![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Górnicy - renegaci czy naciągacze ?
.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
Łajka, wg mnie takie roszczeniowe podejście jest nie na miejscu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
... choć nie Westwood
|
Na wspomnianej przez Ciebie Bogdance w Lubelskim Weglu są 14 i deputaty węglowe. A, ze właśnie chcą je podciac to inna sprawa. W LW górnicy zarabiają przyzwoicie, nawet bardzo, gorzej w spółkach. I w spółkach nie ma przywilejów.
![]() |
![]() |
#64 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ale co tam, jedźmy wszyscy do Warszawy i zróbmy porządek. jak jaskiniowcy. bo nam się należy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
a w Silesii przywileje są, zarobki bardzo podobne lecz tam związkowcom zależy na firmie, tu związkowcom zależy na swoich ciepłych posadach, bo wiedzą że żaden prywatny inwestor nie weźmie firmy z wrzodem składającym się z kilkudziesięciu związków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#67 |
... choć nie Westwood
|
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wkurza mnie to, że "dziecioroby" są na garnuszku Państwa, dogadza im się jak może, a ja jako samotna matka jestem tępiona i mi nikt nie pomaga a co ![]() A na poważnie...powinni sprywatyzować kopalnie. Nikt nie kupuje PL węgla bo np u mnie jest droższy o 60zł/tonę i jakościowo gorszy. Jakoś moi rodzice pracują na Państwówce i nie stękają. Mama jako pielęgniarka w szpitalu ma 2300-2500 zł netto na miesiąc, raz na pół roku premię, 13 pensję, dodatki za prywatne dyżury (120zł za 12godz) i akurat na mojego syna pobiera raz w roku socjalne w wysokości..106zł. Nie wyobrażam sobie jej za 10 lat gdy będzie miała 60lat..a gdzie 15 do emerytury ![]() ![]() ![]() Taty- kierowca karetki/ratownik medyczny nie wspomnę..Na kontrakcie za 2800zł. I nie narzekają tylko cieszą się, że mają pracę.
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Oglądałam wiadomości i na tej podstawie porozumienie można podsumować tak, że kopalnie miały iść do likwidacji, tymczasem nie dość, że nie będę zlikwidowane (i dobrze) to związkowcy wywalczyli dodatkowo zwiększenie przywilejów socjalnych i rozszerzenie ich na pracowników "na górze". Porażka rządu na całej linii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
wg moich informacji nigdy ich to nie dotyczyło i nie dotyczy
![]() Pracownik cywilny jest takim samym pracownikiem jak w ZUSie, US itp. To nie jest pracownik służby mundurowej i nie posiada dodatków, przywileji itp ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
za to Kopacz należy się natychmiastowa dymisja i prokurator bo to jest działanie na szkodę budżetowi państwa! dlaczego ja czy większość użytkowników mamy z podatków opłacać kolejne przywileje górników, sami nie mając prawie żadnych? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Podstawowa różnica między prywatnymi a państwowymi kopalniami: - w prywatnych deputaty są tylko dla pracowników, w państwowych deputaty są dla wszystkich co tam pracowali - w prywatnych nie ma ekwiwalentów pieniężnych jak ktoś nie ma ogrzewania związanego z węglem - w Silesii są 4 związki zawodowe, a Kompanii Węglowej 160 (właściciel zapewne nie utrzymuje związków zawodowych, a w Kompanii pewnie jest pełny sponsoring) - prywatne kopalnie pracują 24 godziny na dobę, państwowe zazwyczaj na jedną albo dwie zmiany - w prywatnych wynagrodzenie jest na poziomie 6 tysięcy złotych, w państwowych na poziomie 7 tysięcy złotych (15% więcej) - deputaty i firmowy socjal w prywatnych są o połowę mniejsze niż w państwowych, no i tylko dla aktualnych pracowników O ile dla wielu górników najważniejsza jest sama praca i często nie są przeciwko prywatyzacji, to "działacze" najbardziej się boją prywatyzacji, bo dostaną kopa w tyłek. Po takim porównaniu chyba wiadomo co należy zrobić z większością gospodarki państwowej ... W firmie państwowej wypłacają premie byle mieć święty spokój nawet jak są straty, prywaciarz wypłaca kiedy ma z czego. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Państwowe kopalnie pracują na 1 czy 2 zmiany?
![]() Naprawdę, przykro mi tu czytać powielane z różnych portali nieprawdy o górnictwie i górnikach. Większość z tego nawet blisko prawdy nie leżała - głównie to, że do górnictwa się dopłaca, że z naszych podatków idą dotacje dla górników - bzdura. Górnictwo od 2003 do 2013 roku - czyli w ciągu 10 lat wpłaciło do budżetu państwa (wszak to państwowa firma) ponad 100 miliardów złotych, http://www.solidarnosckatowice.pl/pl...00_mld_zl.html a to że jakaś kopalnia przynosi straty to nie są straty realne, a jedynie o tyle mniejsze od planowanych dochody. Poza tym - cenę węgla poprzez różne czynniki kreuje sam rząd - wchodzą w to m in koszty samej Kompanii Węglowej (sama administracja rocznie pochłania ponad 1 miliard! zł rocznie a za 2014 wyszło ponad 2 mld!) jak również kolosalne podatki jakie płaci górnictwo http://kadrakw.org/aktualnosci/239-p...mora-gornictwa a w ostatnim czasie doszły jeszcze ilościowe limity wydobycia narzucone - fedrować mniej - a co za tym idzie - wyższy koszt wydobycia tony węgla... tak że, z całym szacunkiem - nie wierzcie w to co wam media "sprzedają" bo to koło prawdy nawet nie leżało. Najmniej tu winny jest górnik, który dziś pracuje za 4 - 6 ciu - bo jeszcze 10 lat temu do wykonania pewnych robót było 4-6 pracowników, dziś do tego samego jest 1 - 2. Temat rzeka, ale o większości aspektów problemu nawet nikt nie wspomni, najlepiej powtarzać półprawdy czy kłamstwa, najlepiej skłócić ludzi, wzbudzić nienawiść. Nikomu z nas to niepotrzebne, tylko tym u góry. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, na kopalni istnieje system 4 albo czasem 5 zmianowy, więc nie wiem skąd takie info, że są 1-2 zmiany
![]() Bardzo dobrze, że nie zlikwidowano kopalni. Bo to nie tylko upada kopalnia, ale też wszystko wokół niej w mniejszych miejscowościach. Po prostu potrzeba kogoś, kto ogarnie to wszystko, bo niestety zrobił się mały 'burdel'. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
górnicy jedyni biedni co na zmiany pracują ![]() ![]() biedaczki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Nie mówię, że jedyni. Sprostowałam jedynie to, co inni wypisują
![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Biedni ci górnicy ,pracują w trudnych warunkach za "marne grosze " więc dlaczego nie odchodzą z kopalni do lżejszej ,lepiej płatnej pracy ?
Wręcz przeciwnie znam takich którzy zrezygnowali z pracy za biurkiem i jak tylko była możliwość zatrudnili się w kopalni.
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
też się zastanawiam nad tym...i niech tu nikt nie pisze o przekwalifikowaniu, dojazdach itp bo wszędzie to jest.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Jak uslyszalam ze w lutym moze zabraknac kasy na 14stki dla gornikow to sie zlapalam za glowe.
Myslalam ze moze troche sie uda ukrocic te wszystkie przywileje ale niestety , sorry rzad mamy slaby w cholere. Czy kiedykolwiek znajdzie sie premier i rzad ktory zakonczy te przywileje smierdzace komuna? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
BAN stały
|
Cytat:
Już sam nie wiem które rozwiązanie byłoby głupsze - odprawy w wysokości 24 czy 30 pensji czy dotowanie upadającej kopalni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
kiedyś wyczytałam w internecie ten żart:
Egzaminy wstępne na kierunek nauk politycznych. Profesor rozmawia z kandydatką: - Co Pani wiadomo na temat programu ekonomicznego dla Polski realizowanego przez ministra Hausnera? Dziewczyna milczy. - No to co Pani wie o polityce społecznej Leszka Millera? Dziewczyna milczy. - A wie Pani kto to jest Leszek Miller? Dziewczyna milczy. Profesor myśli, że jest niemową: - A skąd Pani pochodzi? - Z Bieszczad Panie Profesorze. Profesor podszedł do okna, wygląda na ulicę, chwilę się zastanawia i mówi do siebie: - ku... a... może by tak wszystko p........ nąć i wyjechać w Bieszczady! I od tej pory mówiłam jak mantrę to zdanie.. może bieszczady... a może ja powinnam rzucić moją pracę i studia i wyprowadzić się na śląsk do kopalni? uprzywilejowany zawód, co ja się będę martwić przyszłością moich dzieci skoro jak tak dalej pójdzie to etaty będą tam dziedziczone?... brak mi słów.
![]() |
![]() |
#83 |
Przyczajenie
|
Widzę że nie chciało się wam nawet zerknąć w podane linki. Szkoda. Cóż - jeśli wolicie dalej tylko narzekać na górników to sądzę że gdyby nawet zarabiali po 500 zł a górnictwo było chwalone w mediach jako mega dochodowe - to i tak górnik byłby chłopcem do bicia, bo tak wam wygodnie. Przykre to.
Sylwiszon - właśnie taka jest prawda - upada kopalnia, upada kilka zakładów wokół niej, oraz udapają usługi, handel itd w poblizu. Górnicy i zakłady górnicze nie zarabiają - ludzie nie mają czego wydawać = inni również nie zarabiają = zwalniają pracowników = totalny brak pracy jakiejkolwiek. Ale kto sobie zada trud żeby to zrozumieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Przyczajenie
|
Nie nie, to nie górnicy otrzymali kolejne przywileje tylko związkowcy wywalczyli to, że administracja dostanie odprawy... czyli oni sami. Górnicze odprawy zostały wycofane zupełnie, ponieważ podobno żaden górnik pracy nie straci - a jak to będzie to się okaże. Za pojedyńczymi górnikami też nikt palcem nie kiwnie niestety. Ta całą sprawa z protestem jest szyta grubymi nićmi, wierchuszka robi co chce, a opinia publiczna psy wiesza na górniku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-01-19 o 14:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No każdy idzie tam na własne życzenie, nikt nikomu nie zabrania, ale to nie jest lekka i przyjemna praca, a ktoś to w końcu musi robić.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Przyczajenie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983239 1]Sama odsyłałaś w linku na stronę związków zawodowych, a teraz mówisz, że związkowcy to wyłudzacze. [/QUOTE]
Bo to prawda - ale to co piszą o dochodach z górnictwa i o podatkach również. [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4983239 1]Ja mam żal do władz i ministrów za to, że nic z tym bajzlem nie robią.[/QUOTE]No to cieszy mnie, że mamy żal o to samo. W KW istnieje 160 związków zawodowych. Kto jest odpowiedzialny za rozrost tych struktur w takich rozmiarach - prawo które to umożliwia, czyli państwo. Nie mówiąc już o istnieniu całej tej Kompanii nikomu do niczego nie potrzebnej, a obsadzanej przez rząd, w której zarząd zmienia się co chwilę jak w kalejdoskopie a na odchodne w świetle prawa płacą sobie gigantyczne odprawy - jak np ostatnio pan Taras, (pensja miesięczna 80 000 zł) po kilku miesiącach na stanowisku odszedł i dostał 960 000 zł odprawy na odchodne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
odnośnie związków:
http://www.fakt.pl/katowice/zwiazkow...ly,517603.html afera a panowie na stołkach związkowych jak byli, tak są nadal i pewnie też brali udział w protestach w obronie kopalni które sami okradają. Edytowane przez dominikmeller25 Czas edycji: 2015-01-19 o 14:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Żeby nie było: nie mam nic do wysokich zarobków, premii i dodatków w zakładach, które wypracowują zysk i z niego to wypłacają. Mówimy tu jednak cały czas o zakładach, do których trzeba dopłacać. I o przekrętach jakie odchodzą w samych kopalniach żeby tę dokładaną kasę wyciągnąć na maksa - odsyłam do linka z mojego z posta otwierającego tę dyskusję - pouczająca lektura. ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
No i dlaczego skoro te związki to takie zuoooo i wszyscy o tym wiedzą, górnicy sami nie powywalają ich z kopalni ? Czyżby jednak było to im na rękę, że tam są ![]() Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-01-19 o 15:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:53.