![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Komponowanie zapachów
Witaj, mam nadzieję, że mojej propozycji nie potraktujesz jako żart, bo ja to piszę zupełnie poważnie
![]() - Stwórz własne laboratorium perfum. - Jak działa zmysł węchu? - Gra w pamięć zapachową i test na Twój zmysł smaku - Historia perfum. - Skąd się biorą piękne zapachy? Kto dostarcza substancje zapachowe? - Jak zapach trafia do flakonu? Pokażemy Ci, jak pozyskać substancje zapachowe! - Nuta głowy, serca i głębi... - Kiedy perfumy to perfumy? - Czy wiesz, że wąchać można się nauczyć? - Jak pracują kreatorzy perfum? - Tworzenie perfum na podstawie podanych formuł. - Stwórz perfumy samodzielnie – ogromna ilość kombinacji! - Niezwykłe sposoby wykorzystania Twoich perfum! - Zasady bezpiecznego eksperymentowania. Według mnie są duże szanse, że znalazłabyś tam informacje, których poszukujesz, a może jeszcze jakieś inne ciekawe rzeczy. Ale tak na 100% nie wiem, zestaw znam tylko z opisów, bo niestety nie miałam komu go kupić, dzieci w naszej rodzinie są jeszcze zdecydowanie za małe ![]()
![]() |
#62 |
Perfumoholik z wyboru
|
Dot.: komponowanie własnych perfum
swietny wątek, i ja mam w planach zabawe z mieszaniem zapachów. Byłoby świetnie gdyby wątek nadal się rozwijał.
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Aromatyczna mgiełka do ciała domowej roboty o zapachu bergamotki - prośba o radę.
Kochane wizażanko-perfumiarki!
Jestem ogromną fanką herbaty earl grey (a konkretnie jej cudownego bergamotkowego aromatu). Kilka miesięcy temu uparłama się, że znajdę perfumy, które pachną bergamotką, a w których nie pobrzmiewają żadne fałszywe chemiczne nuty. Przekopałam całą Sepforę i Douglasa pod kątem perfum mających w składzie bergamotkę, ale żadne mi nie odpowiadały. Kupiłam naturalny olejek bergamotowy, ale miałam problem w czym go rozcieńczyć, żeby uzyskać odpowiednią trwałość a równocześnie trochę ten zapach oswoić (bo jednak solo - z wodą i alkoholem etylowym, pachnie zbyt gorzko). Pomyslałam, że mogłabym dwie krople olejku dodać do wody kolońskiej o zapachu Verbeny z YR i dodartkowo jeszcze rozcienczyc wodą i hydrolatami (bo nie chciałam uzyskac intensywnych perfum, ale delikatną, aromatyczną mgiełkę do ciała) Wczoraj dokopałam się do tej strony: http://www.rainbowmeadow.com/infocen...lendselect.php na której można sprawdzać które nuty zapachowe do siebie pasują. Okazalo się, że Verbena pasuje do Bergamotki, tak więc wczoraj rozpoczęłam eksperymenty. Zmieszałam: 10 ml wody destylowanej 3 ml wody kolońskiej o zapachu Verbeny z YR 2 krople naturalnego olejki bergamotowego zapach był bardzo ładny, ale zbyt "płasko-cytrynowy", więc postanowiłam dodać: 2 ml hydrolatu geraniowego 1 ml hydrolatu lipowego uzyskałam właściwie idealny zapach - dokładnie to, czego szukałam (byc może jutro przygotuję drugą, bogatszą wersję, z dodatkiem hydrolatu z rózy stulistnej i 1 ml graperfuitowej mgiełki do ciała), ale.... no właśnie... jest jedno ale... (i tu moja ogromna prośba o pomoc do Was): jak myślicie... jaką trwałość ma taka mikstura?? (Zawartość alkoholu etylowego jest w niej bardzo niska) W końcu znalażłam zapach idealny i gdybym miała pewność, że mikstura jest trwała, to zrobiłabym od razu 150 ml. Jak myslicie? Czy ten roztwór jest stabilny? Czy przetrwa bez zmiany właściwości powiedzmy... 1 miesiąc? Bardzo proszę o jakiekolwiek sugestie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aromatyczna mgiełka do ciała domowej roboty o zapachu bergamotki - prośba o rad
miesiac powinno wytrzymac
![]() ![]() robilam cos takiego kiedys ale nie w formie mgielki tylko "perfuma", sprofanowalam Guerlaina jednego, dodajac do niego olejkow: mirrowego, mirtowego, absolutu wetiwerowego, cedru i nie wiem czego tam jeszcze, normalnie stworzylam arcydzielo, tylko szkoda ze jakies takie metnawe ![]() pomysl na mgielke super, mam jedna wolna butelczyne z psikaczem i hydrolat lipowy do mnie leci ![]() ![]()
