Pies jest agresywny, szczeka, warczy, gryzie - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-02-26, 14:24   #61
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Dot.: Nie moge sobie poradzić z psem,błagam pomórzcie!!

Cytat:
Napisane przez gosia1977 Pokaż wiadomość
dostalam go jak mial rok
juz tak robil ....
mowie mu NIE NIE WOLNO! siad ale on nie zwraca na to uwagi w ogole! nawet jak wezme gazete.........

a co do zostawiania samego w domu z koscia to to zart? czy naprawde jakis sposob? zastanawiam sie czy moglby zadzialac....bo pies nic nie je jak nas nie am w domu oprocz drzwi oczywiscie

pozdrawiam
Gdyby to był żart to nie wiem jak moje meble by wygladaly i mieszkanie ;P
Mam hasiora, z natury demolanci jak wiadomo, wychodzac z domu zostawiam mu porządną kość cielęcą ugotowaną bo takie najbardziej lubi... (taka kleista chrząstka mniam ;P) Nic nie gryzie bo ma swoją kość i nie wyje, bo ma zajęcie...
Po powrocie siemie lniane bo kostki zatrwardzają...

Jak mowisz nie i nie wolno, to nic nie da, jesli bedziesz zwracac na niego uwage. Gazeta tez moze nie pomoc. Ja jak wracam do domu a pies zaczyna skakac rozbieram sie szybko ignorujac go, i siadam na fotelu, pies wtedy spokojnie kladzie sie na poslaniu, po chwili jak widze ze emocje opadly moge sie z nim przywitac, a on juz nie skacze, tylko macha ogonem

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-26, 17:08   #62
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia1977 Pokaż wiadomość
mowie mu NIE NIE WOLNO! siad ale on nie zwraca na to uwagi w ogole! nawet jak wezme gazete.........
oj, nie mów tak Siad to nie jest kara tylko zachowanie pozytywne za które pies powinien dostać nagrodę. Musi mu się dobrze kojarzyć. Poza tym nie egzekwowane (nawet sporadycznie) sprawi, że pies będzie miał głęboko w poważaniu komendy. To jest absolutnie niewychowawcze.
Stary 2007-02-27, 08:23   #63
gosia1977
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Pokaż wiadomość
Gdyby to był żart to nie wiem jak moje meble by wygladaly i mieszkanie ;P
Mam hasiora, z natury demolanci jak wiadomo, wychodzac z domu zostawiam mu porządną kość cielęcą ugotowaną bo takie najbardziej lubi... (taka kleista chrząstka mniam ;P) Nic nie gryzie bo ma swoją kość i nie wyje, bo ma zajęcie...
Po powrocie siemie lniane bo kostki zatrwardzają...

Jak mowisz nie i nie wolno, to nic nie da, jesli bedziesz zwracac na niego uwage. Gazeta tez moze nie pomoc. Ja jak wracam do domu a pies zaczyna skakac rozbieram sie szybko ignorujac go, i siadam na fotelu, pies wtedy spokojnie kladzie sie na poslaniu, po chwili jak widze ze emocje opadly moge sie z nim przywitac, a on juz nie skacze, tylko macha ogonem
no i za kazdym razem zostawiac go z koscia?
tylko tak jak pisze ...... on chyba nie ma ochoty na jedzenie jak ja wychodze .....
tylko skupia sie na piszczeniu i dobieraniu sie do drzwi
gosia1977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-27, 08:23   #64
gosia1977
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
oj, nie mów tak Siad to nie jest kara tylko zachowanie pozytywne za które pies powinien dostać nagrodę. Musi mu się dobrze kojarzyć. Poza tym nie egzekwowane (nawet sporadycznie) sprawi, że pies będzie miał głęboko w poważaniu komendy. To jest absolutnie niewychowawcze.
to co mam robic? ;O
gosia1977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-27, 08:33   #65
margitta
Zakorzenienie

Wystarczy głośne "NIE, NIE WOLNO" i potem ignorować psa. Musi widzieć, że jesteś niezadowolona i że zrobił źle. Dla dobrze ułożonego psa, ostre słowo i świadomosć niespełnienia oczekiwań pana jest naprawdę najgorszą karą. O wiele skuteczniejszą niż klepanie po tyłku, które go tylko śmieszy. Siadanie nie jest dla niego natomiast żadną karą.
Stary 2007-02-27, 20:57   #66
olcia/pchelka
Zadomowienie

Źle zaczęłaś go wychowywać! Na psa nie wolno krzyczeć!!! A tym bardziej nie wolno go bić!!! On to wszystko zapamiętuje i to zostaje mu na całe życie. Później będzie Cię uważał za wroga.
Jak coś zrobi powiedz mu że nie wolno i ignoruj go. Odejdź. po pewnym czasie wynieś go na dwór jak tak bardzo już chcesz. Ale przede wszystkim nie bij go! proszee!!!!!!!!!
a swoja drogą to współczuje temu biednemu pieskowi że ma taką właścicielke! Ma dopiero pół roku a już jest bity i krzyczysz na niego!!! NIe dziwie sie że Cie nie lubi i gryzie!!! Mając pół roku ten pies powienien sie bawić i prawidło dorastać!!!!
A tak wogóle...karmisz go wogóle?!
Przepraszam że tak mówię, ale jak to przeczytałam byłam zszokowana i wściekła
olcia/pchelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-27, 21:20   #67
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Ehhh... Bić psa... Moi rodzice próbowali tego sposobu jako kare jak coś przeskrobała, naczytałam się dużo i im to z głowy wybiłam i psina ("spanielka") jest istnym aniołem. A zanim zreformowałam rodziców potrafiła i strasznie lubiła pokazywać ząbki, ot tak, dla rozrywki. A co z tym robić napisano już prędzej.

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-27, 21:46   #68
weris
Przyczajenie

Radzę kupić sobie i przeczytać fachowa lekturę np:"Zapomniany Jęzk Psów" a wtedy dopiero zabrać się za wychowanie.Trzeba najpierw poznać sojego zwierzaka i zrozumiec jego zachowanie.Bo gdy przeczytałam twoj post to pomysłałam że to chyba jakiś żart,jak można bić psa .Wyobraż sobie że twój pies to np :pitbull ,który ma nieco inny uścisk ząbków
weris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-24, 11:56   #69
bebe97
Wtajemniczenie

Dot.: Mój pies potzrzebuje chyba psychiatry

Od kilku dni mam podobny problem co Sylwia. Tzn. chodzi o bardzo dziwne zachowanie psa.
Mój pies, tez spaniel, we wrześniu będzie miał 2 lata. Słodki, kochany, wesoły, łagodny do zagłaskania... aż tu nagle kilka dni temu ni stąd ni zowąd, kiedy leżeliśmy razem w łóżku, a ja chciałam go poprzytulać zaczął na mnie warczeć i kłapnął zębami- nie mocno, raczej ostrzegawczo, ale byłam dosłownie w szoku!! nakrzyczałam, wygoniłam go z łóżka, poszedł do kąta. Ja za nim, pogroziłam mu palcem, a on dalej warczy. Uciekł do swojego kojca. Za chwile przyszedł mąż. Na niego tez patrzył podejrzliwie, a kiedy mąż na niego nakrzyczał, to pies zaczął warczeć. PO kilku minutach kiedy oboje podeszliśmy do jego legowiska, wciąż patrzył tak dziwnie i dosłownie cały się telepał. To telepanie wyglądało tak, jak kiedy był trochę mniejszy i pogryzł coś w czasie naszej nieobecności i dostawał burę, właśnie tak się trząsł, bo wiedział, że źle zrobił.
Po godzinie wzajemnej nieufności wszystko wróciło do normy. Czyli pies daje się "miętolić", przytulać, nawet kiedy nie ma na to wielkiej ochoty to leży zrezygnowany i poddaje się wszystkim zabiegom - czesania, kąpania itd. Przychodzi na zawołanie, reaguje na komendy. Słowem idealny pies.

Naczytaliśmy się artykułów o tym, że pies może czuć się dominantem, ale to raczej można wykluczyć. Prawdą jest, że śpi z nami, ale bez problemu schodzi z łózka, kiedy sie od niego tego wymaga. Możemy zabrać mu miskę i jest ok. Bawimy się jego zabawkami - on wie że nie może ruszać naszych rzeczy. Szybko daje się przywołać do porządku. Mąż wysnuł teorię, że być może Reksio traktuje jego jako pana, potem w hierarchii jest pies a dopiero potem ja, ale tez odrzuciliśmy ją, bo Reksio tak samo reaguje na komendy męża jak i moje...

Dziś rano sytuacja sie powtórzyła, tzn. leżał ze mną, ja jeszcze przysypiałam i go głaskałam, ale kiedy zbliżyłam do niego buzię, znowu zaczął warczeć, po czym uciekł do kojca. Przybiegł na zawołanie po kilku minutach, ale znowu cały sie telepał. Oboje z mężem zgłupieliśmy. Nie ma żadnej przyczyny do takiego zachowania psa. Poza tym on nigdy dotąd nie zachowywał się agresywnie, szczeka na ludzi, ale dlatego, że się nie wiedzieć czemu boi obcych, z tym, że ucieka, kiedy ktoś do niego podchodzi, nie atakuje.
Co się dzieje???

Wspomnę, że pies wie, że zrobił coś złego, bo potem przeprasza, łasi się jak może.
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-28, 12:49   #70
carolinascotties
Zakorzenienie

Polecam konsultację na forum:

http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=30

i pozwolę sobie na komentarz- uśpić psa, bo ma problem ??? gratuluję podejścia

Dominujący pies- NIE MA PRAWA SPAĆ W ŁÓZKU- bez względu na to, czy z niego schodzi na komendę, czy nie...

radzę poczytać odpowiednie książki, skonsultować się ze specjalistą - a przede wszystkim nauczyć się tego, jak pies widzi nas -a nie bazowac na tym, jak my widzimy psa...

i jeszcze jendo - pies nie wie- że zrobił coś złego - on po prostu wie, że pewne jego zachowania są odbierane przez Was negatywnie...
----------------------------------------------
wklejam wypowiedź blue.berry z forum gazety: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...504&a=57288621

"zdarza sie ze zbyt latwo ulegamy psim prosbom i zachciankom. wychodzimy na spacer kiedy pies chce, bawimy sie kiedy pies chce, poswiecamy uwage kiedy pies chce.
sa psy ktore chca tego naszego czasu wiecej i wiecej. potrafia byc
nieznosnie kiedy im tego czasu nie poswiecamy, szczekac czy psocic zeby zwrocic nasza uwage (a nawet udawac chorobe). zloscic sie kiedy nasz czas poswiecamy , znajomym ktorzy przyszli z wizyta czy chcemy poczytac ksiazke.
dlatego tak wazne jest ustalenie pewnego "harmonogramu dzialan". godzin i ilosci spacerow, czasu jaki przeznaczamy na zabawe czy wychowanie. pies musi wiedziec kiedy takiej zabawy jest koniec. nie moze sie zloscic i niejako
zmuszac wlasciciela do poswiecania tylko mu uwagi.
to jest taki ogolne omowienie jak mozna psu poswiecic za duzo czasu mozna to podsumowac stwierdzeniem ze troche jest to tozsame z okresleniem ze po prostu psa sie rozpiescilo. "
--------------------------------------------------------------
Powiniście iść z psem na szkolenie, lub skonsultować się z behawiorystą.

polecam stronę: http://www.dogs.gd.pl/kliker/

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-30, 11:36   #71
bebe97
Wtajemniczenie

A kto powiedział, że chcę uspać psa?!

Teraz spokój, czyli zupełnie tak jak dawniej. Powtarzam umyślnie moje zachowanie z tamtej sytuacji i pies reaguje jak zawsze, nawet kiedy jest śpiący i mogłoby mu sie ewentualnie nie podobać że go zaczepiam, jest grzeczny, posłuszny, żadnych oznak agresji czy nawet zniecierpliwienia, aż się zastanawiam czy mi sie to po prostu nie przyśniło. Może to faktycznie był przypadek cockerowych niezrozumiałych zachowań, o których pisała Elisek..? teraz się z małżem śmiejemy, że moglismy przypuszczac, że nasz Reksio czuje się dominujący. Ale rozpieszczony jest na pewno, to wiemy nawet bez obserwacji behawiorysty. W każdym razie psychiatra już nie jest potrzebny i oby tak zostało
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-04, 20:32   #72
maartus
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sylwia1027 Pokaż wiadomość
Mam 2-letniego cocker spaniela, suczka. Nie wiem co mam z nia zrobic jest bardzo mila do wszystkich sie tuli a jak jej cos odbije to zaraz gryzie. Śpi u mnie w pokoju i nikt nie moze tam wejsc tylko ja wiem ze broni swojego terytorium ale nie moze warczec tez na moich rodzicow. ostatni podzeszla do mojego taty tulila sie do niego a zaraz go ugryzla. ta rasa zazwyczaj jest spokojna a ona nie. jak je to nawet nie mozna wejsc do pokoju a glodna jest caly czas mogla by zjesc konia z kopytami. rodzice powiedzieli ze jeszcze raz kogos ugryzie to ja beda musieli uspac. ja do tego nie dopuszcze. nie wiem co mam robic oddac ja do jakiejs szkoly dla psow na troche. bo ona jest taka kochana ale nie wiem co sie z nia dzieje jakby sie bala i dlatego warczy ale nikt jej nie bije ani nie zabiera jej miski moze ktoras miala taki przypadek POMOCY
Moze ma jakies przewidzenia dlatego sie tak zachowuje? Hm.. slyszałam o czyms takim, że pies może ugruzc jak spi i mu sie cos sni ale tak po rostu to nie wiem... A od zawsze byl u ciebie? Tzn,chodzi mi o to czy u ciebie sie urodzil czy kupilas go jak byl maly? Moze byl zle traktowany, albo jak ktos wchodzi do pokoju gdy je to ma z tym zle skojarzenia.. moze ktos mu kiedys zabieral jedzenie jak jadl??
maartus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-05, 13:55   #73
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o spaniele, bardziej bym polecała http://www.spaniele.pl .

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-07, 15:43   #74
y@kor
Silveris

Są trzy możliwości - choroba psychiczna (wtedy zwierzęta należy niestety usypiać, ze wzlędu na wysokie niebezpieczeństwo dla zdrowia lub życia człowieka), to że pies nie ma np. raka nie oznacza że jest zdrowy. Nieprowokowana agresja u psa świadczy o zaburzeniach psychicznych a w Polsce niestety nie lczy siętakich chorób.

Wersja bardziej optymistyczna i bardziej prawdopodobna to dominacja i terytorializm. Szkolenie tak, ale tylko takie w którym uczestniczy właściciel psa - żadnego oddawania psa na kilka tygodni obcym ludziom, którzy uczą karności przez strach (pies powinien szanować właścicielaa a nie sięgo bać)

Trzecia opcja - ból. Przyjrzyj się w jakiś sytuacjach gryzie (w jakie miejsce jest wtedy głaskana, jaką ktoś ma postawę - psy nie lubią nachylania się nad nie, wolą żeby kucnąć i być na podobnym poziomie). Może ma chore ucho lub coś innego jej dolega a dotyk w to miejsce sprawia że zwierzak się broni.
y@kor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 08:35   #75
Kiya
Zakorzenienie

wracam do wątku bo mam pewne obawy,chcę kupić spaniela ale przerażają mnie opowieści o niektórych osobnikach tej rasy,mam pytanie do dziewczyn które pisały tu o swoich spanielach czy wasze psy są rudej maści?
Ostatnio wyczytałam w książce o psach że własnie rude spaniele mają tendencje do dzidziczenia zaburzeń zachowań i bywają agresywne.
Ja chciałabym kupić czarnego lub podpalanego.
To nie bedzie mój pierwszy pies i mam doświadczenie w prowadzeniu psów ostrych ale mimo wszystko sie obawiam.
Stary 2007-08-31, 09:39   #76
izuu
Wtajemniczenie

GG do izuu

moja koleżanka ma rudego spaniela, suczkę. jest strasznie przytulna, jak wchodzi ktoś do domu rzuca się na niego i łasi, szczeka, ma też różne swoje fazy np. w kółko biega tam i spowrotem, wskakuje komuś na kolana nieproszona. ale w życiu nikogo nie ugryzła! jest wogóle nieagresywna.
izuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-19, 18:03   #77
201606210931
Konto usunięte

Lightbulb wychowanie psa czyli jak wyeliminować złe zachowania

Witajcie miłośniczkie animalsów!
Przygarełam 2 dni temu przesłodkiego szczeniaczka.
Ale przygarnąć to nie wszystko, trzeba jeszcze dobrez wychować
I tu prosze o porade doświadczone wizażanki.
Otóż mój słodziak mocno gryzie. I o ile dobrze, że nie rzuca sie na meble i kable, ale na mnie. Kupiłam mu kosteczke, gryzaki, herbatniki, ma małego misi pluszowego i "skarpetke" dla psa. I dobrze, bawi sie tym miskiem ale do czasu. Jak mu sie odwidzi to przychodzi do mnie i gryzie ręce, ciągnie za włosy, spodnie. I do tego czasem soie warknie. Nie przejmowałabym sie tym (bo wiadomo coś gryźć musi, ząbki rosną...) ale! obawiam sie by tak nie zostało i nie gryzł na "starość".
Próbowałam krzyknąć, nic, co prawda "udawany pisk szczeniaka" pomaga ale tylko na krótką chwile.

I jeszcze jeden problemik, jak nauczyć psa spać w swoim łóżku ?
Mam b. niskie łóżko, tak jakby sam materac leżął na podłodze, wieć nie trudno mu na nie wskoczć. Ciągłe wyganianie nie skutkuje, bo znów budze sie z psem.

Wizażaki jak było w waszych przypadkach ? Miałyście jeszcze jakieś inne problemy ? Jak sobie z nimi poradziłyście ?
Za wszelkie rady bardzo dziękuje

Załączam zdjęcia mojego słodziaka PS. wciąż szukam imienia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN4323.JPG (67,1 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN4315.JPG (91,1 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN4326.JPG (67,8 KB, 13 załadowań)
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-19, 22:58   #78
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: wychowanie psa czyli jak wyeliminować złe zachowania

polecam Ci metodę behawioralną Karen Pryor, stosuję u swojego psiaka i widzę efekty. Poszukaj w google hasła Trening z klikkerem

co do wchodzenia do łóżka, miałam taki sam problem, mój szczeniak też tak miał, ale po prostu przez jakiś czas spaliśmy na wysokiej kanapie, a psiak przy nas na podłodze na posłaniu. Nie mógł wskoczyć na kanapę i zasypiał u siebie, choć na początku był oburzony. Potem przeszliśmy do łóżka, posłanie psa jest blisko, ale pies żadko wchodzi na łóżko, choć jest nisko na podłodze. W takiej sytuacji po prostu przenosimy go na posłanie i już tam zasypia.
Mam nadzieję, że znajdziesz dobry sposób na swojego psiaka.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-20, 06:59   #79
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hipokryzja Pokaż wiadomość

I jeszcze jeden problemik, jak nauczyć psa spać w swoim łóżku ?
Mam b. niskie łóżko, tak jakby sam materac leżął na podłodze, wieć nie trudno mu na nie wskoczć. Ciągłe wyganianie nie skutkuje, bo znów budze sie z psem.
Przy takich warunkach jakie masz (materac na podłodze) bedzie ciezko...ale moze na noc bedziesz przenosic go do innego pokoju? masz taka możliwosc?

psiak słodki moze zerkiniesz do watku jak sie wabia wasze zwierzaki i cos znajdziesz

troche mnie martwi to "rzucanie sie" na Ciebie pieska, ale dobrze ze dzialasz od razu..tu niech sie wypowie ktos doświadczony

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-20, 17:09   #80
kmq
Raczkowanie

moim zdaniem szczenior po prostu chce sie bawic dobra alternatywa dla wlosow, spodni itd - na poczatek szmatka, pozniej pilka na sznurku. jak warczy przy szaraniu to idealnie! zabawke zabierasz w trakcie zabawy, zeby mu sie nie znudzila. pozniej mozesz uczyc sztuczek i posluszenstwa na taki oto aporcik.
fajna zabawka na zostawienie jej z psem jest KONG - drogi, ale wytrzymaly w srodek gumowej zabawki napychasz zarcie i ma zabawe dobrze dzialajaca na dziasla itd
kmq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-20, 20:52   #81
Taverney
Zakorzenienie

nie polecam przenoszenia psa do innego pokoju, bo będzie skomlał pół nocy, nie wiedząc za co jest wygoniony.
Do sytuacji, którą opisałam powyżej mogę dopowiedzieć, że ja też mam materac od łóżka nisko nad podłogą, bo tylko jakieś 20 cm. Psiak nawet nie musiał skakać, tylko po prostu wchodził, na szczęście już tego nie robi, bo woli spać u siebie.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-22, 21:09   #82
LenaaaP
Raczkowanie

Szczeniaczek jest maly i che sie bawic jednak kiedy ciagnie za wlosy i gryzie po rekach powinnas zareagowac! Nie krzycz na psiaka tylko powiedz stanowczym glosem NIE lub FEE i powtarzaj za kazdym razem kiedy szczeniak bedzie chcial Cie ugryzc Im wczesniej zaczniesz trenowac z nim tym szybciej osiagniesz sukces! Pamietaj jednak ze maly szczeniak podczas szkolenia nie moze sie skupic dluzej niz na 10-15 min z z wiekiem szczeniaka bedzie mozna wydluzac czas szkolenia Co do luzka to poluz sie wczesniej zawolaj psa na poslanie za kazdym razem kiedy wejdzie na luzko powiedz stanowczym głosem FE i zdejmij psiaka z luzka mozesz to robic nawet 100 razy ale musisz byc stanowcza ,po pewnym czasie pies "zrozumie" ze nie oplaca mu sie wskakiwac na luzko napewno to przyniesie skutek
LenaaaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-17, 01:28   #83
alter_egoo
Przyczajenie

GG do alter_egoo
Problem z gryzieniem

Witam

mam pólroczna suczke rasy owczarek niemiecki, ogólnie jest super ale gdy sie wita to zawsze gryzie i to bardzo mocno, nie tylko mnie ale wszystkich.
Probowalam juz piszczenia, krzyku, klapsów. Myslalam ze jej to przejdzie ale nic nie jest lepiej, mimo iz ma juz stale zeby i powinna miec wyczucie.

Co moge jeszcze zrobic?
alter_egoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-17, 13:54   #84
K@sieńka
Zadomowienie

GG do K@sieńka
Dot.: Problem z gryzieniem

Niestety, ale winę ponosisz za to Ty. Przyzwyczailas psa do robienia czegos takiego od malego i tak mu zostalo, bo wydaje mu się, ze tak powinno być. Klapsy i krzyki nic tu nie pomogą, jedynie nasilą problem.

Ja bym zrobiła tak:

Gdy w wchodzisz do pomieszczenia, gdzie jest pies nie zwracajnna niego uwagi. Nie patrz na niego, spokojnie się rozbierz, zrob co masz zrobić, pies niech czeka. Nawet jeśli by skakał czy próbował łapać za rece, udawaj, ze go nie widzisz. Odczekaj z minutę.

Dopiero wtedy podejdź do niego, pogłaszcz i pochwal jeśli będzie grzeczny.

Zrób próbę i npisz jaki efekt.
K@sieńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-17, 15:35   #85
esfira
Zakorzenienie

a jeśli rada Kasieńki nie pomoże, to z psem na szkolenie

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-17, 16:42   #86
K@sieńka
Zadomowienie

GG do K@sieńka

Jak tam? Probowalaś już coś robić?
Stary 2007-12-18, 08:10   #87
alter_egoo
Przyczajenie

GG do alter_egoo

czasami tak robie i mnie nawet nie gryzie, ale problem jest wtedy gdy ktos do mnie przychodzi.
Acha jeszcze podczas gryzienia oddaje takie smieszne dzwieki
Stary 2007-12-18, 10:27   #88
hannao
Raczkowanie

Przez takie zachowanie twój pies bardzo silnie wyraża swoje emocje w tym wypadku radość z twojego powrotu. Troche z czasem się uspokoi ale pewnie trudno ci bedzie z tym walczyć. Możesz maksymalnie starać się go uspokoić np przykucnąc przy nim i drapać za uszami. Psy to uwielbiają i jest duza szansa ,że jego emocje trochę opadną . Jeśli dodatkowo skacze na ciebie to dobrym i sprawdzonym sposobem jest deptanie w tym czsaie po tylnich łapach. Jest to nieprzyjemne dla psa więc zazwyczaj bardzo szybko wraca do postawy czworonożnej, dodatkowo ponieważ widzi własciciela i jego rece nie kojarzy doznanej przykrości z nim tylko z aktem samego skakania.
hannao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-18, 12:17   #89
alter_egoo
Przyczajenie

GG do alter_egoo

ona nawet gryzie gdy wstaje rano z lózka. Zauwazylam ze jest poprawa mnie az tak nie gryzie tylko ciagnie teraz za rekawy, tak jakby to bylo silniejsze od niej
Stary 2007-12-19, 14:20   #90
K@sieńka
Zadomowienie

GG do K@sieńka

Musisz być cierpliwa i stanowcza. Ona jest po prostu tak nauczona i parę razy nic nie da. Niech wszyscy domownicy i Ty starają się z tym walczyć, bo pies rośnie i robi sie coraz silniejszy.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości