Zakup mieszkania a agencja nieruchomości - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-26, 14:30   #61
malamyszka20
Zadomowienie

Dot.: Zakup mieszkania a agencja nieruchomości

A tak wogole od czego powinnam zacząć to wszystko? Od szukania mieszkania czy od sprawdzenia zdolności kredytowej? Czy moze od czegoś innego?
malamyszka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-26, 17:54   #62
201604181004
Konto usunięte

ja proponuję naprawdę zacząć od wizyty u expandera czy innego miejsca z doradcami. oni ci powiedzą na ile możesz liczyć i na jakich warunkach weźmiesz kredyt, potem zapewne tak jak mi powiedzą ci że masz już przyjść do nich z konkretnym mieszkaniem i będziecie wybierać konkretny bank
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-26, 18:07   #63
Pleur
Przyczajenie

Będąc w współpracy z doradcą (nie agentem nieruchomości) można uzyskać lepsze warunki kredytowe. Oczywiście to wszystko zależy od polityki banku. Najlepiej poczytać opinie o najlepszych doradcach finansowych. Dobry doradca to taki który we wszystkim Cię uświadamia, szczególnie jeśli tyczy się to ryzyka finansowego, wkładu własnego
Stary 2014-09-27, 11:15   #64
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
ja proponuję naprawdę zacząć od wizyty u expandera czy innego miejsca z doradcami. oni ci powiedzą na ile możesz liczyć i na jakich warunkach weźmiesz kredyt, potem zapewne tak jak mi powiedzą ci że masz już przyjść do nich z konkretnym mieszkaniem i będziecie wybierać konkretny bank
O to, to! Wcale nie musisz przez nich brać, ale warto się raz czy drugi wybrać do różnych pośredników, wiele Ci się rozjaśni, powiedzą Ci jakie są dodatkowe koszty itp. Nie masz co szukać mieszkania, dopóki nie wiesz na jaką cenę możesz sobie pozwolić.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-28, 15:52   #65
Fortuna1
Zakorzenienie

Dokładnie tak, spotkanie z doradcą to podstawa

Sent from my GT-I8160 using Wizaz Forum mobile app
Stary 2014-10-01, 21:53   #66
malamyszka20
Zadomowienie

Czy trudno jest dostać kredyt mieszkaniowy? Co sprawdzają oprócz dochodów?
Stary 2014-10-01, 22:19   #67
201604181004
Konto usunięte

u mnie
-ile lat pracuje się w ogóle ile na umowę o pracę
-czy są zaciągnięte jakieś inne kredyty obecnie
-pobieżnie historia kredytowa (ile spłaconych kredytów do tej pory się ma na koncie - myśmy brali jakieś bzdury typu telewizor czy toster żeby zaplusować w tej kwestii... znajoma w ogóle nigdy o tym nie pomyślała i ktoś zrobił z tego problem w jednym banku :P)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-02, 07:54   #68
Fortuna1
Zakorzenienie

Dodam jeszcze od siebie :
- ile masz dzieci - zawsze wpisuje się zero bo dzieci zanizaja zdolność
- twój wiek i wiek wszystkich kredytobiorców
- czy jestes żyrantem innych kredytów
- czy masz karty kredytowe i jakie limity, kredyty inne, czy miałaś jakieś egzekucje komornicze, niezaplacone mandaty etc

Stary 2014-10-02, 08:59   #69
malamyszka20
Zadomowienie

Jestem w trakcie spłacania kredytu studenckiego (300zl/msc) a mój maz chce wziac wkrótce kolejny kredyt, czy to moze zaniżyć zdolność? Jesteśmy w tej dobrej sytuacji ze mieszkamy za granica i nasze zarobki w przeliczeniu na polskie to ok 5 tys./msc
Stary 2014-10-02, 12:46   #70
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez malamyszka20 Pokaż wiadomość
Jestem w trakcie spłacania kredytu studenckiego (300zl/msc) a mój maz chce wziac wkrótce kolejny kredyt, czy to moze zaniżyć zdolność? Jesteśmy w tej dobrej sytuacji ze mieszkamy za granica i nasze zarobki w przeliczeniu na polskie to ok 5 tys./msc
To nie jest kwestia tylko wysokości zarobków,ale stałości umowy o pracę.
Każdy zaciągnięty kredyt (ten jeszcze nie spłacony) zmniejszy zdolność,a spłacony (tak jak wspomniany przez Drabineczkę konsumpcyjny) buduje historię kredytową i działa na plus.