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Dot.: Aromatyczna mgiełka do ciała domowej roboty o zapachu bergamotki - prośba o rad
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |||
Raczkowanie
|
LouLou25 - dziękuję za zainteresowanie tym wątkiem
![]() Cytat:
![]() Poza tym na razie tylko eksperymentuję, więc też nie chce marnowac zbyt wielu trudno dostepnych hydrolatów. No i jest jeszcze jeden problem... myslałam, że ta odrobina alkoholu z wody kolońskiej jakoś zwiąże zapach hydrolatów, ale okazuje się, że po kilkunastu minutach czuć na skórze znowu tylko verbenę i bergamotkę, a delikatna nutka geranium i lipy całkowicie znika... ![]() Chociaż... kilkanascie minut ciekawego zapachu to też gra warta świeczki. ![]() Cytat:
a ta mętnawość jest niestety nie do uniknięcia kiedy dodaje się oleków eterycznych... :/ Cytat:
Nawet jeśli zapach nie będzie taki, o jakim marzysz, to będziesz miałą przy tym kupę dobrej zabawy. Ja przez ostatni rok bawiłam się z robienie perfum na bazie olejku jojoba albo masła karite, ale jakoś nie odpowiadała mi ta forma... pachnące olejki kompletnie nie sprawdzają sie poza domem. trzeba się maziać, tłuscić... to jednak nie dla mnie. A taka mgiełka w maleńkiej poręcznej buteleczce jest idealna, nawet jeśli zapach nie utrzymuje się zbyt długo. Można przecież dyskretnie się psiknąc bezpośrednio przed spotkaniem ze znajomymi czy imprezą i nie trzeba czekać, aż drażniący zapach alkoholu się ulotni, bo jest go tyle, co nic. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Och, a jednak jestem pod wrażeniem i ja - to musi być swietne zajęcie, takie komponowanie zapachów, ale jakoś nie było mnie nigdy stać na nie w sensie odwagi i trochę też czasu... Podziwiam !!!
Pisałam już o tym w jakimś poście, ale się powtórze, że szukając edukacyjnych zabawek dla dzieci z rodziny, natknęłam się na zestaw młodzieżowy firmy Kosmos pt. "Laboratorium Perfum" i są w nim olejki eteryczne oraz Finisher do wyrobu perfum. Co prawda dzieci w rodzinie są raczej w wieku przedszkolnym, ale chodzi mi ciągle po głowie, żeby taki zestaw fundnąć sobie (jest np. w Merlinie) i pobawić się samej, tym bardziej, że dołączony jest do niego podręcznik o następującej treści: - Stwórz własne laboratorium perfum. - Jak działa zmysł węchu? - Gra w pamięć zapachową i test na Twój zmysł smaku - Historia perfum. - Skąd się biorą piękne zapachy? Kto dostarcza substancje zapachowe? - Jak zapach trafia do flakonu? Pokażemy Ci, jak pozyskać substancje zapachowe! - Nuta głowy, serca i głębi... - Kiedy perfumy to perfumy? - Czy wiesz, że wąchać można się nauczyć? - Jak pracują kreatorzy perfum? - Tworzenie perfum na podstawie podanych formuł. - Stwórz perfumy samodzielnie – ogromna ilość kombinacji! - Niezwykłe sposoby wykorzystania Twoich perfum! - Zasady bezpiecznego eksperymentowania. Chętnie bym go sobie poczytała i się postosowała do zawartych treści. Ale wracając do tematu głównego wątku, to z tego co wiem, właśnie specjalne dodatki w rodzaju stabilizatorów czy finisherów mają za zadanie utrwalenie zapachu. Nie wiem jednak, jakie są to dokładnie substancje chemiczne i gdzie je można kupić, oprócz już wspomnianego zestawu.
![]() |
#68 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Guerlaina calego tez bym nie sprofanowala, odlalam sobie wczesniej do atomizerka ![]() Brakuje mi w mazidlach naturalnego sandalowca i prawdziwego kadzidla, bo ten Frankincense to jakis slodki ulep kadzidlanopodobny ![]() bardziej przypomina marcepan Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
No włąsnie, te olejki też mojego zaufania nie budzą, bardziej mnie owa książeczka interesowała... No i nie wiem, czy ten finisher sie nadaje do olejków naturalnych... Dlatego od pół roku ciągle się zastanawiam, czy warto dla książeczki kupować zestaw. No i nie wiadomo, czy to nie są jakieś uproszczone półfachowe instrukcje...
![]() |
#70 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No i te olejki "naturalne inaczej"... no nie wiem, nie wiem... wydaje mi się, że nie warto w to inwestowac... Wracając jeszcze do trwałości perfum - najbardziej trwałym, a wręcz betonowym zapachem, jaki udało mi się uzyskać, to prosta, dwuskładnikowa mieszanka olejku jojoba z kiulkoma kropelkami absolutu chapaka. Pamiętam, że pewnej nocy nie mogłam spać, bo coś starsznie intensywnie mi pachniało w pokoju. Po dłuższych poszukiwaniach znalazłam pod łóżkiem wacik nasączony tą właśnie mieszanką. Nie chciało mi się go wynosic z pokoju, więc zamknęłam go szczelnie w pudełeczku z biżuterią i poszłam spać. Po jakimś czasie go wywaliłam, ale kolczyki nadal pachną mi champaką (a minęło już kilka miesięcy!!!) Absolut champaka to jedyny absolut jaki do tej pory miałam. Juz prawie mi się skończył, ale chyba nie kupię nastepnego. Zaczął mnie męczyc ten zapach... jakby jednak nie było... jestem pod wrażeniem stężenia i inteswyności absolutowych zapachów. LouLou25... a jak pachnie absolut wetiwerowy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wyczytalam, ze naturalne "fixative" to np sandal, pizmo i wetiwer i dodaje sie ich do "base notes" czyli na poczatku robienia perfum. Perfumy musza wystac przynajmniej kilka lat w niezmienionym skladzie i pewnie mozna sie obyc bez tego i zuzyc miksture w ciagu kilku miesiecy. Jako bazy mozna uzyc wodki, spirytu lub oleju ( najlepiej jojoba lub sezamowego, ktorego uzywali w tym celu starozytni Grecy i Egipcjanie) Do tego dodaje się base notes, czyli pierwsza serie olejkow eterycznych. Nie wiem ile trzeba odczekac, zeby dodac nastepna partie ale wiem, ze cos co sie zwie "top notes" musi pojsc na koncu. Jak juz sie zmiksuje to zapach musi "odstac" przynajmniej tydzien, az wszystkie skladniki sie przezra i ustabilizuja i dopiero wtedy mozna wachac efekt koncowy. Wiem, ze mozna mieszac olejki naturalne i perfumowane i nic sie nie dzieje ![]() ![]() Jesli chodzi o interakcje pomiedzy roznymi aromatami, to jeszcze tej sprawy nie zbadalam i nawet nie wiem czy gdzies mozna uzyskac takie info. Na poczatku moze byc pomocna lista nut np z fragrantici, tam jest podzial na base, top i middle notes, mozna by cos uproszczonego sklecic. Mozna tez samemu robic olejki eteryczne ale to juz wyzsza szkola jazdy na wrotkach. Nie bawilam sie w to dlugo i na razie tylko tyle wiem. jak rozmoczone w drewnianej beczce siano, ladny ale "swojski" ![]() edit: troche wiejski ale jak go czyms przelamiesz ( mnie sie marzyla bergamotka ale mialam tylko cytryne) to robi sie bardzo wyszukany ![]()
sure. fine. whatever. Edytowane przez LouLou25 Czas edycji: 2009-08-14 o 18:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ratuję się tą jedną stronką, którą podałam w pierwszym poście ( http://www.rainbowmeadow.com/infocen...lendselect.php ). Teraz np. sprawdziłam, co pasuje do wetiweru, no i okazuje się, że i róża i grapefruit i jaśmin i bergamotka i neroli... wygląda na to, że polubiłabym ten wetiwerowy absolut... zastanowię się... może dam znowu zarobić Mazidłom... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
SweetPea podziwiam z daleka, bo mnie bark cierpliwości i pewnie za leniwa jestem. Od tygodnia zabieram się, by wymieszać składniki maseczki z BU ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Dot.: jak zrobić swój własny perfum?
"Wysokoprocentowy czysty bezzapachowy spirytus (salicylowy i pitny srednio sie nadają ze wzgledu na zapach)."
Skąd taki alkohol wziąć? Nie widziałam czegoś takiego w sprzedaży. W aptece? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
Witajcie drogie Wizażanki
![]() Widziałam także ze Monia podrzuciła kilka przepisów i chciałabym wiedzieć czy masz moja droga jeszcze jakieś przepisy na coś nowego bo to co wykonałam bardzo mi się podobało i mam ochotę na więcej. Może jakaś literatura albo coś ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Napisałam wiadomość ale o mailu zapomniałam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Zastanawiam się nad zakupem absolutu z różowego lotosu. Chciałabym zrobić sobie zapach - najlepiej bardzo mocny, intensywny jak czyste perfumy.
Na razie zaczynam poszukiwać informacji na ten temat. Czy możecie mi coś polecić? Doczytałam, że najlepiej zrobić taki zapach na bazie oleju jojoba, co o tym myślicie? Czy zastosować stężenie 15%? Czytałam również, że absoluty są bardzo mocne i 5% może odpychać... ---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Cytat:
![]() Jakie stężenie takiech perfum polecasz? ![]()
![]() |
![]() |
#77 |
skacze bryka i wiruje ...
|
Na stronie mazideł jest kilka fajnych artykułów o komponowaniu perfum. Ja nawet sobie wszystko wydrukowałam, ale nie mogę czasu znaleźć żeby przysiąść. Nie mniej jednak polecam
![]()
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#79 |
skacze bryka i wiruje ...
|
prosze bardzo
![]() ![]()
![]() |
#80 |
Perfumoholik z wyboru
|
a mnie sie marzy zapach podobny do shalimara
![]() ![]()
![]() |
#81 |
Przyczajenie
|
![]()
ja perfumy robię z czego sie da z płatków kwiatów np. do szklanki wlewasz spirytus w jakąś chustkę wsypuje pokrajane na drobno płatki kwiatów stoi parę dni (moje zawsze stoją 4 i mają przepiękny zapach) i gotowe! mam nadzieję że sie przydalam takim samym sposobem zrobilam perfumy z pomarańczy i cynamonu lepsze sa z samej pomarańczy bo zapach cynamonu nie bardzo mi sie podoba
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#83 |
Przyczajenie
|
![]()
Mam pytanie: otoż bardzo chacialabym stworzyc perfumki o zapachu Bergamotka-Cytryna-Mięta i na stronie Rainbow Meadow pisze, że owszem mozna (nazywa sie toto "Tropic Mint Blend"). Jednak według mazideł (i kilku innych stronek) wszystkie te zapachy są nutami głowy. Czy wobec tego perfumy nie będą zbyt lotne i krótkotrwałe?
![]() Oto moj Blend: http://www.rainbowmeadow.com/infocen...s.php?BID=1494 Edytowane przez liczedostu Czas edycji: 2011-03-26 o 21:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
![]()
witam
moja koleżanka z która już niestety nie mam kontaktu robiła samemu mgiełki do ciała... były super były naturalne, dużo ładniej pachniały i dłużej niż te ze sklepu. może ktoś zna jakieś przepisy na owe mgiełki?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
ʞɐɯǝuɐ
|
Na stronie Mookychick pojawił się artykuł poświęcony skomponowaniu własnych perfum (konkretnie z olejków zapachowych rozcieńczonych olejem jojoba): http://mookychick.co.uk/diy_ethic/ho...iy-perfume.php
Artykuł raczej podstawowy, ale przeczytać można, szczególnie spodobały mi się punkty 3 i 4, czyli te praktyczne ![]()
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
Edytowane przez kamena Czas edycji: 2011-06-15 o 09:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Dot.: mgiełka do ciała robiona samemu
nie odpisujcie mi na to ponieważ administrator jest na tyle niepoważny że miesza tematy które są podobne a nie takie same wiec nie będę już korzystać z tego forum!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#88 |
Przyczajenie
|
Proponuję spróbować taką miksturę...
Aby zrobić zapach orientalny: 1 łyżka oleju nośnikowego 15 kropel olejku z drzewa sandałowego 5 kropel jaśminowego 4 krople Ylang Ylang bardzo fajnie i długo pachnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
wątek boski!!
"...powiedziałabym raczej, umiarkowany optymizm" Edytowane przez Jesse Czas edycji: 2011-07-11 o 17:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
Dot.: perfumy domowej roboty
Znalazłam coś takiego:
"Podstawy perfumerii" - Autorzy Władysław S. Brud, Iwona Konopacka-Brud Jedyna polska książka omawiająca zagadnienia perfumerii, takie jak: zmysł węchu, psychologia zapachu, historia perfumerii, surowce naturalne i syntetyczne, a także tworzenie i produkcja kompozycji, przepisy prawne, nazwy wg INCI, numery CAS i EINECS. Książka ta opracowana została przez specjalistów, którzy przez ostatnie kilkadziesiąt lat tworzyli i rozwijali polski przemysł perfumeryjny. W sposób fachowy, ale równocześnie przystępny prezentuje tematykę zapachów od pochodzenia surowca, aż do powstania kompozycji zapachowej. Książka ta stanowi unikalną wartość na polskim rynku wydawniczym. Ostatnie monografie, o zbliżonej tematyce wydane były w latach 50-tych ubiegłego stulecia (1955 Technologia Perfumerii, Friedman, 1957 Olejki eteryczne, Klimek). Książka "Podstawy Perfumerii" skierowana jest do: - specjalistów pracujących w branży zapachowej - studentów i kadry dydaktycznej wyższych uczelni - miłośników i znawców zapachów - amatorów i specjalistów aromaterapii http://www.drbeta.pl/ksiazka-podstawy-perfumerii--p233/ Jest może ktoś w posiadaniu? Nie jest zbyt fachowym językiem napisana? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:36.