![]() |
#61 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak się wyprowadzić? proszę o rady
Moga tez polaczyc przyjemne z porzytecznym,idzie lato,mozna szukac pracy w pensjonatach,osrodkach wczasowych nad morzem.Moga jechac oboje razem z dzieckiem,zaoszczedza kase a jeszcze zarobia i bedzie troche kaski na start.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
O! Uważam, że to świetny pomysł, moja koleżanka kiedyś dorabiała w taki sposób wyjeżdżała bodajże w połowie czerwca i była w takim pensjonacie do końca sierpnia. Pracowała na kuchni i miała jakieś 1,800 na miesiąc+zakwaterowanie+wy żywienie, więc uważam, że fajne warunki.
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówisz, że Twój maż nie pojedzie, bo nie zna języków? Ojciec do Niemiec jeździ 20 lat prawie a do dziś się nie dogada w ogóle. Masz strasznie nieżyciowe myślenie. Wolisz narzekać jak jest źle, zamiast zakasać rękawy i zrobić coś. Cokolwiek. Facet siedzi na tyłku a Ty się cieszysz, że nie jest menelem. No ale masz ambicje! Oj jest ojcem rodziny, głową i żywicielem tak? To powinien na glowie stawać aby znaleźć pracę. Budowy ruszają - setki facetów mają racę, a Twój nie ma. To nie prawda, że zdrowy mężczyzna nie może znaleźć pracy. Nie chce albo nie umie. Nie wiem tez dlaczego się zgadzałaś na mieszkanie z teściami. Masz dziecko, jesteś za nie odpowiedzialna. Co będzie jak facet kopnie Cię kiedyś w tyłek? Masz gdzie pójść? Do matki i jej faceta? Chcesz do Częstochowy, bo tam rodzina jest i pomoże. Otrząśnij się! Nie należy Ci się pomoc. Trzeba w końcu dorosnąć. Masz rodzinę, masz "żywiciela rodziny" i teraz wy jesteście za siebie odpowiedzialni. Twój facet chce żywić rodzinę a Ty masz zajmować się domem. Jak wam to pasuje - to spoko. Ale jak na razie żyjecie za Twoją kasę i Ty zajmujesz się domem. A co jaśnie pan robi w tym czasie? Nawet nie umie żony obronić przed matką.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
No właśnie, w sumie też jestem ciekawa co pan mąż robi obecnie? Skoro nie pracuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Wtajemniczenie
|
Nie wierze, ze dorosly, sprawny facet nie moze znalezc ZADNEJ pracy. Jak sie chce pracowac to zawsze sie da. Ale jak od pokolen sie ciagnie socjal to po co. Zawsze bylam za opcja - chcesz zasilek, to wykonuj jakas podstawowa prace na rzecz miasta. Bo potem takie kwiatki, ze za siedzenie na tylku i marudzenie ma sie wiecej niz ciezko i uczciwie pracuja osoba z najnizsza krajowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podejrzewam, że oni mają wykształcenie podstawowe i zero języków.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
Jeszcze jest lepsza opcja, pojechac na sezon za granice. Zarobic z 10-15 tysiecy w 2 miesiace. To jest bardzo dobry start, zeby miec na mieszkanie, kaucje, przeprowadzke. W pensjonacie sie narobisz, a nie zarobisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
jest. Ale nie z życiową niezaradnością czy tak drastycznymi chorobami skóry nieuniemożliwiającymi ciężką prace fizyczną (bo ona ma na rękach krwawiące rany)
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
Myslalam raczej o jej mezu, jej nie proponuje ze wzgledu na dziecko i chorobe. Uwazam, ze jesli chca poprawic byt, to jedno przynajmniej powinno poczuc sie w obowiazku wziac byka za rogi. Dziwne jest dla mnie zakladanie rodziny nie majac na to srodkow finansowych, no ale to juz inny rozdzial.
Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2015-05-03 o 23:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Pal licho machnąć sobie ślub. Ale dziecko? Gdy nie ma się pieniędzy?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
kiepsko widzę jakąkolwiek wyprowadzkę w przypadku osoby, która gdy wsiada na nią komornik mówi, że "nie ma ochoty go opłacać". nie rozumiem też oburzenia, że teściowa rozlicza z rachunków. No chyba mieszkacie w tym domu tak samo jak ona.
Generalnie mam wrażenie, że tutaj jedyną radą będzie "pomyśl gdzie bedziesz miała dobry socjal"... ty chyba masz juz plan (srednio realny, ale to inna sprawa) i nic cie nie przekona. Skoro wolisz iść do domu samotnej matki niz żeby facet pojechał zarobic cos za granicę to nie mam pytań ![]() moze najpierw zmien podejscie do pracy i zycia skoro sezonowa praca na czarno dla faceta to dla ciebie najlepsza opcja Edytowane przez 201605301111 Czas edycji: 2015-05-03 o 23:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
a ja uważam, że dom samotnej matki nie jest zły. Mają tam psychologa.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym, maz w ogole cos robi w kierunku tej wyprowadzki? Bo na razie to Ty zakladasz watek, szukasz firmy transportowej etc., mozliwosci a on co? Jakbys nie napisala, ze masz meza, to bym pomyslala ze jestes samotna matka w takiej sytuacji, bo tak brzmi Twoj post. No ale skoro juz tak jest, to zamiast nad morze jedz do Czestochowy i zbadaj teren, udaj sie do urzedow etc. i zapytaj o wszystko, sprobuj poszukac mieszkania na miejscu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdanie: rezygnujecie z wakacji zabrzmiało dość niecodziennie w kontekście rodziny, która jest cały czas na wakacjach ![]() Także pytałam autorkę o co chodzi z problemem rozliczania z rachunków ale nie dostałam odpowiedzi więc domyślam się, że nie ma zamiaru tego robić i wszystko. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2015-05-04 o 00:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Autorko, nieporadność to nie zbrodnia, ale dostałaś tu już wiele dobrych porad. Podsumowując i bez złośliwości: WYTRZYMASZ miesiąc z zołzą bez swojego męża, gwarantuję - wiem, że to może brzmieć nierealnie, ale nie masz innego wyjścia. Potem mąż prześle Ci kasę (możliwe, że będzie dostawał wypłatę co tydzień, wtedy może udać się szybciej) i wynajmiesz mieszkanie, nawet jeśli to oznacza wyjazd z jedną walizką bez ukochanego telewizora. Jeśli naprawdę nie dasz rady, możecie poszukać od razu mieszkania w zamian za opiekę np. nad staruszką (dasz radę robić coś w domu, gotować itd.?). Nie trzeba znać ani jednego słowa w języku obcym aby zbierać owoce, pakować kwiaty itd. za granicą; są zorganizowane wyjazdy, które - owszem - są trochę mniej opłacalne, bo pobierana jest opłata za pośrednictwo, ale w tej sytuacji mogą Wam uratować tyłek. Jeśli Twój mąż nie ma wykształcenia, praca za granicą może być jedyną szansą zdobycia środków na początek (skoro nie zna j. obcego, to domyślam się, że nie ma matury, bo aby ją zdać, trzeba znać angielski na poziomie B1). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Tak sobie przypomniałam o wakacjach. Nie wiem czy autorka ma orzeczenie o niepełnosprawności. Jeśli nie, to niech się stara - skoro pracy nie może żadnej podjąć. Nie mówię o rencie, ale o czymś innym. Czasem w miastach są prowadzone programy "przywracania osób niepełnosprawnych" do społeczeństwa. Kiedyś byłam na takim w roli opiekunki. Spotkania z psychologami, warsztaty, wycieczki do kina. Zwieńczeniem tego programu był dwutygodniowy turnus rehabilitacyjny. Za darmo dwa tygodnie nad morzem z wycieczkami. Była tam kobieta, która jechała z męzem jako opiekunem (oboje za darmo) a dziecko za pół ceny w tym samym pokoju. I tak za śmieszne pieniądze mieli wakacje. Tylko wystarczy chcieć i podjąć jakąś aktywność (to było pół roku różnych spotkań)
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Jak się wyprowadzić? proszę o rady
Ostatnio byłam w lidlu i obsługiwała mnie kasjerka cała w takich ranach, łuskach i strupach. Nikt nie zwracał jej uwagi, że jak to tak dotyka warzyw i pieniądze wydaje. W dużym mieście masz spokojnie szanse na pracę, tylko mam wrażenie, że szukasz jej tak żeby nie znaleźć.
![]() |
#80 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mój kolega i kuzyn maja luszczyce. Obaj studiują i pracują. Z ludźmi. To nie kalectwo przecież Niedługo będą chcieć renty i grupy inwalidzkiej za trądzik i potówki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;51273173]Nie wiem czy dobrze mysle, ale w przypadku luszczycy stawowej chyba przysluguje renta.[/QUOTE]
Ma stawową? A to przepraszam, musiałam nie doczytać. No dobra, ale na co choruje jej mąż, że nie pracuje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Obstawiam, że dbałość o zdrowie jest u autorki na ostatnim miejscu, a szkoda. Aczkolwiek z kosztownością leczenia się zgodzę - mam łuszczycę tylko na skórze głowy, choruję od 8-9 miesięcy i na leczenie wydałam kilkaset złotych, a dermatologów przerobiłam 3. Dbam o siebie i swoją skórę głowy bardzo, a mimo to efektów brak, po prostu to jest taka choroba ![]() Cytat:
Cytat:
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;51273290]Na lenistwo ![]() Prawda ![]() Mój przyjaciel ma rzs (takie samo gunwo) i pracuje od 4 lat. Bierze leki i normalnie funkcjonuje. Miał okres poważnego załamania, ale doszedł do siebie. Pocieszam się, że kobiety w tym aspekcie mają łatwiej (sama jestem diagnozowana w kierunku choroby stawowej). Jak dla mnie to typowy wątek pokazujący, mówiąc bardzo oględnie, niezaradność życiową i szukanie wymówek na każdy, własny problem. Co napiszę? Napiszę, żeby nie napinać się na Częstochowę, która nie oferuje nic lepszego niż Rzeszów i myśleć o przyszłosci. Nikt Ci, autorko wątku, za 15 lat, kiedy Twój stan zdrowia może się gwałtownie pogorszyć, nie da pieniędzy za nic. Dopóki sama nie zmienisz swojego toku myślenia, nie ustalisz priorytetów (znalezienie pracy, odłożenie trochę kasy, wyprowadzka) to nic się nie zmieni. W Częstochowie okaże się, że medalikarze nie dają pracy, sąsiedzi są potworami, a i w przedszkolu dziecku dokuczają. Są ludzie, którzy mają gorzej, a mimo to muszą jakoś dawać sobie radę, wstawać do pracy, funkcjonować, a nie stawiać sobie pomnik za życia, bo jest się chorym i nikt do pracy nie przyjmuje. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Nie twierdzę, że łuszczycę można wyleczyć. Ale można łagodzić stan. Ja byłam "złuszczona" od stóp po czubek głowy. Pekające ręce, twarz. Potworność. Wrogowi nie życzę. Po wizycie w szpitalu odkryłam, ze najprostsze rozwiązania są najlepsze - maść chłodząca grubo na całe ciało, bandaże i skóra jako, tako wyglądała. Oczywiście leczenie farmakologiczne było, ale wiem, że do końca życia muszę się natłuszczać. A próbowałam wszystkiego. Czasem na same kosmetyki wydawałam 400 zł na tydzień, lekarze prywatnie, maść 80 zł za 30 gramów. Nawet na tydzień nie starczyło. Żaden lekarz nie wpadł na maść chłodzącą. 2. to było z Unii finansowane. Tamte osoby, które brały udział w projekcie były niepełnosprawne od urodzenia. Nie pracowały nigdy. Trzeba sie dowiedziec, ale czasem NFZ finansuje sanatoria. Wiem, że ludzie z AZS bywały. Fakt że się czeka sporo, ale zawsze można spróbwać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Zarejestrowanie się nie jest skomplikowane i wystarczy meldunek, a meldunek ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:23.