Nie wiem jaką umowę macie w tej pracy za granicą, bo jeśli czasową, kontrakt,a nie stałą to zarobki nie będą dla banku atutem.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-02, 12:50   #71
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
5tyś na jednego czy na dwóch?
Inne kredyty zaniżają zdolność.
Oprócz innych kredytów pytają też o umowę w pracy, jakiej wielkości jest zakład w którym pracujesz, czy masz karty kredytowe, ile wydajesz na życie miesięcznie (podaje się najlepiej 500zł bo i tak tego nikt nie sprawdzi, a może zaniżyć zdolność), czy masz jakieś inne nieruchomości.

Mojemu tżtowi w jednym banku odmówili bo dali mu w pracy od razu umowę na dłuższy czas, a wg banku żeby być wiarygodnym powinien mieć 2 umowę w zakładzie pracy.

W jednym banku babka powiedziała nam, że ogólnie zasada jest taka, że rata kredytu nie może przekraczać połowy pensji.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-02, 13:30   #72
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
my mamy więcej ale to nie świadczy totalnie o niczym... niestety. rozpatrują to pod wieloma kątami i ilość pieniędzy nie jest tak ważna jak to jak je pożytkujesz, czy spłacasz inne zadłużenia, ile ich masz oraz jak długo i w jaki sposób pracujesz.

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

bo wiesz...
możesz być nauczycielem od 5 lat i zarabiać tylko 2000 na rękę
a możesz być wolnym strzelcem któremu wpadają kontrakty raz na jakiś czas za 10 tysięcy

i wcale nie jest powiedziane że druga osoba która ma więcej kasy, będzie bardziej wiarygodna dla banku
Stary 2014-10-02, 13:39   #73
malamyszka20
Zadomowienie

Dzieki za rady. Umowę w pracy mamy stała, tzn stały kontrakt w NHS czyli tak jak w Polsce NFZ. Kontrakt jest na czas nieokreślony. Zarabiamy ok po 5 tys każde z nas w przeliczeniu na złotówki. Czyli myśle ze byłoby ok nawet gdybyśmy teraz wzięli kolejny kredyt + mój studencki rata kredytu napewno nie przekraczalaby połowy zarobków.
Stary 2014-10-02, 15:46   #74
Fortuna1
Zakorzenienie

W niektórych bankach z tego co się nie mylę, można wziąć kredyt tylko w walucie, w jakiej otrzymuje się wynagrodzenie, więc może to być ważna kwestia jeśli się będziecie starać o kredyt.

Stary 2014-10-03, 17:31   #75
wiktoria55
Przyczajenie

Cytat:
Odbrobinę zaniży, ale jeżeli spłacasz kredyt regularnie, to też podniesie Twoją wiarygodność w oczach banku.
Zarobki to macie chyba po 5 na głowę, bo jak w sumie to nie ma szału...
wiktoria55 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-05, 22:19   #76
malamyszka20
Zadomowienie

Czy mozna sprawdzić zdolność przez internet?
Stary 2014-10-06, 15:20   #77
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzieki za rady. Umowę w pracy mamy stała, tzn stały kontrakt w NHS czyli tak jak w Polsce NFZ. Kontrakt jest na czas nieokreślony. Zarabiamy ok po 5 tys każde z nas w przeliczeniu na złotówki. Czyli myśle ze byłoby ok nawet gdybyśmy teraz wzięli kolejny kredyt + mój studencki rata kredytu napewno nie przekraczalaby połowy zarobków.
Chcesz wziąć kredyt w Polsce?
Zgodnie z rekomendacją s od lipca tego roku kredyt hipoteczny można uzyskać w walucie, w której się zarabia (lub jeśli chodzi o zarobki PLN można uzyskać w innej walucie, ale na dużo niższą kwotę). Kredyt można wziąć tylko w walutach PLN, EUR, CHF i BGP
Nowy kredyt i kredyt studencki obniżą Waszą zdolność, podobnie jak limity odnawialne na kartach kredytowych. Jeśli możecie to weźcie ten nowy kredyt, spłaćcie jak najszybciej, podobnie z kredytem studenckim, a na kilka miesięcy (1-3) przed końcem spłaty udajcie się do doradcy. Spłacone kredyty/pożyczki budują dobrą historię kredytową, doradca wtedy będzie też mógł negocjować lepsze warunki.

