![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Lubię swój zawód, swoją pracę, ale... ;(
Najlepsze właśnie są teksty do wszelkich studentów/pracowników służby zdrowia "boli mnie o tu" i oczekiwanie na profesjonalną diagnozę (ze szklanej kuli oczywiście), a jak nie, to opinia już ci spada, bo gówno tam wiesz skoro nie wiesz, od czego boli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Kolega gra na weselach, co i rusz słyszy od ludzi "to na swoim sobie sam zagrasz". Jakież jest wielkie zdziwienie, gdy odpowiada "na swoim chce się bawić, nie pracować". A oburzenia dalszej rodziny, że nie zagra za free z zespołem u kuzynki po cioci babci to standard
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
i tak czytając wątek, wiem do kogo napisać z bólem zęba, kto mi rozliczy pita, kto da poradę prawną, kto mi przetłumaczy z obcego na naszego a kto sprawdzi i wstawi przecinki w magisterce
![]()
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Moja mama jest fryzjerką.
Czasem, jak już się wybiorę z rodzicami do babci/cioci/kogokolwiek na chwilę na kawę, to zaraz są teksty w stronę mojej mamy: "a tu mi na głowie sterczy", "a powiedz jaki kolor mi pasuje", "nałożysz mi farbę?", "zaraz wychodzę, wymodelujesz mi włosy? No tu trochę tą szczotką pomachasz i podsuszysz", "a wujka Władka to do fryzjera zagonić nie potrafię, weź go obetnij w łazience, mamy jakieś stare nożyczki". I najlepiej jeszcze pozamiataj? A że mama mało asertywna, to tam czasem robi, a mnie to boli, jak swój wolny czas - bo przecież przyjechała w odwiedziny, a nie do roboty - zamienia w kolejne godziny pracy. Hitem było, jak jej posadzili 2-letniego szalejącego dzieciaka na kolanach i kazali obciąć. Bez specjalnego fotelika czy choćby jakiejś odzieży ochronnej. Koniec końców przeniósł się na taboret, ale zanim się uspokoił, to sporo czasu minęło. A potem był płacz, "bo mnie kłuje!". Oczywiście wśród gości przyjeżdżających do niej do domu też się tak zdarza. Jednak mieszkanie to nie jest salon fryzjerski z pełnym wyposażeniem, ścianą luster i odpowiednim oświetleniem ![]() Ja z kolei studiuję kierunek interdyscyplinarny, więc mam od rodziny czy znajomych pytania ze wszystkich dziedzin - biologia, chemia, matematyka, informatyka, języki też "bo przecież się tego uczysz", "a napisz mi CV", "a nie nauczyli was co to jest jak mnie tu boli?" (nie, nie jestem na lekarskim), "a weź się zgłoś do tego teleturnieju", "a Maciuś dostał jedynkę z biologii, weź przyjedź z tych studiów (200km) i mu wytłumacz" (co z tego, że sesja), albo pytania o włosy czy o kosmetyki z racji fachu mojej mamy... I takie tam. Także doskonale Was rozumiem ![]()
Zapuszczam włosy ![]() 40 - 41- 42 - 43- 44 - 45- 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 55 - 60 cm ![]() Dam radę! Edytowane przez roxanne93 Czas edycji: 2015-01-15 o 21:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:32 ---------- Poprzedni post napisano o 01:31 ---------- Cytat:
po prostu nie wchodzę ![]() ---------- Dopisano o 01:36 ---------- Poprzedni post napisano o 01:32 ---------- i ja nie wiem co mam mowic. nie wypada sie odwrócic na pięcie, pani chce zagadać miło ale bosze ![]() nom tak, ale Piotrusia tu nie ma a ja wpadłam po bułki, czy mogę nie myśleć przez minutę o Piotrusiu? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
Ja tam się cieszę, gdy ludzie proszą mnie o radę odnośnie moich zainteresowań i wykształcenia, ale też mnie póki co zawsze proszą kulturalnie itp., bez narzucania się i roszczeniowości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Nie tylko lekarze mają źle, ale i dzieci lekarzy. Pół życia uczyłam się nie wymyślać wykrętów i po prostu podawać adres gabinetu taty z uśmiechem i stwierdzeniem:
"proszę się umówić na normalną wizytę". Najgorzej jak kiedyś moja wychowawczyni chciała recepty (wtf wogle)
![]() |
#68 |
Rozeznanie
|
Moja mama od 30 lat jest nauczycielką na wiosce i dosłownie nie można z nią wejść do żadnej Biedronki, Tesko, Lidla bo w każdym markecie jest jakaś mama ucznia na kasie/ mama ucznia sprzątajaca, mama ucznia pracujaca na poczcie i dokładnie, gadka szmatka o swoim dzieciaku. I ja stoje z torbami czekam az sie nagadają. Ale na wywiadówki to raz na ruski rok, po co jak można rozkładając marchewke w biedro pogadac z nauczycielka :P
![]() |
#69 |
mOLDerator
|
Ja staram się pracy zawodowej nie przenosić na grunt prywatny. Podczas spotkań towarzyskich nie mówię o pracy, natomiast jak kilka razy ktoś chciał ze mną "coś załatwić" to po prostu odmówiłam. Mam taką pracę, że wszelki rodzaj pomocy mógłby być odbierany w ten sposób, że mam z tego korzyści= łapówki. Wolę być ostrożna, dlatego jestem w tym temacie asertywna.
P.S. Czas Komety- fajny blog ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
Nie lubię też jak wszyscy znajomi królika pytają się o to czy nie wepchnę ich kuzynów/matki/szwagra/córki do siebie do pracy. Gdy proszę ich o wysłanie o cvki na maila to zdziwko w głosie: aaallleee jakk to??? cefałkę mam jjeeszcze pisaać???
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Wtajemniczenie
|
Jestem księgową. Jak ktoś wylatuje z tekstem typu "wypełnij PIT-a" a pracuje tylko na UoP i nie ma żadnych ulg to mówię, że to chyba nie filozofia przenieść liczby z jednej kartki na drugą, albo niech ściągnie sobie darmowy program. To dla mnie zwykłe lenistwo i już.
Jak ktoś dzwoni w nd o 22 to mówię, żeby zadzwonił o normalnej porze. Nie mam już telefonów o dziwnych i późnych porach. Za to chętnie udzielam porady i staram się pomóc znajomym, ale nie takim, którzy przypominają sobie o mnie tylko jak czegoś chcą. Znajomi i przyjaciele no i rodzina zawsze na pomoc mogą liczyć, o ile szanują mój czas i nie prezentują postawy roszczeniowej. Sama się tak nie zachowuję i tego wymagam od innych. Mam gdzieś to, czy później mnie obgadają bo zadzieram nosa/ jestem samolubna/zarozumiała/nie chcę pomóc. Są pewne zasady, najpierw wymagaj od siebie potem od innych ![]()
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Ja sobie przypomniała historię informatyka, którego poproszono o naprawienie domofonu
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wielka szkoda, że nie mogę podejrzeć kliknięć ![]() ![]() ![]() Kolega informatyk ma koszulkę: nie, nie naprawię ci komputera. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Proponuję stawiać w przypadkowych miejscach. Szybko będziesz miała spokój
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
Z tą sytuacją z zagadywanymi w sklepach nauczycielkami to szczera prawda...
Ludziom się wydaje, że Panie Nauczycielki to pracują 24 h... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
księdzem i nauczycielem jesteś 24 godziny na dobę
lekarzy zagadują non stop ale aż tak że idąc po parówki słuchają historii chorób, to może co drugi trzeci przypadek. wp rzypadku nauczyciel vs mama/tata ucznia to się zdarza cały cas |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
psy-chopatka
|
Mam w rodzinie lekarkę i kiedyś do niej sąsiad przyszedł w sobotę rano z prośbą żeby mu coś wypisała na ...kaca.
![]() ![]()
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Prawnicy na okrągło. W każdej sytuacji. Wszędzie. Przez znajomych i obcych ludzi.
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
Takie tam, typowe:
- powstawiasz przecinki, a przy okazji napiszesz za mnie wypracowanie? Ok, mogę komuś sprawdzić krótki tekst, czy nie ma w nim jakiś poważniejszych błędów, ale niech nikt nie liczy, że będę czytać więcej niż stronę i jeszcze pisać na tego kogoś. - machniesz mi plakat? Jasne, typowa stawka to x zł. Nie, to nie jest pięć minut, a nawet jeśli, to nie znaczy, że wcześniej nie myślałam jak to zrobić. Szczytem była znajoma z podstawówki startująca w wyborach do rady dzielnicy, która stwierdziła, że zrobić plakat to nie problem, a najlepiej jeszcze ulotki, bo to przecież tylko taki mniejszy plakat. To samo było, gdy mój ojciec organizował zawody taneczne. Zrobiłam właściwie całą komunikację wizualną dla wydarzenia, ojciec nawet symbolicznie mi zapłacił (nie miałam zamiaru od niego brać pieniędzy), ale zrobił jeden błąd. Powiedział swoim znajomym, ile mi zapłacił. Każdy potem był szczerze zdziwiony, że za takie usługi bierze się dziesięciokrotność tej kwoty, jeśli nie więcej. - komputer mi nie działa, czemu? Raz zrobiłam błąd i "naprawiłam" komputer znajomej w obecności osób trzecich. Oczywiście awansowałam na specjalistę za darmo, bo przecież jak nie mam wykształcenia, to każdemu komputer ogarnę i jeszcze będę wdzięczna za możliwość rozwoju pasji. - ja / moje dziecko nie uważałem /am na lekcji / kursie angielskiego, będziesz za nas robić zadania domowe do końca semestru? Dlaczego to wkurza, chyba każdy wie. Po co zapisywać się na kurs, z którego nic się nie wynosi? Ekstremalnym przypadkiem była znajoma matki, która uznała, że skoro uczę się japońskiego i coś tam umiem, to z przyjemnością będę uczyła jej córkę od podstaw, a najlepiej siedziała z nią i tłumaczyła anime / piosenki itp. - wpadniesz na kawę? idę potem na imprezę, to mnie od razu pomalujesz? Zrobiłam błąd i zgodziłam się pomalować siostrę i jej koleżankę na studniówkę. Dziewczyny pochwaliły się na fb i potem dowiedziałam się, że każdego z przyjemnością i nieodpłatnie pomaluję. Jedna dziewczyna była święcie oburzona, że nie mam podkładu w jej odcieniu, bo powinnam być na wszelki wypadek wyposażona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Konto usunięte
|
Z drugiej strony tez ludzie przesadzaja. Jak sobie zalozmy swiadcza na wazajem przyslugi i sie okazuje, ze fryzjerka nie obetnie w domu nozyczkami to juz jest cos nie halo. Wkurza mnie takie swirowanie tez, ze studenci medycyny nic kompletnie nie wiedza. Nagle sie okazuje, ze osoby po LEPie nie wiedza jak dziala paracetamol. Yhy. Byla sytuacja wlasnie, gdzie na imprezie bylo 5 studentow medycyny, w tym ostatnich lat, kolezanka wywrocila sie po pijaku, rozwalila kolano i nagle ani me ani be w kwestii pomocy, stali przy operacjach na praktykach, ale rany oczyscic nie potrafia... w koncu ktos inny polał ranę wódką z butelki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
now or never
|
mnie o rady mało kto pyta, ale jak się dowiadują co robię, to próbują stwarzać pozory, jacy to nie są specjaliści,
jak tłumaczę, że jest inaczej, czyli na niekorzyść danej osoby, to zaraz opór materii, że się nie znam, że co ja tam wiem, i na pewno mi się coś pomyliło.
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
now or never
|
![]() |
#85 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:51.