![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: "moje dziecko będzie operował 90 latek"
Cytat:
Widzę to po osobie w mojej najbliższej rodzinie, po 60. roku życia niestety z roku na rok te osoby coraz gorzej funkcjonują, nie są to zmiany drastyczne, fizjologia, ale zauważalna - coraz częściej jakieś słowo jest na końcu języka i chwilę trzeba się zastanowić, aż się powie, zapomina o drobiazgach (a kiedyś wystarczyło raz powiedzieć i po dwóch tygodniach pamiętał i miał wszystko przygotowane), fizycznie siły mają może 70% tego co choćby w wieku 50 lat. Unikam bycia pasażerem w prowadzonych przez nich samochodach - refleks na przykład przy nagłym hamowaniu ma ułamek sekund późniejszy niż ja (znacie to uczucie jak depczenie nogą po dywaniku, chociaż jesteście pasażerem? ![]() Nie mówię już o zmianach osobowościowych, bo one są, psychologia rozwojowa to opisuje, radykalizują sie poglądy, pewne cechy osobowości wyostrzają etc.- zwykle nie na korzyść. Trzeba wiedzieć, kiedy ze sceny zejść niepokonanym.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma tak, że albo emerytura albo praca. Jak masz wiek, to możesz brać ją i dodatkowo zarabiać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
A ciotka mojego meza, nauczyciel akademicki, poszla sobie na emeryture, jak pan Bog przykazal
![]() I wcale sie nie zalamala, nie skapcaniala umyslowo, wrecz przeciwnie, zwiedza Wlochy, nauczyla sie zreszta wloskiego bedac juz na emeryturze. Ma faceta 15 lat mlodszego i daj nam losie tyle energii w jej wieku. Dlatego takie piprzenie, ze ludzie pracuja, bo nie chca skapcaniec, to do mnie nie dociera. Jesli czlowiek potrzebuje pracy zawodowej i nic innego, zeby miec jasny umysl i nie zamienic sie w galarete to wspolczuje strasznie. Zawsze mowialm, ze jak ktos bez "gwizdka od- do" w pracy, sie nudzi i nie umie sobie zycia "zagospodarowac" to wspolczuje. Po raz wtory. Przeciez tyle jest fajnych rzeczy do zrobienia dla takiego czleka na emeryturze, ze az zal takich co sens zycia widza li tylko i wylacznie w etacie. Czy nawet w polowce etatu. ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-10-15 o 22:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
My się już z TŻetem emerytury nie możemy doczekać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||
.
|
Cytat:
Cytat:
Troche bawi mnie ten watek. Pisalam o tym w innym watku- mam dziadka lekarza, ktorzy przyjmuje w przychodni, ma 80 lat. Sprawy fizycznie i umyslowo, caly czas sie doucza. Ma wiernych pacjentow, ktorzy przychodza do niego od 50 lat. Nikt nie zmusza ludzi, do przychodzenia do niego, sami sie ustawiaja w kolejkach. Jest jednym z nielicznych lekarzy, ktory nie spieszy sie z wizyta i chetnie daje skierowania na badania. Starsi lekarze nie powinni pracowac na sorze czy jezdzic r-kami, bo to bardzo ciezka fizyczna praca. Jezeli reanimuja kogos przez godzine to caly zespol bierze w tym udzial i sie zmieniaja. Mowiac szczenie-nie slyszalam o seniorach w karetkach. Jak ktos slusznie zauwazyl- jakikolwiek blad jest tlumaczony staroscia. A ile bledow robia mlodsi lekarze? Czemu zyjecie w przeswiadczeniu, ze taki lekarz chetnie sie uczy, skoro chce np.korzystac z zycia, wydawac kase i spedzac czas z rodzina. Mam wrazenie, ze czesciej taki starszy lekarz siegnie po nowe publikacje.
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Mnie to smieszy, ale nie dziwota skoro wiekszosc nie zna i nigdy nie pozna normalnych starszych osob.
Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
to zdradź sekret gdzie ich poznać, bo ani na uczelni, ani w przychodniach, ani nawet w klubie seniora gdzie byłam wolontariuszem, przypadki które uznałabym za normalne i słusznie kontynujące karierę zawodową, wypadały ok 1:0
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Przyczajenie
|
Moja P. Prof. (sama już po siedemdziesiątce) opowiadała nam, że jej ojciec prowadził wykłady do 97 roku życia. Nie wyobrażam tego sobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
prowadził, czy jego doktorant odwalał wszystko? :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
"Stulatek, ktory wyskoczyl przez okno i zniknal"
Przeczytaj to zobaczysz na co stac ludzi w tym wieku ![]()
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
![]() miałam to oglądać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Ja czytalam ksiazke, jest swietna, polecam.
![]()
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
Ja w sumie nie mam nic przeciwko temu, by ludzie starsi pracowali. Ale nie we wszystkich zawodach, bo jest róznica między 80-letnim żwawym wykładowcą a 80-letnim neuro- czy kardiochirurgiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyslane przez tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
Górna granica wieku niektórych zawodów jest baardzo płynna. Niektórzy idą na emeryturę w wieku 40 lat, bo mogą i chcą, a mogliby jeszcze wiele lat pracować, a inni po 70, 80-ce, a już dawno powinna opaść za nimi kurtyna. Wszystko się głównie obraca wokół moim zdaniem sprawności fizycznej, dobrego wzroku, słuchu, spostrzegawczości, niestety wszystko to- jak wiadomo- z wiekiem się pogarsza. Za żadne skarby nie chciałabym, żeby operował mnie 80 plus letni lekarz, nie nie nie.
Edytowane przez goon Czas edycji: 2014-10-17 o 09:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:48.