Przy badaniu zdolności kredytowej ważny jest również czysty BIK Wielu o tym zapomina.

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Cytat:
Czy mozna sprawdzić zdolność przez internet?
Każdy bank inaczej określa zdolność kredytową i nie ma ogólnego kalkulatora zdolności kredytowej.

Edytowane przez Varga
Czas edycji: 2014-10-06 o 15:25
Varga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-07, 10:37   #78
malamyszka20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
Chcesz wziąć kredyt w Polsce?
Zgodnie z rekomendacją s od lipca tego roku kredyt hipoteczny można uzyskać w walucie, w której się zarabia (lub jeśli chodzi o zarobki PLN można uzyskać w innej walucie, ale na dużo niższą kwotę). Kredyt można wziąć tylko w walutach PLN, EUR, CHF i BGP
Nowy kredyt i kredyt studencki obniżą Waszą zdolność, podobnie jak limity odnawialne na kartach kredytowych. Jeśli możecie to weźcie ten nowy kredyt, spłaćcie jak najszybciej, podobnie z kredytem studenckim, a na kilka miesięcy (1-3) przed końcem spłaty udajcie się do doradcy. Spłacone kredyty/pożyczki budują dobrą historię kredytową, doradca wtedy będzie też mógł negocjować lepsze warunki.

Przy badaniu zdolności kredytowej ważny jest również czysty BIK Wielu o tym zapomina.

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Każdy bank inaczej określa zdolność kredytową i nie ma ogólnego kalkulatora zdolności kredytowej.
Pierwsze słyszę ze kredyt mogę dostać tylko w walucie w której zarabiam, skoro tak jest to moje plany idą na marne, ale jeszcze sie dowiem. Chcemy wziac w złotówkach bo chcemy wrócić do Polski i spłacać, a narazie chcemy wynajmować. Studencki bede spłacać jeszcze przez 4 lata a na wiosnę juz chcielibyśmy zabrać sie za kupno mieszkania.
Stary 2014-10-07, 18:40   #79
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Pierwsze słyszę ze kredyt mogę dostać tylko w walucie w której zarabiam, skoro tak jest to moje plany idą na marne, ale jeszcze sie dowiem. Chcemy wziac w złotówkach bo chcemy wrócić do Polski i spłacać, a narazie chcemy wynajmować. Studencki bede spłacać jeszcze przez 4 lata a na wiosnę juz chcielibyśmy zabrać sie za kupno mieszkania.
Żaden bank nie da Ci kredytu w walucie polskiej (chyba, że do kredytu weźmiesz jeszcze swoich rodziców lub inne osoby, które zarabiają w PLN) jeśli zarabiasz w walucie obcej. Chodzi tu o rekomendację z KNFu i jej nie przeskoczysz.

Edytowane przez Varga
Czas edycji: 2014-10-07 o 18:41

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-07, 20:24   #80
malamyszka20
Zadomowienie

Czytam fora ( nie na wizaz) i okazuje sie ze bez problemu mozna taki kredyt dostać zarabiając za granica. ..
Stary 2014-10-07, 20:29   #81
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Czytam fora ( nie na wizaz) i okazuje sie ze bez problemu mozna taki kredyt dostać zarabiając za granica. ..
Przeczytaj rekomendację s, weszła w lipcu tego roku Nie ma prawnej możliwości wzięcia kredytu hipotecznego w walucie innej niż ta, w której zarabiamy.
Oczywiście możesz dzwonić do Expandera i się dowiedzieć, ale oni powtórzą to, co ja Ci napisałam

Tutaj opis https://www.knf.gov.pl/Images/Rekome...cm75-34880.pdf
Rekomendacja 6
Bank powinien udzielać klientom detalicznym kredytów zabezpieczonych hipotecznie
wyłącznie w walucie, w jakiej uzyskują oni dochód, także w przypadku klientów o
wysokich dochodach.

Edytowane przez Varga
Czas edycji: 2014-10-07 o 20:30
Stary 2014-10-08, 10:11   #82
malamyszka20
Zadomowienie

No tak czytałam to, jedyna nadzieja w indywidualnym podejściu banku do klienta. Opcja kolejna jest tez wzięcie kredytu w funtach ale to chyba mogę zrobic i tutaj na lepszych warunkach podejrzewam. Nic nie wymyślę puki nie przylece do Polski i pójdę do banku lub do doradcy po informacje.

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Mam wrażenie ze rząd robi wszystko zeby Polacy nie wrócili zza granicy, bo co oni by zrobili gdyby ci wszyscy ludzie wrócili. Tak jest im wygodnie, ludzie zarabiają za granica a kasę wydają w Polsce czyż to nie czysty interes?
Stary 2014-10-08, 11:38   #83
Fortuna1
Zakorzenienie

Może masz rację, ale skoro tyle zarabiacie to zastanawiam się czy warto brać kredyt. Nie lepiej odłożyć sobie te pieniądze a później kupić mieszkanie za gotówkę?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-10-08, 15:59   #84
malamyszka20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fortuna1 Pokaż wiadomość
Może masz rację, ale skoro tyle zarabiacie to zastanawiam się czy warto brać kredyt. Nie lepiej odłożyć sobie te pieniądze a później kupić mieszkanie za gotówkę?

Zarabiamy tyle na polskie, zyjac w Anglii za te pieniądze w miarę przyzwoitych warunkach nie jesteśmy w stanie odłożyć. Za sam wynajem mieszkania i rachunki płacimy miesięcznie 1000£ czyli 5tys zł + utrzymanie auta, koszty życia, wyjazdy do Polski wcale tak wiele nie zostaje, a napewno nie tyle zeby odłożyć tak duża sumę , no chyba ze mieszkać na kupie i pracować 12h dziennie 7 dni w tyg
Stary 2014-10-08, 17:22   #85
seabear
Raczkowanie

Cytat:
Zarabiamy tyle na polskie, zyjac w Anglii za te pieniądze w miarę przyzwoitych warunkach nie jesteśmy w stanie odłożyć. Za sam wynajem mieszkania i rachunki płacimy miesięcznie 1000£ czyli 5tys zł + utrzymanie auta, koszty życia, wyjazdy do Polski wcale tak wiele nie zostaje, a napewno nie tyle zeby odłożyć tak duża sumę , no chyba ze mieszkać na kupie i pracować 12h dziennie 7 dni w tyg
Nie jestescie w stanie nic odlozyc, a bedziecie w stanie splacac kredyt?
seabear jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-09, 08:23   #86
malamyszka20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez seabear Pokaż wiadomość
Nie jestescie w stanie nic odlozyc, a bedziecie w stanie splacac kredyt?
Chodziło mi ze nie jesteśmy w stanie odłożyć na mieszkanie zeby kupic je za gotówkę, a mieszkanie chcemy wynajmować.
Stary 2014-10-13, 23:36   #87
2016050952
Konto usunięte

[QUOTE=Outlanderka;4775815 3]
Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest Widzę ofertę sprzedaży mieszkania, która jest dodana przez agencję nieruchomości. Jeśli decyduję się na zakup, to do podanej ceny mieszkania muszę doliczyć prowizję dla agenta? Nie ma innej opcji (oprócz oczywiście zakupu bezpośrednio od właściciela)? Muszę płacić prowizję mimo, że nie potrzebuję i nie chcę żadnej pomocy agencji? Powiedzcie mi, że się mylę... Bo to dla mnie kosmos [/QUOTE

Jeżeli chcesz skorzystać z oferty, która jest od agencji to musisz im zapłacić prowizję.
Możesz szukać na własną rękę ofert bez pośredników, bezpośrednio od właściciela mieszkania.

---------- Dopisano o 01:41 ---------- Poprzedni post napisano o 01:33 ----------

Agent wykonuje pracę na swoją rzecz / i na rzecz właściciela agencji/.
Rzadko się zdarza aby prowizję od sprzedaży płacił sprzedający.
Jeśli nie chcesz aby coś dla ciebie robili to nie bierz pod uwagę ofert z agencji.
To samo jest z szukaniem ofert mieszkań wynajmowanych. Można samemu i można z agencji.
Agencja to nie tylko pokazanie oferty. Agencja sprawdza czy transakcja zakup/sprzedaż jest legalny, czy nie ma oszustwa/ księgi wieczyste, lokatorzy, prawo własności i inne np. czy dom w bliskiej przyszłości nie ma iść do rozbiórki/.
Gdyby agencja rzeczywiście sprawdzała takie rzeczy, miałabym o niebo łatwiejszą i przyjemniejszą pracę.
2016050952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 01:10   #88
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad
Konto usunięte

