|
|
#61 | |
|
plum plum
|
Dot.: Czy mój TŻ jest tchórzem? jak to widzicie?
Cytat:
Dziżas, wystarczy wyłączyć internet i jest dezinformacja i panika na masową skalę. Powodzenia.
|
|
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
Dobrze któraś napisała, że to temat typu aborcja - mówi się swoje, ale to życie weryfikuje tego typu poglądy. Mam nadzieję, że tych akurat nie zweryfikuje nigdy, kto wie, może nagle zostałabym bohaterką? Ale wątpię. Szczęśliwie wojna się nikomu na tą chwilę nie opłaca.
Szczerze? TŻ i najbliższą rodzinę pod pachę i zwiewamy jak najszybciej. Bo jestem tchórzem, no trudno. To ja z tym muszę żyć. Wiem, że uciec w takich sytuacjach niełatwo, ale starałabym się, a gdyby się nie udało no to by się kombinowało jak tu przeżyć (sposoby poza kolaboracją). Wstyd mi trochę, że nie czuję w sobie takiej odwagi jak nastoletnie harcerki z II WŚ, ale jest jak jest i wiem, że prędzej porzygałabym się z przerażenia, niż popędziła na wroga z karabinem. Piosenka idealnie pasująca: https://youtu.be/MtDFT34JGN8 ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Otóż to. Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2015-04-07 o 12:30 |
|
|
|
|
#63 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja nie ogarniam tej sytuacji.ale niektórzy nie ograniają jeszcze bardziej niektórym to się wydaje ze w czasie napaści zbrojnej NIC by się nie zmieniło.podaliby informację w dzienniku. i tyle ot.spakuję sobie ubranka i pierścionki kupię bilet i fruu w siną dal ![]() ---- mam akurat kogos bliskiego kto od roku stara się o wyjazd do USA! a dziecko tej osoby ma obywatelstwo amerykańskie!! wyobrażacie sobie! jest pokój a ona wyjechać nie może(nic nie nabroiła) Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2015-04-07 o 12:43 |
|
|
|
|
|
#64 |
|
Konto usunięte
|
A czemu wszyscy chca koniecznie do wizowanej hameryki uciekac
? Mi by tam anglia z otwartym ruchem wystarczyla.
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
Hrodebert
|
Oj tam ,jak powiedziało się "a" to...
Już w podziemiach synagog wszystko złoto leży. Amunicje przenoszą czarni przemytnicy. Naradzają się szeptem berlińscy bankierzy, Dzwoni tajny telefon z warszawskiej bożnicy. W Londynie, w wielkiej loży, już postanowiono... Siedem pieczęci kładą masoni pod dekret. Nad skrwawionym Talmudem żółte świece płoną, W płachtę zwinęli szczątki i przysięgli sekret. I zaraz Żydzi w Kremlu dostali depesze! I skoczyła iskrówka! Zawrzały redakcje! Paryski Rotszyld ręce zaciera w uciesze: W Amsterdamie i Rzymie wykupiono akcje. Smok olbrzymi od morza do morza się wije, nocą go widza w ogniu najśmielsi lotnicy, Ciemny łopocze w miastach i na trwogę bije, Sygnał strzelił rakietę znad pruskiej granicy. A po naszych miasteczkach, w straszne skwarne święto, Wieje z sieni ziejących pomruk głuchych nowin: "Do kościoła się zakradł pejsaty żydowin I dzieweczkę w cegielni na mącę zarżnięto". Ostrożny był bym z Tuwimem , mając na uwadze jego życiorys . |
|
|
|
|
#67 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale najwyraźniej nie masz bladego pojęcia, że każdy z poważniejszych graczy II WŚ (USA, ZSSR, Niemcy, Japonia, Wielka Brytania) miał w arsenale bomby biologiczne i chemiczne. Nikt tej broni nie używał, bo miał świadomość że przyjdzie kontratak. Mukden i Harbin w Chinach - sławetna jednostka 731. Broni biologicznej użyto tylko raz podczas II WŚ - w pobliżu miasta Changde przez Japonię. Nikt inny nie odważył się. Taki mały przykład - rząd USA planował zrzucić bomby bakteriologiczne na Japońskie miasta by zakończyć wojnę. Straty miały być tak olbrzymie (ale ciągle mniejsze niż desant), że głównodowodzący przerazili się konsekwencjami i wybrali - paradoksalnie - bardziej humanitarną metodę zakończenia: bombę atomową. Cytat:
Bomb gazowych się nie używa. Nalotów dywanowych również nie używa się na cele cywilne.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2015-04-07 o 12:53 |
||
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
dubel
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2015-04-07 o 12:51 |
|
|
|
|
#70 |
|
Konto usunięte
|
Ameryka była tylko przykładem ze nawet jak sie chce to nie mozna ot tak sobie wyjechać.w czasie wojny byłoby to przełozenie pewnie na wszystkie kraje.zamkneliby granice i tyle
|
|
|
|
|
#71 |
|
Konto usunięte
|
My z mężem uskutecznialibyśmy jak najszybszą ewakuację, a jeśli byłoby to niemożliwe, to zrobilibyśmy wszystko, żeby przeżyć - bo jakoś własne życia wydają się nam najcenniejszą wartością, drugich nikt nie da.
I tyle w tym temacie
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#72 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najbardziej optymistyczna opcja to ta, którą podała tutaj któraś wizażanka - obozy uchodźców z własnymi gangami i kolejkami po zupę i kawałek chleba
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
|
|
#74 | |
|
plum plum
|
Cytat:
naloty dywanowe używa się na cele militarne, ale czy przypadkiem w czasie wojny w Iraku ktoś się nie pomylił parę razy? I zamiast fabryki nie rozwalił jakiejś wioski czy tam szpitala? Komuś się przez przypadek nie zabiło cywila, bo podejrzanie chodził? Albo ktoś nie ostrzelał cywilnego autobusu, bo mu się coś wydawało? Co za problem w czasie wojny zatruć źródło wody pitnej, skazić jedzenie. To nie są jakieś bajania, w przypadku wojny totalnej, a inna raczej się w Europie nie zacznie, nie będzie zmiłuj. Araksjel - tak, wiem, że Tuwim miał pokrętny żywot i był Żydem i komuchem, drugą wojnę przebimbał w Ameryce Południowej, zamiast dać się zaciukać w jakimś obozie, co mu się wyciąga, jak tylko ktoś wspomni jego nazwisko. Nadal jednak nie widzę związku między zacytowanym przeze mnie wierszem, a całą resztą.
|
|
|
|
#75 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś zabawne, że taki Afganistan i Wietnam nigdy nie zostały zdobyte przez agresora - cywilna partyzantka zawsze dawała popalić najeźdźcy. Cytat:
![]() Jak już wspomniałem, wojna totalna nie obowiązuje od dłuższego czasu. Tak od średniowiecza, jeśli mnie pamięć nie myli.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Rozbrajają mnie te romantyczne wizje wojenki u niektórych
Przecież wojna to głównie gwałty, krew, flaki, sikanie pod siebie ze strachu, brud, smród, ropa, mordowanie rodziny, znajomych na naszych oczach i tak dalej i tak dalej. A nie szlachetne 12-latki z pieśnią na ustach Na forum można sobie pisać patriotyczne scenariusze, a jakby przyszło co do czego to obawiam się, że ludzie by oszaleli po prostu - głównie dlatego, że nasze społeczeństwo jest przyzwyczajone do wygody, do dostępu do ciągłych informacji, do całego sprzętu wokół siebie. Wystarczy wyłączyć prąd i histeria gotowa
|
|
|
|
|
#77 | |
|
plum plum
|
Cytat:
Tak, zadałam takie pytanie, bo koleżanka stwierdziła, że pójdzie walczyć. Bardzo ciekawi mnie nadal z czym i jak. Wiesz, równie dobrze jak ja, czemu nie zdobyto Wietnamu i Afganistanu - nie tylko dzięki partyzantce, ale też dzięki temu, że tam nie ma nic godnego uwagi... Z tego samego powodu cały współczesny świat patrzy, jak ludzie umierają z głodu w Korei Północnej, tolerują tamtejsze szaleństwo. Dla połączonych armii współczesnego świata wypad tam to byłby niemal piknik. No, ale to się nie kalkuluje, nie opłaca, nie warto. Niech sobie ludzie umierają.
|
|
|
|
#78 | |
|
Hrodebert
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się co do braku możliwości ucieczki, jeśli nastąpiłby atak to zapomnij o szybkiej ewakuacji- pierwsze wysadzane są mosty, autostrady zapchane będą od razu. Żadnych samolotów czy kolei pewnie też nie będzie. Na zamknięte granice też można liczyć bo który europejski kraj przyjmie z otwartymi ramionami setki tys osób...
Ps. Akurat pracuję w powiązanej działce i na porządku dziennym obgadujemy z kolegami nawet najbardziej fantastyczne sposoby ewakuacji Co nie zmienia faktu, że ja bym najprawdopodobniej została...
|
|
#81 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Konto usunięte
|
Przestańcie robić z ludzi idiotów. Każdy myślący człowiek wie, że spieprzać trzeba odpowiednio wcześniej, a nie jak kraj zostanie wciągnięty w wojnę. Żydzi zdążyli uciec z hitlerowskich Niemiec (najbogatsi i najbardziej wpływowi) zanim holokaust nabrał na sile, a teraz wszyscy się obudzą jak już będzie po ptokach. Trochę wiary w ludzką inteligencję. Wiadomo, że najpierw wyjadą ci najlepiej sytuowani i mający GDZIE uciec.
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-04-07 o 15:41 |
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Bzdura. W momencie konfliktów w latach 70 i 80 XX wieku te kraje były bardzo ważne ze względu na geopolityczne położenie.
|
|
|
|
#84 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dlatego rozsądny mężczyzna zawiera sojusze z innymi mężczyznami, aby bronić wspólnie swoich bliskich. Takim sojuszem wielu ludzi jest armia . Ps. Co będzie jeśli to u was się zakotłuje? Przypomnicie sobie o polskich korzeniach? Będziecie skomleć o ewakuację? ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Ja w razie "W" muszę stawić się w jednostce. Ale za kilka lat, jako cywil, będę zakładał IED i "wycinał" ważne elementy z ugrupowania przeciwnika. |
|
|
|
|
|
#85 | |
|
plum plum
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Serio? Jakby były naprawdę ważne, to by nie odpuszczono ich tak łatwo. Nie ma sensu się bić o góry albo kawałek puszczy. Kalkulacja przeważyła sprawę.
|
|
|
|
#86 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
Odpuszczono z takiego małego szczególiku, jakim był upadek ZSSR.
|
|
|
|
#88 | |
|
Naczelna Nastolatka
|
Cytat:
|
|
|
#89 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
No to najwyżej Polska zniknie z map. Life is brutal. Jest to przerażające, ale nikt z nas nie uważa się chyba za zbawcę ludzkości. Co ma być to będzie, dla mnie życie moje i mojego kota jest ważniejsze niż to, żeby przyszłe pokolenia mówiły po polsku. Zwłaszcza, że i tak nie mam na to żadnego wpływu, nawet gdybym walczył na wojnie. Ktoś powie: gdyby wszyscy zwiali, to wtedy Polska nie przetrwa. Ale nigdy nie jest tak, że uciekają wszyscy. Dalej piszesz, że jak uciekniemy, będziemy pracować za grosze. Zawsze lepsze to niż spalenie żywcem, albo konanie od granatu. Lepsze niż ciągły strach, oglądanie okropieństw na własne oczy. Nie masz zresztą gwarancji, że na tej wojnie wytrzymasz psychicznie i nie popełnisz samobójstwa. Wojna to najgorsze co może być, trudno sobie wyobrazić jak straszne to jest. |
|
|
|
|
|
#90 | |
|
plum plum
|
Cytat:
@Leszy - tak, zwłaszcza w przypadku Wietnamu
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.

? Mi by tam anglia z otwartym ruchem wystarczyla.

Na forum można sobie pisać patriotyczne scenariusze, a jakby przyszło co do czego to obawiam się, że ludzie by oszaleli po prostu - głównie dlatego, że nasze społeczeństwo jest przyzwyczajone do wygody, do dostępu do ciągłych informacji, do całego sprzętu wokół siebie. Wystarczy wyłączyć prąd i histeria gotowa