![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ze wsi do miasta - problemy różnorakie
Skoro na razie problemy Autorki są rozwiązane, to ja dorzucę swoje 4 grosze, że kogoś dziwi, że ktoś może obawiać się zmierzenia się z administracją i urzędasami w tym pięknym państwie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;48257188]odbieranie pism sądowych w kioskach i straganie z rajstopami. Odbieranie paczki nadanej przez pocztę na poczcie nie jest takie oczywiste
![]() ![]() Ponoć jak kiedyś pisano na portalu gazeta.pl w jakimś mieście pisma z sadu były do odebrania w sex shopie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() LPG też musiałam kiedyś po raz pierwszy zatankować i jakoś udało mi się to bez zakładania wątku na forum ![]() [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4825709 2]Można nie wiedzieć. Jak ktoś całe życie mieszkał na wsi, chodził do wiejskiej szkoły a do miasta jeździł od czasu do czasu np na zakupy to chyba może nie wiedzieć nawet, że coś takiego istnieje nie mówiąc już o sposobie używania. Nie każdy ogląda telewizję i ma internet. i nie nazwałabym tego zacofaniem. U mojej kumpeli w starej renesansowej kamienicy był dziwny domofon. żeby pogadać trzeba było pociągnąć za sznurek.[/QUOTE] Ale np. na wsiach nie ma szkoły średniej, nie wiem nawet czy gimnazjum jest. Więc trzeba dojeżdżać do szkoły do trochę większej miejscowości. To są rzeczy, których nauka przychodzi jak dla mnie tak naturalnie, że aż nie mogę się nadziwić tym wątkiem... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Naczelna Nastolatka
|
lepiej się nie dziwcie tak, ja się zdziwiłam i mam efekty...
![]() |
#65 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie wiedziałam że teraz można samemu tankowac LPG. Zreszta nigdy nie tankowałam samochodu i gdybym miała robić to pierwszy raz to poszłabym do pana na stacji żeby mi pokazał co i jak, nie ma chyba w tym nic śmiesznego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Autorka miała pewnie też takie problemy, w końcu pewnie z taką sygnalizacja też się pierwszy raz spotkała i nie wiedziała co robić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4825960 4]Mozna ukonczyć np. LO w Szczebrzeszynie a tam domofonu nie uświadczy, bo to taka większa wieś z ratuszem ( nie obrażając nikogo)
![]() Nie wiedziałam że teraz można samemu tankowac LPG. Zreszta nigdy nie tankowałam samochodu i gdybym miała robić to pierwszy raz to poszłabym do pana na stacji żeby mi pokazał co i jak, nie ma chyba w tym nic śmiesznego.[/QUOTE] No dobrze, ale co jest trudnego w obsłudze domofonu? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Trzeba wcisnąć odpowiedni numer, a czasem nawet jeszcze dodatkowy przycisk i to niby nie jest skomplikowane??? Co z tego, że jest jeszcze zazwyczaj instrukcja obsługi przy nim, ale to zbyt skomplikowane dla dziewczyny ze wsi co takich cudów nie widziała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
ja nie mówię że to trudne. Tylko że niektórzy go na oczy nie widzieli.
Tak samo jak miastowy nie potrafi obsłużyć wideł gnojnych ![]() Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-09-23 o 21:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
No, problem rozwiązany, więc pomińmy już wredne odpowiedzi - naprawdę, nie wiedziałam i przepraszam serdecznie, że nie wiedziałam
![]() Pozdrawiam odpowiadających mniej i bardziej rzeczowo, wątek be yłoby fajnie, gdyby został, bo takich ludzi jak ja jest więcej, powaga, moje koleżanki z szafy... ekhm ze wsi też nie ogarniają najprostszych rzeczy, gdy są u mnie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4825987 0]ja nie mówię że to trudne. Tylko że niektórzy go na oczy nie widzieli.[/QUOTE]
Ok, ale autorka napisała, że nie wiedziała jak używać domofonu, do tego się odnosiłam. Zadałam takie pytanie, jak można nie wiedzieć, w jaki sposób używać domofonu, Ty napisałaś, że można nie wiedzieć. Pytam więc, co w tym trudnego ![]() ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Co ma bycie ze wsi do naklejania znaczków. Jak ja nie lubię jak ludzie usprawiedliwiają swoją sierotowatość pochodzeniem, płcią itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
ja mam taki domofon w bloku, że trzeba wklepać nr mieszkania i wcisnąć przycisk z dzwonkiem. żeby było śmieszniej, to przy domofonie jest napisana instrukcja obsługi. wszystko opisane w sposób łopatologiczny. żadna czarna magia, ale nie ma dnia, gdzie nie trafię na jakąś "wycieczkę", która tego nie ogarnia. jak widać, jakoś się da nie ogarniać domofonu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sama pochodzę ze wsi więc rozumiem autorkę wątku. Chociaż jestem osobą która raczej woli wcześniej zdobyć info, przeczytać przewodniki, instrukcje, wszelakie fora niż się kogoś pytać, na początku trafiały mi się sytuacje w których nie wiedziałam jak postąpić i przypalałam głupa. ![]() Przyzwyczajenia z miejsca zamieszkania robią swoje ![]() ![]() ![]() ![]() Powodzenia dziewczyny w aklimatyzacji, życzę dużo cierpliwości i dystansu do przeżywania przygód w mieście ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#76 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
Jak się doi krowę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Od tego były wakacje na wsi. Tak samo ktoś może sobie zrobić wycieczkę poznawczą do miasta.
A co z osobą mieszkającą w domu jednorodzinnym w mieście - bo to ani osoba z bloku, żeby się znać, ani ze wsi, żeby się nie znać... Tam skąd pochodzę nie ma komunikacji miejskiej, ale jakoś nie było problemu po przeprowadzce, bo było się choćby na wycieczce w większym mieście. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
Ja tylko dorzucę jeszcze a propos poczty na wsi (z punktu widzenia mieszkanki wsi, ale nie takiej zabitej dechami, bardziej "sypialni"). Rzeczywiście na wsiach nie ma często skrzynek pocztowych i listonosz daje pocztę do ręki. I tak, jeśli nikogo nie ma, paczka idzie do sąsiada. Nigdy w życiu nie pomyślałabym, żeby się tym oburzać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Konto usunięte
|
Znam dziewczyny z miasta,które będąc w Anglii musiały dostać się gdzieś pociągiem. I pytały połowy ludzi w pociągu jak skasować bilet. Różne sytuacje się zdarzają.
Wymię to całość. A 4 cycki to są strzyki ![]() Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-09-24 o 06:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
Boze. Znowu. Zupelnie jak z ta komunikacja miejska, gdzie ktoś rzucił argument czy smiejacy się ludzie byliby tacy cwani za granicą.
Zapytaly sie? Zapytaly. Poradzily. Bez pisania wątku na forach. I powtarzam co juz pisalam a propos komunikacji. Rodzice nie nauczyli mnie wszystkich rozkladow, jak dzialaja urzedy, wstaw cokolwiek, na calym swiecie. Ale nauczyli mnie myśleć i jakoś sobie samodzielnie w życiu radzić. Tu tego myślenia brakuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Jak czegoś nie wiem to najpierw przeglądam internet. To o wiele szybszy i prostszy sposób niż zakładanie wątku i przekopywanie się potem przez ileś tam postów.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A potem z wielką duma mi o tym opowiadały ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4826233 9]A gdzież tam poradziły. Nie za bardzo umiały się dogadać i jechały z duszą na ramieniu, bojąc się, że zapłacą karę.
A potem z wielką duma mi o tym opowiadały ![]() ![]() No to mogą sobie zbić pionę z autorką tego i tego wątku o rozkladzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#88 |
Rozeznanie
|
ale ja troche nie rozumiem tego pojazdu.
Niby piszecie, ze zamiast zadawac pytania na forum to niech sobie sprawdzi w internecie. No toż to założenie wątku to jest korzystanie z pomocy internetu to raz a dwa, pytanie ludzi na przystanku jest ok ale już pytanie ludzi w internecie nie? Po prostu dziewczyna chce się wcześniej przygotować/dowiedzieć?
![]() |
#89 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.