![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Co myślicie o weselu bez alkoholu?
Wszystko jest dla ludzi, wódka też.
Zupełnie inna sprawa to taka, czy ktoś umie pić kulturalnie czy nie, bo jak nie, to nawet winem z najwyższej półki nawali się jak menel pod krzakiem i nikt nie poradzi (albo własny alkohol przytransportuje na wesele bezalkoholowe i skonsumuje w kiblu, po cichu). Ale chyba trochę odchodzimy od tematu wątku ;-) Koncepcja wesela bezalkoholowego - tak, ale niech wszystko będzie wyjaśnione przy zapraszaniu gości, bo inaczej to mało kulturalne robienie ludzi w konia (ja bym na takie wesele poszła, ale na parkiet bym nie wylazła bo tancerka ze mnie taka jak z koziej d.upy patefon, a po kilku głębszych jakoś mniej boli ten mój brak talentu, po prostu). Natomiast na miejscu Autora wątku nie liczyłabym na to, że goście przejmą się prawdziwymi intencjami - zaakceptują fakt, przyjdą (czy to z przyjaźni, czy żeby nie robić przykrości) ale raczej nie podzielą motywacji (sama nie rozumiem co ma Jezus do wódki albo jej braku). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moje wesele (przyjęcie bez tańców) będzie bez wódki - zdecydowaliśmy tak dlatego, że grono gości jest niewielkie i chyba dadzą radę prowadzić uprzejmą konwersację ze świeżo poznanymi ludźmi bez wspomagania się mocnymi alkoholami ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() zrozum: jeden będzie potrzebował, inny nie. Cytat:
![]() 1. dla mnie też 2. ludzi jakoś mało i naprawdę nie wyglądają jakby się bawili świetnie 3. piosenka słowami wybitnie niepasująca do klipu weselnego ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
odważny pomysł, ale czemu nie
![]()
![]() |
#67 |
BAN stały
|
Nie mam nic przeciwko, choć raczej ciężko mi to sobie wyobrazić, lubię sobie od czasu do czasu sznapsnąć i nie widzę w tym nic złego, ale jeśli to jest problem dla Państwa młodych to ich decyzja, z drugiej strony impreza jest dla całej rodziny i warto chyba trochę o ich preferencjach pomyśleć
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy zupełnie bez alkoholu, ale fajnym pomysłem mogłoby być zrezygnowanie z trunków wysokiego kalibru procentowego
![]() Myślę, że jeśli ograniczyć się do wina, czy smacznych drinków, zamiast upijać się do nieprzytomności wódką, to nikt nie poczuje się przez to źle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
po prostu Em :)
|
W maju idę na pierwsze całkowicie bezalkoholowe wesele i sama zastanawiam się, jak to wyjdzie. Moim zdaniem świetny pomysł, nie mam nic przeciwko
![]()
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Jestem absolutnym abstynentem, ale tylko z powodów ideologicznych nie zrobiłabym takiego wesela.
Na moim weselu było dużo wina, była wódka, ale goście zwykle pijali ją z sokami a nie czystą, żeby zbyt szybko nie zaliczyć zgonu.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
I "potrzebą " gości jest picie alkoholu? No ja myślałam, że jedzenie, picie, zabawa, a alkohol to dodatek. Jak ktoś nie umie się bawić bez alkoholu to coś z nim nie tak
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
BAN stały
|
Ja nie mam nic przeciwko, sama wolałabym zrobić taki z alko, bo sama od czasu do czasu lubię sobie sznapsnąć ale jeśli na weselu by alko nie było to spokojnie bym to przeżyła i też dobrze się bawiła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jak chcesz wartościować co dla gościa jest ważniejsze a co nie? Wielu ludzi ma opory na 100% trzeźwo tańczyć i potrzebują drinka na zachętę. Czy drętwe wesele, to coś co, bierzecie pod uwagę? Wesele jest dla młodych? dla gości? Czy dla obydwóch stron?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-03-12 o 23:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Konto usunięte
|
Czy ja wiem, czy jedzenie jest dodatkiem... Jednak siedzenie całą noc, tańce itd bez żadnego żarcia jest dziwne, a czymś innym siedzenie bez alkoholu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No do cholery, jedzenie jest do życia potrzebne, natomiast alkohol nie. Pogódźcie się z tym. Masakra, jak ludzie są uzależnieni ; /
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
ludzie są uzależnieni, kiedy muszą się napić żeby móc normalnie funkcjonować. ja nie wyobrażam sobie własnego (podkreślam, własnego) wesela bez alkoholu, przynajmniej dla mnie - niestety na co dzień jestem dość skrytą i spiętą osobą (nerwica natręctw). alkohol jednak pozwala mi się rozluźnić i przestać przejmować takimi pierdołami, jak np. nierówno ułożone serwetki itp...
zresztą po co ja się w ogóle tłumaczę - przecież nie można oceniać ludzi (ani zaproszonych, ani PM) w taki sposób tylko po fakcie, czy chcą alkohol na weselu i czy będą robić z niego użytek ![]() alkohol jest środkiem stosowanym do osiągnięcia określonego celu. chyba mam podstawy myśleć, że każda dorosła osoba zaproszona na moje wesele ma podobne zdanie i wie, jak może użyć alkoholu, żeby ten cel osiągnąć. inna sprawa jest taka, że sam fakt postawienia wódki na stole nie oznacza, że KAŻDY będzie CHLAŁ wódę w opór, dopóki nie legnie pod stołem? nie znaczy to też, że jestem przeciwna organizowaniu wesel totalnie bezalkoholowych, ponieważ rozumiem, że to może w jakiś sposób stać w sprzeczności z przekonaniami PM czy ich rodzin. jednak miałabym mieszane uczucia, jeśli otrzymałabym takie zaproszenie. moim zdaniem najwięcej zależy od tego, do kogo idziemy na takie wesele. mi przyszło kiedyś uczestniczyć w dwóch weselach jako osoba towarzysząca, gdzie nie znałam prawie ani jednej osoby, poza swoim chłopakiem. poza tym, że łatwiej mi było rozpocząć jakieś rozmowy z innymi (no bo siedzenie na krześle jak kołek też raczej nie zostałoby dobrze odebrane), to i potańcować mogłam choć trochę (mówiłam już, że nie tańczę bez alkoholu?). jeśli natomiast miałabym iść na bezalkoholowe wesele do swoich bliskich, to poszłabym bez wahania - dla nich.
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Nie chodzi przecież o to, że ludzie będą chlac na umór, tylko o stworzenie, że alkohol jest niezbędny, bez niego nie da się bawić, no jak go nie będzie to po prostu tragedia narodowa.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skoro bez alkoholu będziesz spięta i musisz się napić, to znaczy, że bez alko nie funkcjonowałabyś normalnie.
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2015-03-13 o 17:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nasze społeczeństwo za bardzo bazuje na alkoholu. Za każdym razem słyszę, że jak ktoś zamknięty w sobie, nieśmiały, trudno nawiązuje kontakty itd. to powinien się napić i zaraz się otworzy. W związku z tym osoby, które mają problemy z kontaktem z innymi osobami, zamiast nad sobą pracować (lub się zaakceptować, bo i tak przecież można) polegają całkowicie na alkoholu i jego brak okazuje się tragedią. To jest chore. To jest prosta furtka do miliarda usprawiedliwień, bo "musiałem się napić".
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
Dzien dobry wszystkim
![]() Moim zdaniem wszystko zalezy od gosci, mlodych, organizacji calej zabawy, i nie ma zadnych regul. To prawda, ze alkohol pomaga niektorym w krepujacych sytuacjach towarzystkich, chociaz zgodzic sie tez musze z faktem, ze swiat troche za bardzo sie kreci wokol procentow. Wydaje mi sie, ze bezalkoholowe wesele moze sie udac. Mnie by to w ogole nie przeszkadzalo, przeciez emocje tego dnia i tak stworza wyjatkowa atmosfere do swietowania ![]() Wszak czasem trudno powiedziec co moze bardziej popsuc taka impreze - brak wodki czy jej naduzycie ![]() Edytowane przez 911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5 Czas edycji: 2015-03-14 o 16:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lubie siebie, akceptuję to że jestem raczej introwertyczką i że potrzebuję czasu na zbudowanie nawet luźnej relacji z innymi. Że ciężko mi się pierwszej odezwać czy zatańczyć. A jednocześnie czasami mam ochotę się pobawić i wiem, że lampka czy dwie wina, czy jakiś drink pozwalają mi szybciej nawiązac kontakt- to czemu nie skorzystać? Tak samo jak wiem, że kawa pomaga mi się rano obudzić, to wypijam filiżankę po wstaniu- nie 10 kubków. Tak samo jak wiem, że jak jestem smutna to pomagają mi na humor lody czekoladowe, to nie znaczy ze zjem na raz litrowe opakowanie, ale mogę dwie kulki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nadmiar jedzenia i to w późnych godzinach nocnych też jest niezdrowy. Podajesz wystawne jedzenie, by ludzi ugościć. To samo z napojami. Alkohol nie kończy się na wódce. Przy okazji - jestem abstynentka totalna, ale uważam, że narzucenie innym swojego światopoglądu spowoduje, że wesele będzie krótkie, drętwe i szybko się skończy, albo goście pojada do nocnego i będą się raczyć pod lokalem na szybko. Co innego , jak wiemy, że ktoś z bliskich na weselu ma problemy alkoholowe i narobi po pijaku awantury.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-03-19 o 22:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
ma zielone pojęcie
|
Ja nie mam nic przeciwko weselom bez alkoholu. Jeśli ktoś tak chce zorganizować swoją zabawę, to proszę bardzo, czemu by nie.
Nie odczuwam tego w ogóle jako narzucanie np. swoich poglądów czy swojej ideologii.
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
jeśli boicie się, że alkohol na weselu spowoduje tragedię narodową, to może nie zapraszajcie osób, ktore chleją do nieprzytomności i nie potrafią się zachować?
![]() ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2015-03-21 o 09:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
My zastanawialiśmy się nad opcją - wino do obiadu i na tym koniec no może piwko dla paru wujków po obiedzie... Zapraszamy ok 40 osób i z tego połowa raczej niepijąca (tzn. na uroczystościach rodzinnych u TŻ w ogóle alkoholu się nie podaje - żadnego nawet wina - z tego wnioskuję, że niepijący) u nas alkohol też raczej umiarkowanie... teraz to się zastanawiam - ile flaszek tego alkoholu zakupić na takie towarzystwo? Ile wódki,wina?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest mnóstwo watków osób, które są abstynentami i w związku z tym alkoholku nie chcą dla gości bo wyobrażają sobie od razu pijanych w sztok i wymiotujących wujków Zenków. Są wątki wegetarian, którzy mięsa na weselu nie podadzą, kij że nikt mi nie był w stane odpisać co maja zrobić sooby ciepriące na alergie/nietolernację głównych skłądnuków wegetariańskiej czy wegańskiej diety. Znałam też dziewczynę, która na weslu chciała puścić tylko jeden gatunek muzyki bo "ona chodziła na zajęcia taneczne z niego i bardzo go lubi". I ja wiem że ślub to dzień młodych, ale wesele jest dla gosci by oni mogli się cieszyć razem z młodymi. Jeśli chce sie je specyficzne i pod siebie to niech się lepeij zrobi małe przyjecia dla najbliższych w domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nawiązując jeszcze do wesela bez alkoholu - nie wyobrażam sobie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:06.