![]() |
#61 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Zaproszona na ślub jako... Dziecko ;/
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Również myślę, że tak nie wypada. Oczywiście można, ale nie wypada. Jakieś zasady dobrego wychowania obowiązują w społeczeństwie, choć oczywiście nikt nikomu ich siłą nie narzuca. Cytat:
Jestem ciekawa jak niektóre osoby na tym wątku weryfikują stopień zaangażowania związków swych krewnych. Dzwonią i ich wypytują na zasadzie: "Cześć Kasiu, czy jesteś w stałym związku z partnerem, z którym planujesz wspólną przyszłość? Ale czy jesteś pewna, że się pobierzecie i nie rozwiedziecie? Nie jesteś pewna tego rozwodu? To jeszcze przemyśl ten związek i oddzwoń za kilka dni. Nie chcielibyśmy gościć na weselu kogoś, z kim możesz nie dożyć 90-tki". Czy też może bezczelnie zakładacie, że jeśli o czymś nie wiecie, to taki związek nie istnieje? Ja nie mam zamiaru wnikać kim są osoby towarzyszące zaproszonych osób i robić selekcji. Każda z zaproszonych przeze mnie osób w wieku 15+ dostanie zaproszenia z osobą towarzyszącą, a z kim przyjdą, to już ich sprawa. Mam kuzynkę w gimnazjum, wątpię, żeby z kimś przyszła, ale jeśli będzie chciała, to ma zielone światło. Dlatego tak postawiłam granicę. Chciałabym, żeby zaproszone przeze mnie osoby dobrze się bawiły, ponieważ uważam, że osoba robiąca wesele powinna zorganizować je tak, żeby zaproszeni goście czuli się dobrze. W sytuacji autorki wygląda to tak, jakby PM chcieli jak najmniejszym kosztem dostać jak najwięcej prezentów. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie ma taktownego sposobu na wproszenie partnera swojej córki na wesele skoro nie był ujęty w zaproszeniu. A co miał chrzestny odpowiedzieć, podstawiony pod ścianą. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Raczkowanie
|
Zaproszona na ślub jako... Dziecko ;/
Cytat:
Nie znasz do konca sytuacji... Moj brat bylo wiadome od razu, ze nie bedzie na weselu, chrzestny o tym wiedzial ale w zapro go uwzglednil, takze nawet na jedno im wyjdzie. Zaprosili czworke osob i czwroka sie pojawi. A o ilosc pieniedzy w kopercie juz akurat ty sie martwic nie musisz. Skoro ide z osoba tow. to wiadome ze nalezy dac za talerzyki plus bonus, akurat burackim skąpcem nie jestem i znam sie na rzeczy, a Twoja pierwsza wypowiedz jest troche nie na mniejscu, poniewaz pisalas o rzeczach ktore juz wczesniej ujelam, dodatkowo w nieprzyjemny nie wiem po co sposob... ![]() Edytowane przez ladyanabel Czas edycji: 2014-08-18 o 11:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja nie widzę w mojej wypowiedzi moich zachcianek, tylko zwykłe wymaganie przestrzegania minimum zasad dobrego wychowania. Myślałam, że są one oczywiste dla wszystkich, ale coraz bardziej widzę, że wiele osób nie ma pojęcia o podstawowych zasadach. Już nie mówię wyłącznie o tym nieszczęsnym zaproszeniu, ale coraz więcej dziedzin. Ogólnie porada dla Młodych - jak nie macie pojęcia o dobrym wychowaniu, to wystarczy wyguglać 'jak zapraszać na ślub i wesele', od tego korona z głowy nie spada. I można ustrzec się takich kwiatków jak 'zapraszam Jolę i Zdzisia z dziećmi' to znaczy, z jego 25letnim synem oraz 30letnią mężatą i dzieciatą córką. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-08-18 o 11:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 201607110949 Czas edycji: 2014-08-18 o 11:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaproszona na slub jako... Dziecko ;/
Cytat:
Chrzestny popełnił nietakt. Na weselu chodzi też o dobrą zabawę gości, nie tylko młodych. Fajnie znaleźć kompromis i wyjść z takiej sytuacji z twarzą i uśmiechem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Normalnie oczywiscie tak, ale pomyslalam ze skoro ide z os two ktora nie byla ujeta w zaproszeniu to moze lepiej bedzie jak juz oddam za talerzyki.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
czyli idziesz z poczuciem winy i czujesz, że zaprosił Cię nadprogramowo i wcale to nie było takie oczywiste, jak powiedział mamie. Ja Cię nie winię, ale Twoja mama to jednak powinna być mądrzejsza i nie ingerować w to wszystko, nawet taktownym delikatnym zapytaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zaprosil mnie nadprogramowo? W zaproszeniu widnieję? Chyba tak, wiec odpowiedz na Twoje pytanie brzmi nie. A mama zachowala sie ok, to w kuncu mij chrzestny, wychodzimy z zalozenia ze skoro cos jest nie jasne to lepiej sie dowiedziec, niz potem obmyslac, albo isc na sam slub kiedy chrzestny przewidzial ze bede z os. tow... Ja po prostu mysle ze skoro to osoba towarzyszczaca i nie znana mu, bo odwiedza mnie tylko w urodziny, to moze ladniej bedzie jak zeobie tak jak napisalam... To bedzie moje pierwsze tak naprawde wesele wiec nie jestem do konca pewna jak i co, ale sie postaram zeby wszystko bylo ok, wlacznie z koperta, co przedyskutuje z mama... Dzieki za odpowiedzi, sprawa jest juz zamknieta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Ależ bardzo możliwe, że podręczniki, które czytałam są pełne przestarzałych bzdur, które już w obecnym nowoczesnym świecie nie mają prawa bytu. Jak na przykład szanowanie swoich gości i te sprawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
A ja myślę, że to nie do końca o to chodzi - o konieczną zabawę z drugą połową. Inaczej wygląda zabawa na weselu, na którym są kuzyni i kuzynki w podobnym wieku, też bez osób towarzyszących, których się choć trochę zna i lubi a inaczej kiedy na weselu nie znasz nikogo poza rodzicami. Jeśli nie znasz nikogo to masz 90% szans, że będziesz podpierać samotnie ściany i patrzeć jak nieznajomi ludzie dobrze się bawią na parkiecie. Dlatego ludzie niechętnie chodzą na wesela bez osób towarzyszących. Nawet jeśli cieszą się ze szczęścia bliskich i chcą z nimi celebrować ich wielki dzień to nie chcą się męczyć kilka godzin na ich imprezie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
doroslych ludzi powinno zapraszac sie z os towarzyszaca.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- [1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4774398 0]Zawsze mi się wydawało, że to PM ustalają i organizują ślub i przyjęcie tak, aby to im było dobrze bo to jest ich święto i albo się z tym godzimy albo nie. Ich pieniądze i fanaberia. Tekst, że jeśli ich nie stać to nie powinni robić wesela jest poniżej krytyki. Tak samo jak uwaga, że robienie przyjęcia na pół gwizdka jest bez sensu. ---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Ale skąd wiemy, że to jest duże wesele? Padła ilość osób zaproszonych? I nie uważam, że jest to kwestia biedy czy bogactwa tylko postanowienie PM i albo przyjmujemy zaproszenie albo nie. Ema, czy jeśli organizuje się wesele to musi być wielkie? Czym innym jest zaproszenie siostry ze szwagrem a co innego nastolatki z chłopakiem. Rodziny nie tworzą. I to nie jest kwestia 2 zł za zaproszenie ![]() --- Niezmiernie dziwią mnie poglądy i obraza majestatu w momencie nie zaproszenia 2 osób towarzyszących. Jeśli dwójka dorosłych dzieci nie jest w stanie spędzić wieczoru z rodziną czy bawiąc się ze sobą to już nie jest problem chrzestnego. W niedawnym wątku, gdzie wizażanka radośnie nie zaprosiła rodzonej siostry dziewczyny przyznały jej rację bo liczy się komfort PM i to oni decydują a reszta ma się wypchać. Nie miało znaczenia, czy to jest ciocia Krysia widziana tylko na pogrzebach czy rodzona siostra. Podwójne standardy?[/QUOTE] Też pamiętam ten wątek. Widocznie punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
albo zaprasza kogoś z pełnymi honorami, z szacunkiem, tak jak trzeba albo nie zaprasza Opcja pośrednia czyli 'zapraszam dorosłych ludzi jako dolepek do rodziców i mam ogólnie gdzieś ich komfort bo to tylko goście' jest niedopuszczalna. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
A dlaczego jej mama nie może być nietaktowana a chrzestny już tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Ja nie wiem czy pytanie mamy było znów takie nietaktowne. Przecież chrzestny to jednak bliska rodzina, na chrzestnych dla dziecka nie wybiera się przecież obcych ludzi. Ja do najbliższych pozwalam sobie na więcej, a nie jakieś ąę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Dzizas... Tak jak juz pisalam pare razy- nie ma mnie w domu, jestem 5h od rodzinnego miasta, z chrzestnym nie utrzymuje bliskich kontaktow, mieszka w innym miescie niz ja. Skoro byl u moich rodzicow wreczyc zaproszenie to nie rozumiem czemu mama nie mogla juz o to dopytac skoro sama byla tym zdziwiona....
Czasem wasze pytania mnie zadziwiaja, nie przeczytacie wszystkiego ale pytan i osądów nie szczedzicie ;p Temat zamkniety, dziekuje za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4774893 9]I mit o bliskiej rodzinie i buractwie chrzestnego obalony.[/QUOTE]
Kuzyn mojego ojca- moim zdaniem bliska rodzina, ale tylko w papierach, czasem sie spotkaja, Ale ja w tym nie uczestnicze bo w domu mnie malo! Czy naprawde wszystko trzeba tlumaczyc? Chyba nie... Napisalam ze dziekuje za odp bo temat jest zamkniety a wy dalej swoje, jeszcze osąd ze mit obalony..hahaha... Dziekuje dowidzenia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4774893 9]I mit o bliskiej rodzinie i buractwie chrzestnego obalony.[/QUOTE]
Niby czemu? Bo dalszą rodzinę można potraktować na odwalonego, byle zaprosić i z głowy? Jesli chrzestny nie czuł takiej więzi, żeby okazać szacunek, mógł nie zapraszać wcale, albo zaprosić na sam ślub. Ale wtedy też trzeba by zainwestować 2zł w kolejne zaproszenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
jak komus nie zalezy to po co zapraszac na slub?:P Buractwo.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ema, zamiast atakować i zwalać na brak kultury zapraszającego weźmy pod uwagę kwestie: - być może wesele z założenia ma być w gronie rodziny i ograniczają się zapraszania ich członków - być może jest do przyjęcie z tych skromnych, gdzie każda osoba towarzysząca jest kolejnym wydatkiem (od razu napiszę bo za chwilę będzie atak - nie dla każdego wesele oznacza wielką pompę) |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:37.