Cytat:
Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest Widzę ofertę sprzedaży mieszkania, która jest dodana przez agencję nieruchomości. Jeśli decyduję się na zakup, to do podanej ceny mieszkania muszę doliczyć prowizję dla agenta? Nie ma innej opcji (oprócz oczywiście zakupu bezpośrednio od właściciela)? Muszę płacić prowizję mimo, że nie potrzebuję i nie chcę żadnej pomocy agencji? Powiedzcie mi, że się mylę... Bo to dla mnie kosmos
Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
Zależy od agencji, czasem jest tak że prowizję płaci tylko sprzedający, od kupującego już nie chcą. Rzadko jednak można dogadać się "za plecami" agencji, bo umowa z agencją zwykle zawiera klauzulę, że właściciel nie będzie swobodnie rozporządzał nieruchomością.
W czasie obecnego zastoju na rynku nieruchomości prowizję płaci najczęściej sprzedający (tu gdzie mieszkam) i jest to od razu w ogłoszeniu.
Kilkanaście lat temu sprzedający/ kupujący płacili po połowie.

Sprzedając mieszkanie w zeszłym roku nie mieliśmy żadnej klauzuli tego typu- jeśli to byłby klient z agencji, który podał im dane przy oglądaniu, to mieliśmy płacić prowizję (i tak się stało), ale jeśli sami znaleźlibyśmy kupca np. przez rodzinę, znajomych, to nie.

[QUOTE=Outlanderka;4775815 3]
Cytat:
Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest Widzę ofertę sprzedaży mieszkania, która jest dodana przez agencję nieruchomości. Jeśli decyduję się na zakup, to do podanej ceny mieszkania muszę doliczyć prowizję dla agenta? Nie ma innej opcji (oprócz oczywiście zakupu bezpośrednio od właściciela)? Muszę płacić prowizję mimo, że nie potrzebuję i nie chcę żadnej pomocy agencji? Powiedzcie mi, że się mylę... Bo to dla mnie kosmos [/QUOTE

Jeżeli chcesz skorzystać z oferty, która jest od agencji to musisz im zapłacić prowizję.
Możesz szukać na własną rękę ofert bez pośredników, bezpośrednio od właściciela mieszkania.

---------- Dopisano o 01:41 ---------- Poprzedni post napisano o 01:33 ----------

Agent wykonuje pracę na swoją rzecz / i na rzecz właściciela agencji/.
Rzadko się zdarza aby prowizję od sprzedaży płacił sprzedający.
Jeśli nie chcesz aby coś dla ciebie robili to nie bierz pod uwagę ofert z agencji.
To samo jest z szukaniem ofert mieszkań wynajmowanych. Można samemu i można z agencji.
Agencja to nie tylko pokazanie oferty. Agencja sprawdza czy transakcja zakup/sprzedaż jest legalny, czy nie ma oszustwa/ księgi wieczyste, lokatorzy, prawo własności i inne np. czy dom w bliskiej przyszłości nie ma iść do rozbiórki/.
Nie. Klienci chętniej idą do agencji, kiedy jest napisane, że nie płacą prowizji, tylko sprzedający.

Cytat:
Napisane przez ciaaastko Pokaż wiadomość
U mnie o wyglądało tak, że jak sprzedawałam dom to ja płaciłam agentowi nieruchomości, ale gdy kupowałam mieszkanie i też zleciłam to agencji to nic nie płaciłam, prowizje płacił sprzedający.

Z reguły płaci sprzedający, bo większa podaż niż popyt
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 12:10   #89
calisthenics
Przyczajenie

Cytat:
A tak wogole od czego powinnam zacząć to wszystko? Od szukania mieszkania czy od sprawdzenia zdolności kredytowej? Czy moze od czegoś innego?

Najpierw sprawdź zdolność, bo nie wiadomo, ile bank Ci pożyczy.

W międzyczasie możesz sobie dorobić na tym kapitale, który już masz. Jeśli bank, w którym będziesz wnioskodawć o kredyt zobaczy, że mas zw innych bankach lokaty, to da Ci większy kredyt. Tacy klienci sa lepiej punktowani.

Rada Polityki Pieniężnej obniżyła tydzień temu stopy procentowe, więc lokaty już zaczęły spadać.

xxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-10-16 o 14:12 Powód: link reklama
calisthenics jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 12:37   #90
Fortuna1
Zakorzenienie

A orientujecie się o ile może spaść rata kredytu po tej obnizce stóp?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości