|
|
#61 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
BTW: slyszalam jednak, ze film 'egzorcyzmy emily rose' wcale nie jest straszny, ja chyba jednak wole tego nie sprawdzac
|
|
|
#62 |
|
Zadomowienie
|
Wczoraj oglądałam. 50% filmu przesiedziałam z szalikiem na oczach...
Całą noc nie spałam i bałam się popatrzeć na zegarek, co zazwyczaj robie... Dla mnie straszny. |
|
|
|
|
#63 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Egzorcyzmy Emily Rose
Cytat:
A czy dobro zawsze zwycięża- świetny temat do dyskusji- w moim mniemaniu zwycięży- no własnie hehehe- to mam wpojone przez religię- i chcę w to wierzyć- tak myślę- filozofii nie studiuję więc nie będę filozofowała- chociaż lubię... , teologiem nie jestem więc dyskutować o Bogu jako Dobrze nie jestem w stanie
|
|
|
|
#64 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nioo i jest w tym coś, ja ostanio słuchalm audycji w 1 programie polskiego radia, prawdziwe opetania na które i psychologowie rozkładaja ręce zdarzają sie bardzo rzadko, księża zawsze konsultuja sie z psychologami,ale i skrajne przypadki istnieją to fakt. A powiedz mi skąd masz taka informacje, bo to bardzo ciekawe nie powiem-a z innej strony bardzo przerażające |
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
Rozeznanie
|
Widziałam ten film w sobotę . Nie jest bardzo straszny , strasznie było tylko parę razy - przyznam , że momentami było nudnawo , najbardziej wystraszył mnie początek i wygięte ciało na podłodze bohaterki w jednej z późniejszych scen . Na końcu już śmiać mi się chciało [ darła się ta kobitka w tej szopie , robiła groźne miny , wywalała oczy - nie przekonało mnie to , a sam koniec .... w typowo amerykańskim stylu , okropnie mnie rozczarował
] . Ale przyznam , że nie mogłam zamknąć oczu [ utkwiła mi najbardziej scena , w której ona kładła się spać i ruszał jej się kubek z długopisami w pokoju , a potem ją coś przygniotło
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chciałabym tylko zauważyć,że ten film wcale nie jest horrorem.....jest to dramat,dlatego jeżeli ktoś się nie bał to wcale nie znaczy,że film jest beznadziejny.Ja akurat się bałam i ogólnie uważam,że film jest świetny bez względu na to czy dziewczyna była opętana(w co wierzę) czy chora.
|
|
|
|
|
#68 |
|
Raczkowanie
|
Zaciekawiłyście mnie ale ja chyba nie pojdę do kina , jak byłam na "szóstym zmyśle " top potem w nocy budziałm mojego mężula ,zeby poszedł ze mną do ubikacji.... boję się , bo wierzę w takie rzeczy... wierzę ,ze jest szatan na ziemi taki fizyczny....mniej się już boję takich filmów gdzie np. leje się krew czy też jest jakiś psychopatyczny moderca, ale duchów , diabłów, demonów boję sie straszliwie.......
Zaciekawiła mnie jednak historia tej dziewczyny, znalazłam takie coś... ciekawe nawet: http://www.ozon.pl/tygodnikozon_2_14_662_2005_25_1.html Pozdrawiam wszystkie wystraszone i te odważne ))
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#70 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki eM! za link do wywiadu, niezłe ... to takie niesamowite !
Pozdrawiam |
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
Ściagnełam, na week oglądne, teraz nie mam kiedy--> SZKOŁA
|
|
|
#72 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#73 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pozdr.
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
oj ja tez obejzałam egzorcyzmy i przez dwa dni mialam stracha wielkiego ze mnie tez demony dopadną
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W liceum bardzo dużo o tym czytałam- wiesz okres buntu- wolałam wiedzieć wszytko o subkulturach- napisałam pracę na WOS która była opublikowana- heheh- Chwalipięta chwalipięta - i tak trafiłam na egzorcyzmy- pierwszą książką którą wchłonęłam były zwierzenia egzorcysty z modlitw nad opętanym- ten przykład jednak zaczęrpnęłam z jakiegoś artykułu- nie pamiętam dokładnie- ale jak przejrzę papiery i wynajdę ten artykuł to na pewno napiszę...
|
|
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
Majka gratuluje publikacji, zdolna z ciebie wizazanka
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja generalnie uważam że to stan umysłu, a interesuje mnie zdanie osoby która uważa że to kwestia wiary, a niekoniecznie musi tak być zwłaszcza że mózg ludzki jest wielką zagadka i człowiek posiada duszę, ale wiara chrześcijańska to tylko jedna z kultur a nie tylko w tej kulturze zdarzaja sie "opetania", z tym że objawia się to nieco inaczej. Asa też przypadki gdzie i psychologowie rozkładaja ręce(słuchałam wywiadu w radio właśnie rozmowa z psychologiem na temat opętań) ale jest ich naprawdę mało, ja wierze ze wszystko leży w ludzkiej psychice i na tym też polega wiara, wiara w "coś"- mówi się że wiara czyni cuda-tak jest, np z voodoo wywodzi si ecos takiego ze jesli sie komus złorzeczy i pragnie si etego złego dla tej osoby, rzeczywiscie cos takiego w jakims czasie moze sciagnac nieszczecie na ta osobe-to nie jest zabobon, po prostu jeszcze nie potrafimy wykorzystac naszego mózgu w pełni(nawet w połowie:/ czy cwiartce:|) i stad takie watpliwosci, ja osobiscie wierze w nauke. Ostatnio na wykładzie dowiedzialam sie ze traja badania nad ODTWORZENIEM głosów starożytnych w światyniach-i ...zarejestrowanie ich, także pewnie za jakis czas może my a moze nasze dzieci beda mogły usłyszeć te głosy. Kiedyś bardziej interesowały mnie przypadki takich opetań (dla osób o mocnych nerawach polecam ksiazke "zakładnicy diabła"-sa w niej opisane autentyczne przypadki opętań i odprawionych egzorcyzmów-bardzo szczegółowo-opisy sa straszniejesze niz niejeden film-cała książka to przedstwienie bodajże 4 przypadków opętań i jest tam tak szczegółowo wszystko zobrazowane że naprawdę trzeba mieć mocne nerwy żeby móc to w całości przeczytać, na samym książki są modlitwy które wymawia sie podczas wygnania poszczególnych demonów. A te ksiażke czytałam kiedyś owszem, to było na początku szkoły sredniej, bardzo interesowało mnie to zjawisko-moje poglady na ten temat od tamtego czasu bardzo się zmieniły... Także nan spójrz na moja poprzednia wypowiedz (nie ta która zacytowałaś) ja w mało co wierze, uważam że wszystko da się wytłumaczyć... ale tu sie raczej nie oświecimy. Starożywtność i Sredniowiecze już dawno za nami, nie oszukujmy sie że to zjawiska które leza tylko w kwestii wiary chrześcijanskiej, bo tak nie jest stety lub nie-wtedy byłoby to proste...Pozdrawiam i przepraszam za błedy(literówki) ![]() ![]()
Edytowane przez Mroofcia Czas edycji: 2005-11-09 o 19:11 Powód: liter. |
|
|
|
|
|
#78 |
|
Raczkowanie
|
ja nie jestem do konca wierzaca osoba, ale wierze w opetania - niemniej jednak raczej odnosze sie do tego, jako do zjawiska ktore po prostu jest jeszcze nie poznane
co polecacie odn lektur z tej dziedziny?'zakladnicy diabla' i 'egzorcyzmy anneliese michel' poki co zakonotowalam ![]() na filmie bylam w weekend, niezly jest, bo nie daje jednoznacznych odpowiedzi i nie jest horrore, raczej dramatem z elementami thrillera, swietnie zagrany |
|
|
|
|
#79 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#80 |
|
Zadomowienie
|
Naprawdę niektóre z Was się wynudziły na filmie? ???
No to gratuluję silnych nerwów. Byłam na "Egzorcyzmach.." dwa tygodnie temu i do tej pory boję się zostawać sama w domu Właściwie wciąz się biję z myślami, możliwe to czy niemożliwe, choroba czy opętanie? Brrr, jak dla mnie genialny horror.
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
|
|
|
|
#81 |
|
Zadomowienie
|
A ja po tym filmie strasznie się bałam zasnąć.. bo bałam się że się obudzę o 3.00, a powiem wam że po powrocie z kina z tego właśnie filmu obudziłam się w środku nocy punktualnie o 3.00 !!! Myślałam że zawału dostanę...
Siła sugestii? Takie nastawienie psychiczne? Bo przed zaśnięciem myślałam tylko o tym żeby się nie obudzić o 3.00... Może coś w tym jest? Bo aż trudno uwierzyć.. tym bardziej że ja nigdy się w nocy nie budzę.. aż mnie drszecze przeszły
|
|
#82 |
|
Konto usunięte
|
Ja jestem maniaczka horrorów tak wiec Egzorcyzmy tez ogladalam.No i po godzinie....zasnelam...
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Oglądałam ten film dzisiaj w domu...Przeraziłam się, tym bardziej, że jest to parte na faktach...Po prostu tragedia.
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#85 |
|
Wtajemniczenie
|
ja sie ostatnio wybrałam ze znajomymi na ten film do kina
![]() moje wrażenia takie, ze na prawde się bałam, kino było pełne facetów i nie raz widziałam jak któryś zakrywa oczy (hehe) Film w porządku. Zakończenie średnie. Tez kiedys na religii ogladalam film jak wypędzano demony z kobietki i to był polski dokument-bardzo wstrzasający obraz. Najbardziej przeszkadzało mi w odbiorze filmu, że tą aktorkę co grała Emily widziałam jakiś czas temu w komedii
|
|
#86 |
|
Rozeznanie
|
witam wczoraj wieczorem obejrzałam ten film.....jestem pod wielkim wrazeniem..bo zdaje sobie sprawe ze to było naprawde w filmie jest wykorzystane autentyczne nagranie z egzorcyzmów tej dziewczyny.....nie wierzyłam dotychczas w takie rzeczy ...teraz sie to zmieniło......
|
|
|
#87 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Egzorcyzmy Emily Rose......
Ja również oglądałam ten film, nie wstrząsnął mną aż tak bardzo jakby to miały sugerowac recenzje, ktróch się naczytałam. Jednak przyznaję, że też nie wiedziałam o takich rzeczach.
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#89 | |
|
KWC
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
ja po raz pierwszy usłyszałam o tym filmie na religii od Brata.widzialam też zdjecia w książce,która opisuje historię tej dziewczyny.aż dziwne,że takie rzeczy dzieją sie naprawdę
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.

Chyba tylko w bajkach 
A czy dobro zawsze zwycięża- świetny temat do dyskusji- w moim mniemaniu zwycięży- no własnie hehehe- to mam wpojone przez religię- i chcę w to wierzyć- tak myślę- filozofii nie studiuję więc nie będę filozofowała- chociaż lubię...
] . 

No to gratuluję silnych nerwów. Byłam na "Egzorcyzmach.." dwa tygodnie temu i do tej pory boję się zostawać sama w domu