![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Bony i bonusy świąteczne od pracodawcy.
Dziewczyna po prostu nie rozumie co to jest bieda i nie widzi nic pomiędzy patologią a bogaczami.
Nie wie o tym że ludzie mieszkają z rodzicami bo ich nie stać na utrzymanie, nie wie o bezrobociu bo JEJ znajomi pracują, nie wie ile ludzi chodzi do sklepów pooglądać wystawy a nie kupować, nie zna osób którym wypłata nie wystarcza na życie,nie jeździ tramwajem, nie ogląda świata wokół siebie - żyje w zamkniętej przestrzeni wśród własnych bogatych znajomych i tak jej dobrze - nic do tego nie mam, ale trochę razi taka ignorancja u wykształconej i aspirującej do bycia elitą osoby. "Nie rozumiem dlaczego na wizażu króluje podejście, które zakłada, że generalnie większości jest kiepsko i ogólnie syf." - Bo to nie podejście, tylko opinie rzeczywistych osób. Szkoda że nie rozumiesz. Jest ich tu więcej niż opinii podobnych do Twojej gdyż zaryzykowałabym stwierdzenie że procentowo układa się to podobnie jak w życiu - tak w życiu jak i na forum więcej jest osób którym powodzi się przeciętnie lub kiepsko, niż tych, którzy zarabiają krocie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
BAN stały
|
Jak nie chcę zwracać uwagi na biedę to jestem ignorantem.Dajcie już spokój.
Jesteście pełnosprawni ? Macie wsparcie finansowe w rodzicach ? Znacie języki ? To do roboty. Ciskanie się o to kto w jakim środowisku finansowym się obraca nie zmieni zasobów waszego portfela. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
Co do ma do rzeczy. Ja na swój status nie narzekam ale żebym przestała widzieć biedę to ktoś by mi chyba musiał oczy wydłubać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
![]() Can't see the haters |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
BAN stały
|
Jak ktoś nie mieszka w biednych dzielnicach , to jak ma zobaczyć tą biede w tramwaju.Po ubraniach ?
Jak rozpoznać prawdziwego biedaka od żula nie mając z takim środowiskiem styczności ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
![]() w sumie śmieszny obrazek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzięki wizażowi uświadomiłam sobie, jak bardzo znieczuloną, egocentryczną i rozpuszczoną jestem osobą. Nie posiadam się z wdzięczności. Od jutra będę jeździć tramwajem i mieć oczy szeroko otwarte na otaczające mnie z każdej strony ubóstwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
U mnie wszyscy dostają bony a wysokość zależy od tego do jakiego progu dochodów na osobę w rodzinie się łapiesz. Od 250 zł do 400 zł, do tego paczki (słodycze, wino). Zarówno na Boże Narodzenie i Wielkanoc
![]() U TŻ na Boże Narodzenie dużo dostają, około 500 zł, wszyscy. Wcześniej dawali w bonach sodexo, ale 2 lata temu pracownicy zdecydowali że wolą kasę bo i tak większość wymieniała bony na pieniądze, żeby opłacić rachunki na przykład ![]() ![]() ![]()
Żona 2013 ![]() Mama 2015 ![]() Mama 2016 ![]() Edytowane przez Fantasmagori Czas edycji: 2014-10-29 o 08:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Buc
|
Cytat:
kurczę, mnie też powyższe podejście mierzi, nie lubię narzekania i jęczenia ale prawda jest taka, że bardzo duży procent naszego kraju to Polska B. I nie ma co udawać, że wszystkim żyje się super - gros ludzi żyje jednak za średnio krajową albo 2K. I jasne w dużym mieście jest łatwiej ale serio, wszyscy mieszkają w dużych miastach, pracuja w korpo i są drugą Magdą M? no nie sondzem.
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
jak pracowałam w urzędzie to babki dostawały(ja nie bo byłam na stażu) premie pieniężne oraz dwie paczki - jedna dla dziecka ze słodyczami a druga dla pracownika w której też były słodycze, kawa i szynka w puszcze
![]() moja siostra w innym urzędzie też dostawała paczkę dla dziecka a dla siebie bon do wydania na kwotę 700zł oraz bony ze zniżkami do kilku innych sklepów firmowych typu triumf, smyk itp.
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nigdy nie byłam w Afrycę, ale mimo to wierzę/zdaję sobie sprawę, że panuje tam głód, bieda itd. Przeciętnie inteligentna osoba jest chyba w stanie oceniać świat wychodząc poza czubek własnego nosa?
![]() |
![]() |
#73 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
U mnie praca państwowa-pracownicy dostają 4-cyfrowe $.
![]() |
![]() |
#75 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Oczywiście, że widzę biedę na ulicach, ale wystarczy się odwrócić i zobaczyć ile ludzi jest w drogich knajpach, że ciężko znaleźć miejsce, ile ludzi siedzi w centrach handlowych kupując drogie ciuchy (spójrzcie na kolejki choćby w Zarze w weekendy). Także owszem jest u nas dużo biedy (z czego dużo na własne życzenie, bo ludziom bardziej się opłaca brać zasiłki niż iść do pracy), ale równocześnie jest dużo bogatszy ludzi, którym powodzi się nieźle. A jeśli chodzi o prezenty świąteczne - raz dostałam 1000zł premii na święta, mój TŻ zazwyczaj dostaje ok 500zł, moja mama w bonach dostaje 300zł + paczki dla dzieci (choć już chyba moi bracia są za starzy na nie). Tata za to nie dostaje nic. Jak kiedyś kiedyś pracowałam w innym miejscu to też dostałam 300zł w bonach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
Nie róbcie już z tej Zary nie wiadomo czego i nie wiadomo jak exclusive sklepu :P
Ja tam widzę normalne ceny i jak na biedaka normalnie tam kupuję :P
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Rozeznanie
|
Bony i bonusy świąteczne od pracodawcy.
W poprzedniej pracy mala firma dostawalismy 100 zl plus mielismy porzadna Wigilie pracowa. Kazdy tyle samo.
Teraz firma duza ale nie ma zwyczaju prezentow. Za to funduja 3 daniowy swiateczny obiad z drinkami w bardzo dobrej restauracji. A po obiedzie "kolejke" w pubie. Moj TZ w poprzedniej pracy (duze korpo) dostawal na Boze Narodzenie i Wielkanoc paczke ze slodyczami/winem jakosc premium. Kazdy mial ta sama paczke. Plus kazdy w grudniu (i lipcu przed wakacjami) dostawal premie w wysokisci drugiej pensji. Moi rodzice (poczte i gornictwo) dostaja bony sodexo plus tato na Barbary gotowke. Taki off top Lodz to moje rodzinne miasto i ja jakos ta biede widze i bije ona po oczach chocby w centrum. Wyjdz z manufaktury na gdanska i play barlickiego i zobaczysz biede. Widac w szkolach jak dzieci z "normalnych" rodzin chodza niedozywione. Widac po czesci moich znajomych 30 plus ze prace maja, czesto po studiach, ale ledwo starcza do ostatniego. Poza tym to ze ktos kupuje w zarze czy je w restauracji wynika czesto zycia ponad stan i na kredytach. To niestety czeste zjawisko. Bieda to nie tylko patologia i obszarpane ciuchy, sa rozne jej rodzaje przez to czasem nie Widac dopoki nie spojrzy sie blizej. Super ze sa tez ludzie ktorym sie powodzi ale niestety jest to jeszcze maly procent. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez Asiczkaa Czas edycji: 2014-10-29 o 14:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Buc
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4872010 3]Ja się z Tobą zgadzam
![]() Oczywiście, że widzę biedę na ulicach, ale wystarczy się odwrócić i zobaczyć ile ludzi jest w drogich knajpach, że ciężko znaleźć miejsce, ile ludzi siedzi w centrach handlowych kupując drogie ciuchy (spójrzcie na kolejki choćby w Zarze w weekendy). Także owszem jest u nas dużo biedy (z czego dużo na własne życzenie, bo ludziom bardziej się opłaca brać zasiłki niż iść do pracy), ale równocześnie jest dużo bogatszy ludzi, którym powodzi się nieźle. [/QUOTE] ale piszecie o dużych miastach - a Polska to nie tylko duże miasta. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#80 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Wtajemniczenie
|
U mnie nic nie było, nawet życzeń od pracodawcy :-P
Jakbym miała wybierać, zdecydowanie wolę kasę od bonów/paczek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- Cytat:
Szkoda, że nic nie dostajecie, niektórym to bardzo odciąża portfel w okresie świąt.
![]() |
![]() |
#83 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam taką pracę, że spotykam cały przekrój społeczeństwa, od ludzi bardzo zamożnych po osoby ledwo wiążące koniec z końcem. Moja obserwacja jest taka, że osoby ubogie to w zdecydowanej większości albo emeryci, których nasz ZUS nie rozpieszcza, albo osoby z bardzo ubogim kapitałem intelektualnym i kulturowym, niekoniecznie patologia, ale osoby raczej nazwijmy to "niezaradne życiowo". A wśród młodych ludzi ja tej biedy autentycznie jakoś nie spotykam na każdym kroku. Ale faktycznie może być to jednak powiązane z tym, że Łódź to spore miasto, chociaż jednocześnie nie za bogate. Nie zamierzam tu nikomu udowadniać, że nie jestem odrealniona, moje zdanie na ten temat już znacie i jeśli w świadomości wizażowej społeczności mam uchodzić za zepsutą burżujkę to niech tak będzie, ktoś musi być czarną owcą ![]() ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- jeśli porównywać ceny do jakości, to Zara jest zdecydowanie za droga Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-10-29 o 16:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
Zakładanie że każdy młody człowiek jest zdrowy, zna języki i ma wsparcie w rodzicach jest nico naiwne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
Zależy. Czasami nie ma wyjścia, zresztą nie widzę w tym nic dziwnego, podobnie jak w tym że gdy sytuacja jest odwrotna to dzieci pomagają rodzicom. I nie chodzi o "czekanie na pomoc" tylko sytuacje są różne, jeżeli rodzice są w stanie pomóc to nic złego w tym nie widzę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Wtajemniczenie
|
W obecnej firmie kilka stówek premii plus paczka
![]() W poprzedniej firmie dostaliśmy pewną kwotę na pracowniczą kolację wigilijną a przy wypłacie ściągnęli nam za nią podatek ![]()
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Bony i bonusy pozapłacowe straciły rację bytu odkąd je opodatkowali. Nie rozumiem czemu to się jeszcze praktykuję w niektórych firmach, przecież to droższe i bardziej skomplikowane logistycznie niż danie równowartości jako dodatku do pensji.
Tak mi właśnie przyszło do głowy, że pracodawca może mieć jakiś lewy dochód od wystawcy takich bonów. Edytowane przez effcia82 Czas edycji: 2014-10-30 o 07:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:14.