![]() |
#61 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Popisy waszych "światowych" znajomych:D
Wiecie co z tym zapominaniem języka to nie jest takie śmieszne, niektórzy fakt robią to specjalnie, ale ja mieszkam w Polsce, ale dużo obcuję z angielskim i czasami nie mam odpowiednika polskiego jak coś mówię. Więc nie wiem co to będzie gdy wyjadę
![]() ---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- Albo na odwrót. Czytam coś i na bieżąco komuś tłumaczę - nagle słowko po ang znam, wiem co znaczy, ale nie umiem powiedzieć po polsku ![]() ---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Poza tym do pewnego wieku dziecko może nabyć inny akcent mimo, że mieszkało w Polsce przez te chociażby 7 lat. No i jeszcze doliczając, że każde dziecko rozwija się w innym tempie wcale nie dziwię się, że ta koleżanka może nie mówić zbyt dobrze po polsku. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Mimo wszystko śmieję się z Polonii w USA, którzy cały czas mówią pongliszem. Mój ulubiony przykład: Kupiłam w sklepie cottage ser. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Naczelny Hipster
|
A ja się dziwię jednak, bo mam też znajomą - całe życie w Grecji (nie, ze wyjechali, całe zycie) i perfekcyjny polski, zero akcentu
![]() Poza tym przytoczylam to akurat w kontekście ogólnym umiejętności językowych po wyjeździe, nie, ze ona na 'swiatowa' sie stylizuje ![]() ![]() A ostatnio jechałam pociągiem z babka i szło to tak 'cześć mamo... No, co tam u ciebie? Aaa, no tak, to SCHADE, ze sie nie uda... A to jaki ma być ZAHLUNG?' I co chwile niemieckie słówka, naprawde, w kazdym zdaniu ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
and cigarettes
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Naczelny Hipster
|
Hjumid
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
W rodzinie mojego męża są ci tzw folksdojcze
![]() "a u nas w Dojczland mamy świetne geszefty, a tutaj słabo, żadnych szue nie mogłam dostać!" "u nas sprzedają lepsze milś" "moja nahbarin mi opowiadała, że dostała ostatnio...." <wybaczcie jeśli kaleczę mocno wymowę niemieckich słów, ale ostatni raz miałam kontakt z tym językiem w liceum, czyli dobre 8 lat temu ![]() I to ciągłe porównywanie Polski i Niemiec, ciągłe najeżdżanie na nasz kraj, na nasz naród, co za banda idiotów i hipokrytów. Na Polaków naskakują, że marudni i nic im nie pasuje, a sami zapomnieli, że dalej są Polakami i pokazują zachowania bardzo podobne do tych, które krytykują.
![]() |
#68 | |
Konto usunięte
|
Zawsze mnie bawiło jak ktoś po pół roku za granicą nagle nabiera obcego akcentu. Nosz kurde.. Kuzynka mojej przyjaciółki mieszkająca od urodzenia w stanach (rodzice Polacy) mówi lepiej od tych kilkumiesięcznych "światowców"
![]() Wśród znajomych zauważyłam ciągłe gadki "A u nas w Angli/Irlandii/Niemczech/Holandi to..".. Bywa to irytujące, jednak jest nieszkodliwe no i czasami można dowiedzieć się czegoś ciekawego (albo się pośmiać ![]() Znam za to kilka osób, które wyjechało za granicę bo niestety w Polsce nic lepszego ich nie czekało np. osoby bez szkoły, celu w życiu itp. (oczywiście nie mówię tu o wszystkich, tylko o przykładach w stylu - pół życia z piwem na podwórku, zero ambicji), które usilnie starają się wpierać osobom, które zostały w Polsce jak tu nam strasznie źle - i wpierają to najczęściej znajomym, którzy są tutaj ustawieni (i może nie zarabiają kokosów, ale są szczęśliwi i dają radę) ![]() ![]() Mam też znajomą, która spędziła pół roku u bogatej rodziny za granicą. Ze śmiesznych zachowań zauważyłam u niej taką "internetową światowość" ![]() ![]() Na początku tematu któraś z wizażanek wspominała o studentach-światowcach. Niestety kilka lat temu, kiedy znajomi zaczynali studia, zaczęła się niezła plaga światowców ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222 Czas edycji: 2014-08-11 o 00:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Jak już ktoś wspomniał, z tym zapominaniem i wtrącaniem słówek, to czasami nie jest celowe działanie. Sama tak mam, że próbując coś opisać po polsku, znam tylko angielskie słówko, albo w ogóle odpowiednik polski nie istnieje, trzeba wypowiedzieć osobne zdanie. Osobiście się wtedy zacinam (chyba mi się jeszcze nie zdarzyło rzucić słówkiem). I robi mi się okropny mętlik w głowie, gdy trzeba obsługiwać polaków - rozmawiać na normalne tematy mogę swobodnie, przestawiać się w tej konwersacji płynnie z polskiego na angielski i odwrotnie, ale wszystkie formułki i etapy obsługi muszę sobie dosłownie tłumaczyć z ang na pl i brzmi to tak, jakbym zapomniała języka (na szczęście nie zdarza się to zbyt często).
Też kilkukrotnie zaczynałam mówić po polsku do współpracowników, albo na imprezie, raz w rozmowie na skajpie z polskim przyjacielem, na końcu polskiego zdania, rzuciłam nieświadomie '....like, man!' charakterystyczne dla lokalnej gwary. Wkurza mnie natomiast najazd na emigrantów, nie tylko karykaturalnych, o których ten wątek miał być, ale na wszystkich praktycznie, którzy jak tylko coś wspomną o kraju/życiu/zarobkach/czymkolwiek, od razu słychać sarkastyczne wypowiedzi i już nie daj borze rzuć jakąś zaletą kraju, w którym mieszkasz, plusem emigracji, czymś, coś jest ewidentnie lepsze, od razu zostaniesz okrzyknięty zdrajcą narodu (i nie mówię wcale o psioczeniu na Polskę, ale o zwykłej rozmowie o codzienności i realiach). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222 Czas edycji: 2014-08-11 o 01:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
Ja mam kolege, mieszka w Polsce, ma ciotke w Stanach
![]() Aaa i moje buty Lacoste to na pewno podroby bo tylko w Stanach sa oryginalne. Dodam, ze to 26 letni facet, nieskalany praca, bo kto za 1200 zl. bedzie pracowal, skoro mozna nic nie robic i zyc na garnuszku mamy. A i ciotka ze Stanow czasami cos wysle takze wiecie, zyc nie umierac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłano z tel. Edytowane przez Neonka_ Czas edycji: 2014-08-11 o 02:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Konto usunięte
|
mój ojciec pracuje w Niemczech ponad 20 lat i czasem mu się coś wtrąci.
ale prawie nigdy nie mówi: "jechałem autostradą", tylko "jechałem autobahnem" ![]() raz mnie tylko rozwaliło, gdy z Niemiec zadzwonił jego szef (również Niemiec) i oznajmia, że okradziono teren budowy, w tym kilka drogich sprzętów. na co ojciec zdenerwowany krzyczy do słuchawki: "SZAJSE KUR** MAĆ" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Przypomina mi to żonę mojego chrzestnego, która ma brata w Stanach i pamiętam że jak ostatni raz ich odwiedzałam to dała mi paczkę gumy do żucia (takiej w listkach z 5 listków było) i powiedziała że u nas takiej nie ma (swoją drogą ta guma nic specjalnego ale może moje kubki smakowe są zbyt proste by docenić ten wykwintny smak
![]() Dodatkowo oczywiście wychwalanie jaka ta kawa ze Stanów dobra ohohoh jakie to ubranka jej brat przysłał dla chrześniaka, a jakie zabawki... Dodam, że ona sama w Stanach nigdy nie była, a ostatni raz byłam u nich jakieś 6 lat temu i nie zbiera mi się na kolejne odwiedziny. Wysłane za pomocą ciapatalk
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
BAN stały
|
Teściowa mojej siostry mieszka w Niemczech od prawie 30 lat, jej syn wrócił do Polski 15 lat temu, został tu i ożenił się. Powodzi mu się bardzo dobrze. Ta kobiecina, chociaż bywa tutaj regularnie i widzi jak sytuacja zmieniła się od lat 70tych, kiedy to wyemigrowała do Niemiec, to regularnie, co jakiś czas, uszczęśliwia moją siostrę i swojego syna paczkami o zawartości wskazującej na to, że niemiecki okupant cały czas rezyduje na terenie Najjaśniejszej Rzeczypospolitej
![]() Edytowane przez Catjusza Czas edycji: 2014-08-11 o 07:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Ja mam ten problem
![]() Mieszkam za granica juz od wielu lat, nie mam polskiej TV, nie slucham polskiego radia, znajomych z Polski tez mam zaledwie kilku. Pracuje, rozmawiam, mysle i snie w jezyku angielskim. Staram sie nie zapomniec jezyka polskiego i Wizaz mi w tym bardzo pomaga, poznalam tu wspaniale osoby, ktore nie smieja sie gdy robie bledy w pisowni czy tez wtracam angielskie slowa. Ja naprawde potrafie nie pamietac jakiegos zwrotu w jezyku polskim i wdzieczna jestem gdy ktos mi normalnie pomoze, a nie wysmieje. Gdy odpowiadam na FB ze smartfonu, to niestety pisze po angielsku. Wiem, ze dla kogos jest to smieszne, ale jest mi po prostu latwiej bo nie mam jezyka polskiego w telefonie. Nie instaluje go, bo nie tekstuje (spolszczylam, bo zabraklo mi polskiego zwrotu) w tym jezyku z nikim. Zjawisko osob, ktore nagle przestaja sie identyfikowac z miejscem gdzie sie urodzily jest dosc czeste w Polsce i nie ma znaczenia czy wyjazd jest do innego miasta, regionu czy tez za granice, ciekawa jestem czy ktos zbadal doglebnie temat? Moze ktos napisal prace z Socjologii? Chetnie bym przeczytala takie naukowe opracowanie tematu. ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Cytat:
Zgadzam sie z Toba. Poza tym, to zabawne, ale wlasnie lubie wklejac na FB swoje 'selfie', zdjecia nowych torebek, butow... imprez, podrozy, itp. Bawi mnie to i traktuje to z humorem. Mam szczescie do znajomych, ktorzy maja do tego bardzo luzny stosunek.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | ||||
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Moja koleżanka też wyjechała za granicę, gdzie w ogóle nie ma kontaktu z Polakami. Do tego zagraniczne tv, prasa. Mówi, że nawet już myśli po angielsku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Opisalam jak to jest u mnie i po sprawie. Nie wylacze angielskiej 'auto-correction' tylko po to aby napisac cos w jezyku polskim, a uzywam czesciej 2 jezykow niz polskiego.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzeniona
|
Ogólnie to gwoli sprostowania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Niestety bywa, że Polska w jakiejś dziedzinie jest wiele lat za np.Wielką Brytanią (dotyczy to rónież spraw tak podstawowych jak dostęp do produktów, usług i ich ceny). Zdarzyło mi się wymieniac z kimś pogladych w tych tematach, i zdarzyło mi się usłyszeć: to jedź tam i do Polski nie wracaj.Ewentualnie byłam traktowana jak mitomanka... do mometu wizyty danej osoby w Wielkiej Brytanii ![]()
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
Dwie koleżanki pojechały nna wakacje za granicę. Tydzień po wyjeździe jedna ustawiła sobie ze mieszka w London a druga ze w Wien. Czas pobytu 6 tydz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2014-08-11 o 08:59 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Konto usunięte
|
Z chamskich zachowań wobec emigrantów:
znajoma wyjechała do pracy za granicę, gdzie zarabiała baaaardzo dużo. Jej koleżanka (pewnie z zazdrości), założyła anonimowe konto na fb i zaczęła rozsyłać do jej przyjaciół wiadomości, że ta pracuje agencji towarzyskiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;4765132 8]Z chamskich zachowań wobec emigrantów:
znajoma wyjechała do pracy za granicę, gdzie zarabiała baaaardzo dużo. Jej koleżanka (pewnie z zazdrości), założyła anonimowe konto na fb i zaczęła rozsyłać do jej przyjaciół wiadomości, że ta pracuje agencji towarzyskiej ![]() Omg ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.