![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Źle zachowujące się dzieci...
Cytat:
Nie wyobrażam sobie wciskania dziecku jedzenia na siłę, z tego to dopiero mogą być później problemy ![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Francuskie wychowanie nie kojarzy mi się dobrze, podobnie jak dość treserska książka ' w Paryżu dzieci nie grymasza '
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
A ja o "W Paryżu dzieci nie grymaszą" słyszałam dobre opinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Za to miałam okazję spędziś trochę czasu we Francji z przeciętnymi jak i dobrze sytuowanymi rodzinami. Jak usłyszałam jak dziecko mówi do dorosłego: ale się wychlapałeś i wyglądasz jak prosiak to mi oczy na wierzch prawie wyszły. W życiu bym się tak do rodzica ani innego dorosłego członka rodziny nie odezwała.
![]() |
![]() |
#68 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50888798]Klarrisa, nie pomogę, bo mam jednego, ale jak tak czytam, to Twój synek to straszny słodziak w stosunku do siostry ![]() ![]() Moja córka też jest kochana i bardzo grzeczna w stosunku np. do nas rodziców, do dziadków, po prostu brata traktuje tak samo jak inne otaczające ją przedmioty - niestety ![]()
![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
Klarissa, a może to prostu kwestia różnicy wieku. Pewnie córkę denerwuje młodszy brat, który "nic nie rozumie" i przeszkadza jej tylko w zabawie.
U mnie też córka starsza i częściowo widzę podobieństwo zachowania do twojej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50889212]A ja o "W Paryżu dzieci nie grymaszą" słyszałam dobre opinie
![]() A przeczytaj fragment w załączniku ![]()
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
Plus przeczytaj ten artykul: Francuska awantura o to, jak bić dzieci
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Dziwna ta książka...
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
A to źle, że nie biega się na każde zawołanie? Nie pytam złośliwie, tylko nie mam dzieci i z żadnym nigdy nie miałam kontaktu, więc "badam teren", tzn. czemu powinno się biegać od razu? Żeby czuło bliskość, bezpieczeństwo? Czy o coś innego chodzi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, dzięki! Zaoszczędziłam pieniądze
![]() ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Cytat:
Teraz czasami powiem mu, że przyjdę zaraz, zajmę czymś innym, ale ono już rozumie, że jestem w drugim pomieszczeniu i że jest bezpieczne. Chociaż w nocy też reaguję od razu, bo wtedy usypia zaraz (z reguły wtedy śpię z nim), a jak mu dam "chwilę", to się bujamy potem godzinę, dwie.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50893487]
Ja reagowałam zawsze i od razu. Nie wiem, czego ma uczyć takie przetrzymywanie. Małe dziecko ma niewiele potrzeb do zaspokojenia, pełny brzuch, sucha pielucha i bliskość rodzica. Naprawdę nie trzeba być nie wiadomo kim, żeby je spełnić. Teraz czasami powiem mu, że przyjdę zaraz, zajmę czymś innym, ale ono już rozumie, że jestem w drugim pomieszczeniu i że jest bezpieczne. Chociaż w nocy też reaguję od razu, bo wtedy usypia zaraz (z reguły wtedy śpię z nim), a jak mu dam "chwilę", to się bujamy potem godzinę, dwie..[/QUOTE] Ok, rozumiem... Wydaje mi się, że autorce książki z powyższego fragmentu chodzi o to, żeby dziecko nie nauczyło się, że jest na każde zawołanie rodziców. Ale taki dzieciak i tak chyba nie skuma o co chodzi i czemu mama nie przychodzi, więc chyba to nie ma sensu... Ech... Jako nie-matka jestem przerażona tym wszystkim... Ja byłam bardzo grzecznym dzieckiem, tylko raz w życiu dostałam w tyłek (rzuciłam się w sklepie na podłogę i potem już nigdy więcej tego nie zrobiłam), więc nawet nie będę miała do kogo się zwrócić jeśli moje dziecko będzie robiło mi takie numery, bo moja mama czegoś takiego nie przeżyła... Edytowane przez 201710041131 Czas edycji: 2015-04-01 o 18:56 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiadomo, że nie zawsze da się przybiec od razu, bo np. jest się w łazience, odcedza makaron, czy otwiera drzwi listonoszowi itd. ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2015-04-01 o 19:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
Takie małe dziecko nie manipuluje rodzicami poprzez płacz, tylko wyraża swoje potrzeby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50893852]Takie małe dziecko nie manipuluje rodzicami poprzez płacz, tylko wyraża swoje potrzeby.[/QUOTE]
Taaak mi się miło Was czyta ! Jesień, ty wiesz dlaczego ![]() ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
wańka wstańka
|
Osobiście uważam, że za długa pauza nie jest zła.
Nie za długa to znaczy taka, że kwęknięcie nie oznacza zrywu powstańczego rodzica, a piętnaście sekund pauzy, a może i dwadzieścia to nie jest problem. Zresztą codzienność czasami pauzowanie narzuca. ![]()
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A kwęknięcie, fakt, nie musi oznaczać "zrywu powstańczego", płacz - już tak. Nie pamiętam dokładnie, ale zalecana pauza w książce to chyba kilka minut.
![]() |
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak przeczytałam tę książkę, to mi się płakać chciało... a dziecka jeszcze nie mam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Kolejna mądra książka o tresowaniu dzieci jak spać... Masakra. I ludzie w to wierzą. Nie wiem co bardziej smuci. Książki czy wiara w to, co jest tam zawarte. Wszakże, efekt końcowy jest.
Ech, wiadomo, kiedy do dziecka trzeba iść od razu, kiedy można chwilę "zaczekać" a kiedy można zignorować (moja często w nocy w półśnie majaczy, ale póki nie ma głośnego wołania czy płaczu - nie idę).
![]() |
#84 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ---------- [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;5089191 8]Plus przeczytaj ten artykul: Francuska awantura o to, jak bić dzieci[/QUOTE] Bicie w tyłek uwłacza godności a w twarz nie? ---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- Cytat:
EDIT: Tak sobie przypomniałam z artykułu. We Francji pojawił się pomysł na wprowadzenie granicy wiekowej dla kar cielesnych. Jak to ma wyglądać? "Synku już masz dwa lata, w prezencie dostaniesz pasem"
Edytowane przez pannaatopowa Czas edycji: 2015-04-01 o 22:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Dzis jedna kobieta stwierdzila, że moja córka jest... "rozpieszczona", bo pozwoliłam jej tanczyc w poczekalni, bawić się butelka z sokiem... kolejka była długa, nawet ja byłam zmęczona czekaniem.
Ale przecież powinna grzecznie siedzieć na moich kolanach ![]()
![]() |
#86 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Poprosiłam, żeby nie biegała, ale to nie ze względu na czekających, tylko nierobienie hałasu, bo słychać w gabinecie i to przeszkadza, kiedy lekarz siedzi 3-4 m za drzwiami (o czym np. nie myślą pacjenci czasem kłócąc się pod samymi drzwiami w POZ np. na tematy polityczne, jak już nie kolejkowe ![]() Tym razem czekałyśmy dość długo (ponad godzinę), nie było na czym usiąść (brak krzeseł w tej części korytarza), było jeszcze jedno dziecko, trochę mniejsze i jego mama i ja musiałyśmy kucać przy dzieciach i trzymać je w tej pozycji na kolanach, kiedy chciały siedzieć, bo już nie mogły stać a dorośli, którzy przyszli po mnie jeszcze próbowali się wkręcić przed nami, bo tak im się spieszy... chwaliłam córkę, że dzielnie znosi czekanie i badania (bo w międzyczasie chodziłyśmy do innej pracowni i wracałyśmy z wynikiem) i może dlatego nikt z kolejkowiczów nie palnął mi tekstu o rozpieszczaniu ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2015-04-02 o 00:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Konto usunięte
|
Dziś mi wpadło, a propos wymuszania i tych innych głupot
![]() http://dziulkacrew.pl/top-5-glupot-k...y-mloda-matka/ (nie znam bloga, wpadło gdzieś na FB, ale adekwatne i śmieszne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
W kwestii "wymuszania" przez niemowlaka to mam wrażenie, że jest tak źle widziane przez otoczenie
![]() ![]() Odnośnie pierwszego tematu, czyli jedzenia- nigdy nie biegaliśmy za dzieckiem z jedzeniem- od początku dziecko miało regularne pory konkretnych posiłków a przy rozszerzaniu diety pozytywny przekaz, że jedzenie jest dobre ![]() ![]() A też jest żywiołowym dzieckiem (po wstaniu od stołu idzie od razu skakać lub biega ![]() ![]() W przedszkolu zraziła się do pewnych potraw i tam mało co zjada na obiad, z kolei w domu je znacznie mniej, kiedy choruje (b. często- znów przedszkole). Teraz była 1.5 miesiąca w domu (izolacja od chorych), mało chorowała i nieźle się czuła- przybrała na wadze po raz pierwszy od wiosny ubiegłego roku, kiedy zaczęła przedszkole. Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2015-04-02 o 02:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Perse, jej opinia zwisa mi i powiewa
![]() Berry, jasne, to co dzieci moga w duzej mierze zalezy tez od miejsca, liczby ludzi, warunkow. Tamtej kobiecie brakowało chyba rozmówcy ale chyba za słabo dałam do zrozumienia, ze nie mam ochoty na pogawedke akurat z nia ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:33.