|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Moi rodzice nie lubią mojego chłopaka, bo jest po zawodówce!
wszystkie forumowiczki mowia ci, ze mozesz kontynuowac relacje z chlopakiem. natomiast jesli: on jest inteligentny, zaradny, wykazuje chec zrobienia matury, podnoszenia kwalifikacji, jesli ma zainteresowania najlepiej czytanie ksiazek.
szczerze to ja widze wokol siebie pelno ludzi po studiach, ktorzy czesto nie grzesza zaradnoscia, inteligencja, ledwo dukaja po angielsku, nie mowiac juz o znajomosci innego jezyka i siedza na bezrobociu albo na kasie w sklepie. sa tez ci, ktorzym sie "udalo" i pracuja w ciekawych branzach, czesto w duzych korporacjach. i nie pamietam kiedy ostatnim razem rozmawialam z kims takim o literaturze, a nawet o sprawach biezacych dotyczacych naszego kraju. malo ludzi tez tak strasznie sie rozwija przez kursy i nie wiadomo co.... ot najlepiej sie upic w weekendy, czasem wyjechac w fajne miejsce.....no ale sa po studiach prawda... z drugiej strony moje doswiadczenia a budowlancami tez zwykle nalezaly do przykrych oprocz mojego wujka, ktory jest fajnym czlowiekiem nie warto budowac sobie jakis dziwnych kryteriow oceny wartosci czlowieka....do autorki- pamietaj wyksztalcenie to moze nie wszystko, ale milosc to tez nie wszystko. wazny jest balans. kochajcie sie, ale miec otwarte czy: czy cie szanuje? czy czeka cie z nim bezpieczna przyszlosc? czy dogadujecie sie w sferze wartosci i planow zyciowych? i na spokojnie rozwijaj relacje, przy okazji realizujac swoje cele edukacyjne i zawodowe. nie badz tez na sile uprata podtrzymywac zwiazek na wypadek jak wam sie przestanie ukladac. trzeba przyznac ze czesto jednak zwiazki z duza roznica- czy statusu majatkowego, wieku, wyksztalcenia koncza sie nieporozumieniami. wlasnie z powodu roznych systemow wartosci. a na rodzicow sie nie obrazaj, wojny nie rob bo szkoda zycia. z chlopakiem mozecie sie rozstac z innych przyczyn a wojna w rodzinie na pewno dobrze sie na was nie odbije. zyj tym swoim zyciem i stopniowo buduj ich zaufanie do ciebie i twoich wyborow. jak beda widziec ze jestes szczesliwa i dobrze ci sie wiedze to sie przekonaja kiedys w koncu. mozesz im tez powiedziec zeby ci zaufali, zapewnic ich ze twoja edukacja, samodzielnosc, praca jest dla ciebie wazna i nie zaniedbasz tego niezaleznie od chlopaka. a jak przez kolejne 5 lat nie zaakceptuja chlopaka to powiedz im ze niestety ale bedziesz musiala ograniczyc kontakty skoro nie szanuja ciebie i twoich doroslych wyborow.
Edytowane przez malpkajuja Czas edycji: 2015-04-22 o 21:18 |
|
|
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jego rodzice mieli 16 lat, zeby mu to uswiadomic, sorry, pisze ostro ale prawdziwie Jasne, mogl sie czuc zagubiony itd ale z drugiej strony ludzie znajduja sie w takich sytuacjach, wybieraja inaczej niz on. Pisalam juz o osobie, ktora znam, tez zostala sierota i wybrala inaczej. Naprawde musisz tak ciagle go tlumaczyc, usprawiedliwac, on jest dla Ciebie taka bieda, nad ktora trzeba sie wiecznie pochylac z troska? Odpusc. Wybral jak wybral, moze sie pomylil w wyborze a moze tak mu pasowalo. Ale jak tak o nim czytam i jak czytam jak go ciagle tlumaczysz, to sama zaczynam miec na niego nerwa.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2015-04-22 o 21:19 |
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2015-04-22 o 21:20 |
|
|
|
|
|
#65 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Swoją drogą - ludzie po zawodówkach są potrzebni, bardziej niż filozofowie czy politolodzy.
|
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
No prawda jest taka, że człowiek w takiej sytuacji nie myśli o nauce, poza tym po prostu to było tylko 16 letnie dziecko, które myśli o tym po prostu żeby jak najszybciej skończyć szkole, to taki wiek głupi, mi samej się nie chciało uczyć i wszyscy dookoła mnie do tego zmuszali. I tylko dzięki temu teraz jestem na studiach, nie dzięki sobie i swojemu odpowiedzialnemu podejściu do życia niestety.Taka jest okrutna prawda.
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, będziesz bliżej chłopaka, a dodatkowo takie doświadczenie wpisane w cv przyda Ci się w przyszłości, zarówno w Polsce, jak i za granicą.
|
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#69 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
Okrutna prawda jest taka, ze akurat znam wiele takich dzieci, takze mlodszych niz Twoj chlopak, ktore spotkalo okropne nieszczescie, a przeciez nie musi to byc smierc rodzica. Roznie sobie ukladaja zycie, ale powiem Ci, ze osoby wiecznie usprawiedliwiane czy usprawiedliwiajace sie bylym nieszczesciem wychodzily ostatecznie na tym najgorzej.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2015-04-22 o 21:31 |
||
|
|
|
|
#70 |
|
Raczkowanie
|
Najważniejsze jest to że jest dla mnie dobry czuje sie przy nim bezpiecznie i wiem ze mnie kocha,dba o mnie na kazdym kroku. To nie chodzi o to ze jestem zaślepiona nim czy cos takiego, bo zaslepiona to moge byc po 3 miesiacach zwiazku a nie 5 latach.
|
|
|
|
|
#71 |
|
Konto usunięte
|
No tak, to jest ważne, bo to teraźniejszość. Tylko nie usprawiedliwiaj go tak przed każdym, bo to może być naprawdę wkurzające dla innych.
|
|
|
|
|
#72 |
|
Raczkowanie
|
tak wiem, on tego nienawidzi jak ja go usprawiedliwiam. On nie chce niczyjego usprawiedliwiania oraz litosci bo jemu to nie jest do szczescia potrzebne. A to moja wina bo ja taka juz jestem zawsze wszystkich staram sie usprawiedliwiac tylko nie siebie.
---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Niestety nie mam możliwosci jechac na wymiane bo nasza uczelnia nie ma podpisanego kontraktu ze Szwecją. |
|
|
|
|
#73 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#74 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
b) matura to akurat gie znaczy c) niech sobie każdy woli co tam mu się podoba, ale kochający rodzic akceptuje wybory swojego dziecka jeśli te mu nie szkodzą, nawet jeśli wolałby aby były inne. Autorka nie jest w patologicznym związku, nie dzieje jej się krzywda, więc rodzice nie powinni tak reagować. I nie neguję dobierania SOBIE partnera na podstawie wykształcenia, żeby mi nikt tego nie zarzucił.
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
Zarabiam ok. 3 tyś.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#76 |
|
Rozeznanie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5114102 5]Fajnie. Chłopak autorki został sam po gimnazjum. Komu miał dawać korki, pierwszakom?
Kto się nim zajmował po śmierci rodziców?[/QUOTE] No tak, zapomniałam przewidzieć, że do tego też się można przyczepić ^^ "Albo czymś", przecież to nie o korki chodzi tylko o samą możliwość dostawania pieniędzy dlatego, że się uczy. Skoro nie dla wykształcenia, to można robić jakaś zaoczna szkole tylko dla tych pieniędzy, szkoda nie korzystać i o to mi chodzi. |
|
|
|
|
#77 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
|
#79 |
|
Rozeznanie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5114223 3]No ja się zgadzam. Chodzi o to, że Twój post zabrzmiał tak, że da się wszystko. Owszem, jak dziewczyna studiuje, bierze rentę i pracuje to świetnie. W jego przypadku po prostu jest to dla mnie zrozumiałe, że wybrał taką a nie inną drogę.
Nie no, nie chodziło mi o to, że ma być jak turbowizażanki, dwa etaty, studia dzienne i czas na relaks oraz realizację pasji^^. Wiadomo, to niełatwa sprawa, mogło się skończyć sto razy gorzej niż skończenie zawodowki i praca za granicą. |
|
|
|
|
#80 |
|
Raczkowanie
|
Tak oczywiście dostawał rente.. z tym że na pół z bratem i wychodzilo im po 750 zl na głowe... sory ale czy jesteście sie w stanie utrzymać z takich pieniedzy ?? bo ja choc jestem biednym studentem wydaje wiecej kasy na siebie akademik i wszystko inne miesiacznie.
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
BAN stały
|
Prawda jest taka, że większość magistrów nic nie czyta, żyje prozą życia w sposób bezrefleksyjny i - niestety - mało zarabia. Dlatego nie rozumiem tego najeżdżania wizażanek na gościa po zawodówce. To, że skończył taką szkołę to nie jest żadna wada, żaden powód do usprawiedliwień.
Ale trzeba powiedzieć jasno parę rzeczy. Znam kasjerki, które od 10 lat siedzą na kasie. Znam kobietę, która od lat bardzo ciężko pracuje w piekarni. Znam ochroniarzy, którzy od lat są ochraniarzami, gości na taśmach, którzy na tych taśmach są od lat. Do czego zmierzam? Ano niestety kończąc zawodówkę najczęściej już do emerytury wykonuje się ciężkie prace, które człowieka eksploatują. Potem wielu ludzi nie ma już siły, żeby coś sensownego robić po godzinach. Ale z drugiej strony jest tak, jak pisałem wcześniej. To mit, że wykształceni interesują się literaturą, a i mało którą dziewczynę będą rozmowy o Dostojewskim pociągać. Wykształcenie daje człowiekowi przewagę w tym sensie, że zawsze ma szanse na lżejszą pracę. Ale zbyt dużo bezrobotnych magistrów znam, żeby robić z wykształcenia fetysz. |
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
mój mąż świadomie zrezygnował z uczenia się dalej.
Chciał stać się samodzielny finansowo, a nie uczyć się na kierunku, który był może zgodny z jego pasją, ale specjalnie szans na zatrudnienie nie dawał (historia). Swoją pasję rozwija poza studiami.
|
|
|
|
#84 |
|
BAN stały
|
W tym sęk. Nie potrzeba studiów żeby czytać.
|
|
|
|
|
#85 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
zuy mod
|
Za granicą 12k zl czyli gdzieś 3k euro to nadal niezly zarobek.
|
|
|
#87 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ma własną firmę i to kompletnie niezgodną z wykształceniem uzyskanym w zawodówce i technikum.
|
|
|
|
|
#88 |
|
Raczkowanie
|
Ja pierdziele co sie dzisiaj dzieje z ludzmi to jakas masakra. Czy Wy macie jakies uczucia? Nie pisze o wszystkich. Czy naprawde liczy sie tylko hajs i to czy ktos czyta dziela Szymborskiej w wolnym czasie? Ostatnio moj brat prawie wyladowal na wozku ale wygral z choroba. Mial 3 ciezkie operacje i po kazdym odwiedzeniu go po przyjsciu do domu poprostu wylem jak dzieciak. Ja nie mialem ochoty nawet jesc a co dopiero myslec o nauce studiach... Chlopakowi zmarli rodzice kiedy mial 16lat. To napewno trauma i Cos co bedzie pamietal do konca zycia. To byli RODZICE czyli np dla mnie najwazniejsze osoby w miom zyciu i choc mam 21lat to gdybym teraz ich stracil mozliwe ze skonczylbym ze soba. Autorko wspolczuje ze masz takich rodzicow. A jak bedziesz widziala sie z chlopakiem to powiedz Mu ze podziwiam takich ludzi. Zycze mu wszystkiego dobrego bo juz w zyciu dostal po tylku
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Konto usunięte
|
jak mieszkasz na dwa domy <polska/zagranica> to jednak bez szalu ;p
---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
Raczkowanie
|
Tak dostał mieszkanie po rodzicach, a mianowicie dom, którego się zrzekł na rzecz brata gdy tylko dostał prace. Kiedy wraca do Polski to tam mieszka, ale nie doklada pieniedzy ani nic poprostu doklada sie 1/3 do rachunkow. W szwecji ma swoje wynajete mieszkanie a zarabia ok. 10 tys mies.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:54.

nie warto budowac sobie jakis dziwnych kryteriow oceny wartosci czlowieka....

, będziesz bliżej chłopaka, a dodatkowo takie doświadczenie wpisane w cv przyda Ci się w przyszłości, zarówno w Polsce, jak i za granicą.