Kultura wypowiedzi - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-02, 23:55   #61
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Dot.: Kultura wypowiedzi

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Piątka. Jeden facet pracujący w księgarni podrywał mnie między innymi przez smsy. Naiwnie założyłam, że skoro pracuje w księgarni to jest oczytany. A ludzie, którzy dużo czytają mają mniejsze problemy z językiem, wypowiedzią. Nieźle się przeliczyłam "Łużko". Yhhhhhh...
Ja mialam podoba sytuacje z kolega z pracy. Zdanie w mailu od malej litery, zadnego przecinka, znaku zapytania. Ot, strumien (nie)swiadomosci. Myslalam, ze sobie oczy wydlubie.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 00:01   #62
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez zielonkava Pokaż wiadomość
Jak ja tego nie trawię- My, On, Mój... Mąż z wielkiej litery jeszcze ujdzie, traktuję to jak ksywę I jeszcze te dziwne twory typu bd, cb, wgl
Brak polskich znaków męczy mnie przy dłuższej wiadomości, ale ogólnie toleruję. Za to nadużywanie wielokropków, błędy ortograficzne, brak znaków interpunkcyjnych, pisanie jednym ciągiem i automatycznie dany użytkownik ma u mnie łatkę niedbałego, niedouczonego, pozostałe epitety daruję, bo nie chcę nikogo urazić.Tak samo potencjalnych facetów skreślałam za takie 'głupoty'. Sama może nie wypowiadam się piękną polszczyzną, czasem piszę bez ładu i składu, ale staram się, zwracam uwagę właśnie na ortografię, interpunkcję itp.
A ja lubię pisać skrótami bd, wgl bo wiadomo o co chodzi bez zbędnego rozpisywania. Brak polskich znaków, no cóż nie każdy może tak na prawdę je wstawiać zwłaszcza jeżeli ktoś ma aplikację mobilną. W sumie mnie obojętne jak kto pisze, dla mnie najważniejszy jest sens wypowiedzi

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
MascarpOOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 00:06   #63
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MascarpOOne Pokaż wiadomość
A ja lubię pisać skrótami bd, wgl bo wiadomo o co chodzi bez zbędnego rozpisywania. Brak polskich znaków, no cóż nie każdy może tak na prawdę je wstawiać zwłaszcza jeżeli ktoś ma aplikację mobilną. W sumie mnie obojętne jak kto pisze, dla mnie najważniejszy jest sens wypowiedzi

Skrótami, które nie mają racji bytu.

O ile sens można wyłapać w wypowiedzi pisanej tak:
czesc jestem kasia i mam 12 lat mam problem bo moja siostra curka mojego przyszywanego ojca (...)
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 00:21   #64
201604191001
Konto usunięte

Cytat:

Ale one nie istnieją. Nie ma czegoś takiego. Skrótami to można pisać notatki na zajęciach, a nie wypowiedzi przeznaczone do czytania przez innych. WGL trzy litery, w ogóle sześć plus spacja. To taka różnica? I tak w ogóle to jak już powinno być w gl, bo przecież nie piszemy tego łącznie. BD dwie litery będę cztery litery. No na bogów.

---------- Dopisano o 00:21 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ----------

Dżejms, nie możesz kolegi walnąć w ucho? Ja pana nieortograficznego zwyczajnie spławiłam

Edytowane przez 201604191001
Czas edycji: 2014-12-03 o 00:43
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 00:23   #65
Konto usunięte

Cytat:
Dżejms, nie możesz kolegi walnąć w ucho? Ja pana nieortograficznego zwyczajnie spławiłam :brzyda:
Moje zainteresowanie wzielo i umarlo. Nie odpisuje juz na maile, bo jestem zawalona robota . To zawsze dobra wymowka.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 00:27   #66
201604191001
Konto usunięte

Aaa, ja myślałam, że wspólna praca wymaga od was kontaktów mailowych i nie możesz się od tego odciąć w żaden sposób.
Stary 2014-12-03, 00:39   #67
Konto usunięte

Cytat:
Aaa, ja myślałam, że wspólna praca wymaga od was kontaktów mailowych i nie możesz się od tego odciąć w żaden sposób.
Tez. Na te odpisuje, na nie zwiazane z praca juz nie. Aczkolwiek slepne jak widze te pisownie. Zeby jednak nie bylo, zem nietolerancyjny snob, to powiem, ze umowilam sie kiedys z facetem, ktory w smsie popelnil blad ortograficzny. Taka ze mnie oaza tolerancji .

A Ty, Chatul, pozegnalabys chlopa, jakby Ci pokemonami czy "wgl" zarzucil w fazie zalotow?

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2014-12-03 o 00:40
Stary 2014-12-03, 01:10   #68
ARAKSJEL
Hrodebert

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość

Czy jest dla Was ważne to, jak ktoś pisze? W oficjalnych listach, na forach internetowych?
Nie ,nie zaprząta to zbytnio mej głowy .Sam jestem dysortografem więc siłą rzeczy nie przywiązuje do tego zbytniej wagi ,choć oczywiście dostrzegam dość często błędy innych .
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 01:29   #69
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ARAKSJEL Pokaż wiadomość
Nie ,nie zaprząta to zbytnio mej głowy .Sam jestem dysortografem więc siłą rzeczy nie przywiązuje do tego zbytniej wagi ,choć oczywiście dostrzegam dość często błędy innych .
Znam wielu ludzi z dysortografią, dysleksją, dyskalkulią, dysgrafią i oni przywiązują do tego wszystkiego ogromną wagę. Chcą być lepsi, chcą pisać poprawie, wyraźnie, chcą dobrze liczyć. Pracują nad sobą. Najłatwiej powiedzieć, że yyy nooo taki jestem to piszę jak chcę, bo mogę.
Stary 2014-12-03, 01:37   #70
ARAKSJEL
Hrodebert

Cytat:
Znam wielu ludzi z dysortografią, dysleksją, dyskalkulią, dysgrafią i oni przywiązują do tego wszystkiego ogromną wagę. Chcą być lepsi, chcą pisać poprawie, wyraźnie, chcą dobrze liczyć. Pracują nad sobą. Najłatwiej powiedzieć, że yyy nooo taki jestem to piszę jak chcę, bo mogę.
Nie przywiązuje wagi do tego jak piszą inni ,trudno żebym rzucał kamieniem gdy sam popełniam błędy .Postępy poczyniłem ogromne ,min. dzięki pisaniu na forach .
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 02:14   #71
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Skrótami, które nie mają racji bytu.

O ile sens można wyłapać w wypowiedzi pisanej tak:
czesc jestem kasia i mam 12 lat mam problem bo moja siostra curka mojego przyszywanego ojca (...)
Ale jak to się odnosi do skrótów bd, wgl itp? Przecież używamy także takich jak : np., dr, nr i każdy wie o co chodzi.
Stary 2014-12-03, 02:36   #72
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Pokaż mi słownik ortograficzny, który podaje rozwinięcie skrótu "wgl", a przyjmę ten argument.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 02:49   #73
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Ale one nie istnieją. Nie ma czegoś takiego. Skrótami to można pisać notatki na zajęciach, a nie wypowiedzi przeznaczone do czytania przez innych. WGL trzy litery, w ogóle sześć plus spacja. To taka różnica? I tak w ogóle to jak już powinno być w gl, bo przecież nie piszemy tego łącznie. BD dwie litery będę cztery litery. No na bogów.

---------- Dopisano o 00:21 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ----------

Dżejms, nie możesz kolegi walnąć w ucho? Ja pana nieortograficznego zwyczajnie spławiłam
Moim zdaniem źle na to patrzysz
1) liczenie liter w wyrazie- skróty powstały by nie pisać całego wyrazu.
2)Przerwy- np - na przykład, a to przecież oficjalny skrót.
3) Oczywiście, że te skróty nie istnieją, stały się modne w komunikatorach internetowych i tyle. Ja osobiście nie widzę w nich nic złego i dla mnie to w jakimś rodzaju wygoda albo przyzwyczajenie.

---------- Dopisano o 02:49 ---------- Poprzedni post napisano o 02:36 ----------

Ogólnie podchodzę do sprawy tak:
List formalny musi być od początku do końca pisany poprawnie czyli : zwroty grzecznościowe, brak wszelkich skrótów, slangu, języka potocznego i tak dalej,
Normalny list - też powinna być zachowana norma: wstęp, rozwinięcie, zakończenie, podpis, brak wulgaryzmów, błędów i ubogiego słownictwa.
Ale jeżeli już chodzi o GG :P to u mnie osoba po drugiej stronie komunikatora ma luz, bluz ponieważ, dla mnie rozmowa przez GG nie jest poważna, a tylko formą rozrywki. Tak samo żaden chłopak nie stracił by szans u mnie za niechlujne pisanie ze mną, bo nie uznaję podrywania przez internet ani telefon.

Edytowane przez MascarpOOne
Czas edycji: 2014-12-03 o 02:51
Stary 2014-12-03, 09:06   #74
kalincia
BAN stały

Ja natomiast uważam, że wypowiadać się i pisemnie i ustnie należy czystą polszczyzną oraz stosować wszelkie zasady. Nieprzestrzeganie tego oznacza niedbalstwo i tyle. Oczywiście, błędy każdemu się zdarzają, ale ktoś, kto mówi: "najważniejsze, że wiadomo, o co chodzi, a nie, jak napisane" traci u mnie i to dużo. Bo to językowa fleja, która stara się tylko od święta.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 09:32   #75
Chatul
ma zielone pojęcie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49178250]
Jestem za wybiórczą kulturą wypowiedzi Czemu? Bo sama często piszę jedną ręką, w drugiej trzymam kubek z kawą/herbatą i ciężko mi stawiać polskie znaki i wielkie litery. Co nie znaczy, że nie szanuję reszty forumowiczów. Do pisania poprawnych form językowych nie trzeba używać dwóch rąk, więc raczej miło jest, jak szanujemy język ojczysty.[/QUOTE]

Są klawiatury dla piszących jedną ręką
A tak serio, to rozumiem, akurat brak polskich znaków według mnie nie jest wielkim przewinieniem, mimo że polskie znaki bardzo lubię i jestem za tym, by ich używać nawet na forach.

Cytat:
Napisane przez mabi27 Pokaż wiadomość
Nie jestem żadnym wielkim specjalistą, ale chyba polszczyznę mam w miarę ogarniętą i często mam tak, ze widząc tekst, gdziekolwiek (w gazecie, w jakiejś broszurze, pismo urzędowe) zaczynam go sprawdzać i wyłapywać błędy, macie tak?
Tak. Wielu tekstów nie muszę nawet wnikliwie sprawdzać, bo błędy widzę od razu…

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
Zwracam uwagę jak ktoś pisze. Jak można nie dbać o język, którym się człowiek porozumiewa?
Też mnie to zastanawia. Teraz jeszcze można powiedzieć „Co za różnica, każdy wie, o co chodzi.”, ale gdyby naprawdę każdy mówił, jak chce, to wyszedłby z tego niezły slang i już nie byłoby się tak łatwo dogadać.

Cytat:
A jeśli chodzi o zwroty "Ci", "Tobie", "Ty" wielu językoznawców uważa, że taka forma jest zarezerwowana dla korespondencji listowej. Część uważa że w mailach, jako listach elektronicznych, także taka zasada obowiązuje. W rozmowach za pomocą komunikatorów, na forach, czy SMS powinno się pisać małą literą. Wiem o tym, jednak sama piszę z wielkiej. Chyba takie przyzwyczajenie.
Dla mnie forma pisana to forma pisana, nieważne, czy list, czy SMS. Duże litery w zwrotach grzecznościowych zawsze są

Cytat:
A ja lubię pisać skrótami bd, wgl bo wiadomo o co chodzi bez zbędnego rozpisywania.
No właśnie nie do końca wiadomo. Skrót „bd” może oznaczać „bardzo dobra/e/y”, „bardzo dobrze” i „będę”. „Wgl” jest według mnie jeszcze gorsze, bo utrwala błędną pisownię „w ogóle”, która jest teraz bardzo powszechna.

A co do poprawności samych tego typu skrótów, to językoznawca Mirosław Bańko napisał tak:
Krótkie pytanie, krótka odpowiedź: stosowanie takiego skrótu jest wgl nppr. Nie tyle ze względu na brak kropki, co ze względu na niezrozumiałość. (http://sjp.pwn.pl/poradnia/szukaj/wgl.html)

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49186097]A Ty, Chatul, pozegnalabys chlopa, jakby Ci pokemonami czy "wgl" zarzucil w fazie zalotow?[/QUOTE]

Tak. Nie chciałabym być z kimś, kto używa innego języka niż ja Chyba, że sam widziałby problem i intensywnie pracował nad poprawieniem swojej polszczyzny. (tylko wtedy to raczej nie używałby ani pokemonów, ani „wgl” – takie rzeczy łatwo wyeliminować właściwie od razu).
Stary 2014-12-03, 10:10   #76
linaya
astro-loszka

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49182471]Mna telepie jak widze "wgl", "sb" itp .[/QUOTE]

Chodziło mi raczej o skróty typu: btw, imo, imho
tych: cb, sb, tb, wgl, nwm, jakoś nie mogę strawić
Stary 2014-12-03, 10:12   #77
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Chodziło mi raczej o skróty typu: btw, imo, imho
tych: cb, sb, tb, wgl, nwm, jakoś nie mogę strawić
Mnie nawet „btw”, „imo” czy „imho” denerwują. Przynajmniej w rozmowach w języku polskim.
Stary 2014-12-03, 10:14   #78
pannaatopowa
Zakorzenienie

Ja pamiętaj jak za czasów komórek bez polskich znaków ludzie zamiast "ó", pisali "u", bo "przecież nie mam polskich znaków". Potem im tak zostawało. A ja jak widzę "ktury" to mnie telepie. Z błędami jest łatwiej, bo w przeglądarkach znajdują się słowniki. Nie rozumiem też "sory za błędy, piszę z telefonu". No i? Brak polskich znaków wybaczam. A raczej ich braku nie zauważam.

Wykształcenie nie ma też nic do rzeczy. Mój ojciec jest po podstawówce a nie robi błedów ortograficznych w ogóle (naprawdę). I potrafi mówić. Dysortografia? Swego czasu przyjaźniłam się z dziewczyną, która miała zdiagnozowaną tę dysfunkcję. I co? Pisała całymi dniami dyktanda. A ja jej sprawdzałam. Pod koniec podstawówki okazało się że robi mniej błędów ode mnie. Można? Ale trzeba chcieć.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 11:55   #79
201604191001
Konto usunięte

Jesli chodzi o skroty z angielskiego slangu internetowego/smsowego to mi one nie przeszkadzaja i ja ich uzywam. Uwazam, ze na tyle weszly do ztcia, ze kazdy wie co to. Ale fakt, na forum moglabym sie odrobine wysilic i napisac cale wtrazenie i to po polsku, zamiast IMHO. Za to w grach bede je stosowala nadal, bo od tego wlasnie sa. AFK i wszyscy wiedza, ze chwilowo sobie postoje w kaciku, BRB i wiadomo, ze nie porzucilam gry na dlugo, ani nie umarlam przed komputerem. Przydaje sie, jest szybkie, kazdy to rozumie.
Za to uzywanie jezyka l33t jest dla mnie tym samym co pOkEmONy.
Stary 2014-12-03, 11:58   #80
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Jesli chodzi o skroty z angielskiego slangu internetowego/smsowego to mi one nie przeszkadzaja i ja ich uzywam. Uwazam, ze na tyle weszly do ztcia, ze kazdy wie co to.
Ja z własnego doświadczenia wiem, że nie każdy zawsze wie, co to. Sama parę razy błędnie zrozumiałam dany skrót

Cytat:
Ale fakt, na forum moglabym sie odrobine wysilic i napisac cale wtrazenie i to po polsku, zamiast IMHO. Za to w grach bede je stosowala nadal, bo od tego wlasnie sa. AFK i wszyscy wiedza, ze chwilowo sobie postoje w kaciku, BRB i wiadomo, ze nie porzucilam gry na dlugo, ani nie umarlam przed komputerem. Przydaje sie, jest szybkie, kazdy to rozumie.
W środowisku graczy zapewne takie skróty są dobrze znane. Ja „AFK” znam, za to „BRB” nie znałam. W polskojęzycznej rozmowie na pewno napisałabym „zw”.
Stary 2014-12-03, 12:02   #81
201604191001
Konto usunięte

A mnie wlasnie ZW na gg i innych facebookach denerwowalo. No bo jak to, jest juz BRB, a tu nagle wymyslaja cos nowego, tlumacza wszystko, olaboga. Po to jest po ang zeby zrozumial i polak i japonczyk.
Stary 2014-12-03, 12:06   #82
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A mnie wlasnie ZW na gg i innych facebookach denerwowalo. No bo jak to, jest juz BRB, a tu nagle wymyslaja cos nowego, tlumacza wszystko, olaboga. Po to jest po ang zeby zrozumial i polak i japonczyk.
Tyle tylko, że raz, że ja rozmawiam zwykle po polsku z Polakami, a dwa, że wcale nie jest tak, że wszyscy na świecie znają angielski.
W danej społeczności, jeśli jej członkowie pochodzą z różnych krajów i mówią na stałe różnymi językami, to na pewno trzeba wybrać ten język, który znają wszyscy. Za to w rozmowie Polaków prowadzonej po polsku według mnie angielskie skróty potrzebne nie są.
Stary 2014-12-03, 12:12   #83
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Tyle tylko, że raz, że ja rozmawiam zwykle po polsku z Polakami, a dwa, że wcale nie jest tak, że wszyscy na świecie znają angielski.
W danej społeczności, jeśli jej członkowie pochodzą z różnych krajów i mówią na stałe różnymi językami, to na pewno trzeba wybrać ten język, który znają wszyscy. Za to w rozmowie Polaków prowadzonej po polsku według mnie angielskie skróty potrzebne nie są.
Umowmy sie, skroty ogolnie potrzebne nie sa Ja uwazam, ze jak pewne rzeczy staly sie juz uniwersalne i miedzynarodowe, to nie ma co kombinowac.
Stary 2014-12-03, 12:17   #84
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Umowmy sie, skroty ogolnie potrzebne nie sa
Nie no, są potrzebne. A już na pewno są przydatne

Cytat:
Ja uwazam, ze jak pewne rzeczy staly sie juz uniwersalne i miedzynarodowe, to nie ma co kombinowac.
Na podstawie własnych doświadczeń nie mogę mówić o uniwersalności skrótu „BRB”, bo nikt nigdy go nie użył w trakcie rozmowy ze mną Za to „zw” widziałam w rozmowach nie raz. Dlatego dla mnie „zw” jest dużo lepszym wyborem niż „BRB”
Stary 2014-12-03, 12:51   #85
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Tak po prawdzie w dzisiejszych czasach każdy powinien znać angielski.

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

A mnie w ogóle nie telepie z takich powodów xD Szanuję moje nerwy

Stary 2014-12-03, 13:11   #86
_Matilde_
Biała Dama

Mnie śmieszy jak ktoś grając w pojedynki na koniec gry napisze "dz". Już serio tak trudno napisać całe dzięki? Jak tak ciężko to niech nie dziękuje wcale

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 13:24   #87
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Ja się z tym nie zgadzam Uważam, że jak się mieszka w Europie to angielski warto znać, bo na pewno to życie ułatwi, ale nie sądzę, by każdy powinien ten język znać.
Stary 2014-12-03, 13:25   #88
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Jesli chodzi o skroty z angielskiego slangu internetowego/smsowego to mi one nie przeszkadzaja i ja ich uzywam. Uwazam, ze na tyle weszly do ztcia, ze kazdy wie co to. Ale fakt, na forum moglabym sie odrobine wysilic i napisac cale wtrazenie i to po polsku, zamiast IMHO. Za to w grach bede je stosowala nadal, bo od tego wlasnie sa. AFK i wszyscy wiedza, ze chwilowo sobie postoje w kaciku, BRB i wiadomo, ze nie porzucilam gry na dlugo, ani nie umarlam przed komputerem. Przydaje sie, jest szybkie, kazdy to rozumie.
Za to uzywanie jezyka l33t jest dla mnie tym samym co pOkEmONy.
Ja nie miałabym pojęcia o czym Ty do mnie piszesz. Nie po to udzielam się na polskim forum aby pisać po angielsku.

Cytat:
Umowmy sie, skroty ogolnie potrzebne nie sa Ja uwazam, ze jak pewne rzeczy staly sie juz uniwersalne i miedzynarodowe, to nie ma co kombinowac.
No nie bardzo.

Cytat:
Nie każdy. Mi sie przydał niemiecki. Angielskiego nigdy nie użyłam. No dobra raz wskazałam jak dość do zamku i powiedziałam gdzie kupić bilet. Tak naprawdę jakbym nie wyjeżdżała za granicę to żaden język nie byłby mi potrzebny.

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
Mnie śmieszy jak ktoś grając w pojedynki na koniec gry napisze "dz". Już serio tak trudno napisać całe dzięki? Jak tak ciężko to niech nie dziękuje wcale
No błagam! "Dz" zacznijmy pisać monosylabami w ogóle!

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 13:33   #89
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Ja nie miałabym pojęcia o czym Ty do mnie piszesz. Nie po to udzielam się na polskim forum aby pisać po angielsku.
Napisałam "w grach".
Cytat:
No nie bardzo.
A coś więcej?

Tak się zastanawiam jak niektórzy funkcjonują tutaj, na wizażu. Nie tylko ja stosuję angielskie skróty, wiele wizażanek posługiwało się IMO, IMHO, OMG, LOL, GTFO. Jak te osoby sobie radzą ze zrozumieniem postu na przykład takiej Demi?
Stary 2014-12-03, 13:36   #90
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Tak się zastanawiam jak niektórzy funkcjonują tutaj, na wizażu. Nie tylko ja stosuję angielskie skróty, wiele wizażanek posługiwało się IMO, IMHO, OMG, LOL, GTFO. Jak te osoby sobie radzą ze zrozumieniem postu na przykład takiej Demi?
Akurat część skrótów, które tutaj podałaś są według mnie dużo bardziej znane niż np. „BRB”. Inna sprawa, że nie każdy takie skróty rozumie. Jak ma chęć, to poszuka ich znaczenia albo wywnioskuje z kontekstu. Jak nie, to pewnie przewinie post, w którym takie skróty się pojawiły i nie wejdzie w dyskusję.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości