![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Przypływ gotówki i olbrzymie problemy
Powiedz, że wszystko dałaś organizacji charytatywnej lub fundacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Pozyczaj na wysoki %
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Przyczajenie
|
Teraz cokolwiek autorka nie powie i tak będą gadać, że nie chce pożyczać, bo jest skąpa, więc należy się przyzwyczaić... lub wyjechać, sprzedać ziemię, kupić w innym zakątku kraju jakiś fajny kawałek pola, zacząć od początku i modlić się, żeby rodzina i tam nie rozpaplała
![]() Ale problem jest pozytywny, życzę sobie tylko takich problemów, żeby teraz sąsiedzi mieli do mnie pretensje, że mam duży przypływ gotówki i nie chcę im pożyczyć 50 tysięcy złotych. Zdecydowanie wiedziałabym co zrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
Autorko a czy ciebie interesują relacje z sąsiadami?
![]() Bo przejmujesz się tym strasznie, przecież jeśli dziadkom z tym źle to sami sobie winni. Swoją drogą moja babcia (już trochę fisiuje) opowiada swoim koleżankom, kiedy jej narzekają na brak kasy że jak sprzedam działkę to je wspomoge ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() swoją drogą pamiętam jak moja mama na pół miasta rozpowiadała, że pies mojego brata będzie miał tytanową protezę (problemy z biodrem) także no... ![]() ![]() a tak w ogóle - świetny wątek - oh! co ja mam bieda zrobić, wygadałam dziadkom plotkarzom, że mam kupę kasy a teraz schodzi się szemrane towarzystwo kasy szukać a ja biedna nie chcę wyjść na nieuprzejmą i co robić ![]() serio - moim zmartwieniem teraz byłoby naprawdę bezpieczeństwo a nie co ludzie pomyślą, bo pomyśleć to już zdążyli, kwestia co teraz wymyślą i im prędzej się rozniesie wieść, że ta kasa przepadła/jest nie do ruszenia tym lepiej ewentualnie na boga nie było obrócić tego w żart? przychodzą do ciebie sąsiedzi prosić o 50 tys a ty do nich w śmiech i że im się w głowach poprzewracało, że w naszej małej wsi ktoś ma 50 kawałków? dziadkowie mówili, że masz... starzy już, głupoty gadają, jakie 50 tys, niech się wszyscy pukną w głowę, ciasteczko?
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2014-10-23 o 00:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
No niestety kwota była podana do ogólnej informacji i to nie przeze mnie więc ludzie wiedzą jakie pieniądze mam i wiedzą , że ja takich pożyczek na 50 tys zł moge udzielić wiele.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Przyczajenie
|
No bo to była wygrana tak po prostu i organizator zawsze podaje gdzie zostały pieniądze wygrane i jaka to była kwota
Edytowane przez arleta_mm Czas edycji: 2014-10-23 o 06:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Flawless
|
Cytat:
Skoro nie masz zamiaru posłużyć sie żadną radą, której udzieliły Ci dziewczyny, to chociaż zatrudnij osobistego ochroniarza, jakby ktoś Ci sie miał na chatę wbić z kawałkiem wybitnej szyby ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Przyczajenie
|
A co ktoś będzie sądził, że ja te pieniądze w domu w skarpecie trzymam?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
O ja, wygrałaś w Totolotka??????
Ale czad ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#72 |
Przyczajenie
|
Nie ma czego zazdrościć, wierz mi. Prawdą jest, że pieniądze szczęścia nie dają. Tylko sprowadzaja kłopoty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
O bOże ale wy ludzie jesteście czepliwi, jak się czegoś uczepicie to nie odpuścicie... Z sasiadką był to tylko przykład. W pierwszym poście wyraźnie napisałam że problem NIE OGRANICZA się do sąsiadów ale też i do znajomych i rodziny. A to ciotka chce pożyczyć 150 tyś na wykup mieszkania, a to kuzynka chce wyremontowac mieszkanie i potrzebuję 30 tyś, a to kolezanka chce otworzyć własny biznes i jej 70 tyś potrzeba. Problem nie ogranicza się do jednej grupy ludzi ale do wszystkich którzy mnie otaczają! Więc prosze łaskawie się w końcu odczepić od tego że się przejmuje sasiadami - bo sasiadów mogę mieć gdzieś ale rodzinę już niekoniecznie.
Ja jestem tylko człowiekiem i przykro mi wysłuchować od osób mi bliskich, że jestem egoistka, chamka, że jestem źle wychowana itd. No czy ja kurczę jestem takim złym i podłym człowiekiem?? Edytowane przez arleta_mm Czas edycji: 2014-10-23 o 08:08 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Słuchaj, to mów: dobra, ale umowa o pożyczkę u notariusza (pokrywacie koszty), spłata w ciągu 2 lat, 5%. Nie? To nie, przecież nikt Wam nie pożyczy kasy na piękne oczy, w jakim świecie Wy żyjecie? Możesz mieć "gdzieś" rodzinę, nawet powinnaś mieć w takich sytuacjach. Oni w razie czego również będą Cię mieć w tym samym miejscu, zarówno jeżeli pożyczysz kasę i upomnisz się o zwrot, jak i wtedy, gdy nie pożyczysz. Zrozum: są sytuacje, gdzie nie zadowolisz wszystkich, a nawet nikogo, obojętnie co zrobisz. Z opisu masz straszną rodzinkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#79 | |
Raczkowanie
|
Dla mnie najbardziej interesujący jest ten fragment:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Raczkowanie
|
Dobra, ale czy to
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Czepiacie sie
![]()
![]() |
#84 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Kto wie
![]() Mój ex jak się ot tak zastanawialiśmy co byśmy zrobili z wygraną w totka, to sam z siebie już rozmyślał co komu dać - mieszkanie bratu, na remont rodzicom, ciotce na coś tam i tak dalej. Ciekawa jestem czy faktycznie, gdyby przyszło co do czego, tak się stało ![]() ![]() On też pochodził ze wsi i miał wbudowane w charakter przekonanie, że powinien przede wszystkim pomóc całej rodzinie, a potem myśleć o sobie. Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2014-10-23 o 11:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Pamiętam wątek Drabiny, co byś zrobił, jak byś wygrał w lotto. Tam większość pisała, że by nikomu nie powiedziała, a większe zakupy tłumaczyła kredytem. Dlatego nie ogarniam, jak można powiedzieć coś takiego dziadkom, którzy wiadomo, że rozpowiedzą na pół powiatu.
BTW kiedyś czytałam, że totalizator zapewnia zwycięzcom pomoc doradcy finansowego? Może warto z tego skyrzystać i dobrze ulokować kasę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ja często marzę o tym, co bym zrobiła, gdybym wygrała 1 000, 20 000, milion ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sorry no - ale powaga, za grosze ludzie gorsze rzeczy robili trzeba nie mieć instynktu samozachowawczego, żeby przy takich cyrkach jak się u Ciebie dzieją się nie przejąć inna sprawa - skoro to tak duża kasa to co Ci szkodzi się przenieść? przecież pracę możesz prowadzić z dala - zatrudnić kogoś (skoro się nie opłaca sprzedać), doglądać raz na jakiś czas, nie musisz przecież tam non stop siedzieć i z okna roli doglądać Cytat:
skorzystałaś już z którejkolwiek z rad podanych w wątku? bo jak nie to szkoda klawiatury na Ciebie, nie podoba się i się czepiamy? to męcz się sama czego się spodziewałaś? mieszkasz w środowisku pełnym przesądów, podatnym na plotki i co myślałaś - że ci wpadną pogratulować? przykro mi ale nikt Ci nie polubi nagle, ba nawet jak im całą tą kasę rozdasz to wpadną na koniec i zapytają "tylko tyle miałaś?" - dla tych ludzie już zawsze będziesz egoistką i niewdzięcznicą, im szybciej to zrozumiesz i zaczniesz się martwić o siebie tym lepiej dla ciebie a z rodziną to się dobrze na zdjęciach wychodzi - jw. w tej chwili nie ma najmniejszego znaczenia co zrobisz bo i tak wszyscy będą na Ciebie patrzeć jak na hienę do końca życia, sorry sorry ale do takich rzeczy to trzeba mieć twarde cztery litery i patrząc na to jak do tego podchodzisz to Ci szczerze nie zazdroszczę tej wygranej bo jak się szybko nie ogarniesz ze swoimi problemami to w najlepszy wypadku Ci się ta kasa szybko rozejdzie na głupoty a w najgorszym - czego nie życzę - będziesz drżała o życie swoje i najbliższych
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
BAN stały
|
Czy kobiety nie potrafią powiedzieć "nie i ch**"? Najlepsze jest kłamstwo z lokatą wielomiesięczną, ale wtedy i tak będą przychodzić po małe kwoty, bo przecież jesteś "ubezpieczona".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
swoją drogą wszyscy mężczyźni są tacy asertywni, wow wow
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Wtajemniczenie
|
Nic nie rozumiem z tej sytuacji. Czy tylko ja mam takie opory przed pożyczaniem pieniędzy, że prędzej palnęłabym sobie w łeb, zanim bym poprosiła kogoś o tak olbrzymią sumę? Podziwiam, jak to niektórzy wstydu nie mają.
Nie wiem czego, autorko, oczekujesz. Dostałaś sensowne rady. Z tego, co wyczytałam, najbardziej Cię boli, że rodzina/sąsiedzi uważają Cię za egoistkę i niewdzięcznicę. Bardzo szybko wyprowadziłabym się z domu, gdzie mam tak toksyczną atmosferę. Bardzo szybko stałaś się złem najwyższym, jak tylko pokazały się pieniądze. Chcesz usłyszeć od nas, że nie jesteś egoistką? No to Ci każdy to pisze. Moim zdaniem możesz : 1) pożyczać pieniądze na prawo i lewo i być wielbiona przez wszystkich z rodziny i sąsiedztwa (oczywiście, do pierwszego razu, kiedy Ci się noga posunie w innych sprawach, wtedy szybciutko będziesz znów na językach, bo ludzie nigdy nie przepuszczą) 2) wyprowadzić się (ja bym to zrobiła od razu, jakby wszyscy próbowali mną emocjonalnie manipulować) 3) spróbować być asertywną, ucinać wszystkie rozmowy o pieniądzach, żyć dalej i przeczekać, aż zainteresowanie opadnie Jak dla mnie, to tylko się dowiedziałaś, jakich masz ludzi koło siebie, a Ty zamiast się o to wkurzyć, zadręczasz się, że mogą o Tobie myśleć źle... Masakra, ja tego nie ogarniam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:14.