|
|
#61 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Kultura wypowiedzi
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#62 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
O ile sens można wyłapać w wypowiedzi pisanej tak: czesc jestem kasia i mam 12 lat mam problem bo moja siostra curka mojego przyszywanego ojca (...) |
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
to jak już powinno być w gl, bo przecież nie piszemy tego łącznie. BD dwie litery będę cztery litery. No na bogów.---------- Dopisano o 00:21 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ---------- Dżejms, nie możesz kolegi walnąć w ucho? Ja pana nieortograficznego zwyczajnie spławiłam
Edytowane przez 201604191001 Czas edycji: 2014-12-03 o 00:43 |
|
|
|
|
|
#65 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
Konto usunięte
|
Aaa, ja myślałam, że wspólna praca wymaga od was kontaktów mailowych i nie możesz się od tego odciąć w żaden sposób.
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.A Ty, Chatul, pozegnalabys chlopa, jakby Ci pokemonami czy "wgl" zarzucil w fazie zalotow? Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2014-12-03 o 00:40 |
|
|
|
|
|
#68 |
|
Hrodebert
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
Konto usunięte
|
Znam wielu ludzi z dysortografią, dysleksją, dyskalkulią, dysgrafią i oni przywiązują do tego wszystkiego ogromną wagę. Chcą być lepsi, chcą pisać poprawie, wyraźnie, chcą dobrze liczyć. Pracują nad sobą. Najłatwiej powiedzieć, że yyy nooo taki jestem to piszę jak chcę, bo mogę.
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Hrodebert
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
BAN stały
|
Ale jak to się odnosi do skrótów bd, wgl itp? Przecież używamy także takich jak : np., dr, nr i każdy wie o co chodzi.
|
|
|
|
|
#72 |
|
Konto usunięte
|
Pokaż mi słownik ortograficzny, który podaje rozwinięcie skrótu "wgl", a przyjmę ten argument.
|
|
|
|
|
#73 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
1) liczenie liter w wyrazie- skróty powstały by nie pisać całego wyrazu. 2)Przerwy- np - na przykład, a to przecież oficjalny skrót. 3) Oczywiście, że te skróty nie istnieją, stały się modne w komunikatorach internetowych i tyle. Ja osobiście nie widzę w nich nic złego i dla mnie to w jakimś rodzaju wygoda albo przyzwyczajenie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 02:49 ---------- Poprzedni post napisano o 02:36 ---------- Ogólnie podchodzę do sprawy tak: List formalny musi być od początku do końca pisany poprawnie czyli : zwroty grzecznościowe, brak wszelkich skrótów, slangu, języka potocznego i tak dalej, Normalny list - też powinna być zachowana norma: wstęp, rozwinięcie, zakończenie, podpis, brak wulgaryzmów, błędów i ubogiego słownictwa. Ale jeżeli już chodzi o GG :P to u mnie osoba po drugiej stronie komunikatora ma luz, bluz ponieważ, dla mnie rozmowa przez GG nie jest poważna, a tylko formą rozrywki. Tak samo żaden chłopak nie stracił by szans u mnie za niechlujne pisanie ze mną, bo nie uznaję podrywania przez internet ani telefon. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez MascarpOOne Czas edycji: 2014-12-03 o 02:51 |
|
|
|
|
|
#74 |
|
BAN stały
|
Ja natomiast uważam, że wypowiadać się i pisemnie i ustnie należy czystą polszczyzną oraz stosować wszelkie zasady. Nieprzestrzeganie tego oznacza niedbalstwo i tyle. Oczywiście, błędy każdemu się zdarzają, ale ktoś, kto mówi: "najważniejsze, że wiadomo, o co chodzi, a nie, jak napisane" traci u mnie i to dużo. Bo to językowa fleja, która stara się tylko od święta.
|
|
|
|
|
#75 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49178250]
Jestem za wybiórczą kulturą wypowiedzi Czemu? Bo sama często piszę jedną ręką, w drugiej trzymam kubek z kawą/herbatą i ciężko mi stawiać polskie znaki i wielkie litery. Co nie znaczy, że nie szanuję reszty forumowiczów. Do pisania poprawnych form językowych nie trzeba używać dwóch rąk, więc raczej miło jest, jak szanujemy język ojczysty.[/QUOTE]Są klawiatury dla piszących jedną ręką ![]() A tak serio, to rozumiem, akurat brak polskich znaków według mnie nie jest wielkim przewinieniem, mimo że polskie znaki bardzo lubię i jestem za tym, by ich używać nawet na forach. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A co do poprawności samych tego typu skrótów, to językoznawca Mirosław Bańko napisał tak: „Krótkie pytanie, krótka odpowiedź: stosowanie takiego skrótu jest wgl nppr. Nie tyle ze względu na brak kropki, co ze względu na niezrozumiałość.” (http://sjp.pwn.pl/poradnia/szukaj/wgl.html)[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49186097]A Ty, Chatul, pozegnalabys chlopa, jakby Ci pokemonami czy "wgl" zarzucil w fazie zalotow?[/QUOTE] Tak. Nie chciałabym być z kimś, kto używa innego języka niż ja Chyba, że sam widziałby problem i intensywnie pracował nad poprawieniem swojej polszczyzny. (tylko wtedy to raczej nie używałby ani pokemonów, ani „wgl” – takie rzeczy łatwo wyeliminować właściwie od razu).
|
|
|
#76 |
|
astro-loszka
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49182471]Mna telepie jak widze "wgl", "sb" itp
.[/QUOTE]Chodziło mi raczej o skróty typu: btw, imo, imho tych: cb, sb, tb, wgl, nwm, jakoś nie mogę strawić
|
|
#77 |
|
ma zielone pojęcie
|
Mnie nawet „btw”, „imo” czy „imho” denerwują. Przynajmniej w rozmowach w języku polskim.
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pamiętaj jak za czasów komórek bez polskich znaków ludzie zamiast "ó", pisali "u", bo "przecież nie mam polskich znaków". Potem im tak zostawało. A ja jak widzę "ktury" to mnie telepie. Z błędami jest łatwiej, bo w przeglądarkach znajdują się słowniki. Nie rozumiem też "sory za błędy, piszę z telefonu". No i? Brak polskich znaków wybaczam. A raczej ich braku nie zauważam.
Wykształcenie nie ma też nic do rzeczy. Mój ojciec jest po podstawówce a nie robi błedów ortograficznych w ogóle (naprawdę). I potrafi mówić. Dysortografia? Swego czasu przyjaźniłam się z dziewczyną, która miała zdiagnozowaną tę dysfunkcję. I co? Pisała całymi dniami dyktanda. A ja jej sprawdzałam. Pod koniec podstawówki okazało się że robi mniej błędów ode mnie. Można? Ale trzeba chcieć.
|
|
|
#79 |
|
Konto usunięte
|
Jesli chodzi o skroty z angielskiego slangu internetowego/smsowego to mi one nie przeszkadzaja i ja ich uzywam. Uwazam, ze na tyle weszly do ztcia, ze kazdy wie co to. Ale fakt, na forum moglabym sie odrobine wysilic i napisac cale wtrazenie i to po polsku, zamiast IMHO. Za to w grach bede je stosowala nadal, bo od tego wlasnie sa. AFK i wszyscy wiedza, ze chwilowo sobie postoje w kaciku, BRB i wiadomo, ze nie porzucilam gry na dlugo, ani nie umarlam przed komputerem. Przydaje sie, jest szybkie, kazdy to rozumie.
Za to uzywanie jezyka l33t jest dla mnie tym samym co pOkEmONy. |
|
|
|
|
#80 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#81 |
|
Konto usunięte
|
A mnie wlasnie ZW na gg i innych facebookach denerwowalo. No bo jak to, jest juz BRB, a tu nagle wymyslaja cos nowego, tlumacza wszystko, olaboga.
Po to jest po ang zeby zrozumial i polak i japonczyk.
|
|
|
|
|
#82 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
W danej społeczności, jeśli jej członkowie pochodzą z różnych krajów i mówią na stałe różnymi językami, to na pewno trzeba wybrać ten język, który znają wszyscy. Za to w rozmowie Polaków prowadzonej po polsku według mnie angielskie skróty potrzebne nie są.
|
|
|
#83 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja uwazam, ze jak pewne rzeczy staly sie juz uniwersalne i miedzynarodowe, to nie ma co kombinowac.
|
|
|
|
|
|
#84 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Nie no, są potrzebne. A już na pewno są przydatne
![]() Cytat:
Za to „zw” widziałam w rozmowach nie raz. Dlatego dla mnie „zw” jest dużo lepszym wyborem niż „BRB”
|
|
|
#85 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- A mnie w ogóle nie telepie z takich powodów xD Szanuję moje nerwy Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#86 |
|
Biała Dama
|
Mnie śmieszy jak ktoś grając w pojedynki na koniec gry napisze "dz". Już serio tak trudno napisać całe dzięki? Jak tak ciężko to niech nie dziękuje wcale
|
|
|
|
|
#87 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Uważam, że jak się mieszka w Europie to angielski warto znać, bo na pewno to życie ułatwi, ale nie sądzę, by każdy powinien ten język znać.
|
|
|
#88 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#89 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A coś więcej? Tak się zastanawiam jak niektórzy funkcjonują tutaj, na wizażu. Nie tylko ja stosuję angielskie skróty, wiele wizażanek posługiwało się IMO, IMHO, OMG, LOL, GTFO. Jak te osoby sobie radzą ze zrozumieniem postu na przykład takiej Demi? |
|
|
|
|
|
#90 |
|
ma zielone pojęcie
|
Akurat część skrótów, które tutaj podałaś są według mnie dużo bardziej znane niż np. „BRB”. Inna sprawa, że nie każdy takie skróty rozumie. Jak ma chęć, to poszuka ich znaczenia albo wywnioskuje z kontekstu. Jak nie, to pewnie przewinie post, w którym takie skróty się pojawiły i nie wejdzie w dyskusję.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:45.

"Łużko". Yhhhhhh...

to jak już powinno być w gl, bo przecież nie piszemy tego łącznie. BD dwie litery będę cztery litery. No na bogów.