie gdzieś wyżej - nie można im zabronić 'uprawiać kultu', bo to łamanie konstytucji, bo ateiści/innowiercy nie mają praw w tym świeckim kraju. muszą brać bierny udział w obrzędach religijnych.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 13:16   #75
chwast
Zakorzenienie

Jestesmy swieccy tylko w teorii. Tak jak demokracja xd,

Wyslane przez tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 13:17   #76
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
nie rozumiem tego kazania wydaje mi się, że na to "kazanie" zgadzają się osoby, którym bardzo zależy na opinii proboszcza a reszta, która ma to gdzieś po prostu pielgrzymów nie przyjmuje
babcia tż mieszka na trasie pielgrzymki, przez wiele lat przyjmowała, teraz stwierdziła, że nie i nikt nie przychodzi z rozkazami, że musi.
kurde, no nie pojmuję, jak ktoś może przyjść i kazać wpuścić obcych do domu i tego, że ktoś się na to godzi, bo ksiądz wydał rozkazy
bo to jak funkcja fuhrera :P

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 13:36   #77
_vixen_
Zakorzenienie

Mysle, ze ciąganie malych dzieci na pielgrzymki wynika z wrodzonej głupoty, braku pieniędzy na sensowniejsze wakacje i chęci pochwalenia się, ze ich maly Kubuś to juz w wieku pól roku byl na pielgrzymce. Może te dzieci są tak odslabione upalem i droga, ze juz nie maja sily drzec się w tych wózkach.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 13:39   #78
grubella
BAN stały

Dopóki religia jest w szkole to nauczyciel musi się podporządkować i nawet wbrew sobie przyjąć tych pątników, prowadzić dzieci/szkolne/ do kościoła na rozpoczęcie i zakończenie roku szkolnego, różne uroczystości państwowe, rekolekcje. I tam pilnować porządku i dzieci , uczestniczyć we mszy.To jest w ramach obowiązków zawodowych.
Stary 2014-07-28, 13:45   #79
_vixen_
Zakorzenienie

Juz mi ciśnienie skacze jak pomysle o tych mszach na rozpoczęcie i zakończenie roku.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-28, 13:52   #80
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Grubello, niekoniecznie. Jeśli nauczyciel jest innego wyznania lub jest ateistą albo apostatą- wtedy konieczność sprawowania opieki nad dziećmi w kościele, np. w trakcie nabożenstwa jest naruszeniem jego konstytucyjnych praw. Tak samo, jak nie wolno zabraniać nikomu brania udziału w nabożeństwach i wyznawania religii, tak nie wolno nikogo przymuszać. W czasie trwania nabożeństwa taki nauczyciel powinien być oddelegowany do pelnienia innych obowiązków, np. zabezpiecza wyjście z kościoła by dzieciarnia nie pouciekała.

Czytając wątek zauważylam, że temat niepotrzebnie zszedł na kasę i na wiarę. Jeszcze raz powtarzam- nie chcę i nie jest moim celem obrażanie Katolików. Niech sobie pielgrzymują. Ale niech będzie zachowana logika- bez sensu jest blokowanie ruchliwych ulic i darcie się przez megafon przed 6 rano podczas przejścia przez osiedla, skoro teoretycznie do godziny 6 panuje cisza nocna. Trzeba jednak brać pod uwage, że mieszkańcy tychże osiedli też muszą jakoś dostać się do pracy.

Asia_aisa: takie zarzalenie zlozyliśmy do UM i na policję. Niestety- efekt zerowy.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 14:00   #81
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Dopóki religia jest w szkole to nauczyciel musi się podporządkować i nawet wbrew sobie przyjąć tych pątników, prowadzić dzieci/szkolne/ do kościoła na rozpoczęcie i zakończenie roku szkolnego, różne uroczystości państwowe, rekolekcje. I tam pilnować porządku i dzieci , uczestniczyć we mszy.To jest w ramach obowiązków zawodowych.
pogrubione - pierwsze słyszę, aby gdziekolwiek był nakaz przyjmowania obcych do domów. czy jest się dyrektorem, nauczycielem czy woźnym w szkole. zresztą zakrawa o jakiś absurd...
co do reszty to się zgodzę, jest to w ramach godzin lekcyjnych, więc nauczyciel odpowiada za swoich wychowanków ale przyjmowanie pielgrzymów? co to ma do obowiązków zawodowych?

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 14:03   #82
_vixen_
Zakorzenienie

To nie jest nakaz sankcjonowany prawnie, ale na wioskach ksiądz bywa wazna persona i działa sila (wątpliwego) autorytetu. Ja znam przypadki, kiedy szkola prosila księdza o dyspensę na urządzenie zabawy typu zakończenie gimnazjum w piatek...matko jacy ludzie są ciemni aż strach:/
Stary 2014-07-28, 14:10   #83
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Grubello, niekoniecznie. Jeśli nauczyciel jest innego wyznania lub jest ateistą albo apostatą- wtedy konieczność sprawowania opieki nad dziećmi w kościele, np. w trakcie nabożenstwa jest naruszeniem jego konstytucyjnych praw. Tak samo, jak nie wolno zabraniać nikomu brania udziału w nabożeństwach i wyznawania religii, tak nie wolno nikogo przymuszać. W czasie trwania nabożeństwa taki nauczyciel powinien być oddelegowany do pelnienia innych obowiązków, np. zabezpiecza wyjście z kościoła by dzieciarnia nie pouciekała.

Czytając wątek zauważylam, że temat niepotrzebnie zszedł na kasę i na wiarę. Jeszcze raz powtarzam- nie chcę i nie jest moim celem obrażanie Katolików. Niech sobie pielgrzymują. Ale niech będzie zachowana logika- bez sensu jest blokowanie ruchliwych ulic i darcie się przez megafon przed 6 rano podczas przejścia przez osiedla, skoro teoretycznie do godziny 6 panuje cisza nocna. Trzeba jednak brać pod uwage, że mieszkańcy tychże osiedli też muszą jakoś dostać się do pracy.

Asia_aisa: takie zarzalenie zlozyliśmy do UM i na policję. Niestety- efekt zerowy.
To na jedno wychodzi.W kościele czy przed kościołem musi być i wszystko słyszy bo megafon jest nad drzwiami kościoła. A jak deszcz czy zimno to lepiej siedzieć w kościele niż przed nim.
I jeszcze w małej szkole, małej miejscowości taki przykład ateizmu jest dla dzieci niedobry a do tego atmosfera w pokoju nauczycielskim zrobiła by się nieprzyjemna.
Więc lepiej machnąć ręką i dostosować się.
Tak jak się dostosowuje reszta narodu i rządu, władzy na każdym poziomie administracyjnym w kraju.
To jest właśnie przykład z pielgrzymkami. Można sobie pisać, protestować a i tak nic to nie da.

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
pogrubione - pierwsze słyszę, aby gdziekolwiek był nakaz przyjmowania obcych do domów. czy jest się dyrektorem, nauczycielem czy woźnym w szkole. zresztą zakrawa o jakiś absurd...
co do reszty to się zgodzę, jest to w ramach godzin lekcyjnych, więc nauczyciel odpowiada za swoich wychowanków ale przyjmowanie pielgrzymów? co to ma do obowiązków zawodowych?
A to, że jeśli stale dzień w dzień jesteś z księdzem katechetą i jego zagorzałymi adoratorkami w pracy to nie sposób odmówić. Bo się relacje popsują a to nie jest dobre.
Skomplikowane ale tak jest. Trzeba być pokornym cielęciem aby nie stracić bardzo dużo.
Stary 2014-07-28, 14:20   #84
viivyttely
Raczkowanie

Ach ta uciemiężona i atakowana większość katolicka Co z tego, że kiedy miały się odbyć jedyne w roku dni ateizmu, to niektórzy katolicy mało co z siebie nie wyszli, żeby do nich nie dopuścić

Wysłane z mojego iPhone'a przez Tapatalk

Zwierzęta tego świata istnieją dla nich samych. Nie zostały stworzone dla człowieka, podobnie jak czarni ludzie nie zostali stworzeni dla białych, a kobiety dla mężczyzn.
Alice Walker
viivyttely jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 14:24   #85
_vixen_
Zakorzenienie

Mnie się wydaje, ze większość z tych prześladowanych katolików jednak w głębi duszy podejrzewa, ze Boga nie ma,boi się tego jak diabeł święconej wody, stad agresja w stronę tych, którzy to otwarcie glosza.
Stary 2014-07-28, 14:38   #86
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
Juz mi ciśnienie skacze jak pomysle o tych mszach na rozpoczęcie i zakończenie roku.
na jakiej wsi trzeba mieszkac by taka msza miala znaczenie ?

Edytowane przez Celebre
Czas edycji: 2014-07-28 o 14:44
Celebre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 14:46   #87
_vixen_
Zakorzenienie

Polskiej.
Stary 2014-07-28, 14:50   #88
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
Polskiej.
i dla ciebie zyciowym probleme jest to, ze na poczatek roku bedzie msza, na która nie chcesz isc? Bija u Was za to?
Stary 2014-07-28, 14:58   #89
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez Celebre Pokaż wiadomość
i dla ciebie zyciowym probleme jest to, ze na poczatek roku bedzie msza, na która nie chcesz isc? Bija u Was za to?
Jak chodziłam jeszcze do podstawówki/gimnazjum u mnie za nieobecność na mszy rozpoczynającej rok szkolny leciały punkty z zachowania.
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 15:01   #90
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
Jak chodziłam jeszcze do podstawówki/gimnazjum u mnie za nieobecność na mszy rozpoczynającej rok szkolny leciały punkty z zachowania.
tzn. ze byliscie zdeklarowani jako katolicy i Twoi rodzice chcieli bys uczestniczyła we mszy, inaczej by interweniowali. U Nas nikt nigdy nie sprawdzał obecnosci na zadnej mszy.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości