![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Damroka - jak wam się podoba?
Imię "Damroka" nie podoba mi się wcale.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Strzelaj lub emigruj!
|
słabe. Mało pałeru
![]() ja od siebie proponuję: Bądzsława Ciecirada Częstowojna ![]() Dziadumiła ![]()
![]() |
#64 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dla mnie Kajtek to normalne zdrobnienie od imienia. Mamy kolegę Kajetana i mówimy do niego Kajto (ale on jest po 30-tce, więc Kajtek raczej odpada:P). Kajtek to mi się prędzej z bocianem kojarzy :P A problematyczność Wacka rozumiem ![]() Z dziwniejszych imion to jeszcze Letycja, Tyberiusz. Damroka - mam taki stosunek, jak ktoś wyżej. Gdybym ja miała takie imię, to dzisiaj by mi się podobało (nie wiem, jak 20 lat temu, może miałabym traumę). Ale córki bym tak nie nazwała. Ja przy nadawaniu imienia jednak kierowałam się dwiema rzeczami. Po pierwsze - zwykłe, normalne. Ani nie Brajan (brrr), ani nie Stasio (w sensie: tradycyjne, staropolskie czy jakieś tam, nie przepadam za tym trendem). I po drugie - żeby w razie, gdyby dziecko zachciało mieszkać za granicą, miało przynajmniej w tym względzie ułatwione zadanie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
ma zielone pojęcie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49066208]Poważnie można w Polsce nadać dziewczynce imię niekończące się na literę "a"? Myślałam, że nie.[/QUOTE]
Dziecko mogło się urodzić poza Polską albo któryś z rodziców mógł mieć podwójne obywatelstwo. A, ze względu na tradycję można w Polsce nadać imię Rut, które na „a” się nie kończy. Cytat:
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49066208]Poważnie można w Polsce nadać dziewczynce imię niekończące się na literę "a"? Myślałam, że nie. [/QUOTE] Można. Miałam uczennicę o imieniu Inez. Dziewczynka urodzona w Polsce, oboje rodzice Polacy. Znam też dziewczynkę o imieniu Maya. Sytuacja jak wyżej, ale tata musiał dać łapówkę w urzędzie żeby przeszło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
Letycja ładne, ale mnie się kojarzy z brazylijskimi telenowelami i niestety nie umiem tego wyprzeć z głowy
![]() A to nie wiedziałam, że tak można. Damroka przy Rut to chyba pikuś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Spotkałam się z jedną Damroką w książkach Ewy Nowak - może sama bym dziecku tak nie dała, ale imię jest jak najbardziej w porządku. W zdrobnieniu: Damisia, Damrusia, Damcia - nie brzmi to wcale źle.
I zgadzam się, że lepiej być jedyną o danym imieniu w całej szkole niż kolejną przedstawicielką najpospolitszego imienia w otoczeniu. Wiem po sobie, że jako jedyna Klaudyna na roku/w całej szkole, byłam bardziej zapamiętywalna, dzięki czemu miałam po prostu łatwiej. Teraz trochę się złoszczę, że moja córka będzie jedną z wielu Zosiek, ale tak ustaliliśmy, że ja nadam imię chłopcu, małżon dziewczynce i nic na to nie poradzę ![]()
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Osobiście myślę że kiepski pomysł.
Mi się kojarzy ze świętem wikingów albo dziewczyną w gotyckim stroju z makijażem wyjątkowo upodabniającym do pandy. Nie pasuje na imię dla dziecka. Dorosła osoba o tym imieniu mi pasuje, ale nikt się nie rodzi dorosły. Swoją drogą to prawda, że dzieci sa tak spaczone dziś, że nie zdziwilabyms sie jakby córka dostała przezwisko "damdupy"
Szukam domku dla kosmetyków ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post47119900 ...i dla ubrań... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=767163 A ja sama szukam ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=766076 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
Skarlet i Kolett miały podwójne obywatelstwo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Oryginalne imiona uwielbiam.
![]() ![]() ![]() Za to Rut jest ładne, choć wiem że gdybym chciała tak nazwać córkę to TŻ kazałby mi chyba głowę wywietrzyć. ![]() Planowanie to jedno, ja całą ciążę myślałam o Stasi, Zosi, Eugenii itp. ostatecznie stanęło na Róży, Różyczce i tego się trzymałam. ![]() Jednak po porodzie odmienilo mi się i wybrałam... oryginalną Maję. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
tez uwazam ze Rut nie jest takie zle. Troche jak Ruth
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Ojj, nie uważam tego za dobry pomysł.
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Damroka - moim zdaniem nie jest oznaką nienawiści do dziecka :P, ale nie wybrałabym takiego imienia. ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Takie kombinowanie nie ma sensu, jak dzieciaki się uwezmą, to dosłownie każde imię da się obrzydzić. Natalia-genitalia, Irka-zdzirka, Ania-srania, Angelika-sika. Osoba z najgłupszym imieniem może budzić respekt i nikt nie będzie jej dokuczał, a jakaś Iza może mieć przewalone, bo koledzy usłyszą słowo ,,analiza'' i sobie je rozbiją na dwa człony.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
ma zielone pojęcie
|
Możliwe, że je też można nadać, tego nie wiem
![]() Według mnie Inez to całkiem fajne imię. Za to Beatrycze… No nie przemawia do mnie i zdecydowanie odradzam nadawanie jakiemukolwiek dziecku w Polsce takiego imienia ![]()
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
ojej nie podoba mi się to imię
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Chociaż fakt, znam dużo psów o imieniu Sonia. Tak samo Maks i Kuba. Ale to imię ludzkie nadawane zwierzętom, a nie "zwierzęce" ludziom. A nawet jeśli, to nie widzę nic złego w tym, że zwierzęta nazywają się jak ludzie. Igor jak Quasimodo? Serio ktoś to tak kojarzy? Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Jesteś bardzo, bardzo kreatywna. |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Mam tak samo
![]() Damroka... mnie tam się to imię nawet podoba, ma w sobie coś z mroku ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#80 | |
Marszałkini II RP
|
Cytat:
Zawsze bardzo podobało mi się imię Maksymilian i już lata temu wymyśliłam, że tak będzie miał na imię mój syn jak będę go kiedyś miała. Wiele osób było tym zniesmaczonych ponieważ uważało, że Maks to imię dla psa, a nie dla człowieka ![]() Jako Marta podpowiadam - Martusia, Marteczka, Martunia, Martulka, Martuś, choć za zdrobnieniami swojego imienia nie przepadam, bo uważam, że urok tego imienia polega na prostocie i właśnie braku zdrabniania. Co do Damroki to była kiedyś taka gazeta "Filipinka" i tam był taki artykuł - ciekawostka pt. "A imię jej Damroka" o dziewczynie, która jako jedyna w Polsce nosi takie imię. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
BAN stały
|
A mi sie imię Damroka podoba
![]() ![]() (NIE mam też dwuznacznych skojarzeń, ci którzy mają cóż... głodnemu chleb na myśli ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez rousse Czas edycji: 2014-11-25 o 09:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
Damroka brzydkie, ale Kunegunda to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
BAN stały
|
Z imion , które nie kończą się na "a" a są używane w Polsce i nadawane urzędowo bez problemu to jest jeszcze Nelly, popularne w latach 70 tych gdy wszedł na ekrany film " W pustyni i w puszczy".
Dagny, w teatrze rzeszowskim jest taka śliczna aktorka Dagny Cipora. Miriam nosi je moja znajoma z nazwiskiem po mężu jak warzywo Cebula czy Ogórek. ---------- Dopisano o 03:09 ---------- Poprzedni post napisano o 03:07 ---------- Damroka mi się podoba na jakiś pseudonim artystyczny. Ale na imię dla dziecka to nie. Szczególnie jeśli się mieszka w małej miejscowości. Jeszcze w Warszawie w szkole z obcokrajowcami to by dziecko nie miało problemów. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
A mnie ciekawi jedno - piszecie, że dzieci w szkole/przedszkolu nie zrozumieją, nie zaakceptują dzieciaka o dziwnym imieniu. Ok, macie rację, ja szkołę dobrze pamiętam i wiem, że to prawda, ale wyobraźcie sobie dzieci w tym samym wieku ale za granicą - w przedszkolu/szkole są dzieci o najróżniejszych imionach, bo często pochodzą z różnych stron świata i jakoś tam nikt nie ma problemu. Więc od czego to zależy? Powiedziałabym, że od mentalności, ale przecież sprawa dotyczy małych dzieci, które jeszcze niewiele o życiu wiedzą. To chyba dorośli uczą dzieci nietolerancji.
Imię Damroka z pewnością jest oryginalne i w sumie podoba mi się, jedyna Damroka jaką kojarzę jest koniem ze stadniny na Mazurach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Konto usunięte
|
Wieszczka - co innego być w mieszanej grupie a co innego być jedyną w kraju, a przynajmniej w województwie. Za granica sa już przyzwyczajeni, że imię dziecka się skraca do jakiejś formy i taką skróconą nawet potrafią wpisać na dyplom szkolny. Co jest przyczyną wielu problemów bo potem do kraju wraca Aleksandra z 'Olą' na dyplomie, a tutaj to jest nieważne. Znam pare osób, które przyświrowały na emigracji i poszły w Bożydara i Grażynę, mając zamiar tam zostać. Ale to też działa w drugą stronę, znajoma dała Gordon synowi, piękne, brytyjskie imię z tradycjami, a wszyscy się za głowę załapali co on zrobi w Polsce z takim imieniem? Poznałam też Narcyza, no niech mi ktoś powie, ze facet z takim imieniem nie ma przerąbane, zwłaszcza jeśli zostanie hydraulikiem a nie artystą.
A Rut jeśli nikt nie kojarzy z angielskiego - znaczy ruja, rykowisko, bekowisko itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
No, bo to takie gadanie - za granicą można, bo się przyzwyczaili, a w Polsce nie, trzeba być ostrożnym - mogę się założyć, że wiele matek chciało dać dzieciom oryginalne imiona, ale bały się, że dziecko będzie "jedyne" - a jakby się nie bały, jedynym by nie było i już dawno wszyscy by się oswoili
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Konto usunięte
|
Oj, nie wiem
![]() ![]() Ogólnie w imieniu nie powinno być znaków specjalnych moim zdaniem, reszta jest mniej ważna. Nie wszędzie mają polskie czcionki a Bozydar to nie Bożydar, umowy i dokumenty z Bozydarem mogą nie być ważne. Co oczywiscie zaradni Polacy wykorzystali przy podpisywaniu umów abonamentowych, jak Wisniewski podpisal to Wiśniewski nie musi płacić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
Wiele było imion oryginalnych takich jak Ksawery zanim nazwane tak postacie pojawiły się w serialach. Imię Lena też było znane, ale jakoś nikt nie nazywał tak dzieci (ba, nikt z moich znajomych 20-paro latków się tak nie nazywał nawet) dopóki nie było Lenki w M jak miłość i bodajże doktor Leny w Na dobre i na złe. Zgubny wpływ serialo-popkultury. Jedyne co mi się nie podoba w modzie na rozmaite rzeczy to to, że kiedy moja mija te rzeczy mogą stawać się synonimem obciachu i jakiejś konkretnej epoki. - tak było z imieniem Mariola (żeby nie było - to drugie imię mojej mamy i ona go nie lubi).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
Mnie się np. podoba dla dziewczynki imię Iga
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
BAN stały
|
Myślę, że wiele osób dzisiaj przesadza ze strachem , czy dziecku z powodu imienia nie będą dokuczać. Może za Waszych czasów tak było
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:03.