![]() |
#61 |
ctrl alt delete
|
Dot.: Obowiązkowe mundurki szkolne
Raczysz żartować? Widziałaś polskie mundurki po czterech praniach czy opierasz się wyłacznie na przykładzie brytyjskim?
Dopiero by było widac różnice majątkowe, gdyby biedne dzieci miały nosić te szmatowe mundurki z drugiej ręki, nie ma co. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#64 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Szkołę średnią wybieramy sami, nie jest to rejonówka, więc jeśli nam nie odpowiada szkoła z tradycją i mundurkiem/specjalnym strojem na 'okazje' to do niej nie pójdziemy. Przynajmniej w moim mieście tak było, garstka szkół z tradycją, historią, mieli swoje stroje - znajdowali się tam uczniowie, którzy chcieli być częścią szkoły, nie tak jak w przypadki podstawówek i gimnazjów, ludzie z rejonu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#66 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja mundurkom nie mówię nie, nie mam z nimi jakiś traumatycznych wspomnień. Przynajmniej nie było dylematu co na siebie założyć: dżinsy na tyłek, bluza na górę i wio ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
BAN stały
|
Sama wiesz, że tak naprawdę większość z tych którzy robli, jak powiedziałaś "szyderę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Wtajemniczenie
|
Dlatego napisałam, że musieli sobie nastrój poprawić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#70 | |||
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie nam mundurków polskich, więc wypowiadam się na przykładzie brytyjskim. Cytat:
Cytat:
Dziecko spędza prawie cały dzień w mundurku szkolnym. Zajęcia szkolne to powiedzmy: 8:45- 15:15. Po zajęciach, gdy dziecko wraca do domu może się przebrać lub zostaje w mundurku. W przypadku mojego dziecka to zalezy od dnia. Polo zazwyczaj zostaje, spodnie i bluza często zostają na drugi dzień. Siłą rzeczy ubrania cywilne niszczą się o wiele wolniej, niż gdyby dziecko biegało w nich w szkole itd. Jak wcześniej wspominałam ubrania szkolne są tańsze. Dla przykładu bluza sportowa (takiego typu jak szkolna) kosztuje dwa razy tyle co bluza szkolna. Inna sprawa, że niektóre ubrania szkolne są zrobione z tkanin wzmacnianych, z warstwą przeciw plamom i zabrudzeniom.
nauczycielu, zajrzyj ![]() Edytowane przez ajah Czas edycji: 2014-12-08 o 17:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
ma zielone pojęcie
|
Czyli zależy, jaki tryb życia ktoś prowadzi. Jeśli ktoś po szkole wraca do domu, a potem spotyka się ze znajomymi, idzie do kina, na korepetycje, cokolwiek, to potrzebuje dodatkowego zestawu ubrań. A jeśli zostaje w domu i wygodnie mu w mundurku, to kolejnego zestawu ubrań już nie potrzebuje.
![]() |
#73 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Ale tak, duzo zalezy od aktywności po zajęciach szkolnych.
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#76 | |
Konto usunięte
|
Jestem ciekawa opinii o mundurkach osób mieszkających w krajach, gdzie nosi się je od wieeelu lat. I mają to niejako z automatu, a nie, że teraz się zastanawiają czy tak czy nie.
---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Mundurki na codzień to beznadziejny pomysł. W dzisiejszych czasach okres szkoły to często ostatni, kiedy można chodzić ubranemu jak się podoba - potem jest strój roboczy albo sztywny biurowy ubiór.
Ale mundurek jako strój galowy jest świetnym rozwiązaniem. Miałam go w szkole przez 3 lata. Likwiduje wiele problemów. Jednolici uczniowie też wyglądają dużo uroczyściej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
Wiecie co? Cały czas tak czytam sobie, że to chodzi tu o biedniejsze dzieci, żeby nie było im wstyd, że mają kiepskie ubrania itp. Ja miałam sytuacje odwrotną w gimnazjum i tez był problem z ubraniami. Ponieważ w mojej klasie niemal wszyscy pochodzili z rodzin jadących (choć po części na zasiłkach różnego typu, rodzin wielodzietnych z małych okolicznych wiosek, gdzie było też sporo problemu alkoholowego) dzieciaki nie lubiły mnie, bo wiedziały, że nie mam rodzeństwa i rodzice mogą mi kupić ładniejsze ubrania. Zaczęłam ubierać się na rynku w swetry po 30 zł. Teraz tak myślę, jakby od początku były te mundurki to może byłoby trochę lepiej wspominać tamte czasy.
Ale gdyby te mundurki wprowadzono to lepiej od pierwszej klasy podstawówki, nie w liceach od razu, zmieniać prawie dorosłych ludzi jest ciężko. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Strzelaj lub emigruj!
|
jestem dla mundurków na tak, ale tylko po to, by wyeliminować 'neistosowny' strój.
Jak dla mnie nie wyeliminowałyby one problemu dysproporcji materialnej i inszych takich. Co z tego, ze mundurki będą mieli wszyscy, jak ci zamożniejsi i tak będą szpanować iPhonami za 3 tysiaki... ![]()
![]() |
#81 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
ReklaMO(D)żerca.
|
Wypowiem się tylko co do zacierania różnic wynikających ze statusu materialnego- tu mundurki nie pomogą. Bo Jasiu wyciągnie z kieszeni najnowszego ajfona i będzie się naśmiewał z Kaśki albo innego Józka, że mają Samsungi, które były w promocji w Tesco przed świętami.
Niestety dzieciaki potrafią być okrutne, a ich rodzice nie zawsze reagują na to, jak się zachowują. Niektórym to przejdzie, innym zostanie. Mam niestety wątpliwą przyjemność współpracowania z chłopcem, który bez przerwy wyśmiewa innych, że mają coś gorszego. A to samochód gorszy, niż jego Audi, a to telefon inny, niż jego 5s, a to jeszcze coś. Edytowane przez kisielova Czas edycji: 2014-12-08 o 20:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
Odpowiem wam z perspektywy osoby dodoslej ktora kilka lat temu miala mundurek w pracy - mcdnald. Jede spodnie i dwie bluzki. Patologia. Majac zmiany codziennie musialam codziennie ta szmate prac bo walila jak ja cie moge...
To apropo stroju w pracy. Dress code bym mogla miec mundyrek tez pod warunkien ze rzecz typu bialy czy granatowy top moglabym miec wlasny z wybranego przeze mnie materialy z dobrej jakosciowo bawelny i w nieogranuczonej niczym ilosci bo potem wali ze szok ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- I odpowiem z punktu widzenia nauczyciela - przebywanie w zamknietej sali z 30 dzieci czy mlodziezy po wfie od wiosny w gore jest niczym katorga. JAK mysle o mundurkach ktore bylyby nie prane to powinni nauczycielom zapewnic maski gazowe xd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Wizażowy Kot Igor
|
Jestem przeciwniczką obowiązkowych mundurkow, ale zwolenniczką zdrowego rozsądku i umiaru.
Przede wszystkim, mundurek "za moich czasów" była to ohydna bluza z naszytym logo szkoły, która ciuchała się już po kilku praniach, więc trzeba było kupić nową. I co z tego, że tania, skoro w roku szkolnym trzeba już było wydać na to ustrojstwo poważniejszą kwotę, składająca się z kilku niewielkich? Poza tym to bez sensu. Przecież i tak rzucą się w oczy markowe buty, smartphone itp. Więc nie widzę tutak, by te bluzy mundurkowe niwelowały jakiekolwiek róznice majątkowe między dziećmi. W obu wątkach, w których temat mundurków się przewija, ktoś zaproponował by było to "pełny" mundurek. Ok, nie ma sprawy. Ale porządny, pełny mundurek kosztowalby sporo a trzeba by mieć dwa komplety na zmianę, bo przecież nie zawsze zdąży doschnąć po praniu. Kto miałby to finansować? Ministerstwo? Samorządy? Komitet rodzicielski w szkole (na który połowa rodziców i tak nie płaci bo nie ma przymusu a tylko deklaracja woli)? Dla mnie wystarczy umiar i zdrowy rozsądek rodziców. Przecież to oni decydują, co dwunastolatka może zalożyć do szkoły a czego nie wypada. A nawet, jeśli nie decydują (bo na przyklad wychodzą wcześnie do pracy) to jednak powinni dziecku takie zasady ubierania wpoić. W ten sposb wilk byłby syty ( zachowane indywidualne róznice) a owca cała (nikogo by nic w oczy nie kłuło). Ale to oczywiście utopia. Nie wszyscy rodzice zachowują umiar i stosują zdrowy rozsądek. Co może szkoła? Niewiele. Nauczyciel nie ma prawa zabrać uczniowi smartphona nawet, jeśli się nim bawi na lekcji. Może najwyżej nakazać schować go do torby. Nie ma prawa kazać nastolatce iść zmyć dyskotekowy makijaż bo zaraz będzie ciągany za naruszenie prywatności, indywidualności i praw ucznia. A prawa te uczniowie znają na wyrywki. Gorzej z obowiązkami. A jeśli w sprawę wda się troskliwy rodzic i poleci do kuratorium robić dym....to już każdy może sobie dośpiewać końcówkę. Szach i mat.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
Mijanou nieprawda. ZALEZY co jest w uchwalonym statucie szkoly. Jesli uczen swoim strojem lub makijazem odbiega od zasad, nauczyciel ma prawo wymagac zmiany djecia czy zmycia tego. Jak uczen przychodzi ci w koszulce "i fuck little babies" to powodzenja z udowadnianiem zamachu na wlasna wolnosc i niezaleznosc...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
Zawsze jest zmartwienie kto za to zapłaci. A może jest tu ktoś z Wielkiej Brytanii, kto ma dzieci w szkole i powie nam jak tam sprawa z tym wygląda? Czy rodzice sami za to płacą?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Hrodebert
|
Ale na wf obowiązuje strój ,który się potem ściąga .Więc jest to raczej kwestia higieny ,bo po jednych zajęciach raczej wielkiego smrodu nie ma ,no chyba że już się z zapaszkiem przyszło to w tedy może być nie ciekawie .Jak ktoś miałby przychodzić w brudnym "mundurku"to i w innych rzeczach przyjdzie brudnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Co do koszulek z napisami o treści zabronionej przez prawo-sprawa jest jasna i nie musi tego regulowac osobny statut szkoły. Propagowanie pewnych treści podlega wymiarowi sprawiedliwości.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
Pfff alfa i omega szkolnych statutow. W wiekszosci? Poswiecilas lata badan na dtatuty szkolne czy mialas to w ramach prawa oswiatowego?
No ale w duzym skrocie; statuty maja naprawde wiele rzeczy okreslone. Ho, nawet sie spotkalam z dokumentacja zdjeciowa jesli chodzi o spozywanie tytoniu i nikotyny... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